Ухвала
від 23.02.2023 по справі 144/12/23
ТЕПЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 144/12/23

Провадження № 2/144/109/23

У Х В А Л А

"23" лютого 2023 р. смт. Теплик

Теплицький районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Бондарук О.П.,

з участю секретаря судового засідання Сторожук О.М.,

розглянувши позовну заяву представника позивача адвоката Покоєвича Артема Олексійовича, що діє в інтересах Соболівської сільської ради Гайсинського району Вінницької області, до ФГ Магери Віталія Вікторовича про витребування земельної ділянки з незаконного володіння, -

в с т а н о в и л а :

Адвокат Покоєвич А.О. звернувся до суду в інтересах Соболівської сільської ради Гайсинського району Вінницької області з позовною заявою про витребування земельної ділянки з незаконного володіння припинивши дію Договору оренди землі від 19 травня 2011 року укладеного між Теплицькою райдержадміністрацією на підставі розпорядження РДА від 05.08.2009 року № 364 та ФГ ОСОБА_1 шляхом його розірвання.

Ухвалою суду від 09 січня 2023 року вказаний позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Однак, після відкриття провадження за даним позовом судом встановлено, що вказаний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 1ст. 19 ЦПК України, суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, сімейних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до висновків, викладених у Постанові ВП ВС (справа № 922/1830/19), спори щодо користування землями ФГ, у тому числі з центральним органом виконавчої влади, який реалізує політику у сфері земельних відносин, з іншими юридичними особами, мають розглядатися господарськими судами незалежно від того, чи отримувала фізична особа раніше земельну ділянку для створення ФГ і того, чи створила вона це господарство.

Оскільки в даній справі спірні відносини виникли між Соболівською сільською радою Гайсинського району Вінницької області та фермерським господарством Магери Віталія Вікторовича, то даний спір не може розглядатись Теплицьким районним судом Вінницької області в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно вимог ч. 1 ст. 256 ЦПК України, якщо провадження у справі закривається з підстави, визначеної пунктом 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Відповідно до ч. 2 ст. 255 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

Таким чином, суд вважає, що справа за позовом адвоката Покоєвича Артема Олексійовича, що діє в інтересах Соболівської сільської ради Гайсинського району Вінницької області, до ФГ Магери Віталія Вікторовича про витребування земельної ділянки з незаконного володіння повинна бути закрита у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. ст. 255, 260, 261, 353 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Провадження в цивільній справі за позовом представника позивача адвоката Покоєвича Артема Олексійовича, що діє в інтересах Соболівської сільської ради Гайсинського району Вінницької області до ФГ Магери Віталія Вікторовича про витребування земельної ділянки з незаконного володіння, закрити.

Роз`яснити позивачеві, що розгляд даної справи віднесено до юрисдикції господарського суду.

Ухвала може бути оскаржена учасниками справи до Вінницького апеляційного суду, у порядку встановленому законом, протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя

СудТеплицький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу109154126
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —144/12/23

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні