Рішення
від 07.02.2023 по справі 712/2646/22
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

712/2646/22

2/712/277/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

судді Борєйко О.М.

за участю секретаря судового засідання Чорнуцької І.Ю.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний Диспансер Черкаської обласної ради» про скасування наказу про звільнення, зміну напису в трудовій книжці, стягнення заробітної плати, компенсації за не використану відпустку та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 звернулась до Соснівського районного суду м. Черкаси з вказаною позовною заявою.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначає, що наказом директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. від 15 квітня 2021 року позивача було прийнято на посаду реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 введено воєнний стан на території України строком на 30 діб.

04 березня 2022 року позивач усно повідомила завідувача обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_5 та сестру медичну старшу ОСОБА_6 , що «можливо буде мати намір» вивезти свою малолітню дитину за межі України.

06 березня 2022 року позивач разом з малолітньою дитиною перетнула Державний кордон України і до цього часу постійно безперервно знаходиться за межами України.

07 березня 2022 року позивач в месcенджері «Viber» на абонентський номер, яким користується сестра медична старша ОСОБА_6 , направила копію заяви від 04 березня 2022 року на ім`я директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» з 04 березня 2022 року за власним бажанням.

11 березня 2022 року позивач на офіційну електронну адресу Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний Диспансер Черкаської обласної ради» направила заяву на ім`я директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 з поясненнями причин відсутності на робочому місці 07 березня 2022 року.

Наказом директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 від 14 березня 2022 року позивача було звільнено з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» на підставі п.4 ст.40 КЗпП України, за прогули без поважних причин.

Враховуючи викладене, позивач звернулась до Соснівського районного суду м Черкаси з вказаною позовною заявою.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 14 квітня 2022 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено судове засідання.

Представником відповідача Шпиця І.М. надано відзив на позовну заяву, в якому остання заперечила проти задоволення заявлених позовних вимог в зв`язку з їх необґрунтованістю та безпідставністю.

Зазначила, що наказом директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. від 15 квітня 2021 року позивача було прийнято на посаду реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради».

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 введено воєнний стан на території України.

Відповідно до підпункту 5 пункту 4 статті 9 Закону України «Про критичну інфраструктуру», об`єкти охорони здоров`я віднесені до сектору критичної інфраструктури,які виконують життєво важливі функції та або послуги, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки України.

Згідно ст.9 Закону України «Про критичну інфраструктуру», Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» відноситься до сектору критичної інфраструктури.

Враховуючи викладене, на виробничих нарадах, на яких була присутньою і позивач, завідувач ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару-Бурлеску Р.П. та директор Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонов В.В. повідомили працівників Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради», що в зв`язку з введенням воєнного стану на території України 24 лютого 2022 року в період дії воєнного стану на території України, Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» працює в посиленому режимі, а тому, в разі необхідності у виїзді за межі міста Черкаси, працівники зобов`язані звернутись з відповідною заявою до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В.

04 березня 2022 року позивач перебувала на робочому місці і до кінця робочого дня 04 березня 2022 року заява про звільнення позивача з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» за власним бажанням ні з 04 березня 2022 року, ні з іншої дати, до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. - не надходила.

07 березня 2022 року позивач була відсутня на робочому місці, про причини своєї відсутності не повідомила.

За таких обставин, завідувач ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару-Бурлеску Р.П. доручив сестрі медичній старшій ОСОБА_6 зв`язатись з ОСОБА_4 для з`ясування причин відсутності останньої на робочому місці 07 березня 2022 року, а також звернувся з доповідною запискою до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. про відсутність позивача на робочому місці 07 березня 2022 року повний робочий день.

Після спілкування в мессенджері «Viber» з сестрою медичною старшою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 позивач в месcенджері « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на абонентський номер, яким користується сестра медична старша ОСОБА_6 , направила копію заяви, датованої 04 березня 2022 року, адресованої директору Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонову В.В., про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології з 04 березня 2022 року за власним бажанням.

Факт відсутності позивача на робочому місці 07 березня 2022 року підтверджується:

- актами про відсутність позивача на робочому місці від 07 березня 2022 року, 09 березня 2022 року, 10 березня 2022 року, 11 березня 2022 року та 14 березня 2022 року, складеними завідувачем ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару -Бурлеску Р.П, сестрою медичною старшою ОСОБА_6 та працівником з господарської діяльності ОСОБА_8 ;

- доповідною запискою завідувача ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару-Бурлеску Р.П. від 07 березня 2022 року на ім`я директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 про відсутність ОСОБА_4 на робочому місці 07 березня 2022 року повний робочий день.

24 лютого 2022 року позивачу було виплачено 10 000 тисяч гривень в рахунок заробітної плати останньої за березень 2022 року, шляхом перерахування грошових коштів на картковий рахунок останньої.

Крім того, позивачу було виплачено компенсацію за не використані дні відпустки.

Враховуючи викладене, заборгованість позивача перед Комунальним некомерційним підприємством «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» становить 3647 гривень 34 копійки.

Заборгованість Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» перед позивачем відсутня.

Представник позивача - адвокат Гончар Л.В. в судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві та відповіді на відзив.

Повідомила, що позивач перетнула Державний кордон України разом зі своєю малолітньою дитиною 06 березня 2022року, що підтверджується доданими до позовної заяви копіями паспорта громадянина України ОСОБА_4 НОМЕР_1 та паспорта громадянина України ОСОБА_9 НОМЕР_2 з відмітками про перетин останніми Державного кордону України 06 березня 2022 року; до цього часу позивач постійно безперервно перебуває за межами України.

Доказів звернення позивача до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. з заявою про звільнення з посади до 04 березня 2022 року включно та доказів отримання директором Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамоновим В.В. заяви ОСОБА_4 про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» за власним бажанням суду не надала.

Підтвердила, що лише 07 березня 2022 року позивач в месcенджері « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на абонентський номер, яким користується сестра медична старша ОСОБА_6 , позивач направила копію заяви, датованої 04 березня 2022 року, адресованої директору Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 , про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» з 04 березня 2022 року за власним бажанням.

Повідомила, що з заявою про звільнення з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» за власним бажанням до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 позивач взагалі не зверталась.

Позивач в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце слухання справи повідомлена належним чином.

Представник відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні просила відмовити в задоволенні заявлених позовних вимог з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.

В судовому засіданні допитаний в якості свідка завідувач ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_5 повідомив, що позивач працювала на посаді реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології.

Згідно ст.9 Закону України «Про критичну інфраструктуру», Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» відноситься до сектору критичної інфраструктури.

Враховуючи викладене, після введення 24 лютого 2022 року воєнного стану на території України, на виробничій нараді 24 лютого 2022 року і на наступних виробничих нарадах, на яких була присутньою і позивач, працівників Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» було повідомлено, що в період дії воєнного стану на території України Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» працює в посиленому режимі, а тому, в разі необхідності у виїзді за межі міста Черкаси, працівники зобов`язані звернутись з відповідною заявою до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 .

Позивач зверталась усно до свідка ОСОБА_10 з питанням, як можливо, в разі необхідності, звільнитись, на що свідок повідомив останній, що в такому випадку їй необхідно буде звернутись до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. з заявою про звільнення відповідно до КЗпП України.

Позивач до призначення на посаду реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» протягом кількох років працювала у відділі кадрів КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» на посаді інспектора з кадрів, а тому останній відомий порядок звільнення працівників з займаної посади за власним бажанням.

04 березня 2022 року позивач була на робочому місці цілий робочий день; з заявою про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» не зверталась.

07 березня 2022 року позивач була відсутня на робочому місці, про причини своєї відсутності не повідомила.

За таких обставин, свідок ОСОБА_5 доручив сестрі медичній старшій ОСОБА_6 зв`язатись з позивачем для з`ясування про причин відсутності останньої на робочому місці 07 березня 2022 року, а також звернувся з доповідною запискою до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. про відсутність позивача на робочому місці 07 березня 2022 року повний робочий день.

Після спілкування з сестрою медичною старшою ОСОБА_6 , позивач 07 березня 2022 року в месcенджері «Viber» на абонентський номер, яким користується сестра медична старша ОСОБА_6 , направила копію заяви, датованої 04 березня 2022 року, адресованої директору Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонову В.В., про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології з 04 березня 2022 року за власним бажанням.

Крім того, на підтвердження факту відсутності позивача на робочому місці завідувачем ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_5 , сестрою медичною старшою ОСОБА_6 та працівником з господарської діяльності ОСОБА_8 було складено акти про відсутність позивача на робочому місці від 07 березня 2022 року, 09 березня 2022 року, 10 березня 2022 року, 11 березня 2022 року та 14 березня 2022 року.

В судовому засіданні допитана в якості свідка сестра старша медична Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_6 повідомила, що позивач працювала на посаді реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології.

24 лютого 2022 року всіх працівників Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» було повідомлено, що, в разі необхідності звільнення, працівники зобов`язані звернутись з відповідною заявою до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В.

04 березня 2022 року позивач була на робочому місці цілий робочий день.

07 березня 2022 року позивач була відсутня на робочому місці, про причини своєї відсутності не повідомила.

Завідувач ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару-Бурлеску Р.П. доручив свідку зв`язатись з позивачем для з`ясування про причини відсутності останньої на робочому місці 07 березня 2022 року.

07 березня 2022 року свідок в месенджері «Viber» направила позивачу повідомлення для з`ясування причин відсутності останньої на робочому місці та від позивача дізналась про перебування останньої з 06 березня 2022 року за межами території України.

Після спілкування 07 березня 2022 року і свідком, позивач в месcенджері « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на абонентський номер, яким користується свідок, направила копію заяви, датованої 04 березня 2022 року, адресованої директору Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 , про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології з 04 березня 2022 року за власним бажанням.

В судовому засіданні допитана в якості свідка начальник відділу кадрів Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_11 повідомила, що 09 березня 2022 року свідок отримала рапорт завідувача ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_5 та акт про відсутність на робочому місці реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_4 з візою завідувача ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_5 : «з`ясувати причини відсутності».

10 березня 2022 рок свідок в мессенджері «Viber» зв`язалась з позивачем для з`ясування причин відсутності останньої на робочому місці з 07 березня 2022 року.

11 березня 2022 року позивач на адресу електронної пошти Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» направила копію власноруч написаної заяви на ім`я директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 з поясненнями причин відсутності її на робочому місці 07 березня 2022 року.

Свідок також повідомила, що до призначення на посаду реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» позивач протягом 2019 2021 років працювала у відділі кадрів КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» на посаді інспектора (старшого інспектора) з кадрів адміністративно господарчого персоналу.

В судовому засіданні допитана в якості свідка керівник первинної профспілкової організації Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_3 , пояснила, що 10 березня 2022 року до первинної профспілкової організації Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» надійшли документи про звільнення ОСОБА_4 на підставі п.4 ст.40 КЗпП України за прогули без поважниї причин.

06 березня 2022 року позивач перетнула Державний кордон України; і до цього часу постійно безперервно знаходиться за межами України.

З 07 березня 2022 року позивач відсутня на робочому місці.

04 березня 2022 року позивач була на робочому місці цілий робочий день; з заявою про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» не зверталась.

07 березня 2022 року позивач була відсутня на робочому місці, про причини своєї відсутності не повідомила.

Заява ОСОБА_4 про звільнення з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» до КНП«Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» не надходила, що підтверджується журналом вхідної кореспонденції.

До директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 заява від ОСОБА_4 про звільнення з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» також не надходила.

До призначення на посаду реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» позивач протягом двох років ( працювала у відділі кадрів КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» на посаді інспектора (старшого інспектора) з кадрів адміністративно господарчого персоналу, а тому останній відомий порядок звільнення працівників за власним бажанням, передбачений Кодексом законів про працю України.

Первинною профспілковою організацією Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» було надано згоду на звільнення ОСОБА_4 з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» на підставі п.4 ст. 40 КЗпП України за прогули без поважних причин.

Заслухавши представників сторін та свідків, дослідивши матеріали справи, надані учасниками справи докази, дослідивши їх всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши всі обставини справи, приходить до наступного.

Відповідно до ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст.95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Згідно статті 21 КЗпП України, трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до ст. 24 КЗпП України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Наказом директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 від 15 квітня 2021 року позивача було прийнято на посаду реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради».

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 введено воєнний стан на території України.

Відповідно до підпункту 5 пункту 4 статті 9 Закону України «Про критичну інфраструктуру», об`єкти охорони здоров`я віднесені до сектору критичної інфраструктури, які виконують життєво важливі функції та або послуги, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки України.

Згідно ст.9 Закону України «Про критичну інфраструктуру», Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» відноситься до сектору критичної інфраструктури.

04 березня 2022 року позивач перебувала на робочому місці, що підтверджується дослідженим безпосередньо в судовому засіданні табелем обліку використання робочого часу за березень 2022 року.

Згідно показів свідків:

- завідувача ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_5 ;

- начальника відділу кадрів Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_11

- сестри медичної старшої Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_6 ;

- керівника первинної профспілкової організації Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_3 ,

які були допитаними в судовому засіданні, до кінця робочого дня 04 березня 2022 року заява про звільнення позивача з посади рєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» за власним бажанням ні з 04 березня 2022 року, ні з іншої дати, до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 - не надходила.

06 березня 2022 року позивач разом з малолітньою дитиною перетнула Державний кордон України і до цього часу постійно безперервно знаходиться за межами України.

07 березня 2022 року позивач була відсутня на робочому місці, про причини своєї відсутності не повідомила.

З 07 березня 2022 року позивач відсутня на робочому місці.

Заява ОСОБА_4 про звільнення з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» до КНП«Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» не надходила, що підтверджується журналом вхідної кореспонденції, який було досліджено безпосередньо в судовому засіданні, копія якого знаходиться в матеріалах справи.

До директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 заява від ОСОБА_4 про звільнення з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» також не надходила.

07 березня 2022 року завідувач ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_5 доручив сестрі медичній старшій ОСОБА_6 зв`язатись з ОСОБА_4 для з`ясування причин відсутності останньої на робочому місці 07 березня 2022 року, а також звернувся з доповідною запискою до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. про відсутність позивача на робочому місці 07 березня 2022 року повний робочий день.

Після спілкування в мессенджері «Viber» з сестрою медичною старшою ОСОБА_6 , яка зв`язалась з позивачем, ІНФОРМАЦІЯ_1 позивач в месcенджері « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на абонентський номер, яким користується сестра медична старша ОСОБА_6 , направила копію заяви, датованої 04 березня 2022 року, адресованої директору Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 , про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології з 04 березня 2022 року за власним бажанням.

Згідно правового висновку Верховного Суду в постанові від 19 січня 2022 року у справі № 202/2965/21, «роздруківка електронного листування не може вважатись електронним документом (копією електронного документа) в розумінні положень ч. 1 ст. 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг", тобто не може вважатися доказом, бо не містить електронного підпису, який є обов`язковим реквізитом електронного документа, оскільки в такому разі неможливо ідентифікувати відправника повідомлення і зміст такого документа не захищений від внесення правок і викривлення».

Враховуючи викладене, переписка в месенджері «Viber» не є належним доказом звернення позивача до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамонова В.В. з заявою про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» за власним бажанням.

Інших доказів звернення позивача до директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 з заявою про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» за власним бажанням матеріали справи не містять і позивачем суду не надано.

Крім того, 04 березня 2022 року позивач фактично відпрацювала повний робочий день виконувала свої посадові обов`язки, підписувала необхідні документи; позивачу нараховано заробітну плату за фактично відпрацьований робочий день 04 березня 2022 року, що відображено в табелі обліку використання робочого часу за березень 2022 року. Вказані факти і обставини виключають можливість звільнення позивача з 04 березня 2022 року.

Факт відсутності позивача на робочому місці 07 березня 2022 року підтверджується:

- актами про відсутність позивача на робочому місці від 07 березня 2022 року, 09 березня 2022 року, 10 березня 2022 року, 11 березня 2022 року та 14 березня 2022 року, складеними завідувачем ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару -Бурлеску Р.П, сестрою медичною старшою ОСОБА_6 та працівником з господарської діяльності ОСОБА_8 ;

- доповідною запискою завідувача ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару-Бурлеску Р.П. від 07 березня 2022 року на ім`я директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 про відсутність ОСОБА_4 на робочому місці 07 березня 2022 року повний робочий день.

24 лютого 2022 року позивачу було виплачено 10 000 тисяч гривень в рахунок заробітної плати останньої за березень 2022 року, шляхом перерахування грошових коштів на картковий рахунок останньої.

Крім того, позивачу було виплачено компенсацію за не використані дні відпустки.

Враховуючи викладене, заборгованість позивача перед Комунальним некомерційним підприємством «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» становить 3647 гривень 34 копійки.

Заборгованість Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» перед позивачем відсутня.

Згідно копії трудової книжки позивача, яка знаходиться в матеріалах справи, до призначення на посаду реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» позивач з квітня 2019 ро по квітень 2021 року 2021, тобто протягом двох років працювала у відділі кадрів КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» на посаді інспектора (старшого інспектора) з кадрів адміністративно господарчого персоналу,а тому останні відомий порядок звільнення працівників з займаної посади за власним бажанням.

Первинною профспілковою організацією Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» було надано згоду на звільнення ОСОБА_4 з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» на підставі п.4 ст. 40 КЗпП України за прогули без поважних причин, що підтверджується Витягом з протоколу засідання Профспілкового комітету Первинної профспілкової організації КНП «ЧООД Черкаської обласної ради» № 13 від 11 березня 2022 року.

Наказом директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 від 14 березня 2022 року позивача було звільнено з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» на підставі п.4 ст.40 КЗпП України, за прогули без поважних причин.

Доказів отримання директором Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Парамоновим В.В. заяви ОСОБА_4 про звільнення її з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» за власним бажанням матеріали справи не містять і позивачем та представником позивача суду не надано.

Доказів присутності позивача на робочому місці, починаючи з 07 березня і до дати її звільнення з посади реєстратора медичного обласного центру реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» - 14 березня 2022 року матеріали справи не містять і позивачем та представником позивача суду не надано.

Факт відсутності позивача на робочому місці 07 березня 2022 року підтверджується:

- актами про відсутність позивача на робочому місці від 07 березня 2022 року, 09 березня 2022 року, 10 березня 2022 року, 11 березня 2022 року та 14 березня 2022 року, складеними завідувачем ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару -Бурлеску Р.П, сестрою медичною старшою ОСОБА_6 та працівником з господарської діяльності ОСОБА_8 ;

- доповідною запискою завідувача ОЦПР та МОУ Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Морару-Бурлеску Р.П. від 07 березня 2022 року на ім`я директора Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» ОСОБА_7 про відсутність ОСОБА_4 на робочому місці 07 березня 2022 року повний робочий день.

На підставі вищевикладеного, відповідно до ст.ст. 21, 24, 38, 40, 43, 47, 116, 117, 150 КЗпП України, та керуючись ст.ст. 13, 76-81,83, 89, 95, 263, 352, 354 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 до Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» про скасування наказу про звільнення, зміну напису в трудовій книжці, стягнення заробітної плати, компенсації за не використану відпустку та середнього заробітку за час затримки розрахунку - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду, а якщо рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

В разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складений 09 лютого 2022 року.

Сторони справи:

Позивач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

Відповідач: Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради», адреса: 18009, м. Черкаси, вул. Менделєєва, б.7, ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному Державному реєстрі підприємств і організацій України 02005639.

Суддя О.М. Борєйко

Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу109384741
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, зміну напису в трудовій книжці, стягнення заробітної плати, компенсації за не використану відпустку та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

Судовий реєстр по справі —712/2646/22

Рішення від 07.02.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Рішення від 07.02.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 13.04.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні