Ухвала
від 17.02.2023 по справі 916/623/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"17" лютого 2023 р.м. Одеса Справа № 916/623/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Литвинової В.В., рогзлянувши матеріали заяви

за позовом заступника керівника Одеської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Одеської міської ради

до відповідача-1 - Малого приватного підприємства "КАРТАС"

відповідача-2 - Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області

про визнання недійсною та скасування реєстрації

в с т а н о в и в:

До суду надійшла позовна заява заступника керівника Одеської обласної прокуратури інтересах держави в особі Одеської міської ради до відповідача-1 - Малого приватного підприємства "КАРТАС", відповідача-2 - Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області про визнання недійсною та скасування проведеної 13.10.2021 державним кадастровим реєстратором Відділу у м. Броварах Міськрайонного управління у Броварському районі та м. Броварах Головного управління Держгеокадастру у Київській області реєстрацію в Державному земельному кадастрі земельної ділянки з кадастровим номером 5110137500:04:014:0003 з одночасним закриттям Поземельної книги відносно цієї земельної ділянки з одночасним припиненням таким рішенням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо такої земельної ділянки та закриттям розділу (реєстраційний номер 2511730751100) Державного реєстру прав та реєстраційної справи.

Позовна заява не може бути прийнята до розгляду та підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, а саме абзацом 27 пункту 2 передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Отже, на підтвердження направлення учасникам справи позовної заяви з додатками до позову обов`язково мають додаватися описи вкладення, чеки (квитанції) поштового відділення, що підтверджують факт оплати відправником та надання відділенням зв`язку послуг з пересилання листів з описом вкладення.

За змістом пункту 61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених Постановою №270 від 05.03.2009 Кабінету Міністрів України, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Із наведених норм вбачається, що належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачеві у справі є бланк опису вкладення з номером поштового відправлення, завірений відповідним відділенням зв`язку, разом з фіскальним чеком/квитанцією про відправлення.

Прокурором надано докази направлення копії позовної заяви з додатками на адреси відповідачів і позивача, однак в описах вкладень не зазначено, які саме додатки направлені, через що неможливо встановити, які додатки надсилались прокурором.

Відповідно до вимог ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст до кожного з відповідачів, якщо позов подано до кількох відповідачів.

Однак, прокурор не зазначив які саме вимоги ним заявляються до кожного з двох відповідачів - Малого приватного підприємства "КАРТАС" та Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області.

Крім того, позивачем не надано доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі.

Так, відповідно до ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру, справляється судовий збір в розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2684 грн станом на 2023 рік).

Прокурором заявлено три немайнові вимоги: 1) про визнання недійсною та скасування проведеної 13.10.2021 державним кадастровим реєстратором Відділу у м. Броварах Міськрайонного управління у Броварському районі та м. Броварах Головного управління Держгеокадастру у Київській області реєстрацію в Державному земельному кадастрі земельної ділянки з кадастровим номером 5110137500:04:014:0003,

2) закриття Поземельної книги відносно цієї земельної ділянки,

3) припинення усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо такої земельної ділянки та закриттям розділу (реєстраційний номер 2511730751100) Державного реєстру прав та реєстраційної справи.

З огляду на викладене, прокурор мав сплатити за позовну вимогу про стягнення 3*2684 грн=8052грн судового збору.

Але до позовної заяви прокурор додав докази сплати лише 2684 грн судового збору.

Частиною 1 ст. 174 ГПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суддя вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши прокурору строк для усунення зазначених недоліків.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 234, 235, 254 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Позовну заяву заступника керівника Одеської обласної прокуратури залишити без руху.

2. Встановити заступнику керівника Одеської обласної прокуратури строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви.

3. Роз`яснити заступнику керівника Одеської обласної прокуратури, що згідно з ч. 4 ст. 174 ГПК України, у разі неусунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Звернути увагу заступника керівника Одеської обласної прокуратури, що подання доказів здійснюється в порядку, передбаченому ст.80 Господарського процесуального кодексу України.

5. Копію ухвали направити заступнику керівника Одеської обласної прокуратури.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.02.2023

Суддя В.В. Литвинова

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.02.2023
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу109045222
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про припинення права користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —916/623/23

Рішення від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні