Ухвала
від 01.02.2023 по справі 183/1143/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/1143/23

Провадження № 2/183/1941/23

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

01 лютого 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області МайнаГ.Є., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області (93404, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, б-р Дружби Народів, буд. 32) про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Гребенара О. В. та систему «Електронний суд» звернулась до суду із позовом до Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області, у якому просить визнати за нею право власності на 1/5 частину квартири АДРЕСА_2 , яка належала матері позивача ОСОБА_2 .

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України, віднесена до предметної, інстанційної та територіальної юрисдикції Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення, або відмови у відкритті провадження не встановлено.

Крім того, разом з позовною заявою позивачем заявлено клопотання про звільнення її від сплати судового збору за подання до суду цієї позовної заяви на підставі ч. 2 ст.8 Закону України «Про судовий збір». До указаного клопотання позивачем надано відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми виплачених доході та утриманих податків станом на 30.12.2022.

Вирішуючи подане позивачем клопотання, виходжу з того, що відповідно до підпункту 2 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яку подано фізичною особою, ставка судового збору становить 1відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Згідно із Законом України «Про державний бюджет України на 2023рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб в Україні з 01січня 2023 року становить 2684,00грн. Отже, при поданні цієї позовної заяви ОСОБА_1 повинна була сплатити судовий збір у розмірі 2002,00 грн.

Згідно зч.ч.1,3ст.136ЦПК України суд, ураховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Частиною 2 статті 8 Закону України «Про судовий збір» установлено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній участині першійцієї статті.

За таких обставин, ураховуючи указані обставини позивачем, її майновий стан та з метою недопущення порушення права позивача на доступ до правосуддя, суд вважає можливим задовольнити подане ОСОБА_1 клопотання, звільнивши її від сплати судового збору за подання до суду цієї позовної заяви.

Також, одночасно із позовною заявою до суду надійшло клопотання позивача, у якому вона на підставі ст. 84 ЦПК України просила витребувати у Першої Новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області належним чином засвідчену копію спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке суд на підставі ч.ч.1, 2, 3 ст.83, ч.ч. 1, 3 ст. 84 ЦПК України, вважає за необхідне задовольнити з метою дослідження всіх обставин справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 187, 260 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області цієї позовної заяви до Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом

Прийняти позовнузаяву до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Відкрити провадження у цивільній справі та призначити підготовче засідання на 16травня 2023 року об11 год. 00 хв. в приміщенніНовомосковського міськрайонногосуду Дніпропетровськоїобласті за адресою: Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул.Гетьманська, буд. 4, зал № 5.

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Зобов`язати Першу Новомосковську державну нотаріальну контору Дніпропетровської області (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул.Гетьманська, 22) надати Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області у термін до 16 травня 2023 року належним чином завірену копію спадкової справи у повному обсязі, відкритої після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Установити відповідачеві п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Роз`яснити відповідачеві що у разі ненадання відзиву та письмових пояснень у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud0427/.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана 01лютого 2023року.

Суддя Г.Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109416910
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —183/1143/23

Рішення від 28.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні