Рішення
від 28.11.2023 по справі 183/1143/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/1143/23

Провадження № 2/183/1941/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 листопада 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання Коссовича А. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

У січні 2023 року позивач ОСОБА_1 через свого представника адвоката Гребенара О. В. звернулась до суду із вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина,в тому числі й на 1/5 частину квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 . Заповіту за життя її мати не складала, вона є спадкоємцем першої черги спадкування за законом. Пояснила, що вищезазначене нерухоме майно перебувало у спільній власності: її ОСОБА_1 , її донькам: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , її матері ОСОБА_2 та колишньому чоловіку ОСОБА_5 , після смерті останнього право власності на 1/5 частину квартири успадкувала його мати, яка в подальшому відчужила цю частку на її користь.

Зазначила, що вона 20 січня 1998 року зверталась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті матері, на підставі якої було заведено спадкову справу № 69/98 та 31 серпня 2021 року вона звернулась на адресу Першої сєвєродонецької державної нотаріальної контори Луганської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_2 , однак їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки спадкова справа № 69/98 після смерті спадкодавця знаходиться на тимчасово окупованій території України.

Позивач додала, що вона зверталась на адресу Сєвєродонецького міського суду Луганської області із позовною заявою до Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності на таке нерухоме майно в порядку спадкування за законом (справа №428/11567/21), однак після зміни територіальної підсудності цієї справи Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області, остання на адресу суду не надходила, оскільки провадження було втрачено.

У зв`язку з чим, вона вимушена звернутись до суду та просить визнати за нею право власності на 1/5 частку квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою судді від 01 лютого 2023 року постановлено про прийняття цієї позовної заяви до розгляду в порядку загального позовного провадження і відкрито провадження у справі з призначенням підготовчого засідання. Цією ж ухвалою було задоволено клопотання позивача про звільнення її від сплати судового збору за подання до суду цієї позовної заяви, а також задоволено її клопотання про витребування доказів. Крім того, було установлено відповідачеві строк для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою суду від 09 травня 2023 року було задоволено клопотання представника позивача про проведення підготовчого засідання у справі, призначеного на 16 травня 2023року в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвалою суду від 16 травня 2023 року постановлено про зобов`язання Першої сєвєродонецької державної нотаріальної контори Луганської області, а також Луганського обласного державного нотаріального архіву надати суду докази.

Ухвалою суду від 12 вересня 2023 року було задоволено клопотання представника позивача про проведення підготовчого засідання у справі, призначеного на 04 жовтня 2023року в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвалою суду від 04 жовтня 2020року постановлено про закриття підготовчого провадження у справі, останню призначено до судового розгляду по суті.

Ухвалою суду від 06 листопада 2023 року було задоволено клопотання представника позивача про проведення судового засідання у справі, призначеного на 28 листопада 2023року в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат ГребенарО. В. не з`явились, представником позивача суду подано заяву про розгляд справи за їх відсутності, заявлені вимоги останній підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити, не заперечував проти ухвалення заочного рішення у справі.

Представник відповідача Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву і клопотань про відкладення розгляду справи не подавав, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за його відсутності.

Згідно з ч. 4 ст. 223 ЦПК України, уразі неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, дійшов наступних висновків.

Позивач ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження та про укладення шлюбу, наданими суду у засвідчених представником позивача копіях.

Судом установлено, що ОСОБА_1 та членам її родини: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_2 та ОСОБА_5 на праві спільної власності на підставі свідоцтва про право власності на житло від 26 липня 1993 року, виданого фондом комунального майна на підставі розпорядження № 180 від 20 липня 1993 року, зареєстрованого в БТІ за № 325 від 03 серпня 1993 року, і наданого суду у засвідченій представником позивача копії, належить квартира загальною площею 51,7 м2, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Як вбачається з технічного паспорта на квартиру АДРЕСА_2 , виготовленого станом на 01квітня 2013року, і наданого суду у засвідченій представником позивача копії, остання розташована на сьомому поверсі дев`ятиповерхового та складається з двох кімнат житловою площею 30,7м2, в тому числі: 1 кімната 15,1 м2, 2 кімната 15,6м2, а також: кухні площею 7,5 м2, вбиральні (сполученої) площею 0,9 м2, ванної кімнати площею 2,6 м2, коридору площею 10,0 м2, вбудованої шафи площею 0,3 м2. Квартира обладнана балконом площею 0,9 м2. Загальна площа квартири становить 52,9 м2, висота приміщень 2,55 м.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, що підтверджується відповідним свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим повторно 05лютого 2008року і наданим суду у засвідченій представником позивача копії.

Доказів складання ОСОБА_2 заповіту матеріали справи не містять, після смерті останньої Першою сєвєродонецькою державною нотаріальною конторою Луганської області було заведено спадкову справу № 69/98, що підтверджується відповідною Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №72116937 від 12 квітня 2023 року, наданою у відповідь на запит суду.

Разом з тим, судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_5 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 11 серпня 2004 року, наданим суду у засвідченій представником позивача копії.

07 червня 2013 року між ОСОБА_9 , від імені якої діє представник за довіреністю - ОСОБА_10 , та ОСОБА_1 , було укладено договір купівлі-продажу 1/5 (однієї п`ятої) частки квартири АДРЕСА_2 , відповідно до умов якого покупець придбала вищезазначену частку нерухомого майна у продавця, яка належала останній на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом (ВТЕ № 769392, р. № 1694) від 21травня 2013 року, виданого приватним нотаріусом Луганського районного нотаріального округу Луганської області Погорєловим Б. С.

У зв`язку із чим, суд дійшов висновку, що частки співвласників квартири за життя ОСОБА_2 та ОСОБА_5 були рівними та становили по 1/5 частці за кожним із співвласників.

Право власності ОСОБА_1 на 1/5 частку квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровано 07червня 2013 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (номер запису про право власності: 1218179), що підтверджується відповідним Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрації прав та їх обтяжень індексний № 4546339 від 07 червня 2013 року, наданим суду у засвідченій представником позивача копії, а також відповіддю № 255844 від 04жовтня 2023 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманою на запит суду.

Судом установлено, що в серпні 2021 року позивач ОСОБА_1 звернулась до Першої сєвєродонецької державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 1/5 частку квартири АДРЕСА_2 , однак нотаріус у своїм роз`ясненням № 583/01-16 від 31 серпня 2021 року, відмовив у вчиненні нотаріальної дії, повідомивши, що відповідно до інформації з письмових носіїв, яка знаходиться в архіві нотаріальної контори, спадкова справа після спадкодавця заведена 20 січня 1998 року за № 69/98, однак архів за 1998 рік було передано до Луганського обласного державного нотаріального архіву. Наразі спадкова справа №69/98 перебуває на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження та заявникові роз`яснено її право на звернення до суду для вирішення цього питання.

У свою чергу відповіді на запит суду з Луганського обласного державного нотаріального архіву не надходило.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 2 статті 1223 ЦК України передбачено, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Частина 1 ст. 1258 ЦК України встановлює, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

З огляду на те, що ОСОБА_2 належала 1/5 частка квартири АДРЕСА_2 , позивач є спадкоємцем за законом після її смерті, матеріали справи доказів наявності інших спадкоємців за законом чи заповітом, а також спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку в спадщині не містять, доказів на підтвердження переходу права власності на спадкове домоволодіння після смерті спадкодавця матеріали справи не містять, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову і за позивачем належить визнати право власності на 1/5частку нерухомого майна в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на 1/5частку квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , яка складається з двох кімнат загальною площею 52,9 м2, житловою площею 30,7 м2, в тому числі: 1 кімната 15,1 м2, 2кімната 15,6м2, а також: кухні площею 7,5 м2, вбиральні (сполученої) площею 0,9 м2, ванної кімнати площею 2,6 м2, коридору площею 10,0 м2, вбудованої шафи площею 0,3 м2. Квартира обладнана балконом площею 0,9 м2, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленомуЦивільним процесуальним кодексом України.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_3 ;

- відповідач: Сєвєродонецька міська військова адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області, код ЄДРПОУ 44083662, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 93404, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, бульвар Дружби Народів, 32.

Рішення суду складено і підписано 28 листопада 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116005545
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —183/1143/23

Рішення від 28.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні