Постанова
від 18.08.2010 по справі 2а-3410/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

          

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2010 року < ЧАС >

м. Полтава

Справа № 2а-3410/10/1670

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Бойка С.С.,

при секретарі  – Пехоті М.О.,  

за участю:

представник позивача - не з'явився

представник відповідача - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Полтавської області до Приватної агрофірми "Жовтень" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

15 липня 2010 року  Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Полтавської області звернулось до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватної агрофірми "Жовтень" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 16 625,57 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем було зазначено, що відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком незалежно від місця останньої роботи працівники зайняті повний робочий день на роботах з шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України за результатами атестації робочих місць. Авансові суми вказаної плати на виплату пенсій, призначених в минулих і поточних роках, вносяться підприємствами щомісячно до 25 числа наступного місяця. Але своєчасно відповідач не сплатив борг, у зв’язку з чим утворилась заборгованість  сумі 16 625,57 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився надав суду клопотання згідно якого позовні вимоги підтримав, прохав задовольнити та просив розгляд справи провести за його відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, заперечень щодо позову не надав.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Приватна агрофірма "Жовтень" зареєстровано як юридична особа (код ЄДРПОУ 03770141).

Відповідно до статей 14 та 15 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Приватна агрофірма "Жовтень" є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з пунктами "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на роботах з шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року № 400 та підпункту 6.1 пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 зареєстрована в Мін'юсті України від 16 січня 2004 року № 64/8663 суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи і організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також їх філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи повинні відшкодовувати витрати пенсійному фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV, а саме призначених відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в розмірі 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6 Інструкції передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Вище зазначені розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за страхованим особам відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" надсилались відповідачу.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідач порушив порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, встановлений вище згадуваною Інструкцією та не відшкодував дані витрати, внаслідок чого за період з квітня по червень 2010 року не відшкодована відповідачем пенсійному фонду сума виплачених пенсій складає 16 625,57 грн.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються

На підставі викладеного, керуючись  статтями  7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватної агрофірми "Жовтень" на користь Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Полтавської області невідшкодовану суму витрат на виплату і доставку пенсій в сумі 16 625 грн. 57 коп. (шістнадцять тисяч шістсот двадцять п'ять гривень 57 копійки).

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням  її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Повний текст постанови виготовлено 25 серпня 2010 року.

   

          Суддя                                                                                С.С. Бойко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.08.2010
Оприлюднено31.08.2010
Номер документу10901463
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3410/10/1670

Постанова від 18.08.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 15.07.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 15.07.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні