Ухвала
від 25.07.2023 по справі 331/2611/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 25.07.2023 Справа № 331/2611/22

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний №331/2611/22 Головуючий в 1 інст. ОСОБА_1

Провадження №11-кп/807/876/23 Доповідач в 2 інст. ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2023 року місто Запоріжжя

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Запорізького апеляційного суду в складі:

головуючого ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю секретаря ОСОБА_5 ,

розглянула в апеляційному порядку у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Новоіванівка, Бердянського району Запорізької області, громадянина України, одруженого, офіційно не працевлаштованого, який є головою структурного утворення Бердянської районної організації політичної партії «Союз лівих сил», не є особою, щодо якої здійснюється особливий порядок відповідно до ст. 480 КПК України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.111-1, ч.2 ст.111 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_7 ,

захисника ОСОБА_8 - в режимі відеоконференції.

Захисник-адвокат ОСОБА_8 звернувся до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою на вирок Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 13 березня 2023 року, яким ОСОБА_6 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1 КК України, та призначено йому покарання:

- за ч.2 ст. 111 КК України - у виді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна;

- за ч.5 ст. 111-1 КК України - у виді позбавлення волі на строк десять років з конфіскацією всього належного йому майна з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на 10 (десять) років.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначено ОСОБА_6 покарання у виді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років, з конфіскацією всього належного йому майна, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на десять років.

Строк відбування покарання ухвалено рахувати з моменту фактичного затримання ОСОБА_6 .

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили ОСОБА_6 ухвалено не обирати.

Арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 25 липня 2022 року, належне ОСОБА_6 , а саме на приватне нерухоме майно - земельну ділянку площею 1,9864 га, розташовану за адресою: Запорізька область, Бердянський район, Новопетрівська сільська рада, кадастровий номер 2320684500:02:006:0079, залишений до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна.

Арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 25 липня 2022 року - на корпоративні права ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Бердянська керуюча компанія», код ЄДРПОУ 40376322, юридична адреса: Запорізька область, м. Бердянськ, пр. Леніна, буд.23/2 та у Товаристві з обмеженою відповідальністю «АЗОВ БУД ПАРТНЕР», код ЄДРПОУ 41348484, юридична адреса: Запорізька область, Бердянський район, с.Новопетрівка, вул. Пушкіна, буд. 8, шляхом заборони державним реєстратором, нотаріусам, акредитованим суб`єктам здійснення будь-яких реєстраційних дій в тому числі, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та в установчих документах товариства одночасно), які пов`язані зі зміною розміру статутного капіталу та його учасників і засновників: заборони розпоряджатися продавати і дарувати, міняти, іншим способом відчужувати майно товариства, передавати його під заставу або управління, арешт шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження, на належну ОСОБА_6 частку в розмірі 5% у статутному капіталі ТОВ «Бердянська керуюча компанія», яка складає 50 гривень, а також на належну йому частку в розмірі 50% у статутному капіталі ТОВ «АЗОВ БУД ПАРТНЕР, яка складає 1000 гривень, залишений до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна.

Арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 05 квітня 2022 року, яке належить ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: автомобіль марки NISSAN QASHQAI, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , із забороною його відчуження, залишений до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна.

В апеляційній скарзі захисник - адвокат ОСОБА_8 просить оскаржуваний вирок суду скасувати, кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 закрити.

В обґрунтування апеляційної скарги зазначає, щообвинувачений ОСОБА_6 не має судимості, не має на утриманні неповнолітніх дітей, вчинив особливо тяжкий злочин, не раніше 28 лютого 2022 року, будучи головою Бердянської політичної партії «Союз лівих сил», колишнім депутатом партії «За майбутнє», добровільно встановив контакти з окупаційною адміністрацією рф у м.Бердянську з метою забезпечення діяльності адміністрації рф у м.Бердянську, добровільно зайняв посаду виконуючого обов`язки мера м.Бердянськ, у незаконному органі - мерія м.Бердянська, не знаходиться на обліку у мед. закладах у лікарів нарколога, психіатра, за місцем проживання характеризувався позитивно.

Обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання ОСОБА_6 , згідно з ч.2 ст.66 КК України судом не встановлено.

Суд не визнав можливість застосування ст.ст. 69, 75 КК України, визнав, що виправлення обвинуваченого без ізоляції від суспільства неможливо. Суд вважав, що для виправлення обвинуваченого і для попередження вчинення нових кримінальних правопорушень у майбутньому буде справедливим та достатнім покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років.

З урахуванням усіх вищевказаних характеристик та обставин, на підставі принципів індивідуалізації, гуманізації та справедливості покарання, враховуючи інформацію про особу обвинуваченого, суд мав можливість та законні підстави призначити ОСОБА_6 , з урахуванням обставин, що пом`якшують покарання, менш суворе покарання, передбачене санкцією статті ч.5 ст.111-1, ч.2 ст.111 КК України, без тривалої ізоляції від суспільства, що було б достатнім та необхідним для досягнення основної мети покарання: кара, виправлення засудженого та попередження скоєння нових злочинів.

Враховуючи відсутність обвинуваченого ОСОБА_6 , який не приймав участі у досудовому розслідуванні та судовому розгляді провадження та особливість розгляду кримінального провадження, судом не спростовано доводи сторони захисту, ОСОБА_6 , його правову позицію, що вина ОСОБА_6 у вчиненні, інкримінованих злочинів, не доведена, оскільки в суді не доведено добровільності зайняття ним посади з організаційно-розпорядчими функціями в окупаційній адміністрації м. Бердянська, яке було окупованим.

ОСОБА_6 після окупації м.Бердянська виконував функції забезпечення життєдіяльності населення, яке залишилось у місті, вирішував життєво важливі питання ЖКГ, постачання продуктів, діяльність структур міста, пенсії та інше, що не можна вважати зрадою та співпрацею в інтересах окупантів, оскільки він діяв виключно в інтересах громади міста, всі інші питання - трансляція російських каналів, мовні питання викладання в школах, вирішувались окупантами, він вимушений був погоджувати свої дії та приймати рішення під впливом та тиском окупантів. Не спростовані доводи захисту, що діями обвинуваченого ОСОБА_6 не завдано істотної шкоди державним інтересам, оскільки зі змісту досліджених документів не вбачається, що ОСОБА_6 приймав активну участь по виявленню активістів, працівників правоохоронних органів, учасників АТО, інше, переслідував патріотично настроєних осіб, до видачі правовстановлюючих документів, паспортів та інших рішень були причетні також інші посадові особи, такі рішення він приймав під тиском та був вимушений діяти таким чином, що безпідставно вважається судом підривною діяльністю ОСОБА_6 проти України.

За таких обставин, враховуючи недоведеність винуватості ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.111-1, ч.2 ст.111 КК України, провадження підлягає закриттю за відсутністю складу злочину.

Згідно з вироком суду, згідно з Конституцією України, Україна є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і рф 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Всупереч вказаним нормам міжнародного гуманітарного права президент рф володимир путін та інші невстановлені на цей час досудовим розслідуванням представники влади рф, діючи всупереч вимогам п.п. 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994 року, принципам Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01.08.1975 року та вимогам ч.4 ст. 2 Статуту ООН і Декларацій Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй від 09 грудня 1981 року № 36/103 від 16 грудня 1970 року № 2734 (XXV) від 21 грудня 1965 року № 2131 (XX), від 14 грудня 1974 року № 314 (XXIX), спланували, підготували і розв`язали агресивну війну та воєнний конфлікт проти України, та віддали відповідні накази на вторгнення підрозділів зс рф на територію України з метою її незаконного збройного захоплення та подальшої військової окупації.

Президент російської федерації 22 лютого 2022 року направив до ради федерації звернення про використання збройних сил російської федерації за межами російської федерації, яке було задоволено.

Приблизно о 5 годині 00 хвилин 24 лютого 2022 року президент російської федерації оголосив про рішення розпочати повномасштабну військову агресію проти України та віддав відповідний наказ підрозділам збройних сил рф про вторгнення на територію суверенної України.

Так, починаючи з 24 лютого 2022 року Указами Президента України у зв`язку з військовою агресією рф проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» постановлено введення в Україні воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який неодноразово продовжено до 05 години 30 хвилин 25 серпня 2022 року.

Так, 24 лютого 2022 року, на виконання вищевказаних наказів, військовослужбовці зс рф, шляхом збройної агресії із застосуванням зброї, військової техніки та артилерії, з нанесенням ракетних та авіаційно-бомбових ударів по військовій та цивільній інфраструктурі, незаконно вторглись на територію України через державні кордони країни в Донецькій, Запорізькій, Житомирській, Київській, Луганській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, та здійснили збройний напад на державні органи влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти військової та цивільної інфраструктури, які мають важливе народногосподарське та оборонне значення, після чого здійснили військову окупацію частини території України, в тому числі Бердянського району Запорізької області.

Відповідно до положень ч.1 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року (в редакції від 07 травня 2022 року, далі за текстом - Закон № 1207-VІІ), тимчасово окупована російською федерацією територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Тимчасова окупація російською федерацією територій України, визначених частиною першою статті 3 цього Закону, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для російської федерації жодних територіальних прав.

За державою Україна, територіальними громадами сіл, селищ, міст, розташованих на тимчасово окупованій території, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та іншими суб`єктами публічного права зберігається право власності, інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Тимчасово окупованою територією, відповідно до п.7 ч.1 ст. 1-1 Закону №1207-VІІ, є частини території України, в межах яких збройні формування російської федерації та окупаційна адміністрація російської федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування російської федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації російської федерації.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №75 від 25 квітня 2022 року «Про затвердження Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 23 липня 2022 року» (в редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 27 липня 2022 року №169), Бердянська міська територіальна громада Бердянського району Запорізької області внесена до вказаного переліку територіальних громад, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Так, у невстановлений досудовим розслідування дату та час, але не раніше 28 лютого 2022 року ОСОБА_6 , будучи головою структурного утворення Бердянської районної організації політичної партії «Союз лівих сил» та колишнім кандидатом в депутати Осипенківської сільської ради від партії «За майбутнє», тобто проросійськи налаштованою особою, перебуваючи у м. Бердянськ Запорізької області, діючи умисно та за власною ініціативою, встановив контакти з представниками військової окупаційної адміністрації рф, з метою отримання владних повноважень у незаконно створеному органі влади на території м.Бердянська та з подальшим наданням представникам рф допомоги у проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану, шляхом вчинення активних дій, спрямованих на забезпечення діяльності військової окупаційної адміністрації рф на тимчасово окупованій території Бердянської міської територіальної громади.

Далі ОСОБА_6 , перебуваючи у м.Бердянськ Запорізької області, територія якого з 28 лютого 2022 року по теперішній час тимчасово окупована представниками зф держава-агресора рф діючи умисно, усвідомлюючи та передбачаючи невідворотне настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, всупереч передбачених Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про службу в органах місцевого самоврядування» норм і законів, не пізніше 21 березня 2022 року (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлена) прийняв пропозицію від невстановлених під час досудового розслідування осіб з числа представників військової окупаційної адміністрації російської федерації у м.Бердянськ та добровільно зайняв посаду виконувача обов`язків мера м.Бердянськ у незаконному органі влади - мерія міста Бердянськ, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, площа Єдності, 2, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, створеному на тимчасово окупованій території Бердянської міської територіальної громади.

Відповідно до займаної посади на ОСОБА_6 були покладені обов`язки щодо здійснення і виконання організаційно-розпорядчих функцій на тимчасово окупованій території міста Бердянська, в тому числі:

- формування структури та комплектації штату підпорядкованого йому незаконного владного органу;

- контроль за виконанням обов`язків підлеглими йому працівниками, з числа незаконно призначених на посади у незаконному органі влади;

- видання в межах повноважень наказів та розпоряджень від імені незаконного органу влади;

- організації ведення обліку та реєстрації суб`єктів господарювання та їх ліцензування щодо видів господарської діяльності;

- організація та керівництво роботою системи медичних закладів, закладів освіти, правоохоронних органів;

- організації та контроль за роботою засобів масової інформації на тимчасово окупованій території щодо публікацій у Телеграм каналах та радіомовленні.

Так, ОСОБА_6 , перебуваючи на посаді виконувача обов`язків мера м.Бердянськ у незаконному органі влади - мерія міста Бердянськ, діючи умисно, підтримуючи діяльність військової окупаційної адміністрації рф у м.Бердянськ, використовуючи незаконно надані йому владні повноваження, почав вживати заходи, направлені на пропаганду та створення позитивного образу «Русского мира» серед незахищених верств місцевого населення.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідування дату та час, але не раніше 28 лютого 2022 року ОСОБА_6 , будучи головою структурного утворення Бердянської районної організації політичної партії «Союз лівих сил» та колишнім кандидатом в депутати Осипенківської сільської ради від партії «За майбутнє», тобто проросійськи налаштованою особою, перебуваючи у м. Бердянськ Запорізької області, діючи умисно та за власною ініціативою, добровільно встановив контакти з представниками іноземної держави - військової окупаційної адміністрації рф у м. Бердянську, з метою надання представникам рф допомоги у проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану, шляхом вчинення активних дій, спрямованих на забезпечення діяльності військової окупаційної адміністрації рф на території м. Бердянськ Запорізької області (Бердянської міської територіальної громади).

Далі, ОСОБА_6 21 березня 2022 року (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлена), діючи умисно, усвідомлюючи та передбачаючи невідворотне настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, перебуваючи на тимчасово окупованій території, добровільно зайняв посаду виконувача обов`язків мера м. Бердянськ у незаконному органі влади - мерія міста Бердянськ, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, площа Єдності, 2, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій при цьому надавши добровільно згоду на допомогу представникам іноземної держави - представникам військової окупаційної адміністрації держави-агресора рф у м.Бердянськ шляхом виконання наданих йому доручень і завдань направлених на проведення підривної діяльності проти України та спричинення шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, в умовах воєнного стану, та управління вищевказаним незаконним органом влади, діяльність якого спрямована на забезпечення безперешкодної роботи військової окупаційної адміністрації рф направленої на пропаганду та створення позитивного образу «Русского мира» серед незахищених верств місцевого населення шляхом утворення незаконних органів місцевої влади, у тому числі правоохоронних та судових органів на тимчасово окупованій території Бердянської міської територіальної громади.

Так, 28 березня 2022 року, ОСОБА_6 діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження відповідно до отриманого від представників рф завдання, видав наказ №1 про створення органу виконавчої влади м. Бердянськ, відповідно до якого було:

- створено мерію м. Бердянськ;

- функцію органу виконавчої влади покладено на мерію м. Бердянськ;

- затверджено структуру мерії м. Бердянськ.

Далі, 10 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, обговорив з останньою щодо необхідності реєстрації підприємців, що знаходяться на міському ринку, та видачі їм відповідних ліцензій на провадження підприємницької діяльності.

Також, 12 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, повідомив останній щодо організації по суботам збору оперативного штабу силового блоку м.Бердянськ, а також запитав у нього інформацію щодо здачі зброї у місті.

Крім того, 12 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_9 , отримав від останнього інформацію щодо наявності бажаючих займатися рибальством та вилову риби.

Того ж дня, ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_10 , повідомив останньому про створення союзу підприємців м. Бердянськ у мерії м.Бердянськ, який буде займатись реєстрацією підприємців, видачі їм ліцензій, тощо.

Також, 12 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на прізвище ОСОБА_11 , повідомив останньому про плани виплати пенсій у розмірі 10 000 російських рублів.

В той же день, 12 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, повідомив про правила роботи працівників у мерії м.Бердянськ, зокрема правила роботи з документами, флеш-носіями інформації та комп`ютерною технікою, пропускного режиму та робочого графіку, тощо.

Далі, 12 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, на ім`я ОСОБА_12 , обговорив з ним можливість зайняття посади керівника у медичному закладі, повідомивши при цьому, що підбором керівників медичних закладів займаються спеціальні особи із російської військово-цивільної адміністрації м. Бердянськ.

В подальшому, 13 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_13 , обговорив з останньою питання діяльності міського ринку.

В той же день, ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою, повідомив останній про нараду у суботу оперативного штабу силового блоку м. Бердянськ.

Також, 13 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_14 , повідомив останньому про майбутні плани щодо виплат пенсій у розмірі 10 000 російських рублів, встановлення на території міста російського мобільного зв`язку та проведення Інтернету з АР Крим, поступового заміщення української гривні на російський рубль, а також про проблеми з організацією роботи медичних закладів та освітнього процесу у дошкільних та шкільних начальних закладах.

Далі, 18 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_15 , повідомив останньому процедуру отримання ліценції на провадження підприємницької діяльності.

Також, 18 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на прізвище ОСОБА_16 , обговорив з ним можливість працевлаштування.

В подальшому, 25 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з ОСОБА_17 , запропонував останній співробітництво у сфері освіти та запросив її прийти до мерії м. Бердянськ з метою обговорити усі питання стосовно її майбутньої роботи та планів щодо відновлення роботи закладів освіти у місті.

Крім того, 28 квітня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з ОСОБА_17 , дав останній вказівку доповісти йому ситуацію щодо планів її роботи, в тому числі формування штату відділу освіти.

Далі, 23 травня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з начальником незаконно створеного органу - МНС м. Бердянськ ОСОБА_18 , обговорив з останнім видачу заробітної плати працівникам МНС м. Бердянськ.

Того ж дня, ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м. Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_19 , дав останньому завдання щодо розміщення осіб, які будуть займатися розповсюдженням сім-карток російського оператора мобільного зв`язку.

Крім того, 23 травня 2022 року ОСОБА_6 , діючи умисно, перебуваючи у м.Бердянськ, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, використовуючи надані йому владні повноваження, під час спілкування з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_20 , дав останній вказівки повідомити йому кількість пенсіонерів, яким необхідно виплатити пенсії.

Заслухавши доповідь судді; захисника, який підтримав апеляційну скаргу та просив її задовольнити; прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги; перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи, викладені в апеляційній скарзі, переглядаючи оскаржуваний вирок в межах поданої апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що остання не підлягає задоволенню, з таких підстав.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 розглядалось у суді першої інстанції у порядку, передбаченому главою 24-1 Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень КПК України.

Відповідно до вимог ч.3 ст.323 КПК України, судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів, зазначених у частині другій статті 297-1 цього Кодексу, може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження) та/або оголошений в міжнародний розшук.

За наявності таких обставин за клопотанням прокурора, до якого додаються матеріали про те, що обвинувачений знав або повинен був знати про розпочате кримінальне провадження, суд постановляє ухвалу про здійснення спеціального судового провадження стосовно такого обвинуваченого.

Процедури "in absentia" припускають деякий відступ від загальних правил кримінального процесу. Особливе значення при цьому надається питанню про забезпечення прав відсутнього в залі судового засідання підсудного. У прецедентній практиці Європейського Суду з прав людини були вироблені критерії, яким має відповідати таке провадження. При цьому Суд у своїх рішеннях неодноразово наголошував на необхідності забезпечення процесуальних прав і гарантій осіб, що беруть участь у кримінальному процесі. До таких прав, що підлягають безумовному дотриманню, насамперед, відносяться: право бути присутнім під час розгляду справи, право на захисника, право бути вислуханим, право оскаржити заочний вирок.

Так, у рішенні "Медєніца проти Швейцарії" Європейський Суд з прав людини зазначив, що існування процедури заочного кримінального провадження не викликає заперечень лише за умови, що при цьому дотримуються гарантії, що забезпечують права людини, закріплені Конвенцією.

Ключове значення в цьому випадку відіграє повідомлення особи про порушене проти неї кримінальне провадження, яке мало бути здійснено відповідно до процесуальних і матеріальних вимог, що гарантують ефективне здійснення її прав, при тому, що неясна і неофіційна інформація є недостатньою (справа "Сейдовіч проти Італії"). Повідомлення має бути зроблене офіційно, а твердження про наявність повідомлення з листів родичів або від співробітників засобів масової інформації (справа "Шомоді проти Італії"), є необґрунтованими.

Відповідно до вимог статті 297-5 КПК України, повістки про виклик підозрюваного у разі здійснення спеціального досудового розслідування надсилаються за останнім відомим місцем його проживання чи перебування та обов`язково публікуються в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. З моменту опублікування повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора підозрюваний вважається належним чином ознайомленим з її змістом.

У цьому провадженні вказаних вимог було дотримано як під час досудового розслідування, так і під час судового розгляду, а також апеляційного провадження, що стороною захисту не заперечується на не спростовано.

Зокрема, повістка про виклик обвинуваченого ОСОБА_6 в судове засідання суду апеляційної інстанції була опублікована у ЗМІ загальнодержавної сфери розповсюдження - «Урядовий кур`єр» випуск №144 (7542) від 20 липня 2023 року; повідомлення про дату, час та місце розгляду провадження також розміщено на офіційному веб-сайті Судової влади.

Згідно з вимогами ст.370 КПК України, судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Законним є рішення, ухвалене судом згідно з нормами матеріального права, з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до статті 94 цього Кодексу, тобто кожний доказ повинен бути оціненим з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

На переконання колегії суддів, суд першої інстанції під час розгляду даного кримінального провадження ретельно дослідив зібрані по справі докази в їх сукупності, надав цим доказам належну юридичну оцінку, правильно встановив фактичні обставини справи та обґрунтовано визнав ОСОБА_6 винуватим у вчиненні інкримінованих йому злочинів, передбачених ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1 КК України.

Судовий розгляд зазначеного провадження здійснювався за відсутністю обвинуваченого ОСОБА_6 у спеціальному судовому провадженні, рішення про проведення якого було прийняте з урахуванням тих обставин, що ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 111, ч.5 ст. 111-1 КК України, знає про розпочате щодо нього кримінальне провадження та переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України (м.Бердянськ), з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження).

У зв`язку з цим обвинувачений ОСОБА_6 не був допитаний судом в якості обвинуваченого по суті висунутого йому обвинувачення.

Разом з тим, як зазначено вище, судом при проведенні спеціального судового провадження були виконані вимоги, передбачені статтею 297-5 КПК України.

Захист обвинуваченого за призначенням здійснював фахівець в галузі права - адвокат ОСОБА_8 .

В судовому засіданні був допитаний свідок ОСОБА_21 , який пояснив, що займає посаду заступника голови Бердянської районної ради Запорізької області. Зазначає, що особисто з ОСОБА_6 знайомий не був. З 24 лютого 2022 року після початку воєнного стану повноваження депутатів Бердянської районної ради Запорізької області були припинені, відповідно апарат та посадові особи перейшли на дистанційну форму роботи, бо починаючи з 26 лютого 2022 року - 27 лютого 2022 року до міста Бердянськ зайшли окупаційні війська російської федерації, які захопили, зокрема й адміністративну будівлю Бердянської районної ради Запорізької області та адміністративну будівлю Бердянської міської ради. На той момент виконувачем обов`язків мера міста Бердянська був ОСОБА_22 . У захопленій будівлі Бердянської районної ради Запорізької області було розташовано «комендатуру» окупантів та з`явився військовий комендант, який приїхав з території російської федерації, котрий в подальшому й призначив ОСОБА_6 головою військо-громадянської адміністрації. Далі, 28 березня 2022 року в.о. мера м. Бердянська затвердив наказ №1 (мовою оригіналу) «О создании органов исполнительной власти города Бердянска в целях возобновления деятельности структуры органа исполнительной власти города Бердянска», в якому визначались кадрові призначення, структура виконавчої влади та інше. Вказаний наказ був підписаний ОСОБА_6 . Всі кадрові питання та інші організаційно-розпорядчі функції здійснювались ОСОБА_6 під пильним наглядом російських військових та ФСБ. В подальшому почались з`являтись різні розпорядчі документи, які визначали або порядок реєстрації підприємців, або порядок в`їзду, виїзду до м.Бердянська, які були засвідчені підписом ОСОБА_6 . Вказує на те, що рекомендації щодо призначення ОСОБА_6 на вказану вище посаду надав ОСОБА_23 , який був одним з лідерів Антимайдану в м. Бердянськ в 2014 році. Зазначає, що він разом з іншими громадянами кожного дня виходили на майдан під українськими прапорами, через що в нього були конфлікти з окупантами. Крім того, наголошує на тому, що приблизно в березні 2022 року на будівлі мерії м. Бердянськ російські окупанти встановили прапор росії. Далі на вказаній будівлі з`явився червоний прапор та в подальшому з`явився прапор російської федерації на будівлі Бердянської районної ради. Крім цього, на автомобілях були номера з реєстрацією в росії. Також свідок вказав на те, що у окупантів були спроби видачі громадянам України гуманітарної допомоги з військової техніки, при цьому вони зазначали, що саме росія забезпечує їх гуманітарною допомогою. Потім почали вводити в обіг російські рублі. Свідок наголосив на тому, що навіть зараз ОСОБА_6 виконує функції в.о. військово-громадянської адміністрації, оскільки 27 лютого 2023 року в м.Бердянську ОСОБА_6 вітав мешканців із звільненням від київського режиму. Наразі ОСОБА_6 охороняється росіянами, які його перевозять в автомобілі, місце проживання ОСОБА_6 йому невідоме. Вказує на те, що після того, як окупанти фізично захопили адміністративну будівлю виконавчого комітету, міська влада переїхала до іншого приміщення та продовжила виконувати покладені на них функції. Приблизно 08 березня 2022 року перший раз до цього приміщення прийшли окупанти, однак дозволили працювати далі, однак в подальшому окупанти розігнали весь актив міста, незаконно затримали декількох людей, після чого міська рада частково переїхала до м. Запоріжжя. Станом на сьогодні утворена військова адміністрація м. Бердянська, яка фактично розташована у м. Запоріжжя. Додатково додав, що робоче місце ОСОБА_6 - це будівля Бердянської міської ради, яка розташована за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, пл. Єдності, 2, на флагштоці якої встановлено прапор російської федерації. Крім того, додав, що від місцевих мешканців йому відомо, що всі органи зорієнтовані на ОСОБА_6 як на мера, зокрема медицина, освіта, житлово-комунальне господарство та інше, він приймає усі рішення у місті за погодженням із окупаційною владою.

Крім того, в судовому засіданні дослідженні письмові докази:

- протокол огляду від 21 березня 2022 року, згідно з яким, за участі спеціаліста ОСОБА_24 слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у Всесвітній мережі Інтернет про новини щодо громадянина України ОСОБА_6 , а також інформація у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». В процесі огляду було здійснено перехід на статтю із заголовком « ІНФОРМАЦІЯ_52 ». Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні (т.2 а.п.5-12);

- протокол огляду від 27 березня 2022 року, згідно з яким за участі спеціаліста ОСОБА_24 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у Всесвітній мережі Інтернет, а саме на Інтернет сайті Запорізької обласної державної адміністрації про тимчасову окупацію м. Бердянськ Запорізької області. В процесі огляду було здійснено перехід на Інтернет сайт Запорізької обласної державної адміністрації з заголовком « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». Далі було здійснено огляд зазначеного Інтернет сайту з метою виявлення інформації про тимчасову окупацію м. Бердянськ Запорізької області, за результатом чого виявлено статтю з відповідною інформацією, а саме (мовою оригіналу): «Ситуація щодо російського вторгнення 28 лютого 2022 року станом на 12:00» (т.2 а.п.13-21);

- протокол огляду від 31 березня 2022 року, згідно з яким за участі спеціаліста ОСОБА_24 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Під час огляду виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 56 хвилин 25 березня 2022 року, яка містить, зокрема, такий текст (мовою оригіналу): «Уважаемые жители Бердянска ! Сегодня, 24 марта 2022 года, в 15.00 на территории Бердянска и Бердянского района начинается цифровое телевещание 23 российских телеканалов и радиовещание в FM-диапазоне 3 российских радиостанций. Перенастраивайте свои теле-радиоприемники и получайте правдивую и актуальную информацию» та відеозапис, який долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 56 хвилин 25 березня 2022 року, яка містить, зокрема наступний текст (мовою оригіналу): «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_6 : полное списание долгов по оплате ЖКХ для жителей города, в перспективе - снижение тарифов в несколько раз; возобновлена работа администрации города (пл.Единства 2), на работу приглашаются дополнительные специалисты; владельцам торговых предприятий предлагается продлить режим работы магазином до 17.00», відеозапис із зверненням ОСОБА_6 , долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 15 годині 33 хвилини 26.03.2022 року, яка містить, зокрема наступний текст (мовою оригіналу): «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_6 : работа экстренных служб на личном контроле мэра; бесплатная заправка служебных автомобилей пожарной службы и скорой помощи; наложен вылов рыбы промысловых пород, 30% улова рыбаки будут передавать безвозмездно в социальные учреждения города» відеозапис із зверненням ОСОБА_6 , долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 56 хвилини 25.03.2022 року, яка містить, зокрема наступний текст (мовою оригіналу): «Как и обещал и.о. мэра города ОСОБА_26 , в 15.00 24 марта 2022 года в Бердянске начали вещание 23 российских цифрових телеканала». Крім того, у вказаній новині міститься текст (мовою оригіналу) «обещал и.о. мэра города ОСОБА_26 », який в собі містить гіперпосилання ІНФОРМАЦІЯ_53. На час огляду на вказаному каналі перебуває 618 підписників. Після чого здійснено огляд викладених новин.

Виявлено публікацію, яка була розміщена о 18 годині 25 хвилин 26.03.2022 року, яка містить, зокрема наступний текст (мовою оригіналу): «Как и обещал и.о. мэра города ОСОБА_26 , в 15.00 24 марта 2022 года в Бердянске начали вещание 23 российских цифрових телеканала». Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Далі, продовжено огляд «Telegram»-каналу та виявлено публікацію, яка була розміщена о 13 годині 32 хвилини 29.03.2022 року, яка містить, зокрема наступний текст (мовою оригіналу): «Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_6 был подписан Приказ о создании городского органа исполнительной власти - мэрии. Также, в целях организации и координации предпринимателей города, для приобретения ими медикаментов и топлива на территории Российской Федерации, мэром был учрежден « Союз предпринимателей и частных инициатив Бердянска ». Фото «Приказа о создании городского органа исполнительной власти города Бердянска» та фото «Союз предпринимателей и частных инициатив Бердянска» долучені до матеріалів справи та були оглянуті в судовому засіданні (т.2 а.п.22-31);

- протокол огляду від 31 березня 2022 року, згідно з яким за участі спеціаліста ОСОБА_24 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у Всесвітній мережі Інтернет про новини щодо громадянина України ОСОБА_6 , а також інформація за наслідками окупації військовослужбовцями зс рф м.Бердянськ Запорізької області. Так в ході огляду, встановлено, що користувачем на ім`я « Россия 24 », 28 березня 2022 року об 11 годині 19 хвилин викладено (завантажено) відеозапис під назвою (мовою оригіналу) «В Запорожской области провели обыск в доме известного неонациста - Россия 24». Разом з тим, під вказаним відео міститься текст, наступного характеру (мовою оригінала): «В Запорожской области провели обыск в доме известного неонациста ОСОБА_29 . По оперативным данным, он возглавлял отделение запрещенного в России «Правого сектора» по городу Бердянску. Сам он вместе с семьей успел покинуть регион. Что нашли во время осмотра? Последние новости России и мира, политика, экономика, бизнес, курсы валют, культура, технологии, спорт, интервью, специальные репортажи, происшествия и многое другое». Так, в ході перегляду вказаного відеозапису, було встановлено, що починаючи з 3 хв. 30 сек. показано інтерв`ю в.о. мера Бердянська ОСОБА_6 , у продовж до 4 хв. 16 сек. За вказаний проміжок часу відеозапису, зображено як ОСОБА_6 розповідає про роздачу гуманітарної допомоги з боку рф. В ході перегляду вказаного відеозапису встановлено, що починаючи з 4 хв. 38 сек. йдеться мова про те, що ОСОБА_30 , житель м. Бердянськ та народний депутат України підтримав «нову владу» у м. Бердянськ. Відеозапис долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні (т.2 а.п.32-38);

- протокол огляду від 04 квітня 2022 року, згідно з яким за участі спеціаліста ОСОБА_24 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Під час огляду виявлено публікацію, яка була розміщена о 19 годині 48 хвилин 01 квітня 2022 року, яка містить, зокрема наступний текст (мовою оригіналу): «ВАЖНАЯ ИНФОРМАЦИЯ! Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_6 достигнута договоренность о поставке гуманитарной помощи из России. Выдача гуманитарной помощи будет производится на площади перед зданием мэрии с 10.00 2 апреля 2022 года. Пожилые люди, женщины с детьми и инвалиды будут обеспечиваться вне очереди. Охрана места выдачи гумпомощи, а также поддержание правопорядка будет обеспечиваться сотрудниками Росгвардии. Напоминаем! Продукты из гумпомощи предназначены только для личного употребления. Их продажа запрещена. Лица, замеченные в нарушении указанного правила будут задерживаться и привлекаться к ответственности!»

Також, виявлено публікацію, яка була розміщена о 09 годині 28 хвилин 03 квітня 2022 року, яка містить, зокрема наступний текст (мовою оригіналу): «Автомобили очередного, 3-шл, конвоя МЧС России доставили в Бердянск по просьбе исполняющего обязанности мэра города ОСОБА_6 , гуманитарная помощь в виде продуктов питания». Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Крім того, здійснено огляд Telegram-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_54 », який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_53. На час огляду на вказаному каналі перебуває 831 підписників. Після чого здійснено огляд викладених новин.

Виявлено публікацію, яка була розміщена о 18 годині 25 хвилин 03.04.2022 року, яка містить, зокрема наступний зміст (мовою оригіналу): «Важная информация! Уважаемые жители! Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_6 достигнута договоренность с МЧС России об отправке желающих убыть в Республику Крым Российской Федерации. Формирование автобусной колонны будет проходить завтра, 4 апреля 2022 года, с 11.00 на площади Единства у здания мэрии» (т.2 а.п.39-43);

- протокол огляду від 19 квітня 2022 року, слідчий провів огляд Telegram-канал з назвою (мовою оригіналу) « ІНФОРМАЦІЯ_55 » за наступним посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_11 », який запущено через всесвітню мережу Інтернет з IP-адреси: НОМЕР_3 в програмному середовищу «Google Chrome» Версія: НОМЕР_4 . У профілі вищевказаного каналу мається вказівки-посилання на адресу ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_12 ». При перегляді новин в стрічці каналу виявлені публікації, а також тестові повідомлення, фотознімки та відео файли, які містять, у тому числі, заклики до підтримки рішень та дій російської федерації, її збройних формувань та окупаційної адміністрації держави-агресора, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією держави-агресора, заклики до спротиву законній владі - органам місцевого самоврядування м.Бердянськ та центральної влади України. В повідомленні, розміщеному на каналі 18 квітня 2022 року о 10 год. 32 хв. розміщено відео файл з заголовком (мовою оригіналу) «После окончания боевых действий в Бердянске ждут жителей Донбасса на отдых. С окончанием боевых действий к нам поедут, как и раньше, с Донецка и Луганска люди, чтобы отдохнуть и набраться здоровья. У нас сейчас достаточно спокойно. Порядок в городе обеспечен. Порядок поддерживает и Росгвардия, и полиция, работу которой восстановили, уже начала выполнять свои обязанности», - сообщил «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 . Он добавил, что в городе сократили комендантский час - теперь он действует с 21:00 до 05:00». Дане відео має тривалість 00 хвилин 42 хвилин. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18 квітня 2022 року о 10 год. 37 хв. розміщено відео файл з заголовком (мовою оригіналу) «В ближайшее время в Бердянске соберут педагогов, чтобы решить вопрос с возобновлением учебного процесса. Это очень важный вопрос (возобновление обучения - ред.). Сложно потому что до сих пор педагоги боятся украинских репрессий. Убеждаем, что бы открыть заведения, чтобы дети получили образование. Сейчас на стадии запуска. Но еще ни одна школа, ни институты не работают. Мы планируем в ближайшее время собрать педагогов, объяснить ситуацию, чтобы обучать детей», - рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 53 секунди. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Крім того, в повідомленні, розміщеному на каналі 18.04.2022 року о 10 год. 42 хв. розміщено відео файл з заголовком (мовою оригіналу) «Бердянск налаживает торговые связи с Крымом. Продукты поставляют из Крыма. Хотя Херсон традиционно доставляет овощи и фрукты к нам. Налаживаем новые торговые связи с Крымом», - рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 19 секунд. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18 квітня 2022 року о 10 год. 47 хв. розміщено відео файл з заголовком (мовою оригіналу) « Фермеров Бердянска обеспечат удобрением и топливом, чтобы восстановить работы. Весной не сеет пшеницу. В конце апреля нужно сеять подсолнечники. Фермеры готовы работать, их нужно только обеспечить удобрением и топливом, чтобы они могли работать», рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 21 секунду. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Крім того, в повідомленні, розміщеному на каналі 18 квітня 2022 року о 10 год. 52 хв. розміщено відео файл з заголовком (мовою оригіналу) «Большая часть местных жителей Бердянска за Россию, считает исполняющий обязанности мэра города ОСОБА_6 . Люди еще не очень отошли. У нас беженцы из Мариуполя. Многие из них уехали в Крым, на Донбасс. Большая часть осталась в Бердянске. Напряжение мариупольцев передается местным жителям. В целом, большая часть за Россию. Некоторые есть проукраинские. Когда они будут убеждены, что у них будет Россия, государство Россия, паспорта российские, которые будем выдавать. Наш регион можно спокойно назвать проросийским», рассказал «Херсон 24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 ». Дане відео має тривалість 00 хвилин 10 секунд. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18 квітня 2022 року о 10 год. 57 хв. розміщено відео файл, в якому зафіксовано інтерв`ю за участі ОСОБА_35 (мовою оригіналу): «Большая часть скажем так, правильно что бы, это рынков и магазинов продовольственных открылось. Промышленных товаров открывается, но работает на остаток, потому что по промышленным товаром еще торговые связи скажем так отстают от продовольственных, налаживание. И планируем в ближайшее время открыть кинотеатр, что бы люди могли отдыхать и смотреть кино. И у нас уже больше двух недель, боюсь ошибиться, работают российское телевидение, 23 канала». Дане відео має тривалість 00 хвилин 37 секунд. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні.

Також, в повідомленні, розміщеному на каналі 18 квітня 2022 року об 11 год. 01 хв. розміщено відео файл в якому зафіксовано інтерв`ю за участі ОСОБА_35 (мовою оригіналу): «9 мая мы планируем провести праздник такой, достойный, который раньше так замалчивался или затирался. Мы думаем чтобы провести на должном уровне. Чтобы поздравить своих ветеранов и на этот великий праздник, что бы в городе отметили достойно». Дане відео має тривалість 00 хвилин 21 секунду. Відеозапис, долучений до матеріалів справи та був оглянутий в судовому засіданні (т.2 а.п.44-53);

- протокол огляду від 23 липня 2022 року, згідно з яким за участі спеціаліста ОСОБА_24 , слідчий провів огляд інформації, яка розміщена у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Під час огляду вказаного каналу виявлено наступну публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_13 о 13 год. 02 хв., яка має посиланні: https://t.me/brd_zavtra/322, прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора,мовою оригінала): «Обращение временно исполняющего обязанности Главы города Бердянска ОСОБА_6 к жителям города». Далі було виявлено публікацію від 24 березня 2022 року о 14 год. 01 хв., яка має посиланні: ІНФОРМАЦІЯ_56, прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Уважаемые жители Бердянска! Сегодня, 24 март 2022 года, в 15.00 на территории Бердянска и Бердянского района начинается цифровое телевещание 23 российских телеканалов и радиовещание в FM-диапазоне 3 российских радиостанций. Перенастраивайте свои теле- и радиоприемники и получайте правдивую и актуальную информацию!» Далі, того ж дня, 24 березня 2022 року, о 16 год. 18 хв. на каналі було опубліковане наступне повідомлення, яке має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_14 та наступний текст(з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): « Как и обещал и.о. мэра города ОСОБА_6 , (ІНФОРМАЦІЯ_9 ) в 15.00 24 марта 2022 года в Бердянске начали вещание 23 российских цифровых телеканала!»

В ході подальшого огляду знайдено публікацію від 25 березня 2022 року об 11 год. 03 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_16 прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_6 : полное списание долгов по оплате ЖКХ для жителей города, в перспективе - снижение тарифов в несколько раз; возобновлена работа администрации города (пл.Единства 2), на работу приглашаются дополнительные специалисты; владельцам торговых предприятий предлагается продлить режим работы магазином до 17.00».

Далі було виявлено публікацію від 26.03.2022 року о 10 год. 08 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_14 прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Заявление и.о. мэра города Бердянска ОСОБА_6 : работа экстренных служб на личном контроле мэра; бесплатная заправка служебных автомобилей пожарной службы и скорой помощи; наложен вылов рыбы промысловых пород, 30% улова рыбаки будут передавать безвозмездно в социальные учреждения города».

Від цього ж дня, було виявлено наступний пост о 18 год. 25 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_16 та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): « Видеофакт. Исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 передал гуманитарную помощь беженцам из Мариуполя ».

В ході подальшого огляду було виявлено публікацію від 29 березня 2022 року об 11 год. 47 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_16 та містить наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 обеспечил доставку продовольственной помощи жителям поселка 8 Марта».

Далі, на каналі було розміщене повідомлення від 29 березня 2022 року о 13 год. 32 хв., яке має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_16 та містить прикріплені 2 фото та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Исполняющим обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_6 был подписан Приказ о создании городского органа исполнительной власти - мэрии. Также, в целях организации и координации предпринимателей города, для приобретения ими медикаментов и топлива на территории Российской Федерации, мэром был учрежден « Союз предпринимателей и частных инициатив Бердянска ».

В той же день, пізніше, о 15 год. 56 хв. на каналі було опубліковано повідомлення, яке містить посилання: ІНФОРМАЦІЯ_19 та містить наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Очередную партию гуманитарной помощи направил исполняющий обязанности главы города Бердянска ОСОБА_37 на одну из баз отдыха, где временно размещены беженцы из Мариуполя. В столовую базы была доставлена крупная партия замороженного мяса птицы - важного продукта питания для людей, которые последние три недели в Мариуполе жили на крупах и воде. Научившиеся в трудное время самоорганизовываться, мужчины перенесли груз на кухню, а женщины приступили к приготовлению пищи. Оказывается в короткий строк практически без всего, что накапливали годами, мариупольцы выразили благодарность всем, кто оказывает им помощь - продуктами, вещами и добрыми словами».

В ході подальшого огляду (на момент його проведення на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_20 », який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_14 було вже 12 618 підписників), виявлено публікацію від 02 квітня 2022 року о 14 год. 24 хв., яка має посилання ІНФОРМАЦІЯ_14 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Автомобили очередного, 3-го конвоя МЧС России доставили в Бердянск по просьбе исполняющего обязанности мэра города ОСОБА_6 гуманитарную помощь в виде продуктов питания».

Далі на каналі розміщено пост від 13 квітня 2022 року о 10 год. 10 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_23 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Гуманитарную помощь семье беженцев из Мариуполя оказал исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 . Представители Вооруженных Сил России, по просьбе градоначальника привезли многодетной семье продукты питания, бытовую химию и предметы личной гигиены. В настоящее время их приютила в своем доме семейная пара. Они поделились с беженцами питанием, деньгами, в комнаты для них предоставили обогреватели, подключили горячую воду».

Наступною була виявлена публікація від 18 квітня 2022 року об 11 год. 31 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_23 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Бердянск налаживает торговые связи с Крымом. Продукты поставляют из Крыма. Хотя Херсон традиционно доставляет овощи и фрукты к нам. Налаживаем новые торговые связи с Крымом », - рассказал «Херсон24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 ».

Далі було виявлено публікацію від 29 квітня 2022 року о 16 год. 23 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_26 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): « В Бердянске планируют отмечать День Победы . 9 мая мы планируем провести. Праздник достойный, который раньше так замалчивался или затирался. Надо провести на должном уровне, чтобы поздравить ветеранов», - сообщил «Херсон24» исполняющий обязанности мэра Бердянска ОСОБА_6 ».

Подальшим оглядом було виявлено публікацію від 28.04.2022 року о 23 год. 10 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_19 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: повышение тарифа на проезд в общественном транспорте не будет, ремонт дорог будет продолжен, мэрия не допустила отключения Киевом городского освещения».

Далі було знайдено пост від 29 квітня 2022 року о 20 год. 38 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_27 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: в субботу будут зарегистрированы первые шесть бракосочетаний, 1 мая в Бердянске пройдет праздничный концерт, Росгвардия и полиция Бердянска поддерживают общественный порядок в городе, Бердянск готовится к празднованию Дня Победы».

В подальшому знайдена публікація від 30 квітня 2022 року о 13 год. 47 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_29 та містить прикріплене відео та наступний текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): « ОСОБА_39 приехала делегация иностранных журналистов, что бы лично убедится в мирной обстановке, восстановлении жизнедеятельности города. Репортеров интересует обеспечение безопасности мирных жителей, работа магазином, рынков, предприятий и заводов, настроения горожан, оборот валют. Пресс-подход дает исполняющий обязанности мэра города Бердянска ОСОБА_6 ».

Наступною була виявлена публікація від 04 травня 2022 року о 19 год. 02 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_14 та до якої прикріплене відео та подальший текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: об увеличении продолжительности комендантского часа, о строках восстановления сотовой связи в городе, о восстановлении в полном объеме работы ЗАГСа, о режиме работы магазинов и аптек, о порядке выезда в Республику Крым, о планируемых мероприятиях ко Дню Победы».

Далі, 05 травня 2022 року на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_20 » о 18 год. 56 хв. було розміщено за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_14 відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: о строках восстановления работы школ и детских садок, о порядке выдачи документов об окончании образования в школе, о языке преподавания в школе, об изменении программы обучения в школе, о проведении ремонтов в школах в летний период».

В подальшому оглядом було виявлено публікацію від 11 травня 2022 року о 16 год. 10 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_32 та містить відео та подальший текст (з дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: празднование Дня Победы в Бердянске пошло с успехом и без происшествий, отказ в приеме для оплаты металлических монет незаконен, Россия поможет Бердянску с ремонтом дорог, расчищено устье реки Берда, с 15 мая вводится запрет на промышленный вылов рыбы».

Далі було знайдено публікацію від 12 травня 2022 року о 17 год. 07 хв., за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_33 яка містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: Бердянск готовится к курортному сезону, мэрия продолжает оказывать гуманитарную помощь бердянцам ».

Подальшим оглядом виявлено пост від 13 травня 2022 року о 14 год. 49 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_35 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: в Бердянске возобновляют работу спортивные учреждения, в отделе образования провели собеседование с директорами школ, учреждения культуры заработают в ближайшее время, возобновлена работа маршрутного транспорта в садово-огородные товарищества».

Наступною була виявлена публікацію від 19 травня 2022 року о 16 год. 50 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_16 та містить прикріплені відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: В Бердянске проведена проверка работоспособности системы оповещения, в городе возобновлена работа бюро технической инвентаризации, мэрия возобновляет работу учреждения культуры города».

Далі, оглядом була знайдена публікація від 24 травня 2022 року о 14 год. 06 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_37 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: Бердянск входит в рублевую зону, с 25 мая 2022 года начинается выплата пенсий в рублях, на первом этапе выплата пенсий будет производится пенсионерам Центрального микрорайона, микрорайонов Колония, Коса и Макорты, выплата пенсий пенсионерам в российских рублях будет производится в бывшем отделении «Ощадбанка» по адресу пр- Азовский, д.5, официальный курс гривны к рублю установлено 1:2 (1 гривна =2 рубля), во всех магазинах, торговых сетях и предприятиях, оказывающих услуги, должны быть установлены ценники на товар (услугу) в рублях и одновременно в гривнах по официальному курсу».

Подальшим оглядом виявлено пост від 26 травня 2022 року о 19 год. 51 хв., який має посилання ІНФОРМАЦІЯ_38 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: пенсии в размере 10 000 российских рублей получат все пенсионеры Бердянска, выплаты производятся только пенсионерам, зарегистрированным в Пенсионном фонде, для получения пенсии с собой необходимо иметь паспорт, пенсионное удостоверение и их копии».

Наступною була виявлена публікація від 27 травня 2022 року о 17 год. 28 хв., яка має посилання ІНФОРМАЦІЯ_16 та містить прикріплене відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: в Приморске возобновляется работа мэрии, в Бердянске бензин втрое дешевле, чем на Украине, штат бердянской мэрии укомплектован на 90%».

Далі було знайдено публікацію від 02 червня 2022 року о 18 год. 21 хв., за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_40 та містить прикріплене відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: Киев умышленно отключил сотовую связь в городе, отключением связи Украина нарушает права жителей Запорожской и Херсонской областей, у бердянцев уже есть возможность приобрести сим-карты российского оператора связи».

Подальшим оглядом виявлено пост від 03 червня 2022 року о 17 год. 48 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_41 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. мэра Бердянска ОСОБА_6: в Бердянск приехали первые отдыхающие, учреждения отдыха готовы к приему отдыхающих, в Бердянске тихо, мирно и безопасно».

Далі, 10 червня 2022 року на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_20 » о 18 год. 28 хв. було розміщено за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_43 відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора, мовою оригіналу): « Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_6 : с 12 июня комендантский час в Бердянске сокращен и будет действовать с 23.00 до 05.00, движение маршрутных автобусов продлено: 12 июня - до 22.30, с 13 июня - до 21.00, в канун Дня России в Бердянске пройдет субботник».

Подальшим оглядом виявлено пост від 05 червня 2022 року о 23 год. 03 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_45 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): « Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_6 : в Бердянске зарегистрировано уже более 2500 предпринимателей, владельцам отелей и санаториев нужно зарегистрироваться и получить лицензии, в настоящее время налоговые платежи значительно ниже, чем при киевском режиме; за аренду коммунальной собственности нужно платить; к неплательщикам будет жесткий подход; администрация города заинтересована в развитии предпринимательства».

Далі, оглядом була знайдена публікація від 16 червня 2022 року о 18 год. 14 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_46 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): « Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_6 : у бердянских выпускников есть возможность получить документы об окончании школы образца Российской Федерации; для получения российских документов необходимо до 20 июня подать заявление и 22 июня пройти мультитестирование; в Бердянске назначены директора всех школ и детских садов; занятия в кружках и секциях для детей бесплатны».

Подальшим оглядом виявлено пост від 21 червня 2022 року о 16 год. 41 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_23 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Военнослужащие Росгвардии по просьбе исполняющего обязанности Главы военно-гражданской администрации города ОСОБА_6, раздали гуманитарную помощь жтелям микрорайона «АКЗ» города Бердянска».

Наступною була виявлена публікація від 24 червня 2022 року о 15 год. 02 хв., яка знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_14 та містить прикріплене відео та текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Российские военнослужащие, по просьбе и.о. Главы военно-гражданкой администрации города Бердянска А.С. ОСОБА_6, доставили в села Новопетровка , Старопетровка и Красное Поле гуманитарную помощь в виде продуктовых наборов».

Далі, 24 червня 2022 року на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_20 » о 20 год. 09 хв. було розміщено за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_48 відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора, мовою оригіналу): « Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_6 : Бердянск готовится к возобновлению подачи газа, продувка газопроводу уже идет в Бердянском районе, в городе создано коммунальное предприятие «Бердянскгаз». Есть оборудование и специалисты; безопасность требует времени при подключении газа».

Далі, оглядом була знайдена публікація від 26 травня 2022 року о 09 год. 25 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_57 та містить відео з наступним текстом (із збереженою орфографією і пунктуацією автора, мовою оригіналу): « В Бердянске скоро будет газ. Об этом заявил в своем видеообращении Глава военно-гражданской администрации города ОСОБА_41 . Конкретная дата пока не называется. Ведь подача газа в Бердянск связана с рядом технических моментов и, прежде всего, с вопросами безопасности. Однако в мариупольской Ялте газ уже есть. Газ есть уже на главной газораспределительной станции Мангуша. По словам ОСОБА_6 , сейчас идет продувка газопроводов на территории Бердянского района. Специалисты военно-гражданской администрации уже наладили контакт с представителями «Донбасстрансгаза», которые будут осуществлять подачу газа в Бердянск. Но газ - это взрывоопасно и его подключение - это длительная и серьезная процедура. Бердянцы наверняка помнят весну 2021 года, когда плановый ремонт газораспределительных подстанций в городе занял 5-7 дней. А на возобновление подачи газа ушло более месяца. Это при том, что в Бердянск на усиление были присланы бригады газовых служб из других городов области. Вот поэтому точные строки, когда бердянцы получат газ, назвать в данный момент невозможно. Однако как заверил глава военно-гражданской администрации Бердянска, власти города делают все возможное, чтобы Бердянск максимально быстрее был с газом».

Подальшим оглядом виявлено пост від 28 червня 2022 року о 20 год. 55 хв., який має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_50 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу ): «Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_6 : с 1 июля в Бердянске и Бердянском районе вводятся новые тарифы на коммунальные услуги; в совокупности новые тарифы будут ниже тех, что были при Украине; оплачивать июльское потребление нужно будет в августе; куб стоков и воды подешевел более чем на 25%; газ подешевел почти в два раза; показания счетчиков нужно зафиксировать на 30 июня - сделайте их фото».

Далі виявлено публікацію від 30 червня 2022 року о 15 год. 51 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_19 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Исполняющий обязанности Главы военно-гражданской администрации г. Бердянска ОСОБА_42 в прямом эфире в интервью журналистам телеканала «Россия-24» рассказал об обстановке в городе и о работе Бердянского порта».

Подальшим оглядом виявлено пост від 30 червня 2022 року о 20 год. 13 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_19 та містить відео та вказаний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Российские военнослужащие, по просьбе и.о. Главы военно-гражданской администрации г. Бердянска ОСОБА_42 , доставили в город Приморск гуманитарную помощь в виде продуктовых наборов».

Далі було виявлено публікацію від 15 липня 2022 року о 18 год. 28 хв., яка має посилання: ІНФОРМАЦІЯ_51 та містить відео та наступний текст (із дотриманням орфографії та пунктуації автора, мовою оригіналу): «Брифинг и.о. ВГА Бердянска ОСОБА_6 : С августа в Бердянске возобновляют работу детские сады; нормы питания детей существенно увеличены, но родителям платить не придется; в Бердянске начался ремонт дорог; Водоканал приступает к замене аварийного коллектора; заявление на получение паспорта РФ подали уже почти 3600 бердянцев».

Всі вказані відеозаписи, долучені до матеріалів справи та були оглянуті в судовому засіданні (т.2 а.п.54-78);

- протокол за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних комунікаційних мереж мобільного телефонного номеру НОМЕР_5 , яким користується громадянин України ОСОБА_6 , від 23 травня 2022 року, проведеного на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду № 10/1140т від 24 березня 2022 року, під час якого були зафіксовані телефонні розмови ОСОБА_6 з представниками російської влади (військовим комендантом), в яких 09 квітня 2022 року ОСОБА_6 надає накази щодо пропуску техніки на блок-постах. Крім того, 09 квітня 2022 року зафіксовані розмови, з яких убачається, що ОСОБА_6 працює в мерії м. Бердянська та займається видачею ліцензій на право роботи приватним підприємцям. В подальшому в розмові інший абонент зазначає ОСОБА_6 , що вона займається створенням податкової, прокуратури та судів. З телефонної розмови від 10 квітня 2022 року убачається, що ОСОБА_6 на території м. Бердянськ планує створити «Союз підприємців». Згідно з телефонною розмовою, яка відбулась 11 квітня 2022 року ОСОБА_6 організовує роботу в мерії окупованого м. Бердянськ. В розмові, яка відбулась 11 квітня 2022 року, ОСОБА_6 зазначає особі, що вносить його кандидатуру на розгляд до кураторів військово-цивільної адміністрації для вирішення кадрового питання чоловіка. Крім того, в розмові, яка відбувалась 11 квітня 2022 року ОСОБА_6 представився співрозмовнику як мер міста та обговорив питання збору оперативного штабу. В подальшому в розмові від 12 квітня 2022 року ОСОБА_6 зазначає особі чоловічої статі, що по суботам о 10:30 в кабінеті мера буде проведена нарада оперативного штабу, в якій будуть брати участь силові структури, зокрема поліція та рибінспекція. В телефонній розмові 12 квітня 2022 року ОСОБА_6 вказав, що м. Бердянськ вже з`явився газ та бензин, після чого зазначив, що йому потрібні списки пенсіонерів для того, щоб російська влада могла видавати пенсії. Також у вказаній бесіді ОСОБА_6 повідомив, що він займається проблемними питаннями м. Бердянськ, взяв на баланс міста поліцію, якій збирається виплачувати заробітну плату та забезпечить місто продовольчими та іншими товарами, бензином. З розмови, яка відбулась 25 квітня 2022 року, убачається, що ОСОБА_6 займається освітянськими функціями та шукає особу, яка б займалась організацією початку навчання у школах та університетах (т.2 а.п.115-155);

- протокол тимчасового доступу до речей і документів від 06 червня 2022 року, який був проведений на підставі постанови прокурора відділу Запорізької обласної прокуратури від 19 травня 2022 року, під час якого у оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна» було вилучено інформацію в електронному вигляді, що записана на електронний носій інформації CD-диск на якому знаходиться код «GD-22-02553/кі від 26.05.2022 року» (т.2 а.п.160-161);

- протокол огляду від 18 липня 2022 року, під час якого було оглянуто оптичний диск CD-R, на якому зроблено написи «ВФ Україна», «ЄРДР 0333 від 26 квітня 2022 року» та «GD-22-02553/кі від 26 травня 2022 року», вказаний диск поміщено у дисковод системного блоку службового комп`ютеру. При загрузці та відкритті диску, встановлено, що на ньому міститься файл «05167.xlsx», розміром на диску 414 КБ (423 936 байт), створений 26 травня 2022 року о 13 год. 08 хв. 49 сек. Оглянувши зміст інформації, яка міститься у вказаному файлі, встановлено, що зазначена інформація стосується вхідних та вихідних з`єднань телефонного номера НОМЕР_5 , яким користується ОСОБА_6 , із зазначенням місця виходу в ефір, дати та часу початку, кінця і тривалість з`єднання, номерів ІМЕІ та номерів телефонів, з якими було здійснено з`єднання, адреси базових станцій в межах здійсненого сеансу зв`язку, SMS- повідомлень за період з 01 січня 2022 року по 19 травня 2022 року. Так, під час проведення огляду вказаної інформації встановлено, що з 24 лютого 2022 року по 13:38 17 травня 2022 року мобільний телефон ОСОБА_6 перебував в зоні дії базових станцій, які знаходяться у с.Новопетрівка Бердянського району Запорізької області, м.Бердянськ Запорізької області, м.Мелітополь Запорізької області, смт.Приазовське та с.Володимирівка Мелітопольського району Запорізької області. Разом з тим, за період з 13:44 17 травня 2022 року по 23:00 19 травня 2022 року адреси базових станцій, де перебував мобільний телефон ОСОБА_6 , не відображаються (т.2 а.п.162-168).

Отже, сукупністю досліджених доказів поза розумним сумнівом підтверджується те, що ОСОБА_6 , будучи громадянином України, добровільно зайняв посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій - виконувача обов`язки мера м.Бердянська, у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території - мерії міста Бердянськ, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, площа Єдності, 2, та вчинив в умовах воєнного стану умисні активні дії на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, надаючи представникам російської федерації допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

Вказаний факт підтверджується показаннями свідка ОСОБА_21 , а також відомостями з протоколів оглядів інформації, яка розміщена у Всесвітній мережі Інтернет про новини щодо громадянина України ОСОБА_6 , а також інформації у додатку «Telegram», а саме: публікації на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Окрім того, з протоколу за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних комунікаційних мереж мобільного телефонного номеру НОМЕР_5 , яким користується громадянин України ОСОБА_6 від 23 травня 2022 року, проведеного на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду № 10/1140т від 24 березня 2022 року, убачається, що ОСОБА_6 , будучи в.о. мера м.Бердянська, мав телефонні розмови з представниками російської влади (військовим комендантом), в яких 09 квітня 2022 року ОСОБА_6 узгоджував питання щодо пропуску техніки на блок-постах, а також мав інші телефонні розмови, пов`язані безпосередньо з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконному органі влади - мерії м.Бердянська, створеної на тимчасово окупованій території України.

Отже, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про доведеність вини обвинуваченого ОСОБА_6 у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 111, ч.5 ст. 111-1 КК України.

Свої висновки суд належним чином вмотивував в оскаржуваному вироку та з цими висновками повністю погоджується колегія суддів.

Всі доводи сторони захисту, які є аналогічними тим, що викладені в апеляційній скарзі захисника, були перевірені судом першої інстанції та на ці доводи надана аргументована та змістовна відповідь у вироку.

Зокрема, суд обґрунтовано відкинув доводи захисника про те, що ОСОБА_6 діяв недобровільно, а під примусом з боку представників окупаційної влади.

Так, з телефонних розмов обвинуваченого ОСОБА_6 убачається, що останній активно підтримав режим окупаційної влади, спонукав інших осіб (громадян України), зокрема посадових осіб (громадян України) до участі у незаконно створених органах влади, надавав всіляку допомогу представникам військової окупаційної адміністрації рф, обговорював питання щодо здійснення впливу на громадян України, які намагалися перешкодити діяльності окупаційної влади.

Зазначене є свідченням невимушеності його поведінки, відсутності будь-якого примусу щодо нього, а відтак, і цілковитої добровільності його дій.

Окрім того, при апеляційному розгляді прокурором зазначено (і це стороною захисту не спростовано), що відсутні відомості про те, що ОСОБА_6 будь-яким чином повідомляв компетентним органом України про здійснення на нього тиску з боку представників окупаційної влади тощо. В той же час, після направлення ОСОБА_6 засобами телефонного зв`язку повідомлення про підозру, яке отримано адресатом (що підтверджується матеріалами провадження), від останнього не надійшло будь-яких заяв.

Захисник - адвокат ОСОБА_8 повідомив, що із своїм підзахисним він зв`язку не має та з ним не спілкувався.

Отже, вказані доводи захисника ґрунтуються на припущеннях, що останнім не заперечується.

Також суд обґрунтовано не погодився з доводами захисника про те, що ОСОБА_6 після окупації м.Бердянськ виконував забезпечення життєдіяльності населення, яке лишилося у місті, вирішував життєво важливі питання ЖКГ, постачання продуктів, діяльність структур міста, пенсії та інше, тобто діяв виключно в інтересах громади міста, а решта питань вирішувалась окупантами.

На спростування цих доводів суд правильно звернув увагу на те, що зі змісту досліджених колегією суддів відео повідомлень, на яких зафільмований ОСОБА_6 , та письмових повідомлень, зроблених від його імені у телеграм-каналах, убачається, що останній неодноразово повідомляє мешканцям міста, що гуманітарна допомога доставляється гуманітарними конвоями росії, налагоджено постачання продуктів харчування із Криму, який на той момент також перебував під окупацією росії, неодноразово зауважував на тому, що на території м.Бердянськ впроваджується транслювання російських телеканалів, забезпечується Інтернет та мобільний зв`язок російських операторів, забезпечується перехід на російський рубль. Досліджені докази свідчать про те, що діяльність ОСОБА_6 була спрямована не тільки на забезпечення гуманітарних потреб громадян, а і на впровадження нових правил та норм, які вже запровадженні та існують на території росії. Одночасно ОСОБА_6 не визнавав повноваження діючої законної влади у місті, яка, за повідомленнями свідка ОСОБА_43 , намагалась працювати у місті до початку березня 2022 року, тобто вчиняв активні дії на запровадження та зміцнення влади окупаційної адміністрації, особисто закликав мешканців м.Бердянськ отримувати паспорти російської федерації, переконував останніх, що росія у місті тепер назавжди, приймав рішення щодо видачі правовстановлюючих документів від імені окупаційної та незаконної влади росії (щодо отримання освіти, реєстрації підприємств, видачі ліцензій тощо), тобто фактично здійснював підривну діяльність проти України, чим спричинив шкоду її суверенітету та територіальній цілісності.

Таким чином, розглянувши кримінальне провадження з дотриманням положень ч.1 ст.337 КПК України, в межах висунутого обвинувачення, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ, наданий стороною обвинувачення, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку, обґрунтовано вважав зазначені докази належними, допустимими, достовірними та в сукупності - достатніми для прийняття рішення про винуватість обвинуваченого ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень.

Покарання обвинуваченому ОСОБА_6 призначено з дотриманням вимог ст.65 КК України, з урахуванням ступеню тяжкості та фактичних обставин вчинених кримінальних правопорушень, особи винного тощо.

Свої висновки в частині призначеного покарання суд також належним чином вмотивував у вироку.

Підстав для пом`якшення покарання ОСОБА_6 колегія суддів не убачає.

Колегія суддів вважає, що в апеляційній скарзі захисника не наведено переконливого обґрунтування на спростування висновків суду, викладених у вироку, а тому вказана скарга задоволенню не підлягає.

Порушень кримінального процесуального закону, які тягнуть зміну чи скасування вироку суду першої інстанції, при апеляційному розгляді не встановлено.

Керуючись ст.ст. 404-405, 407 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

апеляційну скаргу захисника - адвоката ОСОБА_8 залишити без задоволення.

Вирок Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 13 березня 2023 року, яким ОСОБА_6 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1 КК України, залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її оголошення.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено29.08.2023
Номер документу113047810
СудочинствоКримінальне
Сутьюридичну особу, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та в установчих документах товариства одночасно), які пов`язані зі зміною розміру статутного капіталу та його учасників і засновників: заборони розпоряджатися продавати і дарувати, міняти, іншим способом відчужувати майно товариства, передавати його під заставу або управління, арешт шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження, на належну ОСОБА_6 частку в розмірі 5% у статутному капіталі ТОВ «Бердянська керуюча компанія», яка складає 50 гривень, а також на належну йому частку в розмірі 50% у статутному капіталі ТОВ «АЗОВ БУД ПАРТНЕР, яка складає 1000 гривень, залишений до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна. Арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 05 квітня 2022 року, яке належить ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: автомобіль марки NІSSАN QАSНQАІ, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , із забороною його відчуження, залишений до фактичного виконання вироку суду в частині конфіскації майна. В апеляційній скарзі захисник - адвокат ОСОБА_8 просить оскаржуваний вирок суду скасувати, кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 закрити. В обґрунтування апеляційної скарги зазначає, щообвинувачений ОСОБА_6 не має судимості, не має на утриманні неповнолітніх дітей, вчинив особливо тяжкий злочин, не раніше 28 лютого 2022 року, будучи головою Бердянської політичної партії «Союз лівих сил», колишнім депутатом партії «За майбутнє», добровільно

Судовий реєстр по справі —331/2611/22

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Вирок від 13.03.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 03.10.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 18.08.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні