Ухвала
від 01.03.2023 по справі 127/5475/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/5475/23

Провадження № 2/127/612/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Антонюк В.В., розглянувши заяву представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОМИНВЕСТХОЛДИНГ» - адвоката Бутиріна Ярослава Ярославовича про забезпечення позову по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОМИНВЕСТХОЛДИНГ» до ОСОБА_1 , третя особа: Приватне підприємство «КРЕАТОР-БУД», про визнання переважного права та переведення прав та обов`язків покупця,-

В С Т А Н О В И В:

27.02.2023 року ТОВ «ПРОМИНВЕСТХОЛДИНГ» звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 , третя особа: Приватне підприємство «КРЕАТОР-БУД», про визнання переважного права та переведення прав та обов`язків покупця

Разом із позовною заявою представник позивача Товариства зобмеженою відповідальністю«ПРОМИНВЕСТХОЛДИНГ» -адвокат БутирінЯ.Я.подав до суду заяву про забезпечення позову, яку обґрунтовав тим, що звертаючись із позовом, позивач просить суд перевести права та обов`язки покупця 11/200 часток в праві власності на комплекс будівель і споруд за адресою: АДРЕСА_1 , зі ОСОБА_1 на нього. Самим фактом продажу частки, на думку позивача, було порушено переважне право на її придбання, а між сторонами справи виник спір щодо цієї частки майнового комплексу, відчужених згідно договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Дунаєвською 22.10.2021 року на користь ОСОБА_1 . Враховуючи це позивач, побоюючись подальшої можливої недобросовісної поведінки відповідача і враховуючи вже наявні активні дії по відчуженню майна з порушенням переважного права, вважав за необхідне звернутись із даною заявою, в якій просить накласти заборону відчуження і заборонити органам державної реєстрацій прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію права власності, скасування реєстрації прав власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам, внесених до статутних капіталів юридичних осіб, передачі в іпотеку, будь-якого іншого обтяження та інше) щодо 11/200 часток комплексу будівель і споруд за адресою АДРЕСА_1 , належних ОСОБА_1 за договором купівлі-продажу від 22.10.2021 року №1253, посвідченого приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Дунаєвською Світланою Миколаївною.

Згідно з ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ч.1-2 ст.150 ЦПК України позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною вчиняти певні дії; встановленням обов`язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам, які не мають інтересу в результаті вирішення спору; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1-9 цієї частини. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права, яких можуть бути порушені у зв`язку з застосуванням відповідних заходів.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з`ясувати обсяг позовних вимог, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Підставою для забезпечення позову є обґрунтоване припущення, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Цивільній процесуальний закон не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено виконання рішення при задоволенні позову. Заходи забезпечення позову повинні застосовуватись лише у разі необхідності та бути співмірними із заявленими вимогами, оскільки безпідставне забезпечення позову може призвести до порушення прав та законних інтересів. При цьому ухвалою про забезпечення позову не може вирішуватися спір по суті.

Інститут забезпечення позову являє собою сукупність встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, якщо у них існують побоювання, що виконання ухваленого у справі рішення виявиться у майбутньому утрудненим чи неможливим.

Отже, умовою застосування заходів забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може утруднити або унеможливити виконання рішення по суті позовних вимог.

При вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має врахувати наскільки конкретний захід, який пропонується вжити, пов`язаний з предметом позову, наскільки він співрозмірний позовній , і яким чином цей захід фактично реалізує мету його вжиття.

Право кожного на справедливий розгляд його справи судом, встановленим законом, при вирішенні спору щодо його прав та обов`язків цивільного характеру передбачено і п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка підлягає застосуванню відповідно до ст. 9 Конституції України та ст. ст.2 ЦПК України.

При розгляді заяви про забезпечення позову, суддя враховує також практику Європейського суду з прав людини, а саме рішення у Справі (заява N 60750/00) " Шмалько проти України" від 20.07.2004 року. Так, згідно п. 43 вказаного рішення: « Суд наголошує, що пункт 1 статті 6 гарантує кожному право на звернення до суду або арбітражу з позовом стосовно будь-яких його цивільних прав та обов`язків. Таким чином, ця стаття проголошує "право на суд", одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати позов з приводу цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін. Було б незрозуміло, якби стаття 6 детально описувала процесуальні гарантії, які надаються сторонам у спорі, а саме: справедливий, публічний і швидкий розгляд, - і, водночас, не передбачала виконання судових рішень… Отже, для цілей статті 6 виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина «судового розгляду» .

Таким чином, невжиття заходів забезпечення позову, може призвести до утруднення виконання рішення суду, а відтак й до порушення права особи на доступ до правосуддя, в аспекті ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спірних правовідносин між сторонами є 11/200 часток комплексу будівель і споруд за адресою АДРЕСА_1 , належних ОСОБА_1 за договором купівлі-продажу від 22.10.2021 року №1253, посвідченого приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Дунаєвською Світланою Миколаївною.

Співмірність у застосуванні заходів забезпечення позову передбачає дотримання судом такого балансу інтересів сторін, що виключає як надмірні негативні наслідки від вжиття заходів забезпечення позову для приватних прав та інтересів відповідача, так і негативні наслідки, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів для прав та інтересів позивача, пов`язаних із публічних інтересів правосуддя, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Підставою для забезпечення позову є обґрунтоване припущення, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Цивільний процесуальний закон не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено виконання рішення при задоволенні позову.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає за можливе вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення заборони відчуження і заборонити органам державної реєстрацій прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію права власності, скасування реєстрації прав власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам, внесених до статутних капіталів юридичних осіб, передачі в іпотеку, будь-якого іншого обтяження та інше) щодо 11/200 часток комплексу будівель і споруд за адресою АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1521318105101), належних ОСОБА_1 за договором купівлі-продажу від 22.10.2021 року №1253, посвідченого приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Дунаєвською Світланою Миколаївною, а тому заява ТОВ «ПРОМИНВЕСТХОЛДИНГ» про забезпечення позову підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 149-152 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОМИНВЕСТХОЛДИНГ» - адвоката Бутиріна Ярослава Ярославовича про забезпечення позову - задовольнити.

Накласти заборону відчуження і заборонити органам державної реєстрацій прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію права власності, скасування реєстрації прав власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам, внесених до статутних капіталів юридичних осіб, передачі в іпотеку, будь-якого іншого обтяження та інше) щодо 11/200 часток комплексу будівель і споруд за адресою АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1521318105101), належних ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) за договором купівлі-продажу від 22.10.2021 року № 1253, посвідченого приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Дунаєвською Світланою Миколаївною.

Ухвала про забезпечення позову набуває законної сили з дня її підписання суддею та підлягає негайному виконанню у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

На ухвалу протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення до Вінницького апеляційного суду може бути подано апеляційну скаргу.

Відповідно до вимог ч.10 ст.153 ЦПК України, оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.03.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109263067
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —127/5475/23

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні