Ухвала
від 28.02.2023 по справі 260/5432/22
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

28 лютого 2023 рокум. Ужгород№ 260/5432/22 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Скраль Т.В.

при секретарі Шестак Н.В.,

за участю сторін:

позивача: Тячівська окружна прокуратура Закарпатської області - представник Медвідь Олександра Олександрівна,

в інтересах Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області - представник не з`явився,

відповідача: Відділ освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради - представник не з`явився,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області (90500, Закарпатська область, м. Тячів, вул. Незалежності, 27), в інтересах держави, в особі Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області (90616, Закарпатська область, Рахівський район, с. Луг, 107, код ЄДРПОУ 44279466) до Відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради Закарпатської області (90615, Закарпатська область, Рахівський район, смт. Великий Бичків, вул. Грушевського, 16, код ЄДРПОУ 44106333) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до статті 243 частини 3 КАС України 28 лютого 2023 року проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Ухвалу у повному обсязі складено 03 березня 2023 року.

16 грудня 2022 року Тячівська окружна прокуратура Закарпатської області, в інтересах держави, в особі Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області звернулася з позовною заявою до Відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради Закарпатської області, якою просить: 1) визнати протиправною бездіяльність відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради щодо не нарахування та невиплати випускникам навчальних закладів дітям - сиротам: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 одноразової грошової допомоги, передбаченої ч. 7 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів; 2) зобов`язати відділ освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради нарахувати та виплатити випускникам навчальних закладів загальної середньої освіти дітям - сиротам: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 одноразову грошову допомогу, передбачену ч. 7 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захист) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», у розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку, кожному.

21 грудня 2022 року ухвалою суду відкрито провадження у даній адміністративній справі.

Представники Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області у судове засідання не з`явився, однак про час і дату судового засідання повідомлені належним чином, що підтверджується звітом про надіслання судової повістки на електронну адресу.

Представник Відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради у судове засідання не з`явився, однак 27 лютого 2023 року до суду подано клопотання розгляд справи без їх участі.

У відповідності до статті 205 частини 1, 3 пункту 1 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Представник позивача у підготовчому засіданні адміністративний позов підтримала, уточнень позовних вимог не подавала.

Вирішуючи питання щодо закриття підготовчого провадження у справі, судом встановлено наступне.

У відповідності до статті 9 частини 4 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі, щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до статті 94 частини 2 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до статті 94 частини 5 КАС України учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Окрім того суд роз`яснює, що відповідно до статті 80 частини 7 КАС України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до статті 80 частини 8 КАС України у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Відповідно до статті 80 частини 9 КАС України у разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Пункт 7.3.1.Статуту Великобичківського ліцею Великобківської селищної ради Рахівського району, Закарпатської області (а.с.112) визначає, що за рішенням Відділу освіти, культури, молоді та спорту бухгалтерський облік може здійснювати самостійно або через централізовану бухгалтерію відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність».

Згідно статуту Великобичківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 Великобичківської селищної ради, п. 6.9 Порядок діловодства і бухгалтерського обліку в закладі освіти визначається керівником закладу відповідно до законодавства України. За рішенням керівника закладу освіти бухгалтерський облік може здійснюватися самостійно або через централізовану бухгалтерію.

З огляду на вищевикладене, суд вважає необхідним відкласти підготовче судове засідання та витребувати від Великобичківської селищної ради відомості, ким здійснюються видатки на утримання Великобичківського ліцею Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області та видатки на утримання Великобичківсього закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 Великобичківської селищної ради; відомості про те, ким здійснюється бухгалтерське обслуговування Великобичківського ліцею Великобичківської селищної ради та Великобичківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 Великобичківської селищної ради та відомості про те, хто є розпорядником бюджетних коштів, які надходять з метою утримання зазначених закладів освіти.

Відповідно до частини 4 статті 173 КАС України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Таким чином, для належної підготовки справи для розгляду по суті, суд з власної ініціативи продовжує строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Керуючись статтями 77-80, 180, 181, 248 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Витребувати від Великобичківської селищної ради відомості, ким здійснюються видатки на утримання Великобичківського ліцею Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області та видатки на утримання Великобичківсього закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 Великобичківської селищної ради.

2. Витребувати від Великобичківської селищної ради відомості про те, ким здійснюється бухгалтерське обслуговування Великобичківського ліцею Великобичківської селищної ради та Великобичківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 Великобичківської селищної ради.

3. Витребувати від Великобичківської селищної ради відомості про те, хто є розпорядником бюджетних коштів, які надходять з метою утримання зазначених закладів освіти.

4. Витребувані докази Великобичківською селищною радою подати Закарпатському окружному адміністративному суду до 17 березня 2023 року.

5. Відкласти підготовче судове засідання по даній справі

6. Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

7. Судовий розгляд по суті відбудеться за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, буд. 30.

8. Ухвалу направити учасникам справи та для виконання до Великобичківської селищної ради.

9. З інформацією по справі учасники можуть ознайомитися за веб-адресою: http://adm.zk.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади.

10. Справу буде розглянуто суддею Скраль Т.В. одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.В.Скраль

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109336053
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —260/5432/22

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 21.12.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні