Ухвала
від 08.03.2023 по справі 902/502/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"08" березня 2023 р. Справа № 902/502/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Філіпова Т.Л.

судді Маціщук А.В.

судді Олексюк Г.Є.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро" на рішення Господарського суду Вінницької області від 27.01.2023 р. у справі №902/502/20, ухвалене суддею Нешик О.С., повний текст рішення 06.02.2023 р.

за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агроресурс", с.Мар`янонопіль Новоукраїнського району Кіровоградської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро", м.Вінниця

про стягнення заборгованості за договором про надання послуг

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Вінницької області від 27.01.2023 р. у справі №902/502/20 позов Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агроресурс" у справі №902/502/20 задоволено частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро" на користь Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агроресурс" 282 375,85 грн заборгованості та 4 235,64 грн витрат зі сплати судового збору.

Не погоджуюсь із рішення Господарського суду Вінницької області від 27.01.2023 р. представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро" через систему "Електронний суд" подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Вінницької області від 27 січня 2023 року у справі №902/502/20 та постановити нове рішення, яким в позові відмовити у повному обсязі. Судові витрати покласти на позивача.

Листом №902/502/20/1142/23 від 21 лютого 2023 р. апеляційний господарський суд витребував матеріали справи №902/502/20 з Господарського суду Вінницької області.

03.03.2023р. до Північно-західного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №902/502/20.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що скарга підлягає поверненню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) до апеляційної скарги додаються, зокрема, довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень.

Частиною 1 статті 56 ГПК України передбачено, що сторони, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно із приписами ч. 1 статті 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч. 4 статті 60 ГПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

З змістом ч. ч. 1, 2 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Відповідно до п. 4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги (нова редакція), затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 №41, ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Згідно з підпунктом 12 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги від 12.04.2019 № 41 ордер містить такі реквізити: серію, порядковий номер ордера; прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога; посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа; назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Під назвою органу розуміється як безпосередньо назва конкретного органу так і назва групи органів визначених пунктом 2 частини 1 статті 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (наприклад, судові органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи досудового слідства, правоохоронні органи тощо); (в редакції відповідно до рішення Ради адвокатів України №118 від 17 листопада 2020року). Прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 01.01.2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане; Ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об`єднання та його місцезнаходження); Адресу робочого місця адвоката, якщо вона відрізняється від адреси місцезнаходження адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, яке видає ордер; обмеження повноважень, якщо такі передбачені договором про надання правничої (правової) допомоги; дату видачі ордера; підпис адвоката, який видав ордер, у разі здійснення ним індивідуальної діяльності (у графі «Адвокат»); підпис адвоката, який надає правову допомогу, якщо ордер, виданий адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (у графі «Адвокат»); підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, відтиск печатки адвокатського бюро/адвокатського об`єднання (за наявності) у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням. Під час дії воєнного стану на території України реквізити, передбачені цим підпунктом, можуть оформлятись у відповідності до п. 10 цього Положення.

Згідно з підпунктом 10 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги від 12.04.2019 №41, ордер, який видається адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням, обов`язково має містити підпис адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера, та підпис керівника адвокатського бюро, адвокатського об`єднання і скріплений печаткою юридичної особи. Під час дії воєнного стану на території України дозволяється видача адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням ордеру без скріплення його печаткою юридичної особи та без підпису керівника адвокатського об`єднання, адвокатського бюро. Правовідносини між адвокатом, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера та адвокатським об`єднанням, адвокатським бюро врегульовуються внутрішніми документами цих організаційно правових форм здійснення адвокатської діяльності.

Отже, законодавець чітко встановив, які реквізити повинні бути в ордері.

Апеляційну скаргу від імені Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро" подано адвокатом Жолудь Ігорем Олександровичем, на підтвердження повноважень якого до апеляційної скарги додано копію ордеру серії ВК №1066700 від ___.____.20__р..

Як вбачається у вказаному ордері, відсутня наступна інформація: прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога; посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дата цього документа; назва органу, у якому надається правова допомога адвокатом; номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане, а також відсутня дата видачі ордера.

Враховуючи наведене, колегія суддів дійшла висновку про те, що адвокат Жолудь Ігор Олександрович не надав належного ордера на підтвердження своїх повноважень як представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро" на підписання апеляційної скарги, а саме: всупереч вимогам законодавства не подав до суду ордер, у якому зазначено всі необхідні для ордеру реквізити.

Згідно з п. 1 ч. 5 статті 260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Колегія суддів Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду в ухвалі від 17 жовтня 2022 року у справі №904/9433/21 зазначає, що приписи пункту 1 частини 5 статті 260 ГПК України є імперативними і не передбачають ніяких відхилень від її застосування.

Враховуючи наведене, апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро" на рішення Господарського суду Вінницької області від 27.01.2023 р. у справі №902/502/20 підлягає поверненню скаржнику.

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до суду в загальному порядку після усунення недоліків. Слід звернути увагу, що при повторному зверненні із апеляційною скаргою має бути подано мотивоване клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, з підтверджуючими ці обставинами доказами.

Керуючись статтями 174, 234, 235, 258, пунктом 1 частини 5 статті 260, ст.281 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Колорит Агро" на рішення Господарського суду Вінницької області від 27.01.2023 р. у справі №902/502/20 - повернути скаржнику.

2. Справу №902/502/20 повернути Господарському суду Вінницької області.

Додаток: скаржнику матеріали апеляційної скарги на 9 арк.

Головуючий суддя Філіпова Т.Л.

Суддя Маціщук А.В.

Суддя Олексюк Г.Є.

Дата ухвалення рішення08.03.2023
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу109439446
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання послуг

Судовий реєстр по справі —902/502/20

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Судовий наказ від 28.04.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Постанова від 06.04.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 14.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 08.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Рішення від 27.01.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні