Ухвала
від 14.02.2023 по справі 390/223/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/223/23

Провадження №2-о/390/27/23

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

"14" лютого 2023 р. Суддя Кіровоградського районного суду Кіровоградської області Квітка О.О., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (27652, Кіровоградська область, Кропивницький район, с.Первозванівка, вул. Гагаріна, 1), про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

До Кіровоградського районного суду Кіровоградської області надійшла заява ОСОБА_1 , в якій останній просить: визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , його опікуном. В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є братом заявника. Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 15 жовтня 2010 року ОСОБА_2 визнано недієздатним і призначено над ним опікуном матір ОСОБА_3 . ОСОБА_3 за станом здоров`я не має можливості наразі бути опікуном ОСОБА_2 , у зв`язку із чим виникла необхідність у заміні опікуна. Заявник проживає з братом за однією адресою, доглядає його, оскільки останній потребує стороннього догляду та допомоги. З огляду на викладене, з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_4 та його обмеженість здійснювати вчинки у стані психічного розладу, є необхідність у визнанні його недієздатним та призначенні опікуна.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України).

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч.3 ст.294 ЦПК України).

При вирішенні питання про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження, судом встановлено, що заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175, 177, 297, 300 ЦПК України, а тому на підставі ч.1 ст.185 ЦПК України, вона підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Частиною 3 ст.297 ЦПК України передбачено, що у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Однак в супереч вищевказаним положенням, з заяви та додатків до неї слідує, що рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 15 жовтня 2010 року (справа №2о-50/2010) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя с. Федорівка Кіровоградського району Кіровоградської області визнано недієздатним. Призначено опікуном над недієздатним ОСОБА_2 його матір ОСОБА_3 . Рішення не оскаржувалось і вступило в законну силу 26.10.2010.

Отже, питання щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним вирішено вищевказаним рішенням і не потребує повторного вирішення.

Відповідно доч.2ст.300ЦПК Українисуд зазаявою органуопіки тапіклування чиособи,призначеної піклувальникомабо опікуном,у місячнийстрок звільняєїї відповноважень піклувальникаабо опікунаі призначаєза поданняморгану опікита піклуванняіншу особу,про щопостановляє ухвалу.Суд зазаявою особи,над якоювстановлено піклування,може звільнитипіклувальника відйого повноваженьі призначитиза поданняморгану опікита піклуванняіншого піклувальника,про щопостановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

З тексту заяви вбачається, що заявник має намір здійснити заміну опікуна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Проте до суду не надано ні заяви органу опіки та піклування чи особи, призначеної опікуном, про звільнення її від повноважень опікуна, а також подання органу опіки та піклування на призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

Також, заявником у заяві зазначено абзац наступного змісту «З огляду на викладене, з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_4 та його обмеженість здійснювати вчинки у стані психічного розладу, є необхідність у визнанні його недієздатним та призначенні опікуна», але хто такий ОСОБА_4 та яке він має відношення до справи і заявника є незрозумілим.

Враховуючи вищевикладене, приходжу до висновку про необхідність залишення заяви без руху в порядку ст.185 ЦПК Україниз наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч.3 ст.185 ЦПК України якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначеністаттями 175і177цього Кодексу, сплатить суму судового збору, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Керуючись ст.ст.175,177, 185,259, 260, 293, 294, 300 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (27652, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Первозванівка, вул. Гагаріна,1), про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність у строк не більше 10 днів з дня отримання ухвали усунути недоліки заяви, а саме надати до суду: виправлену заяву з дотриманням вимог ст. ст. 175, 300 ЦПК України та її копію для заінтересованої особи.

Роз`яснити заявнику, що у разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, заява буде вважатись неподаною та повернута заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області О.О. Квітка

СудКіровоградський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення14.02.2023
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу109153742
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —390/223/23

Рішення від 17.04.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні