Рішення
від 20.02.2023 по справі 903/728/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

20 лютого 2023 року Справа № 903/728/22

Господарський суд Волинської області у складі судді Якушевої І.О., за участю секретаря судового засідання Грачука В.С.,

за участю представників:

від позивача: н/з,

від відповідача: н/з,

від третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: н/з,

розглянувши заяву від 07.02.2023 представників Підгайцівської сільської ради адвокатів Бурда Д.П., Красун В.В.

про ухвалення додаткового рішення

по справі № 903/728/22

за позовом Підгайцівської сільської ради Волинської області, с. Підгайці, Луцького району, Волинської області

до Луцької районної ради Волинської області, м. Луцьк

третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору

1) Комунального підприємства Райтеплобуд

2) Ківерцівської міської ради

3)Комунального підприємства Ківерцівський центр первинної медичної допомоги Ківерцівської міської ради

про визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

рішенням Господарського суду Волинської області від 06.02.2023 у справі №903/728/22 позов Підгайцівської сільської ради до Луцької районної ради, Волинської області, третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Комунального підприємства Райтеплобуд, Ківерцівської міської ради, Комунального підприємства Ківерцівський центр первинної медичної допомоги Ківерцівської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії було задоволено повністю.

08.02.2023 на адресу суду від представників позивача адвокатів Бурди Д.П., Красуна В.В. надійшла заява від 07.02.2023, в якій представники позивача просять ухвалити додаткове рішення у справі та стягнути з відповідача - Луцької районної ради 4962 грн. витрат, пов`язаних з оплатою судового збору, 49000 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України) суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Ухвалою від 09.02.2023 заяву прийнято до розгляду та призначено в судове засідання на 20.02.2023; сторін попереджено, що неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Ухвалу від 09.02.2023 надіслано на електронні адреси сторін, третіх осіб.

В судове засідання 20.02.2023 представники сторін, третіх осіб не прибули. Представники позивача подали заяву про розгляд заяви про ухвалення додаткового рішення за їх відсутності.

Відповідно до ч.4 ст. 244 ГПК України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Розглянувши подану заяву, суд дійшов висновку про наявність підстав для її задоволення.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

За приписами ч. 3 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Згідно з п. 1 ч. 4 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України у разі задоволення позову судові витрати покладаються на відповідача.

Відповідно до ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, до яких, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч.2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно з ч. 3 названої статті для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (ч. 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України).

У разі недотримання вимог ч. 4 цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони зменшити розмір таких витрат. При цьому обов`язок доведення не співмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення цих витрат (ч.5, ч. 6 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно зі ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Частиною 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Заява подана до суду у строк, встановлений ч.8 ст.129 ГПК України.

У позовній заяві позивач заявив про те, що сума судових витрат, що їх вже понесли та з великою долею ймовірності понесуть у майбутньому складається із: судового збору за подання позовної заяви в розмірі 4 962 грн. грн., а також витрат на правову допомогу адвокатів, докази розміру та понесення таких витрат, заява про стягнення будуть подані в порядку п.8 ст. 129 ГПК України (попередній орієнтовний розмір витрат на правничу допомогу становить 49000 грн.).

Вказана заява зроблена до закінчення судових дебатів, її форма, зміст та спосіб заявлення узгоджується з положеннями ч. 1 ст. 124, ч. 8 ст. 129 ГПК України.

З наданих представниками позивача доказів вбачається, що 14.07.2022 р. між Підгайцівською сільською радою та адвокатами Бурда Д.П., Красун В.В. було укладено договір про надання правової допомоги. Предметом договору (п. 1.1, п.п. 1.3.2, 1.3.4) є підготовка позовної заяви та представництво інтересів позивача у суді Господарському суді Волинської області по справі за позовом Підгайцівської сільської ради до Луцької районної ради про визнання незаконними рішень та скасування, зобов`язання вчинити дії.

Згідно з п. 7.1. договору за надану адвокатами правову допомогу по справі клієнт сплачує гонорар у фіксованому розмірі 49 000 (сорок дев`ять тисяч) грн., з яких: 30000,00 грн. сплачуються за підготовку позовної заяви, 19000,00 грн. - за представництво в суді першої інстанції, які сплачуються на розрахунковий рахунок адвоката Бурди Д.П. на підставі актів виконаних робіт на протязі 7 банківських днів з дня їх підписання.

12.09.2022 між сторонами складено акт прийому-передачі послуг з надання правової допомоги про те, що адвокати згідно з умовами договору про надання правової допомоги від 14.07.2022 надали клієнту правову допомогу та підготували та передали 3 примірника позовної заяви з додатками до Господарського суду Волинської області у справі за позовом Підгайцівської сільської ради до Луцької районної ради про визнання незаконними рішень та скасування, зобов`язання вчинити дії.

Відповідно до вказаного акту від 12.09.2022 та п. 7.1. договору до сплати підлягає гонорар у розмірі 30000,00 грн.

Вказані кошти в сумі 30000,00 грн. сплачені згідно з платіжним дорученням від 13.09.2022 та від 23.11.2022 року, надійшли на розрахунковий рахунок адвоката Бурди Д.П.

07.11.2022 між сторонами складено акт прийому-передачі послуг з надання правової допомоги про те, що адвокати згідно з умовами договору про надання правової допомоги від 14.07.2022 надали клієнту правову допомогу шляхом: підготовки та подачі клопотання про залучення третіх осіб у справі від 13.10.2022; підготовки та подачі до суду заяви про уточнення позовних вимог від 18.10.2022; підготовки та подачі до суду клопотання про приєднання доказів з додатками від 18.10.2022; здійснення представництва інтересів клієнта в підготовчому судовому засіданні 19.10.2022; підготовки та відправлення на адресу третіх осіб у справі копій позовної заяви з додатками 24.10.2022.

Відповідно до вказаного акту від 07.11.2022 та п. 7.1. договору до сплати підлягає гонорар у розмірі 19000,00 грн.

07.02.2023 позивач та адвокати Бурда Д.П., Красун В.В. склали і підписали детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатами, з якого вбачається, що згідно з умовами договору про надання правової допомоги від 14.07.2022 при наданні правової допомоги клієнту станом на 07.02.2023 виконані наступні роботи (надані послуги), а саме:

- 13-16,19.09.2022 - складання позовної заяви, виготовлення копій;

- 13.10.2022 - складання клопотання про залучення третіх осіб;

- 18.10.2022 - складання заяви про уточнення позовних вимог, клопотання про приєднання доказів;

- 19.10.2022 - участь в судовому засіданні (адвокат Бурда Д.П., адвокат Красуй В.В.);

- 24-25.10.2022 - виготовлення копій позовної заяви з додатками, клопотання про залучення третіх осіб, заяви про уточнення позовних вимог, клопотання про приєднання доказів з додатками; складання клопотання про приєднання доказів надіслання копії позовної з додатками третім особам;

- 09.11.2022 - участь в судовому засіданні (адвокат Бурда Д.П., адвокат Красун В.В.);

- 08-09, 12.12.2022 - складання відповіді на відзив, заяви про уточнення позовних вимог;

- 23.11.2022 - участь в судовому засіданні (адвокат Бурда Д.П., адвокат Красун В.В.);

- 05.01.2023 - участь в судовому засіданні (адвокат Бурда Д.П., адвокат Красун В.В.);

- 18.01.2023 -участь в судовому засіданні (адвокат Красун В.В.);

- 06.02.2023- участь в судовому засіданні (адвокат Бурда Д.ГІ., адвокат Красун В.В.).

Матеріали справи №903/728/22 підтверджують обсяг наданих адвокатами послуг.

Згідно з наведеними у заяві поясненнями, 30000,00 грн. вже сплачені позивачем, а 19000,00 грн. мають бути сплачені згідно з умовами договору про надання правової допомоги від 14.07.2022 та актів прийому - передачі послуг з надання правової допомоги від 12.09.2022, 07.11.2022.

Відповідно до приписів п. 1 ч. 2 ст. 126, ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Висновки щодо такого застосування вказаних норм сформульовані в постанові Об`єднаної палати Верховного Суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19, а саме: в п. 6.5. постанови суд зазначив, що витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено.

Заява про відшкодування судових витрат на правничу допомогу з відповідними доказами подається у строки, визначені ч. 8 ст. 129 ГПК України із одночасним її надісланням всім учасникам справи, що дає їм змогу висловити свої міркування щодо обґрунтованості та співмірності заявлених до стягнення витрат.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (пункт 21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 року у справі № 755/9215/15-ц).

Надані докази в їх сукупності підтверджують надання позивачу адвокатами Бурда Д.П., Красун В.В. послуг професійної правничої допомоги при розгляді цієї справи у заявленому обсязі на загальну суму 49000 грн.

Частиною 5 ст.126 ГПК України передбачено, що у разі недотримання заявником вимог частини 4 вказаної статті щодо співмірності розміру заявлених до відшкодування витрат із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим на виконання робіт, суд має право зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката лише за клопотанням сторони. Суд враховуючи принципи диспозитивності та змагальності, не має права вирішувати питання про зменшення суми судових витрат на професійну правову допомогу, що підлягають розподілу, з власної ініціативи.

Вказана правова позиція викладена в постановах об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19, від 22.11.2019 у справі №902/347/18, від 06.12.2019 у справі № 910/353/19.

Відповідач у справі клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвокатів не заявляв.

Оскільки витрати, понесені позивачем на професійну правничу допомогу в розмірі 49000 грн. документально підтверджені, обґрунтовані, виходячи з конкретних обставин справи відповідають критерію реальності та розумності, у зв`язку із задоволенням позову є підстави для покладення їх на відповідача.

Розмір судових витрат по сплаті позивачем судового збору у сумі 4962 грн. підтверджується приєднаним до позовної заяви і наявним в матеріалах справи №903/728/22 платіжним дорученням № 646 від 13.09.2022 (а.с.20, т.1).

Ухвалюючи 06.02.2023 рішення у справі, суд не вирішив питання розподілу витрат на оплату судового збору.

Враховуючи задоволення позову, витрати позивача у розмірі 4962 грн., пов`язані з оплатою судового збору, на підставі ст.129 ГПК України слід покласти на відповідача.

Керуючись ч.8 ст.129, ст.ст. 221, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. Заяву від 07.02.2023 представників Підгайцівської сільської ради адвокатів Бурда Д.П., Красун В.В. про ухвалення додаткового рішення у справі №903/728/22 задовольнити.

2. Стягнути з Луцької районної ради (код ЄДРПОУ 23250933; адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, м. Луцьк) на користь Підгайцівської сільської ради (код ЄДРПОУ 04332331; адреса: 45602, Волинська обл., Луцький район, с. Підгайці, вул. Шкільна, буд. 30)

- 4962 грн. витрат, пов`язаних з оплатою судового збору;

- 49000 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Додаткове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Північно - західного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги впродовж двадцяти днів з дня складення повного додаткового судового рішення.

Повний текст додаткового рішення виготовлено та підписано: 24.02.2023.

Суддя І. О. Якушева

Дата ухвалення рішення20.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109174205
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо визнання незаконним акта, що порушує право власності

Судовий реєстр по справі —903/728/22

Судовий наказ від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Судовий наказ від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Рішення від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Рішення від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 18.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 23.12.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 23.11.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні