Вирок
від 13.03.2023 по справі 683/619/23
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/619/23

1-кп/683/184/2023

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2023 року Старокостянтинівський районний суд

Хмельницькоїобласті

в складі :

головуючого судді ОСОБА_1

з участю

секретаря судових засідань ОСОБА_2

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залісудових засідань в м. Старокостянтинові Хмельницької області кримінальне провадження № 12022243100000364 від 17 листопада 2022 року по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народився в с. Росолівці Красилівського району Хмельницької області, українець, громадянин України, з середньою освітою, неодружений, на утриманні неповнолітніх дітей немає, до засудження офіційно не працював, зареєстрований та проживав по АДРЕСА_1 , засуджений вироком Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 07 липня 2022 року за ч. 4 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на п`ять років, яке відбуває у Державній установі «Шепетівська виправна колонія» (№98),

у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 4 ст. 185КК України,

встановив:

24 лютого 2022 року Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на території України у зв`язку із воєнною агресією військ Російської Федерації введено воєнний стан, який Указом Президента України №133/2022 від 14 березня 2022 року продовжено на 30 діб по 25 квітня 2022 року.

Достовірно знаючи про те, що в Україні введено та діє правовий режим воєнного стану ОСОБА_4 в третій декаді березня 2022 року (точної дати та час в ході досудового розслідування не встановлено), перебуваючи на території фермерського господарства «Гроцький», що розташоване по АДРЕСА_2 , вирішив вчинити крадіжку, пов`язану з таємним викраденням чужого майна.

Реалізовуючи свій злочинний намір, спрямований на викрадення чужого майна, того ж дня ОСОБА_4 , перебуваючи у складському приміщенні фермерського господарства з корисливих мотивів, умисно, таємно з дерев`яного лотку викрав один мішок харчових добавок для свиней фірми «ЮТАГРО» вагою 25 кг вартістю 980 грн, який реалізував за грошові кошти, які витратив на власні потреби, чим спричинив фермерському господарству «Гроцький» майнової шкоди на вказану суму.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 визнав вину у вчинені суспільно небезпечного діяння, щиро розкаявся та надав суду показання про те, що в березні 2022 року, перебуваючи з дозволу керівництва в складському приміщенні на території господарства «Гроцький», викрав один мішок харчових добавок для свиней, який в подальшому продав, а отриманні кошти використав у власних потребах.

Незважаючи на зізнавальні показання обвинуваченого, його винуватість у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення (злочин) підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами.

Як вбачається зі змісту протоколу прийняття заяви про кримінальне правопорушення та іншу подію від 17 листопада 2022 року власник фермерського господарства «Гроцький» с. Воронківці Старокостянтинівська ТГ Хмельницького району Хмельницької області ОСОБА_5 повідомила, що в березні 2022 року ОСОБА_4 вчинив крадіжку одного мішка комбікорму фірми «ЮТАГРО» з приміщення складу по АДРЕСА_2 , чим спричинив фермерському господарству майнову шкоду.

Протоколом огляду місця події з фотознімками від 17 листопада 2022 року оглянуто одне із складських приміщень фермерського господарства «Гроцький» по вул. Будівельників, 10 с. Воронківці Старокостянтинівська ТГ Хмельницького району Хмельницької області, де зберігаються харчові продукти, в тому числі мішки харчових добавок для свиней фірми «ЮТАГРО» вагою по 25 кг. Від понятих та учасників доповнень, зауважень, клопотань не надходило.

У відповідності до видаткових накладних №11 від 21 січня 2022 року та №31 від 10 березня 2022 року фермерське господарство «Гроцький» придбало, зокрема, премікс Porker 2,5 % (25 кг) фасований.

Вартість однієї упаковки харчових добавок (преміксу) для свиней фірми «ЮТАГРО» вагою 25 кг станом на березень 2022 року становила 980 грн (довідка СтарокостянтинівськогоРайСТ КП «Райкоопринкторг» за №30 від 16 грудня 2022 року).

Аналізуючи дослідженні в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні умисних дій, які виразились у таємному викраденні чужого майна (крадіжка), в умовах воєнного стану доведена, тому його дії за ч.4 ст. 185 КК України кваліфіковані вірно.

При призначенні ОСОБА_4 покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення (злочину), особу винного, а також обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

ОСОБА_4 вже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів проти власності, на дату вчинення інкримінованого злочину вважався несудимим, оскільки судимості погашені відповідно до чинного законодавства, проте належних висновків не зробив та продовжив злочинну діяльність, вчинив у період дії воєнного стану дане кримінальне правопорушення проти власності, при цьому на час розгляду справи був засуджений вироком Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 07 липня 2022 року за ч. 4 ст. 185 КК України на п`ять років позбавленняволі, яке відбуває в Державній установі «Шепетівська виправна колонія» №98, посередньо характеризується, представник потерпілого не наполягала на суворому покаранні, на обліку в лікаря нарколога, психіатра не перебуває.

Повне визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину визнаються судом обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 .

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_4 судом не встановлено.

Разом з тим, беручи до уваги наявність декількох обставин, що пом`якшують покарання, відсутність претензій представника потерпілого, розмір завданої шкоди, а також того, що покарання має на меті не лише кару, а передусім виправлення особи, суд вважає за доцільне призначити покарання у виді позбавлення волі в мінімальному розмірі, передбаченому санкцією інкримінованого кримінального правопорушення.

На переконання суду, саме таке покарання є необхідним, достатнім, справедливим для виправлення обвинуваченого, запобігання вчинення нових злочинів, як самим обвинуваченим, так і іншими особами, забезпечує співрозмірність діяння та кари, відповідає таким принципам Європейської конвенції з захисту прав людини і основоположних свобод, як пропорційність обмеження прав людини, легітимна мета та невідворотність покарання.

Зцих же підстав, а також у зв`язкуізтим, що обвинуваченому призначається покарання у виді позбавлення волі, яке належитьвідбувати реально, з огляду на наявністьризиків, передбачених п. п. 1, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, з метою запобігти його спробам вчинити інші кримінальні правопорушення, ухилитись від суду, а також з метою забезпечення виконання вироку на підставі п. 2 ч. 4 ст. 374 КПК України, суд вважає за необхідне до набрання вироком законної сили залишити попередній захід - тримання під вартою.

Цивільний позов представником потерпілого не пред`являвся.

Процесуальні витрати (витрати на залучення експертів) та речові докази відсутні.

Керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України,

ухвалив:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 4 ст. 185КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком п`ять років.

На підставі ч. 4 ст. 70 КК України шляхом часткового складання покарання, призначеного цим вироком, та покарання, призначеного вироком Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 07 липня 2022 року, визначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк п`ять років три місяці.

Строк покарання ОСОБА_4 обчислювати з 13 березня 2023 року, зарахувавши в строк відбуття покарання частково відбуте покарання за вироком Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 07 липня 2022 року.

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили для ОСОБА_4 залишити попередній - тримання під вартою.

Цивільний позов представником потерпілого не пред`являвся.

Процесуальні витрати (витрати на залученняекспертів) та речові докази відсутні.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області протягом 30 днів з дня його проголошення, а особою, яка утримується під вартою, протягом 30 днів з дня вручення їй копії вироку.

Суддя

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу109483970
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —683/619/23

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Вирок від 13.03.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Вирок від 13.03.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 03.03.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні