Постанова
від 28.02.2023 по справі 147/877/17
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2023 року

м. Київ

справа №147/877/17

адміністративне провадження № К/9901/47154/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючий - Стародуб О.П.,

судді - Кравчук В.М., Берназюк Я.О.,

розглянув в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 29.01.2018 (судді - Сторчак В.Ю., Ватаманюк Р.В., Мельник-Томенко Ж.М.)

у справі за позовом ОСОБА_1 до управління праці та соціального захисту населення Тростянецької районної державної адміністрації про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити дії,

ЗМІСТ ПОЗОВНИХ ВИМОГ

У вересні 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, у якому просила:

- визнати протиправною відмову відповідача щодо виплати одноразової компенсації за втрату годувальника вдові ліквідатора першої категорії зі статусом інваліда війни;

- зобов`язати відповідача виплатити одноразову компенсацію за втрату годувальника відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 №285 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ» в сумі 7586,00 гривень.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивач перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 від 31.10.1982 (а.с.15).

ОСОБА_2 був ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії та інвалідом війни. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_2 (а.с.14).

Згідно експертного висновку № 8984 від 13.06.2016 (а.с.13) Центральної міжвідомчої експертної комісії по встановленню причинного зв`язку хвороб, що призвели до інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, захворювання ОСОБА_2 , що призвело до смерті, пов`язане з виконанням обов`язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

06.07.2016 позивачці видано посвідчення № НОМЕР_3 (а.с.10), як дружині померлого громадянина із числа ліквідаторів першої категорії, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою.

29.08.2017 позивач звернулася до відповідача з письмовою заявою щодо проведення виплати одноразової компенсації відповідно до вимог статті 48 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (а.с.3).

Відповідач листом від 07.09.2017 (а.с.4), відмовив у проведенні виплати, мотивуючи її тим, що заява про таку виплату мала бути подана позивачем протягом шести місяців з дати смерті годувальника, а також нею не надано доказів щодо належності до непрацездатних осіб.

Вважаючи відмову протиправною, позивач звернулась до суду.

ЗМІСТ РІШЕНЬ СУДІВ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

Постановою Тростянецького районного суду Вінницької області від 09.11.2017 позов задоволено.

Визнано протиправною відмову Управління праці та соціального захисту населення Тростянецької райдержадміністрації про виплату одноразової компенсації за втрату годувальника вдові ліквідатора першої категорії зі статусом інваліда війни ОСОБА_1 .

Зобов`язано Управління праці та соціального захисту населення Тростянецької райдержадміністрації виплатити ОСОБА_1 одноразову компенсацію за втрату годувальника відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 № 285 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» в сумі 7586 (сім тисяч п`ятсот вісімдесят шість) гривень.

Суд першої інстанції дійшов висновку про наявність у позивачки права на отримання одноразової компенсації, як особі, що втратила годувальника із числа осіб, які належать до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою згідно зі статтею 48 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 29.01.2018 апеляційну скаргу відповідача задоволено повністю.

Постанову Тростянецького районного суду Вінницької області від 09.11.2017 скасовано.

Прийнято нову постанову.

В задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Суд апеляційної інстанції виходив з того, що один із подружжя, вважається таким, що втратив годувальника, якщо на момент смерті іншого із подружжя, він був інвалідом або досяг пенсійного віку. Станом на 28.06.2014 позивач не досягла віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". Також відсутні відомості про те, що вона є особою з інвалідністю чи перебувала на повному утриманні померлого годувальника.

За таких обставин, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що позивач не є особою, яка відповідно до ст.48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» має право на отримання одноразової компенсації, в разі втрати годувальника, із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

ДОВОДИ ОСОБИ, ЯКА ПОДАЛА КАСАЦІЙНУ СКАРГУ ТА ІНШИХ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

В обґрунтування касаційної скарги позивач покликається на те, що судом апеляційної інстанцій неповно встановлено обставини справи, у результаті чого судом апеляційної інстанції прийнято незаконну постанову.

Просить постанову суду апеляційної інстанції скасувати та залишити в силі постанову суду першої інстанції.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" не пов?язує можливість отримання одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров`ю з непрацездатністю особи.

Вважає, що вона, як дружина, яка не одружились вдруге, померлого громадянина, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою, має право на отримання одноразової компенсації.

У відзиві на касаційну скаргу відповідач проти задоволення касаційної скарги заперечує та просить касаційну скаргу залишити без задоволення, а постанову суду апеляційної інстанції залишити без змін.

Покликається на те, що одноразова компенсація у зв`язку із втратою годувальника, смерть якого пов`язана, зокрема, із Чорнобильською катастрофою, участю в ліквідації наслідків інших ядерних аварій, виплачується дружині або чоловікові в разі, коли вони не одружилися вдруге, сім`ї померлого з числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, в якій є непрацездатні особи, що були на утриманні померлого на момент його смерті.

ВИСНОВКИ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 13 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі - Закон №796-ХІІ) держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов`язується відшкодувати її за втрату годувальника, якщо його смерть пов`язана з Чорнобильською катастрофою

Відповідно до статті 48 Закону №796-ХІІ одноразова компенсація виплачується учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків інших ядерних аварій, особам, які брали участь у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, які стали інвалідами внаслідок відповідних ядерних аварій та випробувань, участі у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, дружинам (чоловікам), якщо та (той) не одружилися вдруге, померлих громадян, смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, сім`ям, які втратили годувальника, та батькам померлого із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою.

Компенсація та допомога, передбачені цією статтею, виплачуються в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України (в редакції, яка діяла на час виникнення спірних відносин, а саме, на дату звернення позивачки за отриманням одноразової компенсації - 29.08.2017).

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 № 760 затверджено Порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян.

Відповідно до пункту 7 цього Порядку одноразова компенсація у зв`язку з втратою годувальника, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, виплачується дружині чи чоловікові в разі, коли вони не одружилися вдруге, сім`ї померлого годувальника з числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, в якій є непрацездатні особи, що були на утриманні померлого на момент його смерті.

Належність до непрацездатних осіб та членів сім`ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, визначається згідно із статтею 36 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Під час розгляду справи апеляційним судом встановлено, що станом на час виникнення спірних правовідносин позивач не досягла віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", позивач не є особою з інвалідністю і не перебуває на повному утриманні померлого годувальника.

За таких обставин суд апеляційної інстанції обґрунтовано дійшов висновку щодо правомірності відмови відповідача у виплаті одноразової компенсації та прийняв рішення про відмову у задоволенні позову.

Доводи касаційної скарги є безпідставними, оскільки за змістом статті 48 Закону №796-ХІІ право на отримання одноразової компенсації мають не усі сім?ї померлого громадянина, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою, а лише ті, для яких такий громадянин виступав годувальником.

Таким чином, для отримання компенсації саме на цій підставі позивачу необхідно було підтвердити, що її чоловік виступав годувальником, що в свою чергу передбачає статус непрацездатності та перебування на його утриманні членів такої сім?ї.

Такий підхід апеляційного суду відповідає Порядку № 760, який визначення таких категорій пов?язує із Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Крім того, стаття 48 Закону №796-ХІІ передбачає кілька самостійних категорій осіб, які мають право на отримання одноразової компенсації, серед яких, зокрема, дружини, які не одружилися вдруге, померлих громадян, смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт.

Також цією статтею передбачено право на компенсації сімей, які втратили годувальника, із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою.

Як встановлено судами попередніх інстанцій позивачки звернулась до відповідача за отриманням компенсації по другій із зазначених вище категорій - на сім?ю, яка втратила годувальника.

За таких обставин покликання позивачки в обґрунтування касаційної скарги на те, що відповідач протиправно відмовив їй у виплаті спірної компенсації саме як дружині, яка не одружились вдруге, померлого громадянина, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою, також є безпідставним.

В разі якщо позивач вважає, що вона має право на отримання компенсації як дружина, яка не одружились вдруге, померлого громадянина, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою, то вона вправі звернутись у встановленому законом порядку до відповідача з відповідною заявою.

Відповідно до статті 350 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо рішення, переглянуте в передбачених статтею 341 цього Кодексу межах, ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Оскільки при ухваленні судового рішення судом апеляційної інстанції порушень норм процесуального права не допущено, тому колегія суддів доходить висновку про залишення касаційної скарги без задоволення, а рішення суду апеляційної інстанції - без змін.

Керуючись статтями 345, 349, 350, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 - залишити без задоволення, а постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 29.01.2018 - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Судді:

О.П. Стародуб

В.М. Кравчук

Я.О. Берназюк

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109286506
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Судовий реєстр по справі —147/877/17

Постанова від 28.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 23.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 08.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 16.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 16.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 16.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Постанова від 29.01.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 17.01.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні