Ухвала
від 27.02.2023 по справі 910/2790/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

27.02.2023Справа № 910/2790/23

Суддя Господарського суду міста Києва Князьков В. В., розглянувши матеріали позовної заяви Державного підприємства "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки", м. Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Спадаро", м. Київ

про розірвання договорів, -

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спадаро" про:

- Розірвання договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 1 від 01.02.2021, який укладений між Державним підприємством "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спадаро";

- Розірвання договору про відшкодування витрат орендодавця на утримання орендованого державного нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю № 2 від 01.02.2021, який укладений між Державним підприємством "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спадаро".

Розглянувши подану позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд зазначає таке.

Пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про судовий збір» судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 статті 4 вказаного Закону України встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. п. 2 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру встановлюється в сумі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2 684,00 грн).

Згідно з ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Наразі, суд критично ставиться до тверджень позивача щодо формулювання єдиної позовної вимоги одночасного розірвання договору № 1 і пов`язаного з ним похідного договору № 2, а не як дві окремі позовні вимоги немайнового характеру, виходячи з того, що спірні договори спрямовані на встановлення, зміну або припинення різних цивільних прав та обов`язків, а відтак, носять самостійний характер.

Отже, розмір судового збору за розгляд двох немайнових вимог, заявлених позивачем, становить 5 368,00 грн (2 х 2 684,00 грн = 5 368,00 грн).

Разом з тим, позивачем додано до позовної заяви платіжне доручення № 7070 від 17.02.2023 на суму 2 684,00 грн.

Відтак, недоплачена сума судового збору за розгляд судом заявлених позовних вимог становить 2 684,00 грн.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. п. 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Таким чином, належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви та усіх доданих до неї документів є оригінал або належним чином засвідчена копія опису вкладення в поштовий конверт, засвідчений календарним штемпелем відділу поштового зв`язку.

Як встановлено судом, позивачем було додано до позовної заяви від 22.02.2023 вих. № б/н опис вкладення у лист від 22.02.2023, згідно з яким відповідачу були направлені додатки до позовної заяви згідно з переліком та копію самої позовної заяви від 21.02.2023.

Відтак, наданий позивачем опис вкладення від 22.02.2023 не може вважатись доказом направлення саме тієї позовної заяви від 22.02.2023 та усіх доданих до неї документів на адресу відповідача в розумінні ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно із ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Водночас, відповідно до ст. 91 ГПК України письмові докази, до яких належать і документи, подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Зокрема, учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Пунктом 5.26 «Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163:2020», чинній від 01.09.2021) встановлено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки «Для копій».

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч. 3 ст. 56 ГПК України).

Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтвердженні, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи (п. 1 ч. 1 ст. 60 ГПК України).

Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами (ч. 3 ст. 60 ГПК України).

Як встановлено судом, документи, які додано до позовної заяви від імені позивача - Державного підприємства "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки" засвідчено Світланою Середою, із зазначенням, що вказана особа є начальником відділу кадрів.

Проте, в супереч наведених вище положень, до матеріалів позовної заяви доказів, які б підтверджували, що Світлана Середа є особою, яку уповноважено позивачем на засвідчення копій документів, які додано до матеріалів позовної заяви, не подано.

Згідно з ч. 5 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Частинами 1, 3 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно ж до приписів ч. 1 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

З огляду на те, що вказаний вище спір не відноситься до категорії малозначних, не може бути застосовано також положення частини 2 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд міста Києва звертає увагу, що з метою забезпечення державних органів достовірною інформацією створено Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань .

Обов`язковому відображенню (реєстрації) в Єдиному державному реєстрі, серед інших перелічених у цій статті відомостей, належать: відомості щодо керівників державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб та осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (частина третя статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»).

Cтатус документів та відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру, закріплений статтею 10 вказаного Закону, яка, зокрема, визначає, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Аналіз наведених вище законодавчих положень дає підстави для висновку, що для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи.

Судом встановлено, що позовну заяву підписано представником позивача, провідним юрисконсультом Ананьєвим Євгеном Анатолійовичем за довіреністю № 25 від 24.01.2023, оригінал якої додано до позовної заяви.

Проте, зазначені матеріали, які додані до заяви на підтвердження наявності у Ананьєва Є.А. повноважень представляти інтереси Державного підприємства "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки" в судах, не містять інформації про те, що вказана особа наділена повноваженнями на самопредставництво у розумінні частини 3 статті 56 ГПК України.

Згідно з п. 4 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката, як представника, підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Судом встановлено, що довіреність № 25 від 24.01.2023, яка долучена до матеріалів позовної заяви на підтвердження наявності у юрисконсульта Ананьєва Є.А. повноважень представляти інтереси Державного підприємства "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки" в судах України, не містить інформації, що вказана особа має статус адвоката. Інших доказів того, що Ананьєв Є.А. представляє позивача в судах України в якості адвоката також не додано.

Частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, господарський суд вважає за необхідне залишити позовну заяву Державного підприємства "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки" без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків у визначений судом спосіб.

Керуючись ст. ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху позовну заяву Державного підприємства "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки".

2. Надати позивачу строк для усунення недоліків, який становить десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків у позовній заяві шляхом надання суду:

- доказів доплати судового збору в розмірі 2 684,00 грн АБО заяви про уточнення позовних вимог шляхом викладення однієї позовної вимоги немайнового характеру;

- копій письмових доказів, засвідчених в порядку, встановленому чинним законодавством та/або подання довіреності, витягу з наказу та ін., які б підтверджували наявність у Світлани Середи повноважень засвідчувати копії документів від імені Державного підприємства "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки", станом на дату підписання позовної заяви;

- письмових доказів (статуту, положення, посадової інструкції чи трудового договору, витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), на підтвердження повноважень підписанта позовної заяви - провідного юрисконсульта Ананьєва Є.А. в порядку самопредставництва або доказів, що вказана особа має статус адвоката, станом на дату підписання позовної заяви;

- оригіналу опису вкладення у лист на підтвердження направлення копії позовної заяви від 22.02.2023, а також заяви про усунення недоліків в позовній заяві з доданими до неї документами на адресу відповідача.

4. Роз`яснити позивачу, що якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із такою заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Князьков

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109238425
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договорів

Судовий реєстр по справі —910/2790/23

Рішення від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні