Ухвала
від 20.02.2023 по справі 716/577/21
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №716/577/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2023 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Стрільця Я.С.,

за участі секретаря судового засідання Якимик К.В.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про заміну у виконавчому провадженні сторони (боржника) її правонаступником, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , звернувся до суду із заявою про заміну у виконавчому провадженні сторони (боржника) її правонаступником. Посилається на те, що 26.03.2021 Заставнівським районним судом Чернівецької області видано судовий наказ у справі №716/577/21, яким стягнуто із Сектору культури Заставнівської районної державної адміністрації на її користь нараховану, але не виплачену працівникові суму заробітної плати у розмірі 47788,72 грн, а також на користь держави судовий збір у сумі 227,00 грн. При цьому зазначає, що Заставнівська РДА перебуває на стадії реорганізації шляхом приєднання до Чернівецької РДА, яка, в свою чергу, є правонаступником Заставнівської РДА.

Водночас, просить врахувати постанову Верховного суду України від 19.10.2022 у цивільній справі №716/633/21 про заміну боржника (сторони виконавчого провадження) на її правонаступника, яку вважає преюдиційною для розгляду заяви про заміну боржника у цій справі.

Учасники провадження, будучи своєчасно та належним чином повідомленими про розгляд справи, в судове засідання не з`явились.

Представниця заінтересованоїособи Чернівецької районноїдержавної адміністраціїЧернівецької областіТопала Ю.В.,у поданійдо судузаяві просиларозгляд питанняпо сутіпровести вїї відсутностіта відмовитиу задоволеннізаяви з підстав, викладених у письмових поясненнях.

З наведених підстав, суд визнав можливим розглянути заяву ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчому провадженні за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису відповідно до ч.2 ст. 247ЦПК України не проводилося.

Дослідивши заяву та додані в її обгрунтування документи і матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до частин першої та другої статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно зі статтею 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За змістом статті 55 ЦПК України, статті 442 ЦПК України та статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», заміна боржника у зобов`язанні можлива з підстав правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи).

Правонаступництвом є перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Фактично, процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального.

Отже, процесуальне правонаступництво, передбачене чинним законодавством України - це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Таким чином, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися, як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Без заміни сторони виконавчого провадження, правонаступник позбавлений процесуальної можливості вчиняти будь-які дії, передбачені Законом України "Про виконавче провадження".

Судом встановлено, що ОСОБА_1 працював викладачем Заставнівської музичної школи.

Відповідно до наказу директора Заставнівської музичної школи Сташевської В.М. від 15.12.2020 №30 ОСОБА_1 31.12.2020 звільнено з посади викладача Заставнівської музичної школи за п.1 ст. 36 КЗпП України, а саме за угодою сторін, та призначено йому виплату розрахункових за період з 02.03.2020 (а.с.8).

26.03.2021 Заставнівським районним судом Чернівецької області видано Судовий наказ у справі №716/577/21, яким стягнуто із Сектору культури Заставнівської районної державної адміністрації на користь ОСОБА_1 нараховану, але не виплачену працівникові суму заробітної плати у розмірі 47788,72 грн., а також стягнуто на користь держави судовий збір у сумі 227,00 грн.

31.03.2021 вказаний судовий наказ був отриманий представником боржника Сектору культури Заставнівської РДА Барабащуком В.В. та після закінчення строків, встановлених приписами ч.1 ст. 171 та ч.1 ст. 172 ЦПК України, а саме 21.04.2021, набрав законної сили.

У статті 129-1Конституції України визначено, що судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до частин першої та третьої статті 160ЦПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими для виконання судових рішень у порядку, встановленому законом.

Частиною другою статі 167 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) визначено, що держава може створювати юридичні особи публічного права (державні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.

На юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах поширюються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом (стаття 82 ЦК України).

Розглядом справи встановлено, що Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1335-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» було утворено новий орган державної влади Чернівецьку районну державну адміністрацію, до якої реорганізовано шляхом приєднання Новоселицьку, Герцаївську, Глибоцьку, Сторожинецьку, Кіцманську та Заставнівську районні державні адміністрації.

Відповідно до п.7 постанови КМУ від 16.12.2020 №1321 «Про затвердження Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються» Чернівецька районна державна адміністрація є правонаступником повноважень прав та обов`язків Заставнівської РДА.

Згідно з частинами першою, п`ятою статті 104ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до частин другої, третьої статті 107ЦК України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Тлумачення вказаних норм свідчить, що у статтях 104ЦК та 107 ЦК України не визначається момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання. Такий момент не може пов`язуватися із внесенням запису до державного реєстру про припинення юридичної особи, яка приєднується. При реорганізації шляхом приєднання немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Внаслідок приєднання правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при такому виді реорганізації неможливий.

Відтак, з урахуванням того, що згідно з пунктом 7 постанови КабінетуМіністрів Українивід 16грудня 2020року №1321«Про затвердженняПорядку здійсненнязаходів щодоутворення тареорганізації районнихдержавних адміністрацій,а такожправонаступництва щодомайна,прав таобов`язківрайонних державнихадміністрацій,що припиняються» Чернівецька районна державна адміністрація є правонаступником повноважень прав та обов`язків Заставнівської районної державної адміністрації та не пов`язується з державною реєстрацією припинення Заставнівської районної державної адміністрації, датою виникнення універсального правонаступництва Чернівецької районної державної адміністрації щодо Заставнівської районної державної адміністрації, яка припиняється шляхом приєднання, слід вважати дату видання постанови Кабінету Міністрів України № 1321 - 16 грудня 2020 року, з якої вона є правонаступником Заставнівської районної державної адміністрації.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 19.10.2022 у справі №716/633/21 (провадження № 61-6228св22).

Суд зауважує, що згідно ч.4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, яке набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Отже, виходячи з вищевикладеного, судове рішення по справі №716/633/21, яке набрало законної сили, має преюдиціальне значення, а встановлені ним обставини повторного доведення не потребують.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження обґрунтована на вимогах закону та підтверджена доказами, а тому підлягає до задоволення.

Керуючись Законом України "Про виконавче провадження" від 21.04.1999 № 606-XIV, ч. 5 ст. 15 Закону «Про виконавче провадження», ст.ст. 260, 261, 433, ст. 442, ч. 1 ст. 512 п. 17.4 Перехідних положень ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження боржника у судовому наказі Заставнівського районного суду Чернівецької області №716/577/21 від 26.03.2021 Сектор культури Заставнівської районної державної адміністрації Чернівецької області, код ЄДРПОУ 02231590, адреса вул. Незалежності, № 94, м. Заставна Чернівецької області, 59400, його правонаступником Чернівецьку районну державну адміністрацію, код ЄДРПОУ 44090800, адреса вул. М.Грушевського, №1, м. Чернівці Чернівецької області, 58002.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Дата складення повного тексту ухвали: 20.02.2023

Суддя Я.Стрілець

Дата ухвалення рішення20.02.2023
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу109125179
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну у виконавчому провадженні сторони (боржника) її правонаступником

Судовий реєстр по справі —716/577/21

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Судовий наказ від 26.03.2021

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні