Ухвала
від 06.03.2023 по справі 910/16330/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

06 березня 2023 року

м. Київ

Справа № 910/16330/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Булгакової І.В. (головуючий), Малашенкової Т.М. та Селіваненка В.П.,

розглянувши матеріали касаційної скарги комунального підприємства "Головний інформаційно-обчислювальний центр" (далі - Підприємство)

на рішення господарського суду міста Києва від 16.06.2022 та

постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.02.2023

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Дабл Ю Сі Ті Компані"

до Підприємства

про стягнення 18 784 966,06 грн,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),

ВСТАНОВИВ:

Підприємство 10.02.2023 (згідно з відміткою на конверті) звернулося до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду міста Києва від 16.06.2022 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.02.2023 у цій справі з підстав, визначених пунктами 1 та 4 частини другої статті 287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України, Кодекс), та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.

На виконання вимог пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України скаржник у касаційній скарзі, обґрунтовуючи підставу касаційного оскарження судових рішень, передбачену пунктом 1 частини другої статті 287 ГПК України, посилається на те, що судами попередніх інстанцій неправильно застосовано норми матеріального права, зокрема, статті 173,193 Господарського кодексу України, статті 525, 627, 628, 901, 903 Цивільного кодексу України, статті 2, 116 Бюджетного кодексу України, частину восьму статті 5, 6 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" без урахування висновків щодо застосування вказаних норм у подібних правовідносинах, викладених, у постановах Верховного Суду, які скаржник зазначає у касаційній скарзі;

обґрунтовуючи підставу касаційного оскарження, передбачену пунктом 4 частини другої статті 287 ГПК України, скаржник посилається на те, що оскаржуване судове рішення прийняте з порушенням норм процесуального права (зокрема, статей 73, 74, 76, 77, 78, 86, 96 ГПК України), що унеможливило встановлення фактичних обставин справи, які мають значення для правильного вирішення спору та підлягають скасуванню на підставі пункту 4 частини третьої статті 310 ГПК України, оскільки суд встановив обставини, що мають суттєве значення, на підставі недопустимих доказів.

Перевіривши матеріали поданої касаційної скарги, Суд, враховуючи, що остання подана в межах строків, встановлених частиною першою статті 288 ГПК України та відповідає вимогам статті 290 цього Кодексу, дійшов висновку що подані матеріали достатні для відкриття касаційного провадження з підстав, наведених у скарзі.

Разом з тим у касаційній скарзі Підприємством заявлено клопотання про зупинення виконання оскаржуваних рішення суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Подане клопотання мотивоване недопущенням порушення прав, інтересів скаржника та настанням негативних наслідків для нього, які можуть виникнути у разі виконання судового рішення, зокрема, арешту грошових коштів, оскільки Підприємство знаходиться у скрутному фінансовому становищі, проте в умовах воєнного стану виконує ряд ключових функцій та завдань з підтримки життєдіяльності міста, а тому не зупинення оскаржуваних судових рішень зумовить настання невідворотних наслідків для скаржника через неможливість виконувати покладені на нього функції та обов`язки, у тому числі, супроводжувати та забезпечувати безперебійне функціонування цифрових додатків, виплачувати заробітну плату, сплачувати податки.

Відповідно до частини першої статті 332 ГПК України суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Аналіз вказаної статті свідчить, що клопотання про зупинення виконання судових рішень або зупинення їх дії має бути мотивованим, містити підстави для зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії, підтверджені належними доказами.

Суд, вирішуючи питання про зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії, враховує необхідність у цьому, зокрема, у разі ймовірності утруднення повторного розгляду справи внаслідок можливого скасування судового рішення, необхідності забезпечення збалансованості інтересів сторін, запобігання порушенню прав осіб, які брали участь у справі, а також осіб, які не брали такої участі, але рішенням суду вирішено питання про їх права, свободи чи обов`язки тощо.

Однак посилання скаржника на настання негативних наслідків у зв`язку з виконанням оскаржуваних судових рішень без надання жодних доказів (зокрема, доказів відкриття виконавчого провадження), які підтверджували б необхідність зупинення виконання (дії) оскаржуваного судового рішення у цій справі, не можуть бути безумовною підставою для зупинення судом касаційної інстанції виконання (дії) оскаржуваних рішень суду першої та апеляційної інстанцій, що набрали законної сили і є обов`язковими до виконання (стаття 1291 Конституції України, стаття 326 ГПК України).

Крім того, необґрунтовано тривала затримка у виконанні обов`язкового для виконання судового рішення може становити порушення вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права на доступ до суду.

Разом з тим Підприємством не доведено, що захист прав скаржника, його свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для відновлення порушених прав необхідно буде докласти значних зусиль та витрат.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 20.07.2004 у справі "Шмалько проти України" вказав, що право на виконання судового рішення є складовою права на судовий захист, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для цілей якої виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина судового розгляду.

Отже, враховуючи, що зупинення виконання судового рішення в силу статті 332 ГПК України є правом, а не обов`язком суду та, беручи до уваги, що однією із засад (принципів) господарського судочинства є обов`язковість судового рішення і з огляду на відсутність у суду касаційної інстанції підстав для висновку про необхідність зупинення виконання оскаржуваної постанови апеляційної інстанції, оскільки на доведення таких підстав не наведено документально обґрунтованих обставин, у Суду відсутні підстави для задоволення зазначеного клопотання.

Керуючись статтями 234, 294 ГПК України, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою комунального підприємства "Головний інформаційно-обчислювальний центр" на рішення господарського суду міста Києва від 16.06.2022 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.02.2023 зі справи № 910/16330/21.

2. Призначити розгляд касаційної скарги у відкритому судовому засіданні Касаційного господарського суду на 04 квітня 2023 року об 11:30 у приміщенні суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, кімн. 302.

3. Надати учасникам справи строк для подання до суду касаційної інстанції відзиву на касаційну скаргу до 24 березня 2023 року.

4. У задоволенні клопотання комунального підприємства "Головний інформаційно-обчислювальний центр" про зупинення виконання оскаржуваного рішення господарського суду міста Києва від 16.06.2022 зі справи № 910/16330/21 відмовити.

5. Витребувати матеріали справи № 910/16330/21 господарського суду міста Києва за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Дабл Ю Сі Ті Компані" до комунального підприємства "Головний інформаційно-обчислювальний центр" про стягнення 18 784 966,06 грн, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

6. Копію ухвали надіслати господарському суду міста Києва та Північному апеляційному господарському суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя І. Булгакова

Суддя Т. Малашенкова

Суддя В. Селіваненко

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу109363560
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 18 784 966,06 грн,

Судовий реєстр по справі —910/16330/21

Окрема думка від 11.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 11.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Постанова від 06.02.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні