Постанова
від 23.02.2023 по справі 495/8918/22
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/8918/22

№ провадження 1-кс/495/386/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2023 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м.Білгород-Дністровському клопотання прокурора Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 про проведення огляду, -

В С Т А Н О В И В:

До Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 23.02.2023 року надійшло клопотання прокурора Білгород-Дністровськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 про проведення огляду, яке було надано в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022162240000058 від 08.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 241 КК України.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні.

Посадовими особами товариства з обмеженою відповідальністю «Рибоконсервний завод Південний» упродовж тривалого часу, з порушенням спеціальних правил, без дотримання норм відповідних дозволів, здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферу повітря, чим забруднюється навколишнє середовище, що створює небезпеку для здоров`я людей та довкілля.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний» за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106, можливо здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. При візуальному спостереженні за діяльністю на території ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний» встановлено, що дим від спалювання відходів має інтенсивне забарвлення чорного або сіро-зеленого кольору, з різким специфічним запахом, що може свідчити про перевищення норм викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря.

Так, 09.11.2022 на підставі ухвали слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області на території ТОВ «РКЗ «Південний» проведено огляд та за участю спеціалістів Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська область) відібрані відповідні проби щодо фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме проведені вимірювання викидів, які потраплять в атмосферне повітря.

Під час проведення досудового розслідування, з метою визначення розмірів збитків та відповідно до пункту 3.11. Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря затвердженої наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля України № 277 від 28.04.2020, що означає про необхідність проведення додаткових відповідних вимірювань для встановлення концентрації забруднюючих речовин декілька разів.

Крім того, додатково допитаний у якості свідка ОСОБА_4 , який працює на посаді головного спеціаліста державного інспектора Південно-Західного округу в Державній екологічній інспекції ПівденноЗахідного округу (Миколаївська та Одеська області) показав, що дійсно, для проведення вказаного розрахунку, відповідно до методики щодо викидів у атмосферне повітря необхідно зробити декілька контрольних вимірювань.

Місцем та об`єктом огляду є територія ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний», розташована за адресою: за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106.

Згідно інформаційної довідки Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо об`єктів нерухомого майна, розташованих за адресою: ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний», розташована за адресою: за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106 право власності на них належить ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний», розташована за адресою: за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106 (код ЄДРПОУ 24759439) належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Істок», Форма власності: колективна, Частка власності: 1/1, Підстава виникнення права власності: свідоцтво про право власності, видане виконкомом Білгород-Дністровської міської ради, на підставі рішення № 48 від 02.02.2000.

В ході проведення огляду планується повторно оглянути територію ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний» включно з розташованими на зазначеній території будівлями та спорудами як адміністративного, господарсько-виробничого, так і побутового призначення, що використовуються вказаним підприємством, з метою виявлення, фіксації та вилучення доказів підтверджуючих факт забруднення атмосферного повітря, зокрема вилучення зразків та проб повітря, проведення інструментальних замірів викидів.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив задовольнити.

Мотивація суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що досудове розслідування здійснюється у кримінальному провадженні №42022162240000058 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.11 ст.241 КК України.

Відповідно до ч.2 ст.237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Так згідно зі ст.234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

При дослідженні наданих слідчим матеріалів слідчим суддею встановлено наявність зазначених у ч.3 ст.234 КПК України відомостей, клопотання слідчого відповідає вимогам, передбаченим КПК України.

В судовому засіданні встановлено, що досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022162240000058 здійснюється за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.241 КК України, тобто забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля. Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 08.11.2022.

Слідчим суддею, в ході розгляду клопотання дослідженні надані прокурором документи:

- повідомлення про кримінальне правопорушення в.о. начальника Держекоінспекції Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська область) вихідний за №25/1.0/ПО від 08.11.2022;

- постанова прокурора Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області про залучення спеціаліста від 09.11.2022;

- протокол додаткового допиту свідка ОСОБА_4 від 14.11.2022 з якого вбачається, що перебуваючи на посаді головного спеціаліста державного інспектора Південно-Західного округу в Державній екологiчнiй iнспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська областi) (далі Інспекція) у зв`язку з надходженням на адресу Інспекції великої кількості скарг на ТОВ "РКЗ «ПІВДЕННИЙ» про забруднення атмосферного повітря 25.10.2022р., 27.10.2022р., 03.11.2022р. відповідно до рейдових наказів для огляду ситуації за фактам, викладеним в скаргах, щодо рибозаводу ТОВАРИСТВА 3 ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "PК3 «ПІВДЕННИЙ»" (ТОВ "РКЗ «ПІВДЕННИЙ»"), за адресою: Одеська область, місто Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106 ним були здійснені огляди заводу, та проведенні заміри, однак на виконання п.3.11 Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків необхідно здійснити проведення відповідних вимірювань для встановлення концетрації забруднюючих речовин декілька разів;

- інформаційна довідка №314604231 від 09.11.2022 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, згідно якої об`єкт нерухомого майна - цілісний майновий комплекс, розташований за адресою: Одеська область, м.Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106, загальною площею 6007,5 кв.м. належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Істок», форма власності: колективна, частка власності: 1/1, підстава виникнення права власності: свідоцтво про право власності, видане виконкомом Білгород-Дністровської міської ради, на підставі рішення № 48 від 02.02.2000.

Ухвалою слідчого судді від 09.11.2022 в рамках кримінального провадження №42022162240000058 надано дозвіл слідчому СВ Білгород-Дністровського ВП ГУ НП в Одеській області ОСОБА_5 , прокурорам Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 на проведення огляду за участю головного спеціаліста державного інспектора з охорони навколишнього природнього середовища в Одеській області Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) ОСОБА_10 та/або інших співробітників Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), територій, службових кабінетів, приміщень та будівель, будинків, споруд, складів, гаражів та інших виробничих приміщень і транспортних засобів, розташованих на території об`єкта ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний» за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106 з метою виявлення, фіксації та вилучення доказів, що підтверджуючих факт забруднення атмосферного повітря, зокрема вилучення зразків та проб повітря, проведення інструментальних замірів викидів.

Прокурором зазначено, що з метою визначення розмірів збитків відповідно до пункту 3.11. Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря затвердженої наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля України № 277 від 28.04.2020, необхідно провести додаткові відповідні вимірювання для встановлення концентрації забруднюючих речовин декілька разів.

Як встановлено з дослідженого протоколу додаткового допиту свідка від 14.11.2022 державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Південно-Західного округу Державної екологічної інспекції ПівденноЗахідного округу (Миколаївська та Одеська області) ОСОБА_4 , для проведення розрахунку, відповідно до методики щодо викидів у атмосферне повітря необхідно зробити декілька контрольних вимірювань.

Таким чином, в ході розгляду клопотання слідчий суддя приходить до висновку, що проведення огляду обумовлюється необхідністю здобуття та фіксації доказів, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Згідно зіст.2 ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», рішення ЄСПЛ є обов`язковими для виконання Україною відповідно до ст.46 Конвенції. У своїх висновках ЄСПЛ неодноразово зазначав, що аби не суперечити ст.8 Конвенції, втручання у приватне життя повинно здійснюватися «згідно із законом», мати легітимну мету та бути необхідним у демократичному суспільстві для досягнення цієї мети (рішення у справі «Кривіцька та Кривіцький проти України», п.42; «Шалімов проти України», п.84; «Кузнецов проти України», п.134). Зокрема, у рішенні «Michaud v. France», п.94-1175, ЄСПЛ вказав, що вираз «передбачене законом» вимагає насамперед, щоб втручання ґрунтувалося на внутрішньому праві.

Відповідно до рішення «S. and Marper v. the UK», п.101, втручання буде таким, що є «необхідним у демократичному суспільстві», якщо воно відповідає вимогам «нагальної суспільної необхідності», зокрема єпропорційним його«законній меті», і якщо причини, наведені національними властями в його виправдання, є «суттєвими і достатніми».

Як зазначено в рішенні ЄСПЛ у справі «Геращенко проти України», п.132, для винесення постанови про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи суди відповідно до законодавства повинні переконатися в тому, що існують достатні підстави вважати, що розшукувані предмети знаходяться там».

Таким чином, в ході розгляду клопотання слідчий суддя приходить до висновку, що надання дозволу на проведення огляду необхідне для забезпечення повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, а також для отримання додаткових доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду кримінального провадження.

Разом з тим, в частині задоволення клопотання щодо зобов`язання ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний» безпосередньо/через підлеглих, чи інших осіб, які на наданий час займають територію ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний», приміщення, будівлі та споруди забезпечити надання доступу до огляду території ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний», розташованої за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106, включно з розташованими на зазначеній території будівлями та спорудами як адміністративного, господарсько-виробничого, так і побутового призначення, що використовуються вказаним товариством і вилучення зразків та проб повітря, проведення інструментальних замірів викидів слідчий суддя зазначає, що ухвалення зазначеного рішення виходить за межі його повноважень.

Згідно ч.2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, та виконання ухвали про дозвіл на проведення огляду регламентується положеннями, передбаченими ст. 236 КПК України.

Дослідивши надані до клопотання матеріали слідчий суддя приходить до висновку, що прокурором було доведено наявність підстав для проведення огляду з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин кримінального правопорушення для виконання завдань кримінального провадження, на підставі чого клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. 233, 234, 237 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Білгород-Дністровськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 пропроведення огляду,яке булонадано врамках кримінальногопровадження,відомості прояке внесенодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№ 42022162240000058від 08.11.2022,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого частиною1статті 241КК України задовольнити частково.

Надати дозвілслідчому СВБілгород-ДністровськогоРВП ГУНП вОдеській області ОСОБА_5 ,прокурорам Білгород-Дністровськоїокружної прокуратури ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,на проведенняогляду заучастю головногоспеціаліста державного інспектораз охоронинавколишнього природньогосередовища вОдеській областіДержавна екологічнаінспекція Південно-Західногоокругу (Миколаївськата Одеськаобласті) ОСОБА_10 та/абоінших співробітниківДержавної екологічноїінспекції Південно-Західногоокругу (Миколаївськата Одеськаобласті),за дорученнямспівробітників Білгород-ДністровськогоРВ УСБУв Одеськійобласті таза дорученнямспівробітників Білгород-ДністровськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті територій,службових кабінетів,приміщень табудівель,будинків,споруд,складів,гаражів таінших виробничихприміщень ітранспортних засобів, розташованих на території об`єкта ТОВ «Рибоконсервнийзавод «Південний»за адресою:Одеська область,м.Білгород-Дністровський,вул.Ізмаїльська,106 з метою виявлення, фіксації та вилучення доказів, що підтверджуючих факт забруднення атмосферного повітря, зокрема вилучення зразків та проб повітря, проведення інструментальних замірів викидів.

У частині зобов`язання ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний» забезпечити надання доступу до огляду території ТОВ «Рибоконсервний завод «Південний», розташованої за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Ізмаїльська, 106 відмовити.

Ухвала діє строком до 23.03.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109516984
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —495/8918/22

Постанова від 23.02.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 23.02.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 09.11.2022

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні