Ухвала
від 28.02.2023 по справі 922/4128/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"28" лютого 2023 р.м. ХарківСправа № 922/4128/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

при секретарі судового засідання П`ятак А.С.

розглянувши справу

за заявою ТОВ "Будівельна компанія "Вестбуд плюс", м. Київ

до ПП "Техно Канстракшен", м. Харків

про визнання банкрутом

учасники у справі про банкрутство не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 27.05.2020 ПП "Техно Канстракшен" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора.

Ухвалою суду від 02.02.2021 ліквідатором ПП "Техно Канстракшен" призначено арбітражного керуючого Рабчуна Р.О.

Справа направлялася до суду апеляційної інстанції.

Після повернення справи до господарського суду Харківської області судом встановлено, що 24.01.2022 до суду надійшов звіт ліквідатора (вх. № 1539), в якому арбітражний керуючий Рабчун Р.О. повідомляє про те, що ліквідаційна процедура ПП "Техно Канстракшен" завершена; до звіту додано ліквідаційний баланс, документи на підтвердження виконання ліквідаційної процедури та клопотання про зобов`язання АТ "Райффайзен Банк" закрити рахунки ПП "Техно Канстракшен".

Ухвалою суду від 07.02.2022, з урахуванням ухвали про виправлення описки від 18.02.2022, звіт ліквідатора призначено до розгляду на 29.03.2022.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" (із змінами) у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан.

Згідно зі ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

З метою убезпечення від ризику життя та здоров`я людей, зокрема, учасників справи та працівників суду, судове засідання, призначене на 29.03.2022, не відбулося.

Проте, господарський суд Харківської області продовжує здійснювати правосуддя та працює у дистанційному режимі.

З метою подальшого розгляду справи ухвалою суду від 23.06.2021 призначено звіт ліквідатора до розгляду.

Судові засідання з розгляду звіту ліквідатора неодноразово відкладалися з підстав необхідності завершення ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 14.12.2022 учасників у справі про банкрутство повідомлено про відкладення розгляду звіту ліквідатора на 28.02.2023.

Ліквідатор та представник кредитора в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду звіту ліквідатора були повідомлені відповідно до вимог чинного законодавства.

Як вказано у Рішенні Конституційного суду України від 02.11.2004 №15-рп/2004 верховенство права - це панування права в суспільстві. Одним з проявів верховенства права є те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори, зокрема норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рівнем суспільства. Всі ці елементи права об`єднуються якістю, що відповідає ідеології справедливості, ідеї права, яка значною мірою дістала відображення в Конституції України.

В частині 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд вказує на те, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення Європейського суду з прав людини від 07.07.1989 у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії" (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Суд зазначає, що питання про те, що певні обставини перешкоджають розгляду справи, вирішуються судом залежно від конкретних обставин справи.

Критерії оцінювання "розумності" строку розгляду справи є спільними для всіх категорій справ (цивільних, господарських, адміністративних чи кримінальних). Це - складність справи, поведінка заявника та поведінка органів державної влади (насамперед, суду). Відповідальність держави за затягування провадження у справі, як правило, настає у випадку нерегулярного призначення судових засідань, призначення судових засідань з великими інтервалами, затягування при передачі або пересиланні справи з одного суду в інший, невжиття судом заходів до дисциплінування сторін у справі, свідків, експертів, повторне направлення справи на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд.

Всі ці обставини судам слід враховувати при розгляді кожної справи, оскільки перевищення розумних строків розгляду справ становить порушення прав, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, а збільшення кількості звернень до Європейського суду з прав людини не лише погіршує імідж нашої держави на міжнародному рівні, але й призводить до значних втрат державного бюджету.

З урахуванням вищенаведеного, приймаючи до уваги, що явка ліквідатора та представника кредитора не була визнана обов`язковою, суд вважає, що зібраних доказів достатньо для розгляду справи за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Ухвалою суду від 30.01.2020 відкрито провадження у справі про банкрутство ПП "Техно Канстракшен", визнано вимоги ТОВ "Будівельна компанія "Вестбуд плюс" до боржника у розмірі 410115,44 грн, введено мораторій на задоволенні вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Шевченка В.Є.

03.02.2020 здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі № 64520.

Ухвалою суду від 02.04.2020 в попередньому засіданні суду визначено визнані судом вимоги, які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів ПП "Техно Канстракшен", а саме вимоги ТОВ "Будівельна компанія "Вестбуд Плюс" у розмірі 19210,00 грн судового збору за звернення до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство (1 черга задоволення вимог), 410115,44 грн основний борг (4 черга задоволення вимог кредиторів); призначено підсумкове засідання суду.

Постановою господарського суду Харківської області від 27.05.2020 ПП "Техно Канстракшен" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Шевченка В.Є.

28.05.2020 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури № 64861.

Ухвалою суду від 02.02.2021 задоволено заяву арбітражного керуючого Шевченка В.Є. (вх. № 4315 від 02.11.2020) про дострокове припинення його повноважень як ліквідатора. Відсторонено арбітражного керуючого Шевченка В.Є. від виконання повноважень ліквідатора ПП "Техно Канстракшен". Задоволено заяву арбітражного керуючого Рабчун Р.О. (вх. № 29668 від 18.12.2020) про призначення його ліквідатором боржника. Призначено ліквідатором ПП "Техно Канстракшен" арбітражного керуючого Рабчуна Р.О.

У ході виконання ліквідаційної процедури ліквідатором здійснено наступні дії: складено реєстр вимог кредиторів ПП "Техно Канстракшен"; з метою виявлення майна, яке підлягає державній реєстрації, та іншої інформації про боржника, арбітражним керуючим надіслано запити до відповідних державних установ; на підставі наказу від 30.07.2021 № 05/08 проведено інвентаризацію майна ПП "Техно Канстракшен", за наслідками проведення якої встановлено відсутність у боржника будь-яких активів, про що складено інвентаризаційні описи, акти, звіряльну відомість та протокол; складено звіт за результатами аналізу фінансово-господарського стану банкрута щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства; подано до суду заяву про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника на його керівника та засновника, у задоволенні якої ухвалою суду від 21.10.2021, залишеною без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 18.01.2022, відмовлено.

Відсутність майна та активів, які б належали банкруту, підтверджується довідками Київської митниці Державної митної служби України, Департаменту реєстрації архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформації, Державного космічного агентства України, Державної служби морського та річкового транспорту України, Головного управління Держпраці у Харківській області, філії "Головний інформаійно-обчислювальний центр" АТ "Українська залізниця", Державної авіаційної служби України, Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, інформацією з БД "Відомості про добре відомі знаки в Україні", БД "Відомості про заявки на винаходи, які прийняті до розгляду", спеціалізованої БД "Винаходи (корисні моделі) у Україні", електронної версії акумулятивного офіційного бюлетеня "Промислова власність".

Відповідно до відомостей з Автоматизованої системи виконавчих проваджень відкриті виконавчі провадження, стороною яких є ПП "Техно Канстракшен", відсутні.

З довідкою відділу забезпечення наповнення бюджету № 2 фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області від 13.04.2021 інформація щодо суми заборгованості / переплати ПП "Техно Канстракшен" зі сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування відсутня.

За результатами проведення ліквідаційної процедури кредиторська заборгованість ПП "Техно Канстракшен" не погашалася, у зв`язку з чим сума непогашеної кредиторської заборгованості ПП "Техно Канстракшен" перед ТОВ "Будівельна компанія "Вестбуд плюс", визнана ухвалами суду в межах справи про банкрутство, складає 429325,44 грн, з яких: 19210,00 грн - витрати зі сплати судового збору, 410115,44 грн - основний борг.

У зв`язку з відсутністю у банкрута активів ліквідатором складено ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю в розмірі 429,33 тис. грн.

Відповідно до ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

Ліквідатором вчинено багаторазові спроби скликання та проведення засідання комітету кредиторів (шляхом направлення запрошень на адресу кредитора) з метою звітування про наслідки ліквідаційної процедури, натомість, 24.02.2022, 02.09.2022, 20.09.2022 та 08.12.2022 засідання комітету кредиторів не відбулися через неявку кредитора.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Згідно з ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Враховуючи виконання ліквідатором усіх дій з ліквідації банкрута, надання суду відповідних документів, які підтверджують виконання ліквідаційної процедури, відсутність у банкрута будь-яких активів, які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості, суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс, ліквідувати юридичну особу - ПП "Техно Канстракшен", за зобов`язати АТ "Райффайзен Банк" закрити рахунки ПП "Техно Канстракшен" та закрити провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 58-67, п. 5 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 232-235 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

Затвердити наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Ліквідувати юридичну особу - приватне підприємство "Техно Канстракшен" (61002, м. Харків, вул. Алчевських, буд. 3, код ЄДРПОУ 38494401).

Вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважати погашеними.

Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений строк або були відхилені господарським судом, вважати погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнати такими, що не підлягають виконанню.

Зобов`язати акціонерне товариство "Райффайзен Банк" (01011, м. Київ, вул.Алмазова Генерала, 4А, код ЄДРПОУ 14305909) протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали закрити рахунки:

- НОМЕР_1 (980-українська гривня);

- НОМЕР_2 (980-українська гривня);

- НОМЕР_3 (840-долар США);

- НОМЕР_4 (978-євро),

які обліковуються за приватним підприємством "Техно Канстракшен" (61002, м.Харків, вул. Алчевських, буд. 3, код ЄДРПОУ 38494401), докази надати суду.

Провадження у справі закрити.

Зобов`язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

Ухвалу направити ліквідатору, кредитору, Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Харків), державному реєстратору, Головному управлінню статистики у Харківській області, Київському ВДВС у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Головному управлінню ДПС у Харківській області, АТ "Райффайзен Банк".

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги в строки, передбачені ст. 256 ГПК України.

Повний текст ухвали суду складено та підписано 03 березня 2023 року.

Суддя Усатий В.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109345128
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/4128/19

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Постанова від 01.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Стойка Оксана Володимирівна

Постанова від 01.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Стойка Оксана Володимирівна

Ухвала від 19.04.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Стойка Оксана Володимирівна

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Стойка Оксана Володимирівна

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Стойка Оксана Володимирівна

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні