Рішення
від 17.04.2023 по справі 390/223/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/223/23

Провадження № 2-о/390/27/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" квітня 2023 р.Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Квітки О.О.,

присяжних - Беспеки Ю.В. та Шіпіка В.М.,

при секретарі Міхневич А.О.,

за участю заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заявника - ОСОБА_3 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , від імені та в інтересах яких діє адвокат Бойко Зоя Сергіївна, заінтересована особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про заміну опікуна,

встановив:

До Кіровоградського районного суду Кіровоградської області надійшла заява ОСОБА_1 (далі-заявник-1), ОСОБА_2 (далі-заявник-2), в якій просять: звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном недієздатного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви зазначено, що рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 15 жовтня 2010 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатним та призначено опікуном його матір ОСОБА_1 , яка на теперішній час не може виконувати обов`язки опікуна за станом здоров`я, а тому з`явилася потреба в заміні опікуна на ОСОБА_2 , який є братом ОСОБА_4 та фактично здійснює опіку над недієздатним, вирішує усі його соціально-побутові питання. Враховуючи вищезазначене заявники змушені звернутися до суду з вказаною заявою та просять її задовольнити.

В судовому засіданні представник заявників адвокат Бойко З.С. заяву підтримала в повному обсязі та просила задовольнити. Пояснила, що рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 15 жовтня 2010 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатним та призначено опікуном його матір ОСОБА_1 , яка на теперішній час за станом здоров`я не може опікуватися над сином, тому виникла необхідність заміни опікуна на ОСОБА_2 , який є братом недієздатного, проживає разом з ним, доглядає його, та рішенням Первозванівської сільської ради визнано доцільним призначити його опікуном над ОСОБА_4 . Просила суд задовольнити заяву в повному обсязі.

Заявник-1 викладені обставини в заяві підтримала та пояснила, що є опікуном недієздатного сина ОСОБА_4 , на теперішній час за станом здоров`я не може виконувати обов`язки опікуна, а тому просила звільнити її від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_4 .

Заявник-2 пояснив, що мати тяжко хворіє, не може виконувати повноваження опікуна. Він проживає разом з недієздатним братом, фактично здійснює опіку над ним, просив призначити його опікуном ОСОБА_4 .

Представник заінтересованої особи опікунської ради при виконавчому комітеті Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку, причини неявки не повідомив.

Заслухавши заявників та їх представника, дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , яке видане повторно відділом реєстрації актів цивільного стану Кіровоградського районного управління юстиції у Кіровоградській області 18.07.2008, ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Федорівка Кіровоградського району Кіровоградської області. Батьки: ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.6).

Згідно з наданої копії паспорту громадянина України, серії НОМЕР_2 , ОСОБА_4 з 26 серпня 2008 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.4 на звороті).

З копії довідки до акта огляду МСЕК серії 10 ААА №447145 від 16.06.2010 вбачається, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено першу «Б» групу інвалідності, причина - інвалід з дитинства, інвалідність встановлено безтерміново. ОСОБА_4 має часткову нездатність до виконання окремих елементів самообслуговування (а.с.7).

Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 15.10.2010 (справа № 2о-50/2010 р) визнано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця та жителя с. Федорівка Кіровоградського району Кіровоградської області недієздатним. Призначено опікуном над недієздатним ОСОБА_4 його матір ОСОБА_1 . Рішення набрало законної сили 26.10.2010 (а.с.8).

Відповідно до копії свідоцтва про народження, серії НОМЕР_3 , яке видане 14.04.1999, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Федорівка Кіровоградського району Кіровоградської області. Батьки: ОСОБА_5 та ОСОБА_1 (а.с.5).

Згідно з наданої копії паспорту громадянина України, серії НОМЕР_4 , ОСОБА_2 з 31 травня 2021 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.3 на звороті).

ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 5,0104 гектарів, кадастровий номер 3522587600:02:000:0065, розташованої за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, Федорівська сільської рада (а.с.11).

З сертифікату про проходження профілактичного наркологічного огляду серії 12ЯЯС №379364 від 08.02.2023, слідує, що у ОСОБА_2 наркологічних захворювань не виявлено, згідно з висновком лікаря невропатолога ОСОБА_2 здоровий (а.с.9, 10).

Рішенням виконавчого комітету Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 09.03.2023 № 30, затверджено висновок органу опіки та піклування Первозванівської сільської ради про звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над повнолітньою недієздатною особою ОСОБА_4 (а.с.22, 23).

Рішенням виконавчого комітету Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 09.03.2023 № 31, затверджено висновок органу опіки і піклування Первозванівської сільської ради про доцільність призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , опікуном над повнолітньою особою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та визнано доцільним призначити опікуном над ОСОБА_4 - ОСОБА_2 (а.с.24, 25-26).

Вирішуючи питання про заміну опікуна, суд виходить з наступного.

Згідно з ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними (ст. 58 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

В ч.ч. 1-4 ст. 63 ЦК України зазначено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Статтею 75 ЦК України передбачено, що суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Відповідно до ч. 2 ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

У судовомузасіданні встановлено,що опікуннедієздатного ОСОБА_1 ,у зв`язкупогіршенням стануздоров`яне можевиконувати своїповноваження,чим порушуютьсяправа їїпідопічного,який черезхворобу потребуєпостійного доглядута турботи. ОСОБА_2 можевиконувати обов`язкиопікуна відносносвого недієздатногобрата ОСОБА_4 ,що такожпідтверджується матеріаламисправи тависновком органуопіки тапіклування.

Таким чином, зібрані в справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви та звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначення його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно із ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться за рахунок держави.

На підставі ст.ст.55, 58, 60, 63, 64, 75 ЦК України, керуючись ст.ст. 259, 263-265, 268, 293, 299, 300, 352, 354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , від імені та в інтересах яких діє адвокат Бойко Зоя Сергіївна, заінтересована особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про заміну опікуна - задовольнити повністю.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначити ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Федорівка Кіровоградського району Кіровоградської області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_5 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

В порядку п.4. ч.5 ст.265 ЦПК України зазначаються наступні реквізити сторін та інших учасників справи:

заявник-1: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ;

заявник-2: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 , зареєстрований та проживає за адресою АДРЕСА_2 ;

заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області код ЄДРПОУ 04365098, місцезнаходження: 27652, Кіровоградська область, Кропивницький район, с.Первозванівка, вул. Гагаріна, 1.

Головуючий суддя: О.О. Квітка

Присяжні: Ю.В. Беспека

В.М. Шіпік

СудКіровоградський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено21.04.2023
Номер документу110330383
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —390/223/23

Рішення від 17.04.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні