Ухвала
від 07.03.2023 по справі 400/151/22
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

07 березня 2023 р.м.ОдесаСправа № 400/151/22П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Шляхтицького О.І.,

суддів: Семенюка Г.В., Домусчі С.Д.,

секретар Цибульська Ю.М.,

за участю представника апелянта Панченка С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції справу за апеляційною скаргою Департамента містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 28 вересня 2022 року по справі № 400/151/22 за позовом Громадської організація "Волонтерський рух "Спільна Мета" до Департамента містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації , треті особи: Коблівська сільська рада , Товариство з обмеженою відповідальністю "Пансіонат Чорноморець" про скасування містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва,

ВСТАНОВИВ:

Миколаївський окружний адміністративний суд рішенням від 28.09.2022 позов задовольнив.

Не погоджуючись з даним рішенням суду, Департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації подав апеляційну скаргу.

П`ятий апеляційний адміністративний суд ухвалами від 27.12.2022 та 16.01.2023 відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Департамента містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації та призначив справу до розгляду у відкритому судовому засіданні .

27.02.2023 на адресу П`ятого апеляційного адміністративного суду надійшло клопотання ТОВ «Пансіонат Чорноморець» про долучення до матеріалів справи № 400/151/22 доказів.

Розглянувши зазначене клопотання колегія суддів наголошує, що принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі полягає насамперед в активній ролі суду при розгляді справи. В адміністративному процесі, на відміну від суто змагального процесу, де суд оперує виключно тим, на що посилаються сторони, мають бути повністю встановлені обставини справи з метою ухвалення справедливого та об`єктивного рішення. Принцип офіційності, зокрема, виявляється у тому, що суд визначає обставини, які необхідно встановити для вирішення спору; з`ясовує якими доказами сторони можуть обґрунтовувати свої доводи чи заперечення щодо цих обставин; а у разі необхідності суд повинен запропонувати особам, які беруть участь у справі, доповнити чи пояснити певні обставини, а також надати суду додаткові докази.

Відповідно до частини четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі також - КАС України) суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною другою статті 73 КАС України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

При цьому апеляційний суд звертає увагу на те, що, встановлюючи наявність або відсутність фактів, якими обґрунтовувалися вимоги чи заперечення, визнаючи одні та відхиляючи інші докази, суд має свої дії мотивувати та враховувати, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до частини 3 статті 73 КАС України сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

За правилами частини 6 статті 77 КАС України якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

На підставі частини 4 статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Так, відповідно до опису вкладення у цінний лист ТОВ «Пансіонат Чорноморець» надіслало зазначене вище клопотання з доданими документами іншим учасникам справи.

Також до зазначеного клопотання третя особа надала копію супровідного листа Сертифікованого інженера-геодезиста №20/02 від 20.02.2023, відповідно до якого спальний корпус № 6 Пансіоната «Чорноморець» розташований на відстані 112,4 метра від узрізу моря.

Натомість, в обґрунтування позовних вимог Громадська організація "Волонтерський рух "Спільна Мета" зазначила, що спірна земельна ділянка , на якій відбувається будівництво спального корпусу № 6 знаходиться на березі /біля/ Чорного моря, а отже земельна ділянка знаходиться під обмеженням, цє є прибрежна захисна смуга вздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах, яка становить 100 метрів.

З урахуванням того, що у відповідності до частини першої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу, колегія суддів пропонує Громадській організації "Волонтерський рух "Спільна Мета" надати пояснення щодо наданих третьою особою доказів, зокрема щодо супровідного листа Сертифікованого інженера-геодезиста №20/02 від 20.02.2023.

Відповідно частини 2 статті 223 КАС України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Керуючись статтями 72-78, частиною 2 статті 223, КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Оголосити перерву в судовому засіданні по справі № 400/151/22 до 21.03.2023 о 12:00 .

Запропонувати надати Громадській організації "Волонтерський рух "Спільна Мета" пояснення з приводу клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Пансіонат Чорноморець" про долучення до матеріалів справи № 400/151/22 доказів.

Встановити строк для виконання зазначеної ухвали до 17.03.2023.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий суддя Шляхтицький О.І.Судді Домусчі С.Д. Семенюк Г.В.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109405492
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері містобудування; архітектурної діяльності

Судовий реєстр по справі —400/151/22

Ухвала від 22.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 19.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 21.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Постанова від 21.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 07.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 03.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 14.02.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 27.12.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні