Рішення
від 27.02.2023 по справі 185/7002/22
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/7002/22

Провадження № 2/185/295/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 лютого 2023 року м.Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Перекопського М.М.,

з участю секретаря судового засідання Єгоричевої К.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Межиріцької сільської ради, ОСОБА_2 , третя особа: Друга Павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визнання права власності у порядку спадкування за законом,

встановив:

У серпні 2022 року до суду надійшла вказана позовна заява про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, а саме на 1/4 частку житлового будинку АДРЕСА_1 , та на 1/2 частку земельної ділянки, розташованої на території Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 5,1040 га для ведення ТСВ, кадастровий номер 1223584500:01:002:0299.

Позов обґрунтовано тим, що позивач є сином ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_1 мати позивача померла. Після смерті матері відкрилася спадщина, у тому числі і на вказане вище майно. Заповіт не складався, позивач є спадкоємцем після померлої ОСОБА_3 . При зверненні останнього до нотаріуса з метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом йому було відмовлено у зв`язку з тим, що у нього були відсутні правовстановлюючі документи на вказану квартиру. У зв`язку із зазначеним позивач був вимушений звернутися до суду із вказаним позовом.

Ухвалою суду від 13 жовтня 2022 року провадження у справі відкрито та постановлено здійснювати її розгляд за правилами загального позовного провадження.

Сторони у судове засідання не з`явилися, подали заяви про розгляд справи без їх участі, позивач просив позовні вимоги задовольнити, відповідач не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи по суті, суд прийшов наступних висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вказане підтверджується копією відповідного свідоцтва про смерть останньої.

Згідно копії довідки від 04 серпня 2020 року, померла ОСОБА_3 до своєї смерті була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 , і на час смерті останньої з нею був зареєстрований та проживав ОСОБА_2 .

Згідно копії свідоцтва про народження, померла ОСОБА_3 приходиться матір`ю позивачу.

Вказане підтверджується також копією рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 02 березня 2020 року у справі №185/10836/19 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Павлоградському, Юр`ївському районах та місту Павлограду Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про встановлення факту родинних відносин.

Відповідно до ч.4 ст.82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

При житті померла ОСОБА_3 мала на праві приватної власності 1/2 частку житлового будинку АДРЕСА_1 , на підставі договору дарування від 01.12.2003 року. У свою чергу іншу 1/2 частку вказаного будинку на праві приватної власності мав відповідач, ОСОБА_2 , на підставі договору дарування від 01.12.2003 року. Вказане підтверджується копією довідки КП Павлоградського МБТІ та Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.11.2022 року.

Окрім вказаного будинку, померла мала у власності земельну ділянку, розташовану на території Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 5,1040 га для ведення ТСВ, кадастровий номер 1223584500:01:002:0299. Вказане підтверджується копією відповіді ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області та Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.11.2022 року.

Відповідно копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , позивач подавав до нотаріальних органів заяву про отримання свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , проте йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на підставі того, що в нього були відсутні правовостановлюючі документи на вказане спадкове майно. Вказане підтверджується також копією постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

У свою чергу, відповідачу, ОСОБА_2 було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/4 частку житлового будинку АДРЕСА_1 , та на 1/2 частку земельної ділянки, розташовану на території Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 5,1040 га для ведення ТСВ, кадастровий номер 1223584500:01:002:0299. Вказане підтверджується копіями відповідних свідоцтв про право на спадщину за законом, а також відповіддю Південного МУ МЮ (м. Одеса) від 14 лютого 2023 року.

Таким чином, позивач не може оформити право власності в порядку спадкування за законом на зазначене нерухоме майно, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на останню.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3 ст. 46 цього Кодексу).

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Виходячи зі змісту ст.392 ЦК України, право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" зазначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Судом раніше встановлено, що позивач є рідним сином померлої ОСОБА_3 , яка при житті мала у власності земельну ділянку, розташовану на території Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 5,1040 га для ведення ТСВ, кадастровий номер 1223584500:01:002:0299, та 1/2 частку житлового будинку АДРЕСА_1 , проте позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказане майно у зв`язку з відсутністю в останнього правовстановлюючих документів на зазначене вище.

Право власності ОСОБА_3 на вказану земельну ділянку та 1/2 частку житлового будинку підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.11.2022 року, а також довідкою КП Павлоградського МБТІ та відповіддю ГУ Держгеокадастру в Дніпропетровській області.

Суд також зважає на те, що ОСОБА_2 отримав свідоцтва про право на спадщину за законом після ОСОБА_3 та не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Беручи до уваги вищевикладені обставини по справі, звертаючи увагу на зазначені норми чинного законодавства, суд приходить до висновку, що право на отримання правовстановлюючого документу на нерухоме майно має особа, яка є власником цього майна, тож дане право нерозривно пов`язане з особою спадкодавця, а тому після його смерті спадкоємець не має можливості отримати правовстановлюючий документ на спадкове майно в позасудовому порядку.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню.

За таких обставин, підсумовуючи зазначене вище, зважаючи на досліджені по справі докази та звертаючи увагу на відсутність жодних заперечень з боку відповідача, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Отже, враховуючи те, що є інший спадкоємець, з ОСОБА_2 на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1072,73 грн.

Керуючись ст.2,12,13,81,89,141,142,258,259,263-265 ЦПК України, суд

ухвалив:

Задовольнити позов ОСОБА_1 доМежиріцької сільської ради, ОСОБА_2 , третя особа: Друга Павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визнання права власності у порядку спадкування за законом.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/4 частку житлового будинку АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частку земельної ділянки, розташованої на території Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 5,1040 га для ведення ТСВ, кадастровий номер 1223584500:01:002:0299.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 1072,73 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач-1: Межиріцька сільська рада, ідентифікаційний код: 41800745, місце знаходження: с. Межиріч Павлоградського району Дніпропетровської області, провул. Виконкомівський, 1.

Відповідач-2: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя М. М. Перекопський

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109408318
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності у порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —185/7002/22

Рішення від 27.02.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

Ухвала від 01.09.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні