Ухвала
від 27.02.2023 по справі 921/124/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

27 лютого 2023 року м. ТернопільСправа № 921/124/23 Господарський суд Тернопільської області

Суддя Охотницька Н.В., розглянувши матеріали позовної заяви № б/н від 27 січня 2023 року (вх. № 135 від 21.02.2023)

за позовом Фізичної особи підприємця ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Тренінгова компанія "Овітта", 46001, Тернопільська область, м. Тернопіль, вул. Медова, буд. 12

про стягнення заборгованості за надані маркетингові послуги в сумі 84 400,00 грн

встановила:

Фізична особа підприємець ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тренінгова компанія "Овітта" про стягнення заборгованості за надані маркетингові послуги в сумі 84 400,00 грн.

Перевіряючи поданий позов на його відповідність вимогам Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку, що він не в повній мірі відповідає приписам цього правового акта, з наступних підстав.

За правилами господарського процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164 ГПК України.

У відповідності до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Проте, як вбачається із тексту позовної заяви, остання не містить повної адреси місцезнаходження відповідача.

Так, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно витягу на запит суду за кодом 212508464035 від 23.02.2023, за кодом ЄДРПОУ 40020408 значиться юридична особа Товариство з обмеженою відповідальність "Тренінгова компанія "Овітта", місцезнаходженням якої є: Україна, 46001, Тернопільська область, м. Тернопіль, вул. Медова, буд. 12, офіс 13 тоді як у позовній заяві позивачем зазначено: 46001, Тернопільська область, м. Тернопіль, вул. Медова, буд. 12.

Крім того, суд відзначає, що не зазначення позивачем повної (вірної) адреси місцезнаходження відповідача унеможливлює суд перевірити правильність направлення копії позовної заяви разом із усіма додатками відповідачу відповідно до п.1 ч.1 ст.164 ГПК України.

Також, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви докази відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Так, зокрема абзацом 27 пункту 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року № 270, (далі Правила) передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку, є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

У відповідності до п. 19 Правил, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення (п. 59 Правил).

Разом з тим, суд зауважує, що відповідно до пункту 61 Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Позивачем на підтвердження відправлення відповідачу копії позовної заяви разом із додатками долучено до позовної заяви тільки опис вкладення у цінний лист. При цьому, вказаний опис вкладення не містить відмітки про його перевірку саме працівником поштового зв`язку, номеру поштового відправлення, як і не містить відбитку календарного штемпеля, що, у свою чергу, свідчить про порушення приписів п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України та п. 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 року № 270.

Також, згідно з ч.2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч. ч.1, 2 ст. 91 ГПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що на підтвердження обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, позивачем долучено копію договору № 34 від 05.11.2021 про надання маркетингових послуг, а також копію акта № 15 від 06.12.2021 виконаних робіт (послуг).

В той же час, вказані документи не містять підписів його сторін.

Окрім того, суд відзначає, що із доданих до позовної заяви зображень копії договору № 34 від 05.11.2021 про надання маркетингових послуг, а також копії акта № 15 від 06.12.2021 не зрозуміло, чи це є копії із паперових документів, чи це є електронні копії електронних документів, чи це є електронні копії з оригіналу паперового документа, чи це є електронна копія з копії паперового документа. При цьому, позовна заява містить тільки посилання на вказані документи, як на докази викладених обставин, однак не зазначено інформації про те, у якій формі їх вчинено (письмовій чи електронній), а також інформації в якій формі їх подано до суду для їх оцінки судом як доказів.

Разом з тим, суд звертає увагу позивача на те, що за змістом статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони у належній формі досягли згоди щодо його предмета та усіх істотних умов.

Договори між юридичними особами повинні вчинятись в письмовій або електронній формі; правочин вважається вчиненим у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами) - особами, уповноваженими на це їх установчими документами (ст.ст. 205, 639 ЦК) в одному або кількох документах (у т.ч. електронних, за допомогою електронного або іншого технічного засобу зв`язку), у листах, якими обмінялися сторони.

На відносини створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання та знищення електронних документів поширюється Закон "Про електронні документи та електронний документообіг".

Статтею 5 цього Закону визначено, що електронним є такий документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа.

Склад та порядок розміщення обов`язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством.

Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму.

Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

За ст.ст. 6, 7 Закону для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис.

Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.

Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону "Про електронний цифровий підпис".

Таким чином, незалежно від того чи документ викладений на папері чи в електронному документі, він повинен бути підписаний уповноваженою особою.

Для укладення і підписання договору в електронному виді в Україні існує багато платних та безкоштовних сервісів електронного документообігу різних постачальників.

Такі сервіси забезпечують фіксацію й демонстрування змісту угоди, факту і часу її підписання конкретними особами, ідентифікацію цих осіб з наданням сертифікатів їх підписів. Після підпису документ може бути завантажений в форматі PDF на комп`ютер чи смартфон сторони разом з запрограмованою інформацією про підписи учасників угоди. Гіперпосилання на такий документ може бути надане підписантом третій особі. Як сторони угоди, так і треті особи чи суд, яким надано договір в форматі PDF чи за гіперлінком, можуть через сайт Центрального засвідчувального органу перевірити дійсність та належність цифрових підписів сторонам.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви № б/н від 27 січня 2023 року (вх. № 135 від 21.02.2023) Фізичної особи підприємця ОСОБА_1 без руху, надавши позивачу час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до суду інформації про повну адресу місцезнаходження відповідача, докази відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів, а також інформації щодо того, у якій формі (письмовій чи електронній) вчинено/укладено договір № 34 від 05.11.2021 про надання маркетингових послуг та акт № 15 від 06.12.2021. За умови, що вказані документи укладені і підписані в електронному виді надати сертифікати для ідентифікації, перевірки дійсності та належності цифрових підписів сторонам.

За умовами ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст.176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 162, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву № б/н від 27 січня 2023 року (вх. № 135 від 21.02.2023) Фізичної особи підприємця ОСОБА_1 залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10-ти днів з дня одержання цієї ухвали.

3. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали надіслати Фізичній особі підприємцю ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 27.02.2023 та оскарженню не підлягає (ст. 235 ГПК України).

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Н.В. Охотницька

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу109209626
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за надані маркетингові послуги в сумі 84 400,00 грн

Судовий реєстр по справі —921/124/23

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні