Ухвала
від 07.03.2023 по справі 287/517/23
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/517/23

1-кс/287/44/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2023 року м. Олевськ

Слідчий суддя Олевського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 Коростенського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у межах кримінального провадження № 12021060520000082 від 16.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ відділення поліції № 2 Коростенського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Олевського відділу Коростенської окружної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів у межах кримінального провадження № 12021060520000082 від 16.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 366 КК України, в якому він просить надати дозвіл старшому слідчому СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_5 , заступнику начальника СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_6 , слідчому СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області майору поліції ОСОБА_7 , слідчому СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , а також за їх дорученням працівникам СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області, а саме: старшому оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_8 , оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 , оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_10 , оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_11 на тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: державних актів на право власності на землю чи право постійного користування, проектів роздержавлення і приватизації земель колективного сільськогосподарського підприємства на території відповідних рад, проектно технічної документації по організації території земельних часток (паїв) і складання державних актів на право власності на землю КСП на території відповідних рад, проектно технічної документації громадянам по виділенню в натурі на місцевості земельної частки (паю) та виготовлення державних актів на право власності на землю (взамін сертифікатів на право на земельну частку (пай)) із земель колективної власності реформованого КСП, іншої документації із землеустрою щодо передачі у власність (встановлення меж, винесення в натурі) земельних ділянок щодо наступних суб`єктів господарювання:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (КСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») на території Покровської сільської ради Олевської ОТГ;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 (КСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») на території Покровської сільської ради Олевської ОТГ;

- СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_4 (ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») на території Тепеницької сільської ради Олевської ОТГ;

- СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_5 (ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») на території Сущанської сільської ради Олевської ОТГ шляхом вилучення інформації на паперовому носії.

З матеріалів клопотання вбачається, що в провадженні СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12021060520000082 від 16.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 366 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (с. Сущани, Коростенського району, Житомирської області), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (с. Покровське, Коростенського району, Житомирської області), СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (с. Тепениця, Коростенського району, Житомирської області), СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (с. Хочине, Коростенського району, Житомирської області) та невстановлені службові особи різних відділів Головних управлінь Держгеокадастру в областях без відома та погодження в установленому законом порядку з ІНФОРМАЦІЯ_6 , на підставі документів, що містять недостовірні відомості, здійснили відображення та формування земельних ділянок у кадастровому реєстрі, які відповідно до інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку вже є сформованими, проте відомості про право власності відсутні.

Таким чином, за версією органу досудового розслідування, невстановлені особи, підробивши ряд офіційних документів незаконно набули у власність 98 (дев`яносто вісім) земельних ділянок комунальної власності на території Олевської територіальної громади з яких: 11 (одинадцять) в інтересах СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на території колишньої ІНФОРМАЦІЯ_7 , 34 (тридцять чотири) в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на території колишніх Покровської та Журжевицької сільських рад, 11 (одинадцять) в інтересах СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на території колишньої ІНФОРМАЦІЯ_8 та 42 (сорок дві) в інтересах СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на території колишньої ІНФОРМАЦІЯ_9 .

08.02.2023 року керівником Коростенської окружної прокуратури ОСОБА_12 , в порядку ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», з метою вивчення питання щодо вжиття заходів прокурорського реагування на захист інтересів держави направлено лист до ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо надання документації із землеустрою та правовстановлюючих документів згідно переліку, що міститься у прохальній частині клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів.

23.02.2023 року листом ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовлено у задоволенні зазначених вимог Коростенської окружної прокуратури.

Клопотання обґрунтоване тим, що документи доступ до яких необхідно отримати та які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, містять відомості, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, до суду надав письмову заяву з проханням розглядати клопотання без його участі у зв`язку з службовою зайнятістю.

Від прокурора ОСОБА_4 до суду надійшла письмова заява з проханням розглядати клопотання без його участі, клопотання підтримує та просить його задоволити у повному обсязі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, що стверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вивчивши клопотання слідчого та додані до нього матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин справи, дійшов наступних висновків.

Тимчасовий доступ до речей та документів віднесено до заходів забезпечення кримінального провадження (ст. 131 КПК України).

Ч. 1 ст. 159 КПК України встановлено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Ч. 1 ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні (ч. 5 ст. 132 КПК України).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (п.п. 1, 2 ч. 5, 6 ст.163 КПК України).

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про інформацію» та ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Згідно ч. 1, 2 ст. 22 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Як вбачається з клопотання, відомості, що містяться у вказаних слідчим документах будуть використані, як докази в кримінальному провадженні, а обставини, які передбачається підтвердити цими відомостями, не можливо встановити іншим способом.

Таким чином, отримання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 є необхідною слідчою дією.

Враховуючи викладене, зокрема ту обставину, що отримати зазначені у клопотанні документи без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів не можливо, оскільки вони містять інформацію важливу для кримінального провадження та для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, зокрема для підтвердження події кримінального правопорушення та можливої причетності до його вчинення конкретних осіб, слідчий суддя дійшов до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи фізичних та юридичних осіб, про який йдеться в клопотанні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання сторони обвинувачення, ту обставину, що документи мають значення для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального провадження, самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до переконання про необхідність часткового задоволення клопотання сторони обвинувачення.

В той же час, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити, що слідчим у клопотанні не було належним чином підтверджено та обґрунтовано доказами необхідність вилучення оригіналів документів у зв`язку з чим вилученню підлягають лише копії документів.

Керуючись ст.ст.159,160,161,162,163,164,165,166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 Коростенського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у межах кримінального провадження № 12021060520000082 від 16.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 366 КК України задоволити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_5 , заступнику начальника СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_6 , слідчому СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області майору поліції ОСОБА_7 , слідчому СВ відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , а також за їх дорученням працівникам СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області, а саме: старшому оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_8 , оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 , оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_10 , оперуповноваженому СКП відділення поліції № 2 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області капітану поліції ОСОБА_11 на тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: державних актів на право власності на землю чи право постійного користування, проектів роздержавлення і приватизації земель колективного сільськогосподарського підприємства на території відповідних рад, проектно технічної документації по організації території земельних часток (паїв) і складання державних актів на право власності на землю КСП на території відповідних рад, проектно технічної документації громадянам по виділенню в натурі на місцевості земельної частки (паю) та виготовлення державних актів на право власності на землю (взамін сертифікатів на право на земельну частку (пай)) із земель колективної власності реформованого КСП, іншої документації із землеустрою щодо передачі у власність (встановлення меж, винесення в натурі) земельних ділянок щодо наступних суб`єктів господарювання:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (КСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») на території Покровської сільської ради Олевської ОТГ;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 (КСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») на території Покровської сільської ради Олевської ОТГ;

- СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_4 (ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») на території Тепеницької сільської ради Олевської ОТГ;

- СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_5 (ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») на території Сущанської сільської ради Олевської ОТГ з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів на паперові носії.

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів два місяці з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, у відповідності до вимог ч.1ст.166 КПК України, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених вище речей.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109420323
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —287/517/23

Ухвала від 17.09.2024

Кримінальне

Лугинський районний суд Житомирської області

Свинченко Г. Д.

Ухвала від 04.09.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 04.09.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 04.09.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 15.08.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні