Ухвала
від 13.03.2023 по справі 520/28138/21
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

13 березня 2023 р.Справа № 520/28138/21Суддя Другого апеляційного адміністративного суду Мельнікова Л.В., в порядку підготовки справи до апеляційного розгляду, розглянувши у порядку письмового провадження у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду у місті Харкові клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Сільченка Сергія Олександровича про виклик до суду свідків у справі за апеляційною скаргою представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Сільченка Сергія Олександровича на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 03.11.2022 року у справі № 520/28138/21,-

в с т а н о в и л а:

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 02.03.2023 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Сільченка С.О. на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 03.11.2022 року по справі № 520/28138/21 (розгляд справи відбувся за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Одночасно скаржником заявлено клопотання про виклик до суду апеляційної інстанції, свідків: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Клопотання вмотивовано тим, що розгляд справи у форматі спрощеного провадження без виклику сторін не дозволив викликати цих свідків для допиту у судовому засіданні. Цим самим позивач був позбавлений можливості надати додаткові докази на підтвердження своєї позиції, а з моменту оголошення в Україні воєнного стану він взагалі не мав можливості подання будь-яких додаткових пояснень та документів.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 306 КАС України суддя-доповідач в порядку підготовки справи до апеляційного розгляду за клопотанням учасників справи вирішує питання про виклик свідків, призначення експертизи, судових доручень щодо збирання доказів, залучення до участі у справі спеціаліста, перекладача; вирішує інші письмово заявлені клопотання учасників справи.

Вважаю, що заявлене клопотання не підлягає задоволенню. з огляду на наступне.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи (ч. 1 ст. 72 КАС України).

Відповідно до ч 2 ст. 72 КАС України ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

За частиною 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Позивач, особи, якім законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви (ч. 2 ст. 79 КАС України).

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, якщо особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї (ч. 8 ст. 79 КАС України).

Частиною 3 ст. 92 КАС України унормовано, що заява про виклик свідків має бути подана якщо справа розглядається в прядку спрощеного позовного провадження до початку першого судового засідання у справі. Перше судове засідання проводиться не пізніше тридцяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Матеріали справи посвідчують ту обставину, що до позовної заяви у справі, що розглядається, позивач ОСОБА_1 не додавав заяву про виклик свідків. Заява про виклик свідків не була подана позивачем і на протязі тридцяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Отже твердження представника позивача про те, що саме розгляд справи судом першої інстанції у форматі спрощеного провадження без виклику сторін не дозволив позивачу викликати цих свідків для допиту у судовому засіданні не відповідають фактичним обставинам.

Відповідно до положень ст. 124 Конституції України та ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя в Україні здійснюють виключно суди в будь-якому правовому режимі, у тому числі воєнного стану.

Сам факт запровадження в Україні воєнного стану, без обґрунтування неможливості звернення до суду (позивачем, його представником) із заявою про виклик свідків через запровадження такого стану, не можна вважати безумовно поважною причиною неможливості подання доказів, у вказаний у ч.ч. 2, 8 ст. 79 КАС України строк, з причин, що не залежали від цих осіб.

Твердження представника позивача про те, що з моменту оголошення в Україні воєнного стану він взагалі не мав можливості подання будь-яких додаткових пояснень та документів, не підкріплені відповідними доказами, тобто є необґрунтованими.

На підставі наведеного, керуючись ст. 306 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И Л А:

У задоволені клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Сільченка Сергія Олександровича про виклик до суду свідків у справі № 520/28138/21 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Мельнікова Л.В.

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109500073
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері освіти, науки, культури та спорту

Судовий реєстр по справі —520/28138/21

Постанова від 27.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Постанова від 27.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 24.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 13.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 10.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 02.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 12.12.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Рішення від 03.11.2022

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні