Рішення
від 21.02.2023 по справі 164/1581/22
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 164/1581/22

п/с 2/164/207/2023

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2023 року Маневицький районний суд Волинської області

в складі: головуючого судді Ониска Р.В.,

при секретарі Наумик Н.В.,

розглянувши у судовому засіданні в смт. Маневичі справу за позовом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Колківське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до ОСОБА_1 про стягнення збитків, завданих вчиненням незаконної рубки, -

В С Т А Н О В И В:

ДП «Колківське лісове господарство», що замінено правонаступником - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Колківське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» звернулося з позовом до ОСОБА_1 про стягнення 9 798 гривень 65 копійок. Свої вимоги обґрунтували тим, що на підставі постанови слідчого СВ відділення поліції №1 (м. Ківерці) Казмірук Ю. про закриття кримінального провадження та виділення матеріалів для притягнення до адміністративної справи від 29.09.2021 р., 17.11.2021 р. інженером з охорони і захисту лісу державного підприємства «Колківське лісове господарство» Оксенюком Сергієм Васильовичем складено протокол про адміністративне правопорушення №000011 про те, що громадянином ОСОБА_1 19.05.2021 р. в кварталі 16 виділі 30 Колківського лісництва без відповідного дозволу лісорубного квитка (ордера) вчинено незаконну порубку одного дерева породи сосна (сироростуча) діаметром пня 39 см.

Факт вчинення ОСОБА_1 вказаного правопорушення також підтверджуються і наступними доказами: актом огляду місця вчинення правопорушення лісового законодавства від 19.05.2021 р.; рапортом поліцейського СРПП №3 ВП №1 (м. Ківерці) Кузьми С.Є. від 20.05.2021 р.; протоколом огляду місця події від 19.05.2021 р.; протоколом допиту свідка ОСОБА_2 від 10.06.2021 р.; протоколом допиту свідка ОСОБА_3 від 10.06.2021 р.. При розгляді справи, 30 листопада 2021 року, ОСОБА_1 був присутній, вину свою заперечував. Інженер з охорони і захисту лісу державного підприємства «Колківське лісове господарство» Оксенюк Сергій Васильович, на основі наявних доказів, у відповідності до ст. 280 Кодексу про адміністративні правопорушення, виніс постанову, про визнання ОСОБА_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 65 Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме, незаконна порубка одного дерева породи сосна (сироростуча) діаметром пня 39 см. в кварталі 16 виділі 30 Колківського лісництва та про накладення на ОСОБА_1 адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 510,00 грн..

Постанову про накладення адміністративного стягнення від 30.11.2021 №000011, ОСОБА_1 отримав особисто під підпис.

Не погоджуючись із винесенням даної постанови, ОСОБА_1 звернувся з позовною заявою до Луцького міськрайонного суду Волинської області про скасування постанови №000011 від 30.11.2021 про накладення адміністративного стягнення, однак рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27.04.2022 р. по справі №161/22243/21 відмовлено повністю в задоволенні його позовних вимог.

Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» № 665 від 23.07.2008 року, своїми протиправними діями ОСОБА_1 заподіяв шкоду навколишньому природному середовищу на загальну суму 9 798,65 грн.

Представник Державного спеціалізованогогосподарського підприємства«Ліси України»в особіфілії «Колківськелісове господарство»державного спеціалізованогогосподарського підприємства«Ліси України»»у судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить позов задовольнити, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не зявився будучи належним чином повідомленим про розгляд даної справи, про причини неявки суд не повідомив, відзиву не надіслав.

Враховуючи те, що в справі є достатньо доказів для вирішення її по суті, суд ухвалив - розглядати справу у відсутності представника позивача - Державного спеціалізованогогосподарського підприємства««Ліси України»,в особіфілії «Колківськелісове господарство»державного спеціалізованогогосподарського підприємства«Ліси України»»та відповідача ОСОБА_1 .

Проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення.

Відповіднодо ст.15Цивільного кодексуУкраїни кожнаособа маєправо назахист свогоцивільного правау разійого порушення,невизнання абооспорювання.Кожна особамає правона захистсвого інтересу,який несуперечить загальнимзасадам цивільногозаконодавства.Згідно зст.16Цивільного кодексуУкраїни способамизахисту цивільнихправ таінтересів можутьбути,зокрема відшкодуваннязбитків.

Статтею 22Цивільного кодексуУкраїни передбачено,що особаякій завданозбитків урезультаті порушенняїї цивільногоправа,має правона їхвідшкодування.Збитками є:1)втрати,яких особазазнала узв`язку зізнищенням абопошкодженням речі,а такожвитрати,які особазробила абомусить зробитидля відновленнясвого порушеногоправа (реальнізбитки);2)доходи,які особамогла бреально одержатиза звичайнихобставин,якби їїправо небуло порушене(упущенавигода).

Статтею 40Закону України«Про охоронунавколишнього природногосередовища» передбачено,що використанняприродних ресурсівгромадянами,підприємствами,установами таорганізаціями здійснюєтьсяз додержаннямобов`язкових екологічнихвимог.Відповідно до ст.41 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» економічні заходи забезпечення охорони навколишнього природного середовища передбачають, в тому числі, відшкодування в установленому порядку збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Статтею 105Лісового КодексуУкраїни передбачено,що порушеннялісового законодавстватягне засобою дисциплінарну,адміністративну,цивільно-правовуабо кримінальнувідповідальність відповіднодо закону.Згідно зп.1,п.5ч.2ст.105Лісового кодексуУкраїни відповідальністьза порушеннялісового законодавстванесуть особи:винні унезаконному вирубуванніта пошкодженнідерев ічагарників.

Відповідно до статтей 68, 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність. Підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі. Відшкодування шкоди,заподіяної порушеннямприродоохоронного законодавства,за своєюправовою природоює відшкодуванняпозадоговірної шкоди,тобто деліктноювідповідальністю.

Загальне положення про цивільно-правову відповідальність за завдання позадоговірної шкоди втілено у статті 1166 Цивільного кодексу України, відповідно до якої майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно доп.1.6роз`яснення Вищогоарбітражного судуУкраїни №02-5/744від 27.06.2000,вирішуючи спірпро відшкодуванняшкоди,заподіяної навколишньомуприродному середовищу,господарському судуслід виходитиз презумпціївини правопорушника.Отже,позивач неповинен доводитинаявність винивідповідача узаподіянні шкодинавколишньому природномусередовищу,навпаки,відповідач повинендовести,що удіях йогопрацівників відсутнявина узаподіянні шкоди.Отже, цивільно-правову відповідальність за порушення лісового законодавства мають нести особи, які безпосередньо здійснюють самовільну вирубку лісів (пошкодження дерев).

Судом враховано, що постановою інженера з охорони і захисту лісу державного підприємства «Колківське лісове господарство» Оксенюком С.В. від 30 листопада 2021 року № 000011 відповідача ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 65 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в сумі 510 грн. Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27.04.2022 р. по справі №161/22243/21 - відмовлено в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 про скасування вказаної постанови.

Згідно довідки розрахунку розміру шкоди встановлено, що протиправними діями відповідача, які полягали у вчиненні незаконної порубки одного дерева породи сосна (сироростуча), навколишньому природному середовищу заподіяно збитки в сумі 9 798 гривень 65 копійок.

Відповідачем ОСОБА_1 відповідно до ст. 81 ЦПК України не подано суду будь-яких належних доказів, що свідчать про неправильність представленого позивачем розрахунку суми завданої шкоди, а також про безпідставність заявлених позовних вимог.

Судом, згідно ст. 55 ЦПК було замінено первісного позивача ДП «Колківське лісове господарство» на правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Колківське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». При цьому процесуальне правонаступництво не є підставою для розгляду справи з початку чи відкладення розгляду справи, так як усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив. Заміна позивача правонаступником в даній справі не впливає на обсяг цивільної відповідальності відповідача ОСОБА_1 , так як вимога про стягнення шкоди на користь Колківської селищної ради є незмінною і була заявлена первісним позивачем, що був замінений правонаступником.

Аналізуючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає, що з відповідача ОСОБА_1 підлягає стягненню на користь Колківської селищної ради 9 798 гривень 65 копійок, як шкоди заподіяної злочином.

Керуючись ст.ст.2-5,10-13,76-81,133,141,258-259,263-265,268,280-284,289,354-355ЦПК України,ст.ст.15-16,22,1166Цивільного кодексуУкраїни,ст. 40,68,69Закону України«Про охоронунавколишнього природногосередовища»,105Лісового КодексуУкраїни,суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрований та фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Колківської селищної ради (44661, Волинська область, Луцький район, смт. Колки, вул. Грушевського, 42; код ЄДРПОУ 04333247, отримувач ГУК у Волин.обл./смт. Колки/24062100, код отримувача (ЄДРПОУ) 38009371, банк отримувача Казначейство України (ел.адм.подат.), номер рахунку UA628999980333159331000003486, код класифікації доходів бюджету 24062100), завдану шкоду у розмірі 9 798 (дев`ять тисяч сімсот дев`яносто вісім) грн. 65 коп.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрований та фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Колківське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (розрахунковий рахунок невідомий), судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте Маневицькимрайонним судомВолинської областіза письмовоюзаявою відповідача,поданою протягомтридцяти днівз дняйого проголошення.Заочне рішеннянабирає законноїсили,якщо протягомстроків,встановлених цимКодексом,не поданізаява проперегляд заочногорішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, б. 9А, Київської області, код ЄДРПОУ 44768034 в особі філії «Колківське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», місцезнаходження: 44661,смт.Колки,вул.Центральна,б.1,Камінь-Каширського району Волинської області, код ЄДРПОУ 45101540.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Суддя Маневицького районного суду

Волинської області Ониско Р.В.

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу109102796
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення збитків, завданих вчиненням незаконної рубки

Судовий реєстр по справі —164/1581/22

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Ониско Р. В.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Ониско Р. В.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Ониско Р. В.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Ониско Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні