Вирок
від 21.02.2023 по справі 604/1161/22
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

604/1161/22

1-кп/604/42/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2023 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області

в складі:

головуючого ОСОБА_1

за участі :

секретаря судового засідання ОСОБА_2

сторони обвинувачення прокурора ОСОБА_3

захисника - адвоката - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Підволочиська Тернопільської області кримінальне провадження, зареєстроване у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12022211100000151 від 10.11.2022 року відносно обвинуваченого:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, не працюючого, не навчається, неодруженого, із середньою освітою, не депутата, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.263 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_5 в один із днів середини жовтня 2022 року, точної дати та часу не встановлено, перебуваючи на сміттєзвалищі в с. Полупанівка Скалатської ТГ Тернопільського району Тернопільської області, на землі, в поліетиленовому пакеті, виявив два предмети, які в конструктивному поєднанні є наступальною осколковою ручною гранатою РГН, яка відноситься до бойових припасів та є придатною для здійснення вибуху, при цьому у нього виник злочинний умисел, спрямований на незаконне поводження з бойовими припасами, а саме придбання, носіння та зберігання боєприпасів без передбаченого на те законом дозволу.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, цього ж дня, ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що знайдена ним на сміттєзвалищі в с. Полупанівка Скалатської ТГ Тернопільського району Тернопільської області наступальна осколкова ручна граната РГН відноситься до бойових припасів, навмисне підняв із землі та взяв із собою, не здавши їх в подальшому до правоохоронних органів, вчинивши таким чином придбання бойових припасів, не маючи на це передбаченого законом дозволу.

Далі, продовжуючи свої злочинні дії, того ж дня, ОСОБА_5 , знайдену ним наступальну осколкову ручну гранату РГН, яка відноситься до бойових припасів, приніс до місця свого проживання, що в АДРЕСА_1 , де заховав та без передбаченого на це законом дозволу зберігав до 10 листопада 2022 року.

10 листопада 2022 року працівниками ВП №5 (смт Підволочиськ) Тернопільського РУ поліції ГУНП в Тернопільській області, після отримання повідомлення про факт зберігання ОСОБА_5 при собі боєприпасів, під час проведення огляду на території паркової зони в смт Підволочиськ Тернопільської області, у ОСОБА_5 вилучено наступальну осколкову ручну гранату РГН, яка відноситься до бойових припасів та є придатною для здійснення вибуху, яку ОСОБА_5 попередньо придбав, після чого зберігав по місцю свого проживання та носив із собою, без передбаченого на те законом дозволу.

Таким чином ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого, ч.1 ст.263 КК України, тобто незаконному придбанні, зберіганні та носінні вибухової речовини та боєприпасів, без передбаченого законом дозволу.

Під час розгляду вказаного кримінального провадження між прокурором та обвинуваченим укладена угода про визнання винуватості, яку учасники процесу просять затвердити.

Згідно із угодою про визнання винуватості обвинувачений ОСОБА_5 беззастережно повністю визнає себе винним у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 263 КК України, йому зрозуміле суть формулювання обвинувачення, та його правова кваліфікація. Також сторонами узгоджено, що у випадку затвердження угоди про визнання винуватості обвинуваченому ОСОБА_5 буде призначено покарання у виді 3 років позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України, звільнивши від призначеного покарання, встановивши іспитовий строк з випробуванням та встановленням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України. Крім цього, обвинуваченому ОСОБА_5 роз`яснено наслідки укладення та затвердження угоди передбачені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання.

Суд, заслухавши клопотання прокурора про затвердження угоди про визнання винуватості, думку обвинуваченого та його захисника, оглянувши матеріали кримінального провадження, вважає, що клопотання є підставним та підлягає до задоволення виходячи з наступних міркувань :

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Відповідно до ч.4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Злочин у вчиненні якого обвинувачений визнав себе винним відноситься до тяжких злочинів.

В судовому засіданні з`ясовано обставини, що дозволяють упевнитись в тому, що обвинувачений цілком розуміє права передбачені ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, що передбачені ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом та повністю погоджується на призначення узгодженого покарання.

Суд дійшов до переконання, що укладення угоди між сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дій, чи будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам КПК України та КК України, не порушують права свободи, інтереси сторін та суспільства, також встановлено правильність правової кваліфікації кримінального правопорушення органами досудового розслідування та наявність ґрунтовних, достатніх та законних підстав застосування саме такого виду покарання, котре визначено між сторонами, а саме кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних та достатніх підстав для визнання винуватості.

Відповідно до ч.1 ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

При затверджені угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 суд, у відповідності до вимог ст. ст. 65, 66 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, конкретні обставини справи, також обставини, що пом`якшують покарання, а саме особу обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується позитивно, повністю визнав себе винним у вчиненні кримінального правопорушення та щиросердечно розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність законних підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором Підволочиського відділу Теребовлянської окружної прокуратури, яким відповідно на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні та обвинуваченим ОСОБА_6 .

Клопотань про обрання чи продовження запобіжного заходу не поступало.

Процесуальні витрати та долю речових доказів вирішити у відповідності до вимог ст. ст. 100, 122 КПК України

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 368, 370, 371, 374 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду від 20 лютого 2023 року про визнання винуватості укладену між прокурором Підволочиського відділу Теребовлянської окружної прокуратури та обвинуваченим ОСОБА_5 у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022211100000151 від 10.11.2022 року про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 263 КК України.

Відповідно до затвердженої угоди визнати ОСОБА_5 винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 263 КК України і призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування основного покарання, встановивши іспитовий строк терміном 1 (один) рік.

З метою забезпечення належної поведінки ОСОБА_5 в період дії відбування покарання з випробуванням, відповідно до ст. 76 КК України покласти на нього такі обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

Стягнути із обвинуваченого ОСОБА_5 в користь держави процесуальні витрати за проведення експертиз, зокрема :

-1510,24 грн за проведення вибухотехнічної експертизи від 18.11.2022 року № СЕ-19/120-22/10768-ВТХ;

Речові докази, а саме осколки наступальної, осколкової гранати РНГ, що поміщені в сейф пакет № 3834108 , які передано на зберігання в камеру зберігання речових доказів ВП № 5 (смт. Підволочиськ) - знищити.

Клопотань про обрання чи продовження запобіжного заходу не поступало.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити учасникам процесу.

На вирок може бути подано апеляцію до Тернопільського апеляційного суду Тернопільської області через Підволочиський районний суд протягом 30-ти днів з моменту його проголошення, а засудженому, який перебуває під вартою протягом цього ж строку з моменту вручення копії судового рішення.

Суддя-підпис

згідно з оригіналом:

Суддя Підволочиського районного суду

Тернопільської області ОСОБА_1

СудПідволочиський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу109143221
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадської безпеки Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами

Судовий реєстр по справі —604/1161/22

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Вирок від 21.02.2023

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 02.01.2023

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні