Вирок
від 13.03.2023 по справі 331/2611/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

13.03.2023

Справа № 331/2611/22

Провадження № 1-кп/331/216/2023

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2023 року Колегія суддів Жовтневого районного суду міста Запоріжжя у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , при секретарі ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у режимі спеціального судового провадження у залі суду в місті Запоріжжі кримінальне провадження № 1202208000000033 від 26 квітня 2022 року з обвинувальним актом у відношенні

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Новоіванівка, Бердянського району Запорізької області, громадянина України, українця, одруженого, офіційно не працевлаштованого, голови структурного утворення Бердянської районної організації політичної партії «Союз лівих сил», який не є особою, щодо якої здійснюється особливий порядок відповідно до ст. 480 КПК України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.111-1, ч.2 ст.111 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7

В С Т А Н О В И Л А:

Згідно з Конституцією України, Україна є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і рф 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Всупереч вказаним нормам міжнародного гуманітарного права президент рф володимир путін та інші невстановлені на цей час досудовим розслідуванням представники влади рф, діючи всупереч вимогам п.п. 1,2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994, принципам Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01.08.1975 та вимогам ч. 4 ст. 2 Статуту ООН і Декларацій Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй від 09.12.1981 № 36/103 від 16.12.1970 № 2734 (XXV) від 21.12.1965 № 2131 (XX), від 14.12.1974 № 314 (XXIX),спланували, підготували і розв`язали агресивну війну та воєнний конфлікт проти України, та віддали відповідні накази на вторгнення підрозділів зс рф на територію України з метою її незаконного збройного захоплення та подальшої військової окупації.

Президент російської федерації 22 лютого 2022 року направив до ради федерації звернення про використання збройних сил російської федерації за межами російської федерації, яке було задоволено.

Приблизно о 5 годині 00 хвилин 24 лютого 2022 року президент російської федерації оголосив про рішення розпочати повномасштабну військову агресію проти України та віддав відповідний наказ підрозділам збройних сил рф про вторгнення на територію суверенної України.

Так починаючи з 24.02.2022 Указами Президента України у зв`язку з військовою агресією рф проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» постановлено введення в Україні воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який неодноразово продовжено до 05 години 30 хвилин 25 серпня 2022 року.

Так, 24.02.2022, на виконання вищевказаних наказів, військовослужбовці зс рф, шляхом збройної агресії із застосуванням зброї, військової техніки та артилерії, з нанесенням ракетних та авіаційно-бомбових ударів по військовій та цивільній інфраструктурі, незаконно вторглись на територію Україну через державні кордони країни в Донецькій, Запорізькій, Житомирській, Київській, Луганській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, та здійснили збройний напад на державні органи влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти військової та цивільної інфраструктури, які мають важливе народногосподарське та оборонне значення, після чого здійснили військову окупацію частини території України, в тому числі Бердянського району Запорізької області.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 (в редакції від 07.05.2022, далі за текстом - Закон № 1207-VІІ), тимчасово окупована російською федерацією територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Тимчасова окупація російською федерацією територій України, визначених частиною першою статті 3 цього Закону, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для російської федерації жодних територіальних прав.

За державою Україна, територіальними громадами сіл, селищ, міст, розташованих на тимчасово окупованій території, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та іншими суб`єктами публічного права зберігається право власності, інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Тимчасово окупованою територією, відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 1-1 Закону № 1207-VІІ, є частини території України, в межах яких збройні формування російської федерації та окупаційна адміністрація російської федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування російської федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації російської федерації.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 75 від 25.04.2022 «Про затвердження Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 23 липня 2022 року» (в редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 27.07.2022 року №169), Бердянська міська територіальна громада Бердянського району Запорізької області внесена до вказаного переліку територіальних громад, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Так, у невстановлений досудовим розслідування дату та час, але не раніше 28.02.2022 ОСОБА_5 , будучи головою структурного утворення Бердянської районної організації політичної партії «Союз лівих сил» та колишнім кандидатом в депутати Осипенківської сільської ради від партії «За майбутнє», тобто проросійськи налаштованою особою, перебуваючи у м. Бердянськ Запорізької області, діючи умисно та за власною ініціативою, встановив контакти з представниками військової окупаційної адміністрації рф, з метою отримання владних повноважень у незаконно створеному органі влади на території м. Бердянська та з подальшим надання представникам рф допомоги у проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану, шляхом вчинення активних дій, спрямованих на забезпечення діяльності військової окупаційної адміністрації рф на тимчасово окупованій території Бердянської міської територіальної громади.

Далі ОСОБА_5 перебуваючи у м. Бердянськ Запорізької області, територія якого з 28.02.2022 по теперішній час тимчасово окупована представниками зф держава-агресора рф діючи умисно, усвідомлюючи та передбачаючи невідворотне настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, всупереч передбачених Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про службу в органах місцевого самоврядування» норм і законів, не пізніше 21.03.2022 (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлена) прийняв пропозицію від невстановлених під час досудового розслідування осіб з числа представників військової окупаційної адміністрації російської федерації у м. Бердянськ та добровільно зайняв посаду виконувача обов`язків мера м. Бердянська у незаконному органі влади - мерія міста Бердянська, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, площа Єдності, 2, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, створеному на тимчасово окупованій території Бердянської міської територіальної громади.

Відповідно до займаної посади на ОСОБА_5 були покладені обов`язки щодо здійснення і виконання організаційно-розпорядчих функцій на тимчасово окупованій території міста Бердянська, в тому числі:

- формування структури та комплектації штату підпорядкованого йому незаконного владного органу;

- контроль за виконанням обов`язків підлеглими йому працівниками, з числи незаконно призначених на посади у незаконному органі влади;

- видання в межах повноважень наказів та розпоряджень від імені незаконного органу влади;

- організації ведення обліку та реєстрації суб`єктів господарювання та їх ліцензування щодо видів господарської діяльності;

- організація та керівництво роботою системи медичних закладів, закладів освіти, правоохоронних органів;

- організації та контроль за роботою засобів масової інформації на тимчасово окупованій території щодо публікацій у Телеграм каналах та радіомовленні.

Так ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді виконувача обов`язків мера м. Бердянська у незаконному органі влади - мерія міста Бердянська, діючи умисно, підтримуючи діяльність військової окупаційної адміністрації рф у м. Бердянськ, використовуючи незаконно надані йому владні повноваження, почав вживати заходи направлені на пропаганду та створення позитивного образу «Русского мира» серед незахищених верств місцевого населення.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідування дату та час, але не раніше 28.02.2022 ОСОБА_5 , будучи головою структурного утворення Бердянської районної організації політичної партії «Союз лівих сил» та колишнім кандидатом в депутати Осипенківської сільської ради від партії «За майбутнє», тобто проросійськи налаштованою особою, перебуваючи у м. Бердянськ Запорізької області, діючи умисно та за власною ініціативою, добровільно встановив контакти з представниками іноземної держави - військової окупаційної адміністрації рф у м. Бердянську, з метою надання представникам рф допомоги у проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану, шляхом вчинення активних дій, спрямованих на забезпечення діяльності військової окупаційної адміністрації рф на території м. Бердянськ Запорізької області (Бердянської міської територіальної громади).

Далі, ОСОБА_5 21.03.2022 (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлена), діючи умисно, усвідомлюючи та передбачаючи невідворотне настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, перебуваючи на тимчасово окупованій території добровільно зайняв посаду виконувача обов`язків мера м. Бердянська у незаконному органі влади - мерія міста Бердянська, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, площа Єдності, 2, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій при цьому надавши добровільно згоду на допомогу представникам іноземної держави - представникам військової окупаційної адміністрації держави-агресора рф у м. Бердянську шляхом виконання наданих йому доручень і завдань направлених на проведення підривної діяльності проти України та спричинення шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, в умовах воєнного стану, та управління вищевказаним незаконним органом влади, діяльність якого спрямована на забезпечення безперешкодної роботи військової окупаційної адміністрації рф направленої на пропаганду та створення позитивного образу «Русского мира» серед незахищених верств місцевого населення шляхом утворення незаконних органів місцевої влади, у тому числі правоохоронних та судових органів на тимчасово окупованій території Бердянської міської територіальної громади.

Так, 28.03.2022, ОСОБА_5 діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження відповідно до отриманого від представників рф завдання, видав наказ №1 про створення органу виконавчої влади м. Бердянськ, відповідно до якого було:

- створено мерію м. Бердянськ;

- функцію органу виконавчої влади покладено на мерію м. Бердянськ;

- затверджено структуру мерії м. Бердянськ.

Далі, 10.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з

невстановленою досудовим розслідуванням особою, обговорив з останньою щодо необхідності реєстрації підприємців, що знаходяться на міському ринку, та видачі їм відповідних ліцензій на провадження підприємницької діяльності.

Також, 12.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, повідомив останній щодо організації по суботам збору оперативного штабу силового блоку м. Бердянськ, а також запитав у нього інформацію щодо здачі зброї у місті.

Крім того, 12.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_8 , отримав від останнього інформацію щодо наявності бажаючих займатися рибальством та вилову риби.

Того ж дня, ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_9 , повідомив останньому про створення союзу підприємців м. Бердянськ у мерії м. Бердянськ, який буде займатись реєстрації підприємців, видачі їм ліцензій, тощо.

Також, 12.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на прізвище ОСОБА_10 , повідомив останньому про плани виплати пенсій у розмірі 10 000 російських рублів.

В той же день, 12.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, повідомив про правила роботи працівників у мерії м. Бердянськ, зокрема правила роботи здокументами, флеш-носіями інформації та комп`ютерною технікою, пропускного режиму та робочого графіку, тощо.

Далі, 12.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, на ім`я ОСОБА_11 , обговорив з ним можливість зайняття посади керівника у медичному закладі, повідомивши при цьому, що підбором керівників медичних закладів займаються спеціальні особи із російської військово-цивільної адміністрації м. Бердянськ.

В подальшому, 13.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_12 , обговорив з останньою питання діяльності міського ринку.

В той же день, ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, повідомив останній про нараду у суботу оперативного штабу силового блоку м. Бердянськ.

Також, 13.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_13 , повідомив останньому про майбутні плани щодо виплат пенсій у розмірі 10 000 російських рублів, встановлення на території міста російського мобільного зв`язку та проведення інтернету з АР Крим, поступового заміщення української гривні на російський рубль, а також про проблеми з організацією роботи медичних закладів та освітнього процесу у дошкільних та шкільних начальних закладах.

Далі, 18.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_14 , повідомив останньому процедуру отримання ліценції на провадження підприємницької діяльності.

Також, 18.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настаннянегативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на прізвище ОСОБА_15 , обговорив з ним можливість працевлаштування.

В подальшому, 25.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з ОСОБА_16 , запропонував останнійспівробітництво у сфері освіти та запросив її прийти до мерії м. Бердянськ з метою обговорити усі питання стосовно її майбутньої роботи та планів щодо відновлення роботи закладів освіти у місті.

Крім того, 28.04.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з ОСОБА_16 , дав останній вказівку доповісти йому ситуацію щодо планів її роботи, в тому числі формування штату відділу освіти.

Далі, 23.05.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з начальником незаконно створеного органу - МНС м. Бердянськ ОСОБА_17 , обговорив з останнім видачу заробітної плати працівникам МНС м. Бердянськ.

Того ж дня, ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_18 , дав останньому завдання щодо розміщення осіб, які будуть займатися розповсюдженням сім-карток російського оператора мобільного зв`язку.

Крім того, 23.05.2022 ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_19 , дав останній вказівки повідомити йому кількість пенсіонерів, яким необхідно виплатити пенсії.

В судовому засіданні допит обвинуваченого ОСОБА_5 не здійснювався через проведення судового розгляду у порядку спеціального судового провадження на підставі ч.3 ст. 323 КПК України, при цьому обвинувачений викликався до суду як за місцем свого проживання, так і через засоби масової інформації у передбачений законом спосіб, однак у судове засідання не з`явився.

Так, винуватість ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого йому злочину підтверджується наступними доказами.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_20 пояснив, що займає посаду заступника голови Бердянської районної ради Запорізької області. Зазначає, що особисто з ОСОБА_5 знайомий не був. З 24.02.2022 року після початку воєнного стану повноваження депутатів Бердянської районної ради Запорізької області були припинені, відповідно апарат та посадові особи перейшли на дистанційну форму роботи, бо починаючи з 26.02.2022-27.02.2022 до міста Бердянськ зайшли окупаційні війська російської федерації, які захопили, зокрема й адміністративну будівлю Бердянської районної ради Запорізької області та адміністративну будівлю Бердянської міської ради. На той момент виконувачем обов`язків мера міста Бердянська був ОСОБА_21 захопленій будівлі Бердянської районної ради Запорізької області було розташовано «комендатуру» окупантів та з`явився військовий комендант, який приїхав з території російської федерації, котрий в подальшому й призначив ОСОБА_5 головою військо-громадянської адміністрації. Далі, 28.03.2022 року в.о. мера м. Бердянська затвердив наказ №1 (мовою оригіналу) «О создании органов исполнительной власти города Бердянска в целях возобновления деятельности структуры органа исполнительной власти города Бердянска», в якому визначались кадрові призначення, структура виконавчої влади та інше. Вказаний наказ був підписаний ОСОБА_5 . Всі кадрові питання та інші організаційно-розпорядчі функції здійснювались ОСОБА_5 під пильним наглядом російських військових та ФСБ. В подальшому почались з`являтись різні розпорядчі документи, які визначали або порядок реєстрації підприємців, або порядок в`їзду, виїзду до м. Бердянська, які були засвідчені підписом ОСОБА_5 . Вказує на те, що рекомендації щодо призначення ОСОБА_5 на вказану вище посаду надав ОСОБА_22 , який був одним з лідерів Антимайдану в м. Бердянськ в 2014 році. Зазначає, що він разом з іншими громадянами кожного дня виходили на майдан під українськими прапорами, через що в нього були конфлікти з окупантами. Крім того, наголошує на тому, що приблизно в березні 2022 року на будівлі мерії м. Бердянськ російські окупанти встановили прапор росії. Далі на вказаній будівлі з`явився червоний прапор та в подальшому з`явився прапор російської федерації на будівлі Бердянської районної ради. Крім цього, на автомобілях були номера з реєстрацією в росії. Вказує на те, що у окупантів були спроби видачі громадянам України гуманітарної допомоги з військової техніки, при цьому вони зазначали, що саме росія забезпечує їх гуманітарною допомогою. Потім почали вводити в обіг російські рублі. Наголошує на тому, що навіть зараз ОСОБА_5 виконує функції в.о. військово-громадянської адміністрації, оскільки 27 лютого 2023 року в м. Бердянську ОСОБА_5 вітав мешканців із звільненням від київського режиму. Наразі ОСОБА_5 охороняється росіянами, які його перевозять в автомобілі, місце проживання ОСОБА_5 йому невідоме. Вказує на те, що після того, як окупанти фізично захопили адміністративну будівлю виконавчого комітету, міська влада переїхала до іншого приміщення та продовжила виконувати покладені на них функції. Приблизно 08 березня 2022 року перший раз до цього приміщення прийшли окупанти, однак дозволили працювати далі, однак в подальшому окупанти розігнали весь актив міста, незаконно затримали декількох людей, після чого міська рада частково переїхала до м. Запоріжжя. Станом на сьогодні утворена військова адміністрація м. Бердянська, яка фактично розташована у м. Запоріжжя. Додатково додав, що робоче місце ОСОБА_5 - це будівля Бердянської міської ради, яка розташована за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, пл. Єдності, 2, на флагштоці якої встановлено прапор російської федерації. Крім того, додав, що від місцевих мешканців йому відомо, що всі органи зорієнтовані на ОСОБА_5 як на мера, зокрема медицина, освіта, житлово-комунальне господарство та ін.ше, він приймає усі рішення у місті за погодження із окупаційною владою.

Крім того, провина ОСОБА_5 у вчинені злочинів передбачених ч.5 ст.111-1, ч.2 ст.111 КК України підтверджується наступними доказами:

- протоколом огляду від 21 березня 2022 року, згідно якого за участі спеціаліста ОСОБА_23 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена в Всесвітній мережі Інтернет про новини відносно громадянина України ОСОБА_5 , а також інформація у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». В процесі огляду було здійснено перехід на статтю з заголовком « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні (т.2 а.с.5-12);

- протоколом огляду від 27 березня 2022 року, згідно якого за участі спеціаліста ОСОБА_23 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена в Всесвітній мережі Інтернет, а саме на Інтернет сайті Запорізької обласної державної адміністрації про тимчасову окупацію м. Бердянськ Запорізької області. В процесі огляду було здійснено перехід на Інтернет сайт Запорізької обласної державної адміністрації з заголовком « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Далі було здійснено огляд зазначеного Інтернет сайту з метою виявлення інформації про тимчасову окупацію м. Бердянськ Запорізької області, за результатом чого виявлено статтю з відповідною інформацією, а саме: «Ситуація щодо російського вторгнення 28.02.2022 станом на 12:00» (т.2 а.с.13-21);

- протоколом огляду від 31 березня 2022 року, згідно якого за участі спеціаліста ОСОБА_23 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Під час огляду виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 56 хвилин 25.03.2022, яка містить, зокрема, наступний текст: «Уважаемые жители Бердянска ! Сегодня, 24 марта 2022 года, в 15.00 на территории Бердянска и Бердянского района начинается цифровое телевещание 23 российских телеканалов и радиовещание в FM-диапазоне 3 российских радиостанций. Перенастраивайте свои теле-радиоприемники и получайте правдивую и актуальную информацию» та відеозапис, який долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 56 хвилин 25.03.2022, яка містить, зокрема наступний текст: «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_41 : полное списание долгов по оплате ЖКХ для жителей города, в перспективе - снижение тарифов в несколько раз; возобновлена работа администрации города (пл.Единства 2), на работу приглашаются дополнительные специалисты; владельцам торговых предприятий предлагается продлить режим работы магазином до 17.00», відеозапис із зверненням ОСОБА_5 , долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 15 годині 33 хвилини 26.03.2022, яка містить, зокрема наступний текст: «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_41 : работа экстренных служб на личном контроле мэра; бесплатная заправка служебных автомобилей пожарной службы и скорой помощи; наложен вылов рыбы промысловых пород, 30% улова рыбаки будут передавать безвозмездно в социальные учреждения города» відеозапис із зверненням ОСОБА_5 , долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 56 хвилини 25.03.2022, яка містить, зокрема наступний текст: «Как и обещал и.о. мэра города ОСОБА_41 , в 15.00 ІНФОРМАЦІЯ_5 в Бердянске начали вещание 23 российских цифрових телеканала». Крім того, у вказаній новині міститься текст «обещал и.о. мэра города ОСОБА_41 », який в собі містить гіперпосилання ІНФОРМАЦІЯ_71 На час огляду на вказаному каналі перебуває 618 підписників. Після чого здійснено огляд викладених новин.

Виявлено публікацію, яка була розміщена о 18 годині 25 хвилин 26.03.2022, яка містить, зокрема наступний текст: «Как и обещал и.о. мэра города ОСОБА_41 , в 15.00 24 марта 2022 года в Бердянске начали вещание 23 российских цифрових телеканала». Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 13 годині 32 хвилини 29.03.2022, яка містить, зокрема наступний текст: «Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_41 был подписан Приказ о создании городского органа исполнительной власти - мэрии. Также, в целях организации и координации предпринимателей города, для приобретения ими медикаментов и топлива на территории Российской Федерации, мэром был учрежден « Союз предпринимателей и частных инициатив Бердянска ». Фото «Приказа о создании городского органа исполнительной власти города Бердянска» та фото «Союз предпринимателей и частных инициатив Бердянска» долучені до матеріалів справи та були оглянуті в судовому засіданні (т.2 а.с.22-31);

- протоколом огляду від 31 березня 2022 року, згідно якого за участі спеціаліста ОСОБА_23 ,слідчий провів огляд інформації, яка розміщена в Всесвітній мережі Інтернет про новини відносно громадянина України ОСОБА_5 , а також інформація за наслідками окупації військовослужбовцями зс рф м. Бердянськ Запорізької області. Так в ході огляду, встановлено, що користувачем на ім`я « Россия 24 », ІНФОРМАЦІЯ_7 о 11 годині 19 хвилин викладено (завантажено) відеозапис під назвою « В Запорожской области провели обыск в доме известного неонациста - Россия24». Разом з тим, під вказаним відео міститься текст, наступного характеру: «В Запорожской области провели обыск в доме известного неонациста ОСОБА_29 . По оперативным данным, он возглавлял отделение запрещенного в России «Правого сектора» по городу Бердянску. Сам он вместе с семьей успел покинуть регион. Что нашли во время осмотра? Последние новости России и мира, политика, экономика, бизнес, курсы валют, культура, технологии, спорт, интервью, специальные репортажи, происшествия и многое другое». Так, в ході перегляду вказаного відеозапису, було встановлено, що починаючи з 3 хв. 30 сек. показано інтерв`ю в.о. мера Бердянська ОСОБА_5 , у продовж до 4 хв. 16 сек. За вказаний проміжок часу відеозапису, зображено як ОСОБА_5 розповідає про роздачу гуманітарної допомоги з боку рф. В ході перегляду вказаного відеозапису встановлено, що починаючи з 4 хв. 38 сек. йдеться мова про те, що ОСОБА_30 , житель м. Бердянськ та народний депутат України підтримав «нову владу» у м. Бердянськ. Відеозапис долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні (т.2 а.с.32-38);

- протоколом огляду від 04 квітня 2022 року, згідно якого за участі спеціаліста ОСОБА_23 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Під час огляду виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 48 хвилин 01.04.2022, яка містить , зокрема наступний текст: «ВАЖНАЯ ИНФОРМАЦИЯ! Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_31 достигнута договоренность о поставке гуманитарной помощи из России. Выдача гуманитарной помощи будет производится на площади перед зданием мэрии с 10.00 2 апреля 2022 года. Пожилые люди, женщины с детьми и инвалиды будут обеспечиваться вне очереди. Охрана места выдачи гумпомощи, а также поддержание правопорядка будет обеспечиваться сотрудниками Росгвардии. Напоминаем! Продукты из гумпомощи предназначены только для личного употребления. Их продажа запрещена. Лица, замеченные в нарушении указанного правила будут задерживаться и привлекаться к ответственности!»

Також, виявлено публікацію, яка була розміщена о 09 годині 28 хвилин 03.04.2022, яка містить, зокрема наступний текст: «Автомобили очередного, 3-шл, конвоя МЧС России доставили в Бердянск по просьбе исполняющего обязанности мэра города ОСОБА_41 , гуманитарная помощь в виде продуктов питания». Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Крім того, здійснено огляд Telegram-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_8 », який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_9 . На час огляду на вказаному каналі перебуває 831 підписників. Після чого здійснено огляд викладених новин.

Виявлено публікацію, яка була розміщена о 18 годині 25 хвилин 03.04.2022, яка містить, зокрема наступний зміст: «Важная информация! Уважаемые жители! Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_31 достигнута договоренность с МЧС России об отправке желающих убыть в Республику Крым Российской Федерации. Формирование автобусной колонны будет проходить завтра, 4 апреля 2022 года, с 11.00 на площади Единства у здания мэрии» (т.2 а.с.39-43);

- протоколом огляду від 19 квітня 2022 року, слідчий провів огляд Telegram-канал з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за наступним посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_11 », який запущено через всесвітню мережу Інтернет з IP-адреси: НОМЕР_1 в програмному середовищу «Google Chrome» Версія: НОМЕР_2 . У профілі вищевказаного каналу мається вказівки-посилання на адресу ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_12 ». При перегляді новин в стрічці каналу виявлені публікації, а також тестові повідомлення, фотознімки та відео файли, які містять, у тому числі, заклики до підтримки рішень та дій російської федерації, її збройних формувань та окупаційної адміністрації держави-агресора, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією держави-агресора, заклики до спротиву законній владі - органам місцевого самоврядування м. Бердянськ та центральної влади України. В повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 о 10 год. 32 хв. розміщено відео файл з заголовком «После окончания боевых действий в Бердянске ждут жителей Донбасса на отдых. С окончанием боевых действий к нам поедут, как и раньше, с Донецка и Луганска люди, чтобы отдохнуть и набраться здоровья. У нас сейчас достаточно спокойно. Порядок в городе обеспечен. Порядок поддерживает и Росгвардия, и полиция, работу которой восстановили, уже начала выполнять свои обязанности», - сообщил «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_41 . Он добавил, что в городе сократили комендантский час - теперь он действует с 21:00 до 05:00». Дане відео має тривалість 00 хвилин 42 хвилин. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 о 10 год. 37 хв. розміщено відео файл з заголовком «В ближайшее время в Бердянске соберут педагогов, чтобы решить вопрос с возобновлением учебного процесса. Это очень важный вопрос (возобновление обучения - ред.). Сложно потому что до сих пор педагоги боятся украинских репрессий. Убеждаем, что бы открыть заведения, чтобы дети получили образование. Сейчас на стадии запуска. Но ще ни одна школа, ни институты не работают. Мы планируем в ближайшее время собрать педагогов, объяснить ситуацию, чтобы обучать детей», - рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_41 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 53 секунди. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Крім того, в повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 о 10 год. 42 хв. розміщено відео файл з заголовком «Бердянск налаживает торговые связи с Крымом. Продукты поставляют из Крыма. Хотя Херсон традиционно доставляет овощи и фрукты к нам. Налаживаем новые торговые связи с Крымом», - рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_41 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 19 секунд. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 о 10 год. 47 хв. розміщено відео файл з заголовком « ОСОБА_34 обеспечат удобрением и топливом, чтобы восстановить работы. Весной не сеет пшеницу. В конце апреля нужно сеять подсолнечники. Фермеры готовы работать, их нужно только обеспечить удобрением и топливом, чтобы они могли работать», рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_41 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 21 секунду. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Крім того, в повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 о 10 год. 52 хв. розміщено відео файл з заголовком «Большая часть местных жителей Бердянска за Россию, считает исполняющий обязанности мэра города ОСОБА_32 . Люди еще не очень отошли. У нас беженцы из Мариуполя. Многие из них уехали в Крым, на Донбасс. Большая часть осталась в Бердянске. Напряжение мариупольцев передается местным жителям. В целом, большая часть за Россию. Некоторые есть проукраинские. Когда они будут убеждены, что у них будет Россия, государство Россия, паспорта российские, которые будем выдавать. Наш регион можно спокойно назвать проросийским», рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_41 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 10 секунд. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 о 10 год. 57 хв. розміщено відео файл в якому зафіксовано інтерв`ю за участі ОСОБА_35 : «Большая часть скажем так, правильно что бы, это рынков и магазинов продовольственных открылось. Промышленных товаров открывается, но работает на остаток, потому что по промышленным товаром еще торговые связи скажем так отстают от продовольственных, налаживание. И планируем в ближайшее время открыть кинотеатр, что бы люди могли отдыхать и смотреть кино. И у нас уже больше двух недель, боюсь ошибиться, работают российское телевидение, 23 канала». Дане відео має тривалість 00 хвилин 37 секунд. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 о 11 год. 01 хв. розміщено відео файл в якому зафіксовано інтерв`ю за участі ОСОБА_35 : «9 мая мы планируем провести праздник такой, достойный, который раньше так замалчивался или затирался. Мы думаем чтобы провести на должном уровне. Чтобы поздравить своих ветеранов и на этот великий праздник, что бы в городе отметили достойно». Дане відео має тривалість 00 хвилин 21 секунду. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні (т.2 а.с.44-53);

- протоколом огляду від 23 липня 2022 року, згідно якого за участі спеціаліста ОСОБА_23 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Під час огляду вказаного каналу виявлено наступну публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_13 о 13 год. 02 хв., яка має посиланні: ІНФОРМАЦІЯ_14 , прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_15 ОСОБА_36 к жителям города». Далі було виявлено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_16 о 14 год. 01 хв., яка має посиланні: ІНФОРМАЦІЯ_72, прикріплене відео та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Уважаемые жители Бердянска ! Сегодня, 24 март 2022 года, в 15.00 на территории Бердянска и Бердянского района начинается цифровое телевещание 23 российских телеканалов и радиовещание в FM-диапазоне 3 российских радиостанций. Перенастраивайте свои теле- и радиоприемники и получайте правдивую и актуальную информацию!». Далі, того ж дня, ІНФОРМАЦІЯ_16 , о 16 год. 18 хв. на каналі було опубліковане наступне повідомлення, яке має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_17 та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Как и обещал и.о. мэра города ОСОБА_41, (ІНФОРМАЦІЯ_9 )в ІНФОРМАЦІЯ_18 ІНФОРМАЦІЯ_5 в Бердянске начали вещание 23 российских цифровых телеканала!».

В ході подальшого огляду знайдено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_19 о 11 год. 03 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_20 , прикріплене відео та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_41 : полное списание долгов по оплате ЖКХ для жителей города, в перспективе - снижение тарифов в несколько раз; возобновлена работа администрации города (пл.Единства 2), на работу приглашаются дополнительные специалисты; владельцам торговых предприятий предлагается продлить режим работы магазином до 17.00».

Далі було виявлено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_21 о 10 год. 08 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_17 прикріплене відео та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_41 : работа экстренных служб на личном контроле мэра; бесплатная заправка служебных автомобилей пожарной службы и скорой помощи; наложен вылов рыбы промысловых пород, 30% улова рыбаки будут передавать безвозмездно в социальные учреждения города».

Від цього ж дня, було виявлено наступний пост о 18 год. 25 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_20 та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_22 ».

В ході подальшого огляду було виявлено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_23 о 11 год. 47 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_20 , та містить наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_32 обеспечил доставку продовольственной помощи жителям поселка 8 Марта».

Далі, на каналі було розміщене повідомлення від 29.03.2022 о 13 год. 32 хв., яке має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_20 , та містить прикріплені 2 фото та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_41 был подписан Приказ о создании городского органа исполнительной власти - мэрии. Также, в целях организации и координации предпринимателей города, для приобретения ими медикаментов и топлива на территории Российской Федерации, мэром был учрежден « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

В той же день, пізніше, о 15 год. 56 хв. на каналі було опубліковано повідомлення, яке містить посилання: ІНФОРМАЦІЯ_24 , та містить наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Очередную партию гуманитарной помощи направил исполняющий обязанности главы города АДРЕСА_3 на одну из баз отдыха, где временно размещены беженцы из Мариуполя. В столовую базы была доставлено крупная партия замороженного мяса птицы - важного продукта питания для людей, которые последние три недели в Мариуполе жили на крупах и воде. Научившиеся в трудное время самоорганизовываться, мужчины перенесли груз на кухню, а женщины приступили к приготовлению пищи. Оказывается в короткий строк практически без всего, что накапливали годами, мариупольцы выразили благодарность всем, кто оказывает им помощь- продуктами, вещами и добрыми словами».

В ході подальшого огляду (на момент його проведення на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_25 », який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_14 було вже 12 618 підписників), виявлено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_26 о 14 год. 24 хв., яка має посилання ІНФОРМАЦІЯ_17 , та містить прикріплене відео та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Автомобили очередного, 3-го конвоя МЧС России доставили в Бердянск по просьбе исполняющего обязанности мэра города ОСОБА_32 , гуманитарную помощь в виде продуктов питания».

Далі на каналі розміщено пост від ІНФОРМАЦІЯ_27 о 10 год. 10 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_28 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Гуманитарную помощь семье беженцев из Мариуполя оказал исполняющий обязанности мэра АДРЕСА_3 . Представители Вооруженных Сил России, по просьбе градоначальника привезли многодетной семье продукты питания, бытовую химию и предметы личной гигиены. В настоящее время их приютила в своем доме семейная пара. Они поделились с беженцами питанием, деньгами, в комнаты для них предоставили обогреватели, подключили горячую воду».

Наступною була виявлена публікація від ІНФОРМАЦІЯ_29 о 11 год.31 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_28 та містить прикріплене відео та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_30 », - рассказал « ІНФОРМАЦІЯ_31 » исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_41 ».

Далі було виявлено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_32 о 16 год. 23 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_33 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « В Бердянске планируют отмечать АДРЕСА_4 . 9 мая мы планируем провести. Праздник достойный, который раньше так замалчивался или затирался. Надо провести на должном уровне, чтобы поздравить ветеранов», - сообщил «Херсон24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_41 ».

Подальшим оглядом було виявлено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_34 о 23 год. 10 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_24 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : повышение тарифа на проезд в общественном транспорте не будет, ремонт дорог будет продолжен, мэрия не допустила отключения Киевом городского освещения».

Далі було знайдено пост від ІНФОРМАЦІЯ_32 о 20 год. 38 хв. який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_36 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : в субботу будут зарегистрированы первые шесть бракосочетаний, 1 мая в Бердянске пройдет праздничный концерт, Росгвардия и полиция Бердянска поддерживают общественный порядок в городе, ІНФОРМАЦІЯ_37 ».

В подальшому знайдена публікація від ІНФОРМАЦІЯ_38 о 13 год.47 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_39 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « В Бердянск приехала делегация иностранных журналистов, что бы лично убедится в мирной обстановке, восстановлении жизнедеятельности города. Репортеров интересует обеспечение безопасности мирных жителей, работа магазином, рынков, предприятий и заводов, настроения горожан, оборот валют. Пресс-подход дает исполняющий обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_41 ».

Наступною була виявлена публікація від ІНФОРМАЦІЯ_40 о 19 год. 02 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_17 та до якої прикріплене відео та подальший текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : об увеличении продолжительности комендантского часа, о строках восстановления сотовой связи в городе, о восстановлении в полном объеме работы ЗАГСа, о режиме работы магазинов и аптек, о порядке выезда в Республику Крым, о планируемых мероприятиях ко Дню Победы ».

Далі, ІНФОРМАЦІЯ_41 на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_25 » о 18 год. 56 хв. було розміщено за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_17 відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : о строках восстановления работы школ и детских садок, о порядке выдачи документов об окончании образования в школе, о языке преподавания в школе, об изменении программы обучения в школе, о проведении ремонтов в школах в летний период».

В подальшому оглядом було виявлено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_42 о 16 год. 10 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_43 та містить відео та подальший текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_41: празднование Дня Победы в Бердянске пошло с успехом и без происшествий, отказ в приеме для оплаты металлических монет незаконен, Россия поможет Бердянску с ремонтом дорог, расчищено устье реки Берда, с 15 мая вводится запрет на промышленный вылов рыбы».

Далі було знайдено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_44 о 17 год. 07 хв., за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_45 , яка містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_46 ».

Подальшим оглядом виявлено пост від 13.05.2022 о 14 год. 49 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_47 , та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_41: в Бердянске возобновляют работу спортивные учреждения, в отделе образования провели собеседование с директорами школ, учреждения культуры заработают в ближайшее время, возобновлена работа маршрутного транспорта в садово-огородные товарищества».

Наступною була виявлена публікацію від 19.05.2022 о 16 год. 50 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_20 , та містить прикріплені відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : ІНФОРМАЦІЯ_48 проведена проверка работоспособности системы оповещения, в городе возобновлена работа бюро технической инвентаризации, мэрия возобновляет работу учреждения культуры города».

Далі, оглядом була знайдена публікація від 24.05.2022 о 14 год. 06 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_49 , та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_41: Бердянск входит в рублевую зону, с 25 мая 2022 года начинается выплата пенсий в рублях, на первом этапе выплата пенсий будет производится пенсионерам Центрального микрорайона, микрорайонов Колония, Коса и Макорты, выплата пенсий пенсионерам в российских рублях будет производится в бывшем отделении «Ощадбанка» по адресу пр- Азовский, д.5, официальный курс гривны к рублю установлено 1:2 (1 гривна =2 рубля), во всех магазинах, торговых сетях и предприятиях, оказывающих услуги, должны быть установлены ценники на товар (услугу) в рублях и одновременно в гривнах по официальному курсу».

Подальшим оглядом виявлено пост від ІНФОРМАЦІЯ_50 о 19 год.51 хв., який має посилання ІНФОРМАЦІЯ_51 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_41: пенсии в размере 10 000 российских рублей получат все пенсионеры Бердянска, выплаты производятся только пенсионерам, зарегистрированным в Пенсионном фонде, для получения пенсии с собой необходимо иметь паспорт, пенсионное удостоверение и их копии».

Наступною була виявлена публікація від ІНФОРМАЦІЯ_52 о 17 год. 28 хв., яка має посилання ІНФОРМАЦІЯ_14 та містить прикріплене відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : в Приморске возобновляется работа мэрии, в Бердянске бензин втрое дешевле, чем на Украине, штат бердянской мэрии укомплектован на 90%».

Далі було знайдено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_53 о 18 год. 21 хв., за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_54 та містить прикріплене відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : Киев умышленно отключил сотовую связь в городе, отключением связи Украина нарушает права жителей Запорожской и Херсонской областей, у бердянцев уже есть возможность приобрести сим-карты российского оператора связи».

Подальшим оглядом виявлено пост від ІНФОРМАЦІЯ_55 о 17 год. 48 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_56 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_35 : в Бердянск приехали первые отдыхающие, учреждения отдыха готовы к приему отдыхающих, в Бердянске тихо, мирно и безопасно».

Далі, ІНФОРМАЦІЯ_57 на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_25 » о 18 год. 28 хв. було розміщено за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_58 відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора): « ІНФОРМАЦІЯ_59 и будет действовать с 23.00 до 05.00, движение маршрутных автобусов продлено: 12 июня - до 22.30, с 13 июня - до 21.00, в канун Дня России в Бердянске пройдет субботник».

Подальшим оглядом виявлено пост від 05.06.2022 о 23 год. 03 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_60 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_61 : в Бердянске зарегистрировано уже более 2500 предпринимателей, владельцам отелей и санаториев нужно зарегистрироваться и получить лицензии, в настоящее время налоговые платежи значительно ниже, чем при киевском режиме; за аренду коммунальной собственности нужно платить; к неплательщикам будет жесткий подход; администрация города заинтересована в развитии предпринимательства».

Далі, оглядом була знайдена публікація від 16.06.2022 о 18 год. 14 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_62 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): « ІНФОРМАЦІЯ_61 : у бердянских выпускников есть возможность получить документы об окончании школы образца Российской Федерации; для получения российских документов необходимо до 20 июня подать заявление и 22 июня пройти мультитестирование; в Бердянске назначены директора всех школ и детских садов; занятия в кружках и секциях для детей бесплатны».

Подальшим оглядом виявлено пост від ІНФОРМАЦІЯ_63 о 16 год.41 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_28 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Военнослужащие Росгвардии по просьбе исполняющего обязанности Главы военно-гражданской администрации города ОСОБА_41, раздали гуманитарную помощь жтелям микрорайона «АКЗ» города Бердянска».

Наступною була виявлена публікація від ІНФОРМАЦІЯ_64 о 15 год. 02 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_17 та містить прикріплене відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Российские военнослужащие, по просьбе и.о. Главы военно-гражданкой администрации города Бердянска ОСОБА_41, доставили в села Новопетровка, Старопетровка и Красное Поле гуманитарную помощь в виде продуктовых наборов ».

Далі, ІНФОРМАЦІЯ_64 на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_25 » о 20 год. 09 хв. було розміщено за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_66 відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора): « ІНФОРМАЦІЯ_61 : Бердянск готовится к возобновлению подачи газа, продувка газопроводу уже идет в Бердянском районе, в городе создано коммунальное предприятие «Бердянскгаз». Есть оборудование и специалисты; безопасность требует времени при подключении газа».

Далі, оглядом була знайдена публікація від ІНФОРМАЦІЯ_50 о 09 год. 25 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_67 та містить відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора): « В Бердянске скоро будет газ.Об этом заявил в своем видеообращении Глава военно-гражданской администрации города ОСОБА_41 . Конкретная дата пока не называется. Ведь подача газа в Бердянск связана с рядом технических моментов и, прежде всего, с вопросами безопасности. Однако в мариупольской Ялте газ уже есть. Газ есть уже на главной газораспределительной станции Мангуша. По словам ОСОБА_32 , сейчас идет продувка газопроводов на территории Бердянского района. Специалисты военно-гражданской администрации уже наладили контакт с представителями «Донбасстрансгаза», которые будут осуществлять подачу газа в Бердянск. Но газ - это взрывоопасно и его подключение - это длительная и серьезная процедура. Бердянцы наверняка помнят весну 2021 года, когда плановый ремонт газораспределительных подстанций в городе занял 5-7 дней. А на возобновление подачи газа ушло более месяца. Это при том, что в Бердянск на усиление были присланы бригады газовых служб из других городов области. Вот поэтому точные строки, когда бердянцы получат газ, назвать в данный момент невозможно. Однако как заверил глава военно-гражданской администрации Бердянска, власти города делают все возможное, чтобы Бердянск максимально быстрее был с газом».

Подальшим оглядом виявлено пост від 28.06.2022 о 20 год. 55 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_68 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_41 : с 1 июля в Бердянске и Бердянском районе вводятся новые тарифы на коммунальные услуги; в совокупности новые тарифы будут ниже тех, что были при Украине; оплачивать июльское потребление нужно будет в августе; куб стоков и воды подешевел более чем на 25%; газ подешевел почти в два раза; показания счетчиков нужно зафиксировать на 30 июня - сделайте их фото».

Далі виявлено публікацію від 30.06.2022 о 15 год. 51 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_24 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Исполняющий обязанности Главы военно-гражданской администрации г. Бердянска ОСОБА_41 в прямом эфире в интервью журналистам телеканала «Россия-24» рассказал об обстановке в городе и о работе Бердянского порта».

Подальшим оглядом виявлено пост від ІНФОРМАЦІЯ_69 о 20 год. 13 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_24 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Российские военнослужащие, по просьбе и.о. Главы военно-гражданской администрации г. Бердянска ОСОБА_41, доставили в город Приморск гуманитарную помощь в виде продуктовых наборов».

Далі було виявлено публікацію від 15.07.2022 о 18 год.28 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_70 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора): «Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_41 : С августа в Бердянске возобновляют работу детские сады; нормы питания детей существенно увеличены, но родителям платить не придется; в Бердянске начался ремонт дорог; Водоканал приступает к замене аварийного коллектора; заявление на получение паспорта РФ подали уже почти 3600 бердянцев».

Всі вказані відеозаписи, долучені до матеріалів справи та були оглянуті в судовому засіданні (т.2 а.с.54-78);

- протоколом за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних комунікаційних мереж мобільного телефонного номеру НОМЕР_3 , яким користується громадянин України ОСОБА_5 від 23 травня 2022 року, проведеного на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду № 10/1140т від 24.03.2022, під час якого були зафіксовані телефонні розмови ОСОБА_5 з представниками російської влади (військовим комендантом), в яких 09.04.2022 ОСОБА_5 надає накази щодо пропуску техніки на блок-постах. Крім того, 09.04.2022 зафіксовані розмови з яких вбачається, що ОСОБА_5 працює в мерії м. Бердянська та займається видачею ліцензій на право роботи приватним підприємцям. В подальшому в розмові інший абонент зазначає ОСОБА_5 , що вона займається створення податкової, прокуратури та судів. З телефонної розмови від 10.04.2022 вбачається, що ОСОБА_5 на території м. Бердянськ планує створити «Союз підприємців». Згідно телефонної розмови, яка відбулась 11.04.2022 ОСОБА_5 організовує роботу в мерії окупованого м. Бердянськ. В розмові, яка відбулась 11.04.2022, ОСОБА_5 зазначає особі, що вносить його кандидатуру на розгляд до кураторів військово-цивільної адміністрації для вирішення кадрового питання чоловіка. Крім того, в розмові, яка відбувалась 11.04.2022 ОСОБА_5 представився співрозмовнику як мер міста та обговорив питання збору оперативного штабу. В подальшому в розмові від 12.04.2022 ОСОБА_5 зазначає особі чоловічої статі, що по суботам о 10:30 в кабінеті мера буде проведена нарада оперативного штабу, в якій будуть брати участь силові структури, зокрема поліція та рибінспекція. В телефонній розмові 12.04.2022 ОСОБА_5 вказав, що м. Бердянськ вже з`явився газ та бензин, після чого зазначив, що йому потрібні списки пенсіонерів для того, щоб російська влада могла видавати пенсії. Також у вказаній бесіді ОСОБА_5 повідомив, що він займається проблемними питаннями м. Бердянськ, взяв на баланс міста поліцію, якій збирається виплачувати заробітну плату та забезпечить місто продовольчими та іншими товарами, бензином. З розмови, яка відбулась 25.04.2022, вбачається, що ОСОБА_5 займається освітянськими функції та шукає особу, яка б займалась організацією початку навчання у школах та університетах (т.2 а.с.115-155);

- протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 06.06.2022, який був проведений на підставі постанови прокурора відділу Запорізької обласної прокуратури від 19.05.2022, під час якого у оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна» було вилучено інформацію в електронному вигляді, що записана на електронний носій інформації CD-диск на якому знаходиться код «GD-22-02553/кі від 26.05.2022»(т.2 а.с.160-161);

- протоколом огляду від 18 липня 2022 року, під час якого було оглянуто оптичний диск CD-R, на якому зроблено написи «ВФ Україна», «ЄРДР 0333 від 26.04.2022» та«GD-22-02553/кі від 26.05.2022», вказаний диск поміщено у дисковод системного блоку службового комп`ютеру. При загрузці та відкритті диску, встановлено, що на ньому міститься файл «05167.xlsx», розміром на диску 414 КБ (423 936 байт), створений 26 травня 2022 об 13 год. 08 хв. 49 сек. Оглянувши зміст інформації, яка міститься у вказаному файлі встановлено, що зазначена інформація стосується вхідних та вихідних з`єднань телефонного номера НОМЕР_3 , яким користується ОСОБА_5 , із зазначенням місця виходу в ефір, дати та часу початку, кінця і тривалість з`єднання, номерів ІМЕІ та номерів телефонів з якими було здійснено з`єднання, адреси базових станцій в межах здійсненого сеансу зв`язку, SMS- повідомлень за період з 01.01.2022 по 19.05.2022. Так, під час проведення огляду вказаної інформації встановлено, що з 24.02.2022 по 13:38 17.05.2022 мобільний телефон ОСОБА_5 перебував в зоні дії базових станцій, які знаходяться у с. Новопетрівка Бердянського району Запорізької області, м. Бердянськ Запорізької області, м. Мелітополь Запорізької області, смт. Приазовське та с. Володимирівка Мелітопольського району Запорізької області. Разом з тим, за період з 13:44 17.05.2022 по 23:00 19.05.2022 адреси базових станцій, де перебував мобільний телефон ОСОБА_5 не відображаються (т.2 а.с.162-168).

У судовому засіданні сторона захисту зазначила, що ОСОБА_5 після окупації м. Бердянськ виконував функції забезпечення життєдіяльності населення, яке залишилось у місті, вирішував питання щодо роботи житлово-комунального сектору, постачання продуктів харчування та інше, що не можна вважати співпрацєю із окупантами, оскільки він діяв виключно в інтересах звичайних громадян. Оцінюючи доводи захисника, колегія суддів зазначає, що із відео повідомлень, на яких особисто зафільмований ОСОБА_5 та письмових повідомлень, зроблених від його імені у телеграм - каналах, вбачається, що останній неодноразово повідомляє мешканцям міста, що гуманітарна допомога доставляється гуманітарними конвоями росії, налагоджено постачання продуктів харчування із Криму, який на той момент також перебував під окупацією росії, неодноразово зауважував про те, що на території м. Бердянськ впроваджується транслювання російських телеканалів, забезпечення інтернет та мобільного зв"язку російських операторів, забезпечується перехід на російський рубль.

Зміст досліджених колегією суддів відеозвернень дає підстави стверджувати, що ОСОБА_5 діяв за вказівками та за погодженим планом із представниками російської федерації, а не з власної ініціативи, його діяльність була спрямована не тільки на забезпечення гуманітарних потреб громадян, а і впровадження нових правил та норм, які вже запроваджені та існують на території росії, одночасно не визнавав повноваження діючої української влади у місті, яка, за повідомленням свідка ОСОБА_20 , намагалась працювати у місті до початку березня 2022 року, тобто вчиняв активні дії на запровадження та зміцнення влади окупаційної адміністрації.

Колегія суддів відкидає припущення захисника ОСОБА_7 про те, що діями обвинуваченого не було завдано істотної шкоди інтересам держави, оскільки зі змісту досліджених судом доказів вбачається, що саме ОСОБА_5 особисто закликав мешканців м. Бердянськ отримувати паспорти російської федерації, тобто відмовлятися від українського громадянства, переконував останніх у тому, що росія у місті теперь назавжди, приймав рішення щодо видачі правовстановлюючих документів від імені окупаційної та незаконної влади росії (щодо отримання освіти, реєстрації підприємців, видачі ліцензій тощо), тобто фактично здійснював підривну діяльність проти України, чим спричинив шкоду її суверенітету та територіальній цілісності.

Той факт, що ОСОБА_5 , особисто не вчиняв ніяких насильницьких дій щодо громадян України, які залишились проживати в окупованому місті Бердянськ, не впливає на вірну кваліфікацію дій обвинуваченого.

Зі змісту досліджених колегією суддів доказів видається очевидним, що усі дії ОСОБА_5 приймались ним особисто, але за погодженням із невстановленими особами російської федерації та на їх вказівку, тобто останній добровільно надавав допомогу предстаниками іноземної держави, а саме: росії, у здійснення підривної діяльності проти України.

Також під час судового засідання не знайшов свого підтвердження той факт, що ОСОБА_5 був вимушений зайняти посаду виконуючого обов"язки мера м. Бердянск, або діяв під фізичним чи психічним примусом з боку осіб, які представляли іноземну державу - росію, оскільки вказаний факт спростовуються і відеозверненнями останнього, який вільно пересувається містом та добровільно дає інтервью представникам засобів масової інформації, а також змістом особистого телефонного спілкування ОСОБА_5 зі своїми знайомими, яким він повідомляє, що особисто співпрацює із "комендантом", який представляє росію, проводить спільні наради із представниками незаконно створених правоохоронних органів м. Бердянська, надає їм накази для виконання. Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що ОСОБА_5 , добровільно зайняв посаду у незаконних органах влади, створених на тимчасово-окупованій території м. Бердянська.

Вивчивши матеріали кримінального провадження та безпосередньо дослідивши кожний наданий доказ як окремо, так їх сукупність у взаємозв`язку,колегія суддів вважає, що всі письмові докази по справі, які надані суду прокурором, є вагомими для того, щоб визнати обвинуваченого ОСОБА_5 винуватим по пред`явленому звинуваченню,що відповідає стандартам доказування «поза розумним сумнівом», який знайшов своє втілення як в положеннях ч. 3 ст. 17 КПК України, так і в практиці Європейського суду з прав людини, зокрема, у рішенні «Коробов проти України» від 21. 10. 2011 року.

Колегією суддів встановлено, що дане кримінальне провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia) відповідає загальним засадам кримінального провадження, з урахуванням особливостей, встановлених законом. Стороною обвинувачення використані всі передбачені законом можливості для дотримання прав обвинуваченого, зокрема, право на захист, на доступ до правосуддя, таємницю спілкування, невтручання у приватне життя.

Про час та дату всіх судових засідань ОСОБА_5 повідомлявся у передбачений законом спосіб через опублікування виклику у газеті «Урядовий кур`єр», оголошення про його виклик також публікувались на офіційному веб-сайті судової влади України.

Дії ОСОБА_5 необхідно кваліфікувати:

- ч. 5 ст. 111-1 КК України, оскільки він вчинив умисні дії, які виразилися у добровільному зайнятті громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території;

- ч.2 ст.111 КК України, оскільки він вчинив умисні дії, які виразилися у державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненій в умовах воєнного стану.

При призначенні ОСОБА_5 покарання колегія суддів згідно з вимогами ст. 65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Зокрема, колегія суддів враховує, що обвинувачений ОСОБА_5 вчинив кримінальні правопорушення, які згідно ст. 12 КК України відносяться до категорії особливо тяжких та тяжких злочинів, підвищену суспільну небезпечність вчинення злочинів в умовах воєнного стану, раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, мешкає на тимчасово окупованій території України.

На підставі викладеного, колегія суддів приходить до висновку про необхідність призначення ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі, вважаючи, що це буде необхідним й достатнім для виконання його мети: виховання особи, яка вчинила кримінальне правопорушення в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобіганню вчиненню нових злочинів як ним самим, так і іншими особами.

За таких обставин, колегія суддів вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_5 покарання в межах санкції ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1 КК України, у виді позбавлення волі з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності за сукупністю кримінальних правопорушень, так як вказане покарання буде необхідне і достатнє для його виправлення і попередження вчинення нових злочинів.

Долю речових доказів вирішити в порядку, передбаченому ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 370, 374, 376 КПК України , колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1 КК України, та призначити йому покарання:

- за ч. 2 ст. 111 КК України - у вигляді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна;

- за ч. 5 ст. 111-1 КК України - у вигляді позбавлення волі на строк десять років з конфіскацією всього належного йому майна з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на 10 (десять) років.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у вигляді п`ятнадцяти років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на десять років.

Строк відбування покарання рахувати з моменту фактичного затримання ОСОБА_5 .

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили ОСОБА_5 не обирати.

Арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 25.07.2022, належне ОСОБА_5 , а саме на приватне нерухоме майно - земельну ділянку площею 1,9864 га, розташовану за адресою: Запорізька область, Бердянський район, Новопетрівська сільська рада, кадастровий номер 2320684500:02:006:0079, залишити до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна.

Арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 25.07.2022 - на корпоративні права, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Бердянська керуюча компанія», код ЄДРПОУ 40376322, юридична адреса: Запорізька область, м. Бердянськ, пр. Леніна, буд.23/2 та у Товаристві з обмеженою відповідальністю «АЗОВ БУД ПАРТНЕР», код ЄДРПОУ 41348484, юридична адреса: Запорізька область, Бердянський район, с. Новопетрівка, вул. Пушкіна, буд.8, шляхом заборони державним реєстратором, нотаріусам, акредитованим суб`єктам здійснення будь-яких реєстраційних дій в тому числі, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та в установчих документах товариства одночасно), які пов`язані зі зміною розміру статутного капіталу та його учасників і засновників: заборони розпоряджатися продавати і дарувати, міняти, іншим способом відчужувати майно товариства, передавати його під заставу або управління, арешт шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження, на належу ОСОБА_5 частку в розмірі 5% у статутному капіталі ТОВ «Бердянська керуюча компанія», яка складає 50 гривень, а також на належну йому частку в розмірі 50% у статутному капіталі ТОВ «АЗОВ БУД ПАРТНЕР, яка складає 1000 гривень, залишити до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна.

Арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 05.04.2022, яке належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: автомобіль марки NISSAN QASHQAI, державний номерний знак НОМЕР_4 , номер кузова НОМЕР_5 , із забороною його відчуження, залишити до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна.

Вирок набуває законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Запорізького апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору. Інші учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Головуючий - суддя ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_2

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109492361
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —331/2611/22

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Вирок від 13.03.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 03.10.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 18.08.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні