Ухвала
від 25.04.2023 по справі 260/5432/22
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

про закриття провадження в адміністративній справі

25 квітня 2023 рокум. Ужгород№ 260/5432/22 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Скраль Т.В.

при секретарі Шестак Н.В.,

за участю сторін:

позивача: Тячівська окружна прокуратура Закарпатської області - представник Медвідь Олександра Олександрівна,

в інтересах Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області - представник у підготовче судове засідання не з`явився,

відповідача 1: Відділ освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради - представник у підготовче судове засідання не з`явився,

відповідач 2: Великобичківська селищна рада Закарпатської області - представник у підготовче судове засідання не з`явився,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області (90500, Закарпатська область, м. Тячів, вул. Незалежності, 27), в інтересах держави, в особі Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області (90616, Закарпатська область, Рахівський район, с. Луг, 107, код ЄДРПОУ 44279466) до Відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради Закарпатської області (90615, Закарпатська область, Рахівський район, смт. Великий Бичків, вул. Грушевського, 16, код ЄДРПОУ 44106333), Великобичківської селищної ради Закарпатської області (90615, Закарпатська область , Рахівський район, с. Великий Бичків, вул. Грушевського, буд.108, код ЄДРПОУ 04351446) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до статті 243 частини 3 КАС України 25 квітня 2023 року проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Ухвалу у повному обсязі складено 28 квітня 2023 року.

16 грудня 2022 року Тячівська окружна прокуратура Закарпатської області, в інтересах держави, в особі Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області звернулася з позовною заявою до Відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради Закарпатської області, якою просить: 1) визнати протиправною бездіяльність відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради щодо не нарахування та невиплати випускникам навчальних закладів дітям - сиротам: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 одноразової грошової допомоги, передбаченої ч. 7 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів; 2) зобов`язати відділ освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради нарахувати та виплатити випускникам навчальних закладів загальної середньої освіти дітям - сиротам: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 одноразову грошову допомогу, передбачену ч. 7 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захист) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», у розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку, кожному.

21 грудня 2022 року ухвалою суду відкрито провадження у даній адміністративній справі.

21 березня 2023 року ухвалою суду залучено до участі в адміністративній справі № 260/5432/22 в якості співвідповідача Великобичківську селищну ради Закарпатської області. Витребувано від служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області розпорядження на надання статусу дитини-сироти ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Витребувані докази необхідно було надіслати до Закарпатського окружного адміністративного суду в строк до 06 квітня 2023 року.

03 квітня 2023 року представником Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради подано до суду клопотання про закриття провадження у справі на підставі пункту 8 частини статті 238 КАС України.

Представник Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області у підготовче судове засідання не з`явився, однак 20 січня 2023 року до суду подано клопотання про розгляд справи без їх участі.

Представник відповідача 1 у підготовче судове засідання не з`явився, однак 24 квітня 2023 року до суду подано клопотання про розгляд справи без їх участі.

Представник відповідача 2 у підготовче судове засідання не з`явився, однак про час і дату судового засідання повідомлені належним чином, що підтверджується звітом про надіслання судової повістки на електронну адресу.

У відповідності до статті 205 частини 1, 3 пункту 1 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Представник позивача у підготовчому судовому засідання не заперечувала щодо закриття провадження у справі.

Розглянувши заяву Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради, дослідивши матеріали адміністративної справи, суд приходить висновку про задоволення вказаної заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Предметом оскарження у даній адміністративній справі бездіяльність Відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради щодо не нарахування та невиплати випускникам навчальних закладів дітям - сиротам: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 одноразової грошової допомоги, передбаченої ч. 7 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів.

Судом встановлено, що 28 березня 2023 року відповідно до платіжних інструкцій № 631, 632, 633 ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 - Відділом освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради виплачено одноразову грошову допомогу передбачену ч. 7 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» у розмірі 18 104, 00 грн.

Виходячи з наявних у матеріалах справи доказів, суд робить висновок, що Відділ освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради фактично виконав вимоги позивача та усунув порушення прав та інтересів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

За таких обставин, провадження у справі підлягає закриттю в порядку пункту 8 частини 1 статті 238 КАС України.

Водночас, суд вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до частини 2 статті 239 КАС України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 183 КАС України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Згідно з частиною 2 статті 238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Таким чином, суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу, що він має право звернутися до суду з клопотанням щодо вирішення питання про повернення сплаченого судового.

Керуючись статтями 183, 238, 239, 243, 256, 294 КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради про закриття провадження у справі задовольнити.

2. Закрити провадження у справі за позовом Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області, в інтересах держави, в особі Служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Закарпатської області до Відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобичківської селищної ради Закарпатської області, Великобичківської селищної ради Закарпатської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвала набирає законної сили в порядку встановленому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

СуддяТ.В.Скраль

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110520050
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —260/5432/22

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 21.12.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні