Вирок
від 06.03.2023 по справі 729/341/22
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/341/22

1-кп/729/23/23 р.

В И Р О К

і м е н е м У к р а ї н и

06 березня 2023 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі: судді ОСОБА_1 , за участю секретарів судових засідань ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бобровиця кримінальне провадження №12022270300000535 від 07.06.2022 за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки та зареєстрованої: АДРЕСА_1 , заміжньої, не працюючої, раніше не судимої, фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_6 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_5 25.03.2022 року, в денний час, точного часу не встановлено, перебуваючи по вул. Поштова, Чернігівська область, Ніжинський р-н, с. Нова Басань, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливого мотиву, з метою особистого збагачення, усвідомлюючи, що за її діями ніхто не спостерігає, в умовах воєнного стану, введеного на території України на підставі закону України № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року, через пошкоджені вхідні двері проникла до приміщення магазину « RC » що знаходиться адресою: Чернігівська область, Ніжинський р-н, с. Нова Басань, вул. Поштова, 2-б, що належить: ТОВ «Рітейл центр Чернігів», звідки таємно викрала: 2 решітки для барбекю «Zauberg» 22*21*2 см, дерев`яна ручка BEF02-1B вартістю 65 грн за 1 шт, 3 світлодіодні лампи Luxel led, A60 12W 220V E27 4000K, Люксел вартістю 47,91 грн за 1 шт, світлодіодну лампа Feron LB-705 15W E27 4000K вартістю 57 грн, загальною вартістю 330,73 грн, після чого з викраденим майном зникла з місця вчинення злочину, отримавши можливість розпорядитися викраденим на власний розсуд чим заподіяла потерпілому ТОВ «Рітейл центр Чернігів» матеріальну шкоду на загальну суму 330,73 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_5 27.03.2022 року в денний час, точного часу не встановлено, перебуваючи по вул. Поштова Чернігівська область, Ніжинський р-н, с. Нова Басань, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливого мотиву, з метою особистого збагачення, усвідомлюючи, що за її діями ніхто не спостерігає, в умовах воєнного стану, введеного на території України на підставі закону України № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року, через вибите вікно проникла до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 » що знаходиться адресою: АДРЕСА_3 , що належить: ОСОБА_7 , звідки повторно таємно викрала: 1 граблі віялові металеві розсувні 150 см, ТМ "ОАЗИС" вартістю 162,33 грн; 1 топорище дерев`яне марки: «Virok 19V306» довжиною 0,7 м, вартістю 45,33 грн, 1 держак дерев`яний (порода деревини: бук) довжиною 1,5 м вартістю 35,11 грн; 1 пляшку оливи моторної марки «MOTOR OIL» двотактної з дозатором, виробник «УЗФАМ» об`ємом 1 літр , вартістю 110 грн, 1 бобіну тепличної нитки марки: «EVCI PLASTIK» вагою 700г шпагату для підв`язки рослин з УФ захистом, вартістю 147 грн; 1 бобіну шпагату пенькового «Авангард» 250 г, вартістю 51,28 грн, 1 бобіну шпагату поліпропіленового «JuteRD» 100г, вартістю 25 грн, загальною вартістю 576,05 грн, після чого зникла з місця вчинення злочину, отримавши можливість розпорядитися викраденим майном на власний розсуд, чим заподіяла потерпілому ОСОБА_7 матеріальну шкоду на загальну суму 576,05 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_5 29.03.2022 року, в денний час, точного часу не встановлено, перебуваючи по вул. Шевченка Чернігівська область, Ніжинський р-н, с. Нова Басань, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливого мотиву, з метою особистого збагачення, усвідомлюючи, що за її діями ніхто не спостерігає, діючи повторно, в умовах воєнного стану, введеного на території України на підставі закону України № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року, через пошкоджені вхідні двері проникла в приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що знаходиться адресою: АДРЕСА_2 , що належить: ОСОБА_8 , звідки таємно викрала: упаковку 1000 шт, саморізів по дереву 3,5 х 35 мм вартістю 161,67 грн, тен для нагрівання води потужністю 2 кВт, нержавіючий "дуга" з штуцером ф22, вартістю 150,50 грн, шпатель будівельний 80 мм вартістю 25 грн, замок врізний циліндровий з клямкою і ручками ТАНДЕМ 4-AM., вартістю 348,95 грн, врізний замок на планці 58mm FZB ET-157, ТМ Sofia, вартістю 284,6 грн, 2 кулькових крана для води, дюйма, нікель латунь (пивний), вартістю 72,35 грн за 1 шт, емаль акриловоу колір бронза, об`ємом 150 мл, в пластиковому контейнері «TRIORA» вартістю 65 грн, пластикову каністру з оливом гідравлічним YUKO МГЕ-46В об`ємом 5 л, вартістю 437 грн, ручки на планці Avers HP-61.5.1023-AL-NIS нікель вартістю 210,9 грн, пластикове відро харчове мірне ТМ «Алеана» кругле без кришки, об`ємом 5л. вартістю 44,18 грн, загальною вартістю 1872,5 грн, після чого зникла з місця вчинення злочину, отримавши можливість розпорядитися викраденим майном на власний розсуд чим заподіяла потерпілій ОСОБА_8 матеріальної шкоди на загальну суму 1872,5 грн.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 свою вину у вчинені злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України визнала, не оспорює фактичні обставини, дала показання, що злочини вчинила при обставинах вказаних у обвинувальному акті, в скоєному щиро кається, пояснивши при цьому, що правильно розуміє зміст пред`явленого обвинувачення та не заперечує проти визнання недоцільним дослідження доказів, щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, крім того, у суду немає сумнівів у добровільності та істинності її позиції.

На підставі ч.3 ст.349 КПК України за згодою учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів, стосовно тих обставин, які ніким з учасників судового провадження не оспорюються. Зміст цих обставин учасники судового провадження розуміють правильно, підтверджують добровільність їх позиції та усвідомлюють, що у такому випадку будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Оцінюючи досліджені докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об`єктивному розгляді всіх обставин в їх сукупності та керуючись законом, суд приходить до висновку, що дії обвинуваченої ОСОБА_5 вірно кваліфіковані за ч.4 ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно, поєднане з проникненням у інше приміщення, вчинене в умовах воєнного стану.

Відповідно до ст.65 КК України особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, а згідно з ч. 2 ст. 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого.

Призначаючи обвинуваченій вид та міру покарання у відповідності до ст. 65 КК України, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України відноситься до тяжкого злочину, обставини скоєння злочину та ступінь суспільної небезпеки вчиненого нею злочину, особу винної і обставини, що пом`якшують та обтяжують її відповідальність.

Відповідно до ст. 66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченої є щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставини, які відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання ОСОБА_9 , не встановлено.

Приймаючи до уваги особу обвинуваченої, на обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, посередньо характеризується за місцем проживання, обставину, що пом`якшує її покарання та істотно знижує ступінь суспільної небезпеки, як щире каяття, її відверте визнання вини у вчиненні злочину, щире співчуття з приводу цього та осуд своєї поведінки, що свідчить про її бажання виправити наслідки вчиненого, не працює, сімейний стан, здійснює догляд за чоловіком інвалідом першої групи, відсутність обставин, які обтяжують її покарання, раніше не судима , також те, що покарання на меті має не тільки кару, а й виправлення і попередження вчинення нових злочинів, при цьому суд враховує, що з моменту вчинення кримінального правопорушення до даного часу обвинувачена інших злочинів не вчинила, скарг на її поведінку не надходило, приймає до уваги висновок органів пробації, згідно якого виправлення обвинуваченої без позбавлення волі або обмеження волі можливе і не становить певну небезпеку для суспільства, ризик вчинення повторного кримінального правопорушення та ризик небезпеки для суспільства , в тому числі для окремих осіб оцінюється як середній, суд приходить до висновку про необхідність призначення їй міри покарання відповідно до вимог ст. 65 КК України щодо законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, та з урахуванням п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 року № 7 "Про практику призначення судами кримінального покарання", згідно з яким суди повинні призначати покарання менш суворе - особам, які щиро розкаялись у вчиненому, активно сприяли розкриттю злочину, тощо, з метою перевиховання та виправлення обвинуваченої, попередження вчинення нею нових злочинів, вважає за необхідне призначити їй покарання в межах санкції ч.4 ст.185 КК України у виді позбавлення волі на певний строк та з урахуванням вище викладених обставин з подальшим звільненням її від призначеного покарання з випробуванням, з встановленням іспитового строку відповідно до ст. 75 КК України та покладенням на неї обов`язків, передбачених ст. 76 КК України. Таким чином, призначене судом покарання обвинуваченій, яке не пов`язане з ізолюванням її від суспільства буде справедливим, необхідним та достатнім для її виправлення, а також з метою припинення злочинної діяльності, як самою обвинуваченою так і іншими особами. Крім того, покладення на обвинувачену обов`язків, передбачених ст. 76 КК України зможе позитивно вплинути на її поведінку та здатне виправити її та запобігти вчиненню нею нових злочинів.

Запобіжний захід на досудовому розслідуванні не обирався і суд не вбачає підстав для його обрання до вступу вироку в законну силу.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 124 КПК України процесуальні витрати, пов`язані з залученням експерта підлягають стягненню з обвинуваченої на користь держави. Питання про речові докази слід вирішити, відповідно до вимог ст.100 КПК України та відповідно до ст. 174 КПК зняти арешт з речових доказів.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 368, 370, 373, 374 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_5 , визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України і призначити їй покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо вона протягом іспитового строку тривалістю в 3 (три) роки не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на неї обов`язки.

Відповідно до ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_5 , не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Запобіжний захід ОСОБА_9 до вступу вироку в законну силу не обирати.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави за проведення експертизи 4153 гривні 16 копійок.

Речові докази: пластикове відро об`ємом 5 л - 1 шт; саморізи по дереву довжиною 3 см, вагою 1 кг; крани для води - 2 шт; тен для нагрівання води 2000 вт - 1 шт; емаль акрилова 150 мл - 1шт; шпатель будівельний 80 мм - 1 шт; замок врізний 4-АМ з ручки на планки НР- 61,5, 1023 - АLG - 1 шт; замок врізний ФЗБ - 1 шт; решітка для барбскю «Zauberg» 22*21*2 см, дерев`яна ручка BEF02-1В - 2шт; світлодіодні лампи Luxel led, А60 12W 220V Е27 4000К, Люксел - 3 шт; світлодіодна лампа Feron LВ-705 15W Е27 4000К - 1 шт; олива гідравлічна МГЕ - 46в об`єм 5 л - 1 шт.; граблі віялові металеві розсувні 150 см - 1 шт; топорище дерев`яне довжиною близько 0,7м -1 шт; держак дерев`яний довжиною близько 1,5 м -1 шт, олива моторна «МОТОR OIL» двотактна з дозатором, виробник «УЗФАМ» 1 літр в пластиковій пляшці - 1 шт; бобіна тепличної нитки «EVCI PLASTIK» 700г шпагат для підв`язки рослин з УФ захистом - 1 шт; бобіна шпагату «Авангард» 250 г -1 шт; бобіна шпагату поліпропіленовий «JuteRD» 100г- 1 шт. - повернути власнику.

Зняти арешт наступних речей: граблі віялові металеві розсувні 150 см - 1 шт; топорище дерев`яне довжиною близько 0,7м -1 шт; держак дерев`яний довжиною близько 1,5 м -1 шт, олива моторна «МОТОR OIL» двотактна з дозатором, виробник «УЗФАМ» 1 літр в пластиковій пляшці - 1 шт; бобіна тепличної нитки «EVCI PLASTIK» 700г шпагат для підв`язки рослин з УФ захистом - 1 шт; бобіна шпагату «Авангард» 250 г -1 шт; бобіна шпагату поліпропіленовий «JuteRD» 100г- 1 шт.; пластикове відро об`ємом 5 л - 1 шт; саморізи по дереву довжиною 3 см, вагою 1 кг; крани для води - 2 шт; тен для нагрівання води 2000 вт - 1 шт; емаль акрилова 150 мл - 1шт; шпатель будівельний 80 мм - 1 шт; замок врізний 4-АМ з ручки на планки НР- 61,5, 1023 - АLG - 1 шт; замок врізний ФЗБ - 1 шт; решітка для барбскю «Zauberg» 22*21*2 см, дерев`яна ручка BEF02-1В - 2шт; світлодіодні лампи Luxel led, А60 12W 220V Е27 4000К, Люксел - 3 шт; світлодіодна лампа Feron LВ-705 15W Е27 4000К - 1 шт; олива гідравлічна МГЕ - 46в об`єм 5 л - 1 шт.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а в разі подання апеляційної скарги - після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції, якщо вирок суду не скасований.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Бобровицький районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку після проголошення вручити негайно обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження можуть отримати копію вироку в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу109438656
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —729/341/22

Вирок від 06.03.2023

Кримінальне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Ухвала від 06.10.2022

Кримінальне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Ухвала від 10.08.2022

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

Постанова від 27.07.2022

Кримінальне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні