Рішення
від 21.02.2023 по справі 678/536/20
ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОПІЯ

Єдиний унікальний номер судової справи 678/536/20

Номер провадження №2-678-140/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2023 року смт Летичів

Летичівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого-судді Лазаренка А.В.,

при секретарі судового засідання Непийвода Л. Д.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката Заїка В. В.,

представника відповідача Летичівської селищної ради Коберник О. В.,

представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 ,

представника відповідача Савранського О. Г. ОСОБА_4 ,

розглянувши у загальному позовному провадженні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_5 , представник позивача ОСОБА_6 до Летичівської селищної ради, Хмельницької міської ради, ОСОБА_7 , ОСОБА_2 про визнання протиправним та скасування рішення сільської ради про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, визнання протиправним та скасування рішення селищної ради про продаж земельної ділянки, визнання недійсними договорів купівлі-продажу земельної ділянки та виключення відомостей про право власності на земельну ділянку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,

встановив:

04 серпня 2020 року на адресу суду надійшла вищевказана позовна заява, за змістом якої у 2007 році мати позивача придбала домогосподарство, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 та земельну ділянку з кадастровим номером 6823055100:00:031:0007, площею 0,1064 га. На час придбання даного господарства на його території знаходились: 1/2 частина житлового будинку з господарськими будівлями та гаражем, з дерев`яною огорожею, яке мало два виїзди, а саме: головний на АДРЕСА_1 та додатковий - на вулицю Лікарську. У 2015 році мати подарувала його своєму синові ОСОБА_5 , який і є власником даного господарства на даний час.

В період, коли ОСОБА_5 знаходився за межами території України, службовими особами Летичівської селищної ради було зареєстровано право власності на земельну ділянку за кадастровим номером 6823055100:00:066:0001, яка межує з його земельною ділянкою, на якій розташоване домогосподарство по АДРЕСА_1 , де знаходився основний в`їзд на домогосподарство позивача. В подальшому, без будь яких погоджень меж земельної ділянки з суміжними землекористувачами, службові особи Летичівської селищної ради, надали в оренду земельну ділянку з кадастровим номером 6823055100:00:066:0001 ОСОБА_7 , яка в подальшому була передана у суборенду ОСОБА_2 .

ОСОБА_7 на межі земельної ділянки 6823055100:00:031:0007 з вулиці Ю. Савіцького, влаштував суцільний бетонний паркан, ліквідувавши наявний основний виїзд з домогосподарства зі сторони вулиці Ю.Савіцького, та на цьому виїзді облаштував металеву тимчасову споруду, чим створив ОСОБА_5 перешкоди у користуванні земельною ділянкою, яка йому належить.

З метою облаштування подвір`я та забезпечення безперешкодного виїзду зі свого домоволодіння на АДРЕСА_1 , позивач виявив намір придбати земельну ділянку 6823055100:00:066:0001. В ході проведення підготовки документів та заяви про проведення аукціону було встановлено, що 21.06.2019 року Летичівська селищна рада прийняла рішення № 27 «Про продаж земельної ділянки у власність гр. ОСОБА_7 » Після чого ОСОБА_7 перепродав земельну ділянку особі, яка була її суборендарем - ОСОБА_2 .

Реєстрація права власності вказаного нерухомого майна відбулася державним реєстратором Олешинської сільської ради на підставі наявності у ОСОБА_7 декларації про готовність об`єкта до експлуатації виданої ще 22.12.2015 року за номером ХМ 14315364943, видавник Управління ДАБІ у Хмельницькій області. Провівши перевірку щодо дійсності вказаної декларації було встановлено, що дійсно така декларація була зареєстрована в реєстрі ДАБІ, але до ОСОБА_7 вона немає ніякого відношення. Враховуючи вказане, реєстрація права власності на нерухоме майно за ОСОБА_7 з цієї підстави є протиправним та підлягає скасуванню. Як наслідок і всі інші рішення, які були прийняті на цій підставі, підлягають скасуванню, а земельна ділянка повинна бути повернута у власність громади.

ОСОБА_7 ніяких будівельних робіт на вказаній земельній ділянці не проводив, там лише була розміщена металева тимчасова споруда. Тому і підстав проводити державну реєстрацію нерухомого майна якого фактично не було, на підставі декларації про готовність об`єкта до експлуатації виданої ще 22.12.2015 року за номером ХМ 143153654943, яка немає жодного відношення до ОСОБА_7 як особи яка здійснювала чи замовила будівництво, у державного реєстратора не було.

Неправомірна реєстрація потягнула за собою і порушення закону Летичівською селищною радою, посадові особи якої хоча і знали про те, що на вказаній ділянці відсутнє нерухоме майно, що ніяких дозвільних документів на будівництво на земельній ділянці, яка перебувала у комунальній власності, Летичівською селищною радою не видавалось, про те проігнорувало вказане і всупереч вимог закону прийняло рішення про продаж земельної ділянки ОСОБА_7 без проведення аукціону.

Також підставою для відмови мала б бути і та обставина, що земельна ділянка відведена для здійснення особою підприємницької діяльності, а громадянин ОСОБА_7 ще у 2015 році припинив діяльність як суб`єкт підприємницької діяльності. А тому і рішення селищної ради також підлягає скасуванню як протиправне. Враховуючи вказані вище вимоги договір на підставі якого було відчужено земельну ділянку ОСОБА_2 також необхідно визнати недійсним.

15 червня 2020 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області позовну заяву залишено без руху.

10 липня 2020 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області позовну заяву прийнято до розгляду і відкрито загальне позовне провадження у справі.

19 жовтня 2020 року відповідач ОСОБА_7 подав відзив на позовну заяву, у якому просить відмовити у задоволенні позову, справу розглядати у його відсутності.

19 жовтня 2020 року відповідач ОСОБА_2 подав відзив на позовну заяву, у якому просить відмовити у задоволенні позову, справу розглядати у його відсутності.

02 листопада 2020 року державний реєстратор Андрієвська Марина Василівна Олешинської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області подала відзив на позовну заяву, у якому зазначила, що подані їй для державної реєстрації документи відповідали вимогам законодавства, тому у неї не було правових підстав для відмови ОСОБА_7 в державній реєстрації його прав. При цьому щодо вирішення спору покладається на розсуд суду.

17 листопада 2020 року державний реєстратор АндрієвськаМ. В. подала заяву про розгляд справи без її участі.

31 серпня 2021 року представник Хмельницької міської ради Колокольников О. подав клопотання № 02-24-974 про розгляд справи за їх відсутності, позов не визнають повністю, під час розгляду справи покладаються на думку суду.

03 вересня 2021 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області закрито підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду по суті.

02 травня 2022 року представник Хмельницької міської ради Сторчай Н. П. надала письмові пояснення №02-24-30 про те, що позовну заяву в частині заявлених позовних вимог до Хмельницької міської ради не визнають, а справу просять розглянути без участі представника.

20 лютого 2023 року представник позивача ОСОБА_5 адвокат Заїка В. В. подав заяву про завершення розгляду справи без їхньої участі, позовні вимоги підтримують у повному обсязі та просять їх задовольнити.

У судовому засіданні представник відповідача Летичівської селищної ради заперечив проти задоволення позовної заяви та вказав, що рішення селищної ради було прийнято на законних підставах.

Представник відповідача ОСОБА_2 адвокат КримчакО.А. та представник відповідача ОСОБА_7 адвокат Стецькової-БондарЛ.Ф. заперечують проти задоволення позовних вимог, вказують на недоведеність порушення прав ОСОБА_5 .

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Договором дарування частини житлового будинку, укладеного 26 травня 2015 року між ОСОБА_5 як дарувальником та ОСОБА_5 як обдаровуваним, підтверджується, що ОСОБА_5 подарувала своєму синові ОСОБА_5 , а ОСОБА_5 прийняв в дар частину житлового будинку з належними до неї господарськими будівлями, що знаходяться в АДРЕСА_2 . Договір нотаріально посвідчений 26 травня 2015 року приватним нотаріусом Летичівського нотаріального округу Хмельницької області.

Відповідно до акту обстеження комісії представників Летичівської селищної ради для вирішення земельних спорів у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян від 11 липня 2017 року, прохід та проїзд зі сторони вул. Савіцького Юрія до земельної ділянки ОСОБА_5 відсутній, фактично здійснюється зі сторони вул. Лікарська. Комісією рекомендовано: сторони дійшли згоди щодо спільного облаштування проходу (проїду) до земельної ділянки ОСОБА_5 з вул. Савіцького ОСОБА_8 , сторонам в подальшому дотримуватися правил добросусідства згідно ст. 103 Земельного кодексу України.

Відповідно до акту комісії представників Летичівської селищної ради від 13 серпня 2018 року, комісія рекомендувала ОСОБА_5 , досягнути згоди і порозуміння з ОСОБА_7 з приводу заїзду до свого подвір`я з боку вул. Ю. Савіцького. В разі не вирішення даного питання мирним шляхом звернутись до суду.

Із листа Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області № 1022-3/3177-18 від 10 жовтня 2018 року, вбачається, що посадовою особою Управління проводився позаплановий захід архітектурно-будівельного контролю за адресою: АДРЕСА_3 , під час якого встановлено, що на вказаній земельній ділянці розміщено металева тимчасова споруда, яка знаходиться на огородженій земельній ділянці, котра належить ОСОБА_7 на підставі оренди землі. При цьому зазначили, що питання розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності не входить до їхньої компетенції.

Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 147029394 від 27 листопада 2018 року, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1705031768230, власником магазину, загальною площею 20,5, по АДРЕСА_4 , декларація про готовність об`єкта до експлуатації, серія та номер ХМ143153654943, виданий 22 грудня 2015 року, видавник: Управління ДАМІ в Хмельницькій області, є ОСОБА_7 , дата державної реєстрації 27 листопада 2018 року.

Згідно Інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 16 вересня 2019 року, власником земельної ділянки з кадастровим номером 6823055100:00:031:0007 площею 0,1064 га є ОСОБА_5 , дата державної реєстрації права: 26 травня 2015 року.

Згідно Інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 16 вересня 2019 року, власником земельної ділянки з кадастровим номером 6823055100:00:066:0001 площею 0,023 га є Летичівська селщина рада, дата державної реєстрації права: 23 квітня 2014 року, орендарем є ОСОБА_7 державної реєстрації права: 23 квітня 2014 року.

З відповіді Летичівської селищної ради № 1047 від 06 травня 2020 року, вбачається, що земельна ділянка площею 0,0230 га кадастровий номер 6823055100:00:066:0001 (03,07) для будівництва та обслуговування будівель торгівлі та об`єкт нерухомого майна (приміщення магазину), який розташований на даній земельній ділянці перебуває у приватній власності.

Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 210433365 від 27 травня 2020 року, підтверджується, що власником земельної ділянки з кадастровим номером 6823055100:00:066:0001 площею 0,023 га, за адресою: АДРЕСА_4 , є ОСОБА_2 , дата державної реєстрації права: 03 жовтня 2019 року.

Дослідженням позовної вимоги про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) Олешинської сільської ради Хмельницького району, Хмельницької області, індексний номер № 44272080 від 27 листопада 2018 року, в судовому засіданні встановлено насптуне.

Як вбачається з оскаржуваного рішення, державний реєстратор прав на нерухоме майно ОСОБА_9 , Олешинська сільська рада Хмельницького району, Хмельницької області, вирішила: провести державну реєстрацію права власності, форма власності: приватна на магазин, що розташований: АДРЕСА_4 , кадастровий номер 6823055100:00:066:0001, за суб`єктом: ОСОБА_7 та відкрити розділ у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та реєстраційну справу на об`єкт нерухомого майна.

За змістом Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 147029394 від 27 листопада 2018 року, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1705031768230, власником магазину, загальною площею 20,5, по АДРЕСА_4 , декларація про готовність об`єкта до експлуатації, серія та номер ХМ143153654943, виданий 22 грудня 2015 року, видавник: Управління ДАМІ в Хмельницькій області, є ОСОБА_7 , дата державної реєстрації 27 листопада 2018 року, державний реєстратор: Андрієвська М. В.

Згідно поданої декларації про готовність об`єкта до експлуатації від 22 грудня 2015 року ХМ № 143153654943, замовник ОСОБА_7 , - будівництво магазину по АДРЕСА_4 .

Відповідно до пп. 1, 2 ч. 3 ст. 10 Закону України, «Про державну реєстрацію речових прав н нерухоме майно та їх обтяжень», державний реєстратор, зокрема, встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, перевіряє документи на наявність підстав для проведення реєстраційних дій, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення.

Судом було встановлено, що для державної реєстрації речового права на нерухоме майно ОСОБА_7 було подано: декларацію про готовність об`єкта до експлуатації, серія та номер ХМ143153654943, виданий 22 грудня 2015 року, видавник: Управління ДАМІ в Хмельницькій області, технічний паспорт № 7457/18 від 22 листопада 2018 року, договір оренди №б/н від 27 липня 2009 року, укладений між Летичівською селищною радою та ОСОБА_7 .

При цьому, рішенням Виконавчого комітету Летичівської селищної ради народних депутатів № 283 від 24 травня 1996 року відмінено рішення № 252 від 26 квітня 1996 року «Про встановлення кіоску» в частині про дозвіл на відкриття кіоску ОСОБА_7 по АДРЕСА_5 . Дозволено встановити торговельний кіоск-павільйон ОСОБА_7 по вул. 50-річчя Жовтня в районі райлікарні, закріпивши в тимчасове користування 40 м2 землі на 1 рік.

Рішенням Виконавчого комітету Летичівської селищної ради № 234 від 21 грудня 2004 року надано дозвіл на виготовлення проектної документації ОСОБА_7 на реконструкцію кафе « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по АДРЕСА_3 на закріпленій земельній ділянці.

Рішенням 12 сесії Летичівської селищної ради V скликання № 11 від 05 червня 2007 року, надано дозвіл п/п ОСОБА_7 на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (орієнтовно площею 230 кв м.) для обслуговування кафе « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в АДРЕСА_3 .

Відповідно до виписки з сайту Держархбудінпекції України, декларація ХМ143153654943 про готовність об`єкта до експлуатації видана на об`єкт: реконструкція комплексу споруд під підприємство з переробки меду: АДРЕСА_6 , замовник: ТзОВ «ЮКРЕЙНІАН».

Із відповіді Державної інспекції архітектури та містобудування України №10776/05/13-22 від 26 грудня 2022 року вбачається, що шляхом перевірки відомостей Реєстру будівельної діяльності за параметрами пошуку «реєстраційний номер документа» ХМ14315365493 виявлено декларацію про готовність до експлуатації об`єкта: «Реконструкція комплексу споруд під підприємство з переробки меду», що знаходиться за адресою: АДРЕСА_6 . Шляхом перевірки відомостей Реєстру будівельної діяльності за параметрами пошуку: «замовник будівництва» - ОСОБА_7 виявлена наступна інформація: декларація про початок будівельних робіт за реєстраційним номером ХМ08212044830 по об`єкту «будівництво гаража», що розташований за адресою: АДРЕСА_7 , та декларація про готовність об`єкта до експлуатації за реєстраційним номером ХМ14212208099 по об`єкту: «гараж», що розташований за адресою: АДРЕСА_7 . Шляхом перевірки відомостей Реєстру будівельної діяльності за параметрами пошуку: «місце розташування об`єкта будівництва та адреса» - по АДРЕСА_4 , інформації та документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, та документів, що засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, змін до них, їх скасування чи анулювання станом на дату відповіді не виявлено.

Враховуючи те, що в ході судового розгляду не зайшов свого підтвердження той факт, що ОСОБА_7 отримував дозвільний документ - декларацію про готовність об`єкта до експлуатації (а саме: для будівництва магазину по АДРЕСА_4 )- у встановленому законом порядку, то рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) Олешинської сільської ради Хмельницького району, Хмельницької області, індексний номер № 44272080 від 27 листопада 2018 року є протиправним та підлягає скасуванню.

При цьому навіть якщо буде встановлено, що суб`єкт державної реєстрації прав дотримався законодавства при внесенні запису про проведену державну реєстрацію права за іншою особою, це не є перешкодою для задоволення позову щодо скасування цього запису, якщо наявність такого запису порушує права чи охоронювані законом інтереси позивача (постанова Верховного суду від 11 лютого 2020 року у справі 915/572/17).

Що стосується визнання протиправним та скасувати рішення Летичівської селищної ради Летичівського району Хмельницької області № 27 від 21 червня 2019 року «Про продаж земельної ділянки у власність гр. ОСОБА_7 »

Оскаржуваним рішенням Летичівської селищної ради № 27 від 21 червня 2019 року «Про продаж земельної ділянки у власність ОСОБА_7 », вирішено продати у власність ОСОБА_7 земельну ділянку площею 231 м2 (кадастровий номер 6823055100:00:066:0001) 03,07 - для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, категорія земель землі житлової та громадської забудови, яка розташована за адресою: по АДРЕСА_4 на затверджених умовах в пункті 2 даного рішення та вирішено припинити дію договору оренди землі від 27 липня 2009 року, зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, про що здійснено запис реєстрації іншого речового права права оренди за № 5443616 від 23 квітня 2014 року з ОСОБА_7 з дня укладання договору купівлі продажу.

Відповідно доч.1,2ст.328ЦПК України,право власностінабувається напідставах,що незаборонені законом,зокрема ізправочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 134 ЗК України, земельні ділянки державної чи комунальної власності продаються або передаються в користування (оренду, суперфіцій, емфітевзис) окремими лотами на конкурентних засадах (на земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Відповідно доп.1ч.2ст.134ЗК України,не підлягаютьпродажу,передачі вкористування наконкурентних засадах(наземельних торгах)земельні ділянкидержавної чикомунальної власностіу разі розташування на земельних ділянках об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Відповідно доч.1ст.128ЗК України, продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної (крім земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти, які підлягають приватизації) та комунальної власності для потреб, визначених цим Кодексом, провадиться місцевими державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Відповідно доч.2ст.128ЗК України,громадяни таюридичні особи,зацікавлені упридбанні земельнихділянок увласність,подають заяву(клопотання)до відповідногооргану виконавчоївлади абосільської,селищної,міської радичи державногооргану приватизації.У заяві(клопотанні)зазначаються місцерозташування земельноїділянки,її цільовепризначення,розміри таплоща,а такожзгода наукладення договорупро оплатуавансового внескув рахунокоплати ціниземельної ділянки. Дозаяви (клопотання)додаються: а)документ,що посвідчуєправо користуванняземельною ділянкою(уразі йогонаявності),та документи,що посвідчуютьправо власностіна нерухомемайно (будівліта споруди),розташоване націй земельнійділянці (уразі наявностіна земельнійділянці будівель,споруд); б) копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина - копія документа, що посвідчує особу.

Відповідно до ч. 5 ст. 128 ЗК України, підставою для відмови в продажу земельної ділянки є:

а) неподання документів, необхідних для прийняття рішення щодо продажу такої земельної ділянки;

б) виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;

в) якщо щодо суб`єкта підприємницької діяльності порушена справа про банкрутство або припинення його діяльності;

г) встановлена цим Кодексом заборона на передачу земельної ділянки у приватну власність;

ґ) відмова від укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

Судом було встановлено, що ОСОБА_7 набув земельну ділянку у власність площею 231 м2 (кадастровий номер 6823055100:00:066:0001) 03,07 - для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, категорія земель землі житлової та громадської забудови, яка розташована за адресою: по АДРЕСА_4 на підставі ст. 128 ЗК України (у разі розташування на земельних ділянках об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб).

При цьому, оскільки реєстрація права власності на таке нерухоме майно: магазин, що розташований по АДРЕСА_4 , кадастровий номер 6823055100:00:066:0001, відбулася з порушенням встановленого законом порядку, таке рішення про дану реєстрацію підлягає скасуванню, то відповідно рішення Летичівської селищної ради було прийнято з порушеннями чинного законодавства, а саме ст. 128, 134 ЗК України.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 83 ЗК України, до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать , зокрема, землі під залізницями, автомобільними дорогами, об`єктами повітряного і трубопровідного транспорту.

Відповідно до ст. 16 Закону України, ділянки вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами державного значення, належать до Єдиної транспортної системи України і не підлягають приватизації.

Рішенням 13 сесії Летичівської селищної ради V скликання № 10 від 24 липня 2007 року, затверджено технічну документацію із землеустрою та поновлено договір оренди з підприємцем ОСОБА_7 на земельну ділянку площею 230 кв. м., розташовану в АДРЕСА_3 в смузі відчуження автомобільної дороги державного значення М12 Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам`янка км 316+640 ліворуч строком на 5 років для обслуговування торгового павільйону-кафе « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Щодол спірної земельної ділянки, то згідно листа Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області № 502 від 04 травня 2007 року, Служба не заперечує у вилученні земельної ділянки площею 230 кв. м. в смузі відчуження автомобільної дороги державного значення М12 Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам`янка км 316+640 ліворуч приватному підприємцю ОСОБА_7 для організації підприємницької діяльності. Земельна ділянка надається в тимчасове довгострокове користування строком на 5 років. При необхідності проведення реконструкції чи капітального ремонт дороги в межах смуги відчуження власник об`єкта зобов`язаний демонтувати тимчасові споруди і обладнання, що перешкоджають проведення цих робіт без пред`явлення матеріальних претензій, а також виходячи з ситуації перевлаштування.

Таким чином, вказана земельна ділянка кадастровий номер 6823055100:00:066:0001 не могла бути приватизована.

Що стосується визнання недійсними договору купівлі-продажу земельної ділянки між Летичівською селищною радою та ОСОБА_7 від 25 вересня 2019 року, та договору купівлі-продажу земельної ділянки між ОСОБА_7 та ОСОБА_2 від 03 жовтня 2019 року.

Як вбачається з Договору купівлі-продажу магазину, укладеного 03 жовтня 2019 року між ОСОБА_7 та ОСОБА_2 , продавець передає у власність Покупця, а Покупець приймає у власність магазин загальною площею 20,5 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 , предмет договору розташований на земельній ділянці площею 0,0230 га, цільове призначення: 03,07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, кадастровий номер 6823055100:00:066:0001 та сплачує обумовлену в договору суму.

Як вбачається з Договору купівлі-продажу магазину, укладеного 03 жовтня 2019 року між ОСОБА_7 та ОСОБА_2 , продавець передає у власність Покупця, а Покупець приймає у власність магазин земельну ділянку площею 0,0230 га, цільове призначення: 03,07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, місце розташування: АДРЕСА_4 , кадастровий номер 6823055100:00:066:0001 та сплачує обумовлену в договору суму.

Відповідно доч.6,7ст.128ЗК України,рішення Радиміністрів АвтономноїРеспубліки Крим,місцевої державноїадміністрації,сільської,селищної,міської радипро продажземельної ділянкиє підставоюдля укладаннядоговору купівлі-продажуземельної ділянки. Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановленічастинами першою - третьою,п`ятоюташостою статті 203цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 ЦК України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Враховуючи те, що рішення Летичівської селищної ради Летичівського району Хмельницької області № 27 від 21 червня 2019 року «Про продаж земельної ділянки у власність гр. ОСОБА_7 » є незаконним та підлягає скасуванню, а відтак договір купівлі-продажу земельної ділянки між Летичівською селищною радою та ОСОБА_7 від 25 вересня 2019 року, та договір купівлі-продажу земельної ділянки між ОСОБА_7 та ОСОБА_2 від 03 жовтня 2019 року суперечать актам цивільного законодавства, а відтак їх слід визнати недійсними.

Протиправно набувши у приватну власність спірну земельну ділянку кадастровий номер 6823055100:00:066:0001, відповідачі порушили право позивача на користування своєю земельною ділянкою.

Таким чином, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі, оскільки під час судового розгляду факт порушення прав позивача і протиправність оспорюваних рішень доведені належними і допустимими доказами, а відповідачі всупереч вимогам ст.ст. 12, 13, 81 ЦПК України не подали суду належним у допустимих доказів на підтвердження своїх заперечень, не спростували покладених в основу позову доводів та обставин.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У зв`язку з тим, що позовні вимоги підлягають задоволенню, тому понесені позивачем судові витрати підлягають стягненню з відповідачів.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.2,4,13,76-81,95,258-259,263 ЦПК України, ст.ст.3,15.16,71,209,215,216,224,236,330,388,391,292,638,658ЦКУ, ст. 128, 134 ЗК України, суд,

постановив:

Позов ОСОБА_5 , представник позивача ОСОБА_6 , до Летичівської селищної ради, Хмельницької міської ради, ОСОБА_7 , ОСОБА_2 задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) Олешинської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області індексний номер № 44272080 від 27 листопада 2018 року.

Визнати протиправним та скасувати рішення Летичівської селищної ради Летичівського району Хмельницької області № 27 від 21 червня 2019 року «Про продаж земельної ділянки у власність гр. ОСОБА_7 »

Визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки між Летичівською селищною радою та ОСОБА_7 від 25 вересня 2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Летичівського районного нотаріального округу Хмельницької області та зареєстрованого в реєстрі за № 933 та виключити відомості про право власності на земельну ділянку, які 25 вересня 2019 року внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за номером запису: 33510873.

Визнати недійним договір купівлі-продажу земельної ділянки між ОСОБА_7 та ОСОБА_2 від 03 жовтня 2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Летичівського районного нотаріального округу Хмельницької області та зареєстрованого в реєстрі за № 963 та виключити відомості про право власності на земельну ділянку, які 03 жовтня 2019 року внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за номером запису: 48991839.

Стягнути з Летичівської селищної ради, Хмельницької міської ради, ОСОБА_7 , ОСОБА_2 на користь ОСОБА_5 сплачений судовий збір у сумі 840 гривень 80 копійок з кожного.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст судового рішення складено 22 лютого 2023 року.

УЧАСНИКИ СПРАВИ:

Позивач: ОСОБА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , житель: АДРЕСА_8

Представник позивача: ОСОБА_6 , АДРЕСА_9

Відповідач-1: Летичівська селищна рада Летичівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ: 04404548, вул. Героїв Крут, 2/1, Летичівського району Хмельницької області,

Відповідач-2: Хмельницька міська рада, код ЄДРПОУ33332218,місцезнаходження: вулиця Гагаріна, 3, Хмельницький, Хмельницька область, 29000

Відповідач-3: ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , житель АДРЕСА_10

Відповідач-4: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , житель АДРЕСА_11 .

Суддя: підпис А.В. Лазаренко

Суддя: А.В. Лазаренко

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109319082
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності на земельну ділянку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —678/536/20

Постанова від 31.08.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Постанова від 31.08.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 03.09.2021

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні