Ухвала
від 28.02.2023 по справі 461/5577/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/5577/21

Провадження № 1-кс/461/1164/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.02.2023 року м. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши погоджене з прокурором другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР за №42020140000000180 від 10.12.2020 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, -

в с т а н о в и в:

Слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_5 за погодженням із прокурором другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 , звернувся до суду із клопотанням, в якому просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 АДРЕСА_1 (підпорядкованого територіального підрозділу) до всіх матеріалів щодо видачі державного акта на право користування землею Нестерівському філіалу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Б № 040766 (НВО « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») виданого ІНФОРМАЦІЯ_4 у 1985 році з можливістю вилучення їх оригіналів та тимчасового доступу до книги (книг) запису (реєстрації) державних актів, в тому числі на право постійного користування землею на території Жовківського (Нестеріського) району Львівської області за 1996 рік та 1985 рік відповідно та книги реєстрації землекористувачів Жовківського району Львівської області станом на 1996 рік, журналів вхідної та вихідної кореспонденції ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_5 з 01.10.2016 по 01.04.2017 та з 01.02.2018 по 01.11.2018 з можливістю ознайомлення із вказаними книгами (журналами) та отримання їх засвічених копій.

В обгрунтування внесеного клопотання покликається на те, що отримання доступу до оригіналів вищевказаних документів, має істотне значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та їх вилучення надасть можливість провести у даному кримінальному необхідні експертизи, а також надасть інформацію необхідну для розслідування вказаного провадження.

Крім цього, доступ до вказаних документів надасть можливість отримати важливий речовий доказ, мати постійний доступ до нього з метою використання його під час доказування вчинення кримінального правопорушення, а також унеможливлення його зміни, або знищення у зв`язку із збігом термінів зберігання вищезазначеної документації та інформації чи з інших причин.

У зв`язку із наведеним, слідчий просить клопотання задоволити.

Слідчий у судове засідання не з`явився, оскільки у заяві просив суд проводити розгляд справи у його відсутності та у відсутності прокурора, а також без участі особи, у володінні якої знаходяться вказані документи.

З метою забезпечення повноти та об`єктивності досудового розслідування, вважаю за можливе під час розгляду клопотання застосувати положення ч.2 ст.163 КПК України, згідно яких, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Перевіривши наданні матеріали та дослідивши докази по цих матеріалах, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Встановлено,що відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020140000000180 від 10.12.2020, за зверненням в.о. президента ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_6 щодо вчинення службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_7 та ІНФОРМАЦІЯ_8 дій із зайняття земельних ділянок, що знаходяться на праві постійного користування в Інституті біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 та є державною власністю, чим спричинено тяжкі наслідки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

Встановлено, що Інститут біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 є правонаступником ІНФОРМАЦІЯ_10 , який свого часу здійснював землекористування земельною ділянкою площею 314,7 га, що знаходиться на території Грядівської та Грибовицької селищних рад згідно Державного акту на право постійного користування землею від 21.08.1996р. серія ІІ-ЛВ № 004380.

У свою чергу, Інститут біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 є правонаступником ІНФОРМАЦІЯ_11 щодо землекористування земельною ділянкою площею 314,7 га, що знаходиться на території Грядівської та Грибовицької селищних рад Жовківського р-ну Львівської області.

Відповідно до Указу Президента України від 06.01.2012 № 8 «Про надання ІНФОРМАЦІЯ_12 », постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010р. «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. №175» та наказу ІНФОРМАЦІЯ_13 від 07 вересня 2010 р. №69 «Про перейменування установ, підприємств та організацій ІНФОРМАЦІЯ_6 » визначено перейменувати Інститут біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_11 у Інститут біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Як ІНФОРМАЦІЯ_14 (в час свого існування) так і Інститут біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 є установами, які входили чи входять до майнового комплексу ІНФОРМАЦІЯ_9 . Згідно п. 89 Статуту ІНФОРМАЦІЯ_9 , затвердженого постановою ІНФОРМАЦІЯ_15 від 28.03.2012р. № 315, майновий комплекс Академії складається з усіх матеріальних та нематеріальних активів (далі - об`єкти майнового комплексу), які перебувають на балансі Академії і наукових та інших установ, підприємств та організацій, що перебувають у її віданні, закріплені державою за Академією в безстрокове користування або придбані за рахунок бюджетних коштів, а також коштів, одержаних в результаті фінансово-господарської діяльності, чи набуті іншим шляхом, не забороненим законом.

Пунктом 90 цього Статуту передбачено, що об`єкти майнового комплексу ІНФОРМАЦІЯ_6 належать їй на праві господарського відання і передаються науковим та іншим установам, підприємствам та організаціям, що перебувають у її віданні, на праві оперативного управління з урахуванням особливостей, встановлених законодавством та цим Статутом.

Пунктом 95 цього Статуту визначено, що вилучення земельних ділянок Академії може здійснюватися лише за згодою Президії відповідно до Земельного кодексу України.

Земельні ділянки, віднесені до особливо цінних земель, які перебувають у постійному користуванні наукових та інших установ, підприємств та організацій, що перебувають у віданні Академії, вилученню не підлягають, крім випадків, передбачених земельним законодавством.

Земельна ділянка, яка перебуває у користуванні Інституту біології тварин на підставі Державного акту на право постійного користування землею ІІ-ЛВ №004380 з користування ІНФОРМАЦІЯ_9 в порядку Земельного кодексу України не вилучалась, рівно як і Інститутом в порядку ст.ст.122,142 Земельного кодексу України не складалась нотаріально посвідчена заява про відмову від права користування вищевказаною земельною ділянкою повністю чи частково. Також не було вилучень з користування Інституту даної земельної ділянки в порядку ст. ст. 143, 144 Земельного кодексу України.

Отже, в силу вищевказаних обставин, земельна ділянка загальною площею 314,7 га на території Грибовицької та Грядівської сільських рад Жовківського району Львівської області перебуває в користування Інституту біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 і у встановленому законом порядку у віданні місцевих територіальних громад та органів влади для прийняття відповідних рішень щодо зміни/надання іншого статусу землі, не вилучалась.

Крім цього, обставини правонаступництва Інституту біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 щодо права користування земельною ділянкою на підставі Державного акту на право постійного користування землею ІІ ЛВ № 004380 встановлені постановою ІНФОРМАЦІЯ_16 справа №1308/3849/2012 за позовом Інституту біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 до ІНФОРМАЦІЯ_8 від 31 січня 2013 року.

Львівський апеляційний адміністративний суд розглядаючи апеляційну скаргу ІНФОРМАЦІЯ_17 на рішення Жовківського районного суду у справі №876/5040/13 в її задоволенні відмовив, а рішення ІНФОРМАЦІЯ_16 від 31 січня 2013 року в справі №1308/3849/2012 залишив без змін.

У відповідності до п. 2 Розділу VII «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 р., вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. Отже, зазначена земельна ділянка, яка перебуває у користуванні Інституту біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 є об`єктом цивільних прав в контексті положень ст. 79-1 Земельного кодексу України.

Вищенаведене вказує на те, що користувачем земельної ділянки площею 314,7 га, що знаходиться на території ІНФОРМАЦІЯ_7 та Грибовицької сільських рад згідно Державного акту на право постійного користування землею від 21.08.1996р. серія ІІ-ЛВ № 004380 є Інститут біології тварин НААН.

Разом з тим, на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні Інституту біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 , відповідно до Державного акту на право постійного користування землею серії ІІ-ЛВ № 004380 площею 314,7 га на території Грядівської сільської ради сформовано понад 450 земельних ділянок, в основному площею 0.01 га із статусом «землі запасу».

Проте, Інститут згоду на вилучення земельних ділянок та припинення права постійного користування не надавав.

Згідно із п.94 Статуту ІНФОРМАЦІЯ_6 вилучення земельних ділянок наукових установ, організації підприємств ІНФОРМАЦІЯ_9 та припинення права постійного користування ними може здійснюватись лише за згодою ІНФОРМАЦІЯ_9 , відповідно до Земельного кодексу України.

При цьому, ІНФОРМАЦІЯ_6 не надавала згоди щодо вилучення та припинення права постійного користування земельними ділянками Інституту біології тварин ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Разом з тим, в ході розслідування встановлено, що рішенням ІНФОРМАЦІЯ_7 в особі голови Василини ОСОБА_7 затверджено проект землеустрою щодо встановлення (зміни) меж с. Гряда Грядівської сільської ради Жовківського району Львівської області здійснив ФОП ОСОБА_8 та ФОП ОСОБА_9 .

Вподальшому, ІНФОРМАЦІЯ_18 фізичним особам надано дозвіл на відведення земельних ділянок у власність, в основному з цільовим призначенням: для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд. Розроблення технічних документацій фізичним особам також здійснено виключно ФОП ОСОБА_9 який співпрацює із ПП « ОСОБА_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В ході розслідування ФОП ОСОБА_8 та ФОП ОСОБА_9 та колишньому Грядівському сільському голові ОСОБА_7 повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 КК України.

Окрім цього, в ході розслідування, адвокатом підозрюваних ОСОБА_8 та ОСОБА_7 долучено до матеріалів кримінального провадження інформацію ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до якої інформація щодо запису про Державний акт на право постійного користування землею від 21.08.1996р. серія ІІ-ЛВ № 004380 у книзі записів державних актів на право постійного користування відсутній.

Зважаючи на викладене, з метою забезпечення проведення повного та неупередженого розслідування, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до книги записів (реєстрації) державних актів на право постійного користування землею за відповідною формою (станом на 1996 рік та 1985 рік).

Зі змісту клопотання вбачається, що отримання тимчасового доступу до вказаних документів, які містяться у вказаних книгах реєстрації державних актів має значення для розслідування, оскільки містить інформацію про достовірність видачі державних актів на право постійного користування Інституту біології тварин НААН.

Відповідно до ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи вищевикладене, а також правові підстави для тимчасового доступу, достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки, розумність та співрозмірність тимчасового доступу завданням кримінального провадження, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий, без застосування цих заходів, вважаю, що клопотання слідчого обгрунтоване та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив:

Клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР за №42020140000000180 від 10.12.2020 р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, - задоволити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_11 , іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих у вказаному кримінальному провадженні на проведення тимчасового доступу у службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 АДРЕСА_1 (підпорядкованого територіального підрозділу) до всіх матеріалів щодо видачі державного акта на право користування землею Нестерівському філіалу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Б № 040766 (НВО « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») виданого ІНФОРМАЦІЯ_4 у 1985 році з можливістю вилучення їх оригіналів та тимчасового доступу до книги (книг) запису (реєстрації) державних актів, в тому числі на право постійного користування землею на території Жовківського (Нестеріського) району Львівської області за 1996 рік та 1985 рік відповідно та книги реєстрації землекористувачів Жовківського району Львівської області станом на 1996 рік, журналів вхідної та вихідної кореспонденції ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_5 з 01.10.2016 по 01.04.2017 та з 01.02.2018 по 01.11.2018 з можливістю ознайомлення із вказаними книгами (журналами) та отримання їх засвічених копій.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

Роз`яснити наслідки невиконання ухвали, передбачені ст.166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109278688
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —461/5577/21

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 28.02.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні