Рішення
від 14.03.2023 по справі 910/12701/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

14.03.2023Справа № 910/12701/22

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Біоконтакт"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Теплоенергосервіс"простягнення 20166,66 грнСуддя Смирнова Ю.М.

Без виклику учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Біоконтакт" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Теплоенергосервіс" 20166,66 грн штрафу.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору №14/07 від 14.07.2022 в частині реєстрації податкової накладної у встановлений строк.

Також позивач просив суд стягнути з відповідача 8500,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.11.2022 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №910/12701/22, вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи; встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали та для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив; встановлено строк для подання позивачем відповіді на відзив - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов.

30.11.2022 від відповідача надійшов відзив на позов, в якому останній проти заявлених позовних вимог заперечив. Серед іншого відповідач вказав, що ним, як стороною договору №14/07 від 14.07.2022, були виконані всі умови та зобов`язання, передбачені даним правочином, у тому числі й п.п.3.2, 3.3 договору. Відповідач вважає, що підстави для нарахування штрафу в розмірі суми ПДВ, вказаної в незареєстрованій податковій накладній відсутні, оскільки зазначена податкова накладна була подана відповідачем до податкової служби у терміни, які визначені п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України, а саме: 12 серпня 2022 року, проте, з незалежних від волі відповідача причин не була зареєстрована податковою інспекцією.

07.12.2022 від позивача надійшла відповідь на відзив, в якій останній проти тверджень відповідача, викладених ним у відзиві на позов, заперечив.

Згідно з ч.4 ст.240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

14.07.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Теплоенергосервіс" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Біоконтакт" (покупець) укладено договір №14/07 (договір), відповідно до умов якого постачальник зобов`язується передати у власність, а покупець прийняти і оплатити твердопаливну продукцію, найменування товару ДК 021:2015 - 09110000-3 Тверде паливо, а саме "Брикети торфові у біг-бегах" (далі - товар), покупець купує у постачальника товар у кількості 20 тонн шляхом самовивозу зі складу,що розташований за адресою: м.Київ, вул. Є.Харченка, буд.34. Постачальник зобов`язується відвантажити товар не пізніше ніж через сім дній з моменту оплати (п.п.1.1, 1.2, 1.3).

Загальна сума договору визначається як сумарна вартість поставленого товару згідно доданих до неї специфікацій (п.2.3 договору).

Продавець зобов`язаний надати покупцю за першою подією (отримання грошей чи відвантаження товару) податкову накладну складену в електронній формі, оформлену відповідно до правил, встановлених Податковим кодексом України. Оформлена продавцем податкова має бути зареєстрована у Єдиному реєстрі податкових накладних у строки, визначені у п.201.10 ст.201 ПКУ. У разі порушення продавцем вказаного обов`язку, продавець зобов`язаний сплатити покупцю штраф у розмірі суми ПДВ, вказаної в незареєстрованій податковій накладній, протягом 60 календарних днів після спливу термінів реєстрації (п.п.3.2, 3.3 договору).

Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 29.07.2022

(п.7.1 договору).

У специфікації №1 від до договору сторони погодили, зокрема, вид товару, кількість та вартість товару, що поставляється на суму 121000,00 грн.

На виконання умов договору покупцем було сплачено попередню оплату за товар на суму 121000,00 грн, що підтверджується платіжним дорученням №2497 від 20.07.2022.

При цьому постачальником було поставлено, а покупцем прийнято товар на загальну суму 117587,80 грн, що підтверджується видатковою накладною №39 від 20.07.2022 на вказану суму.

Також матеріалами справи підтверджено, що на виконання умов договору, у строк, який визначений у п.201.10 ст.201 Податковим кодексом України, відповідачем було сформовано та подано в електронному вигляді податкову накладну від 12.08.2022.

Втім реєстрація вказаної податкової накладної відповідно до квитанції №9157095127 від 12.08.2022 зупинена з посиланням на п. 201.16 ст.201 Податкового кодексу України, оскільки платник податку, яким подано для реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних відповідає п.8 Критеріїв ризикованості платника податку, запропоновано надати пояснення та копії документів щодо підтвердження інформації, зазначеної в ПН/РК для розгляду питання прийняття рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

За станом на день розгляду справи податковий орган рішення про відмову в реєстрації податкової накладної, виписаної відповідачем в ході виконання договору поставки, не прийняв.

05.11.2022 позивач направив відповідачу претензію про оплату штрафу на суму 20166,66 грн.

У відповіді на претензію №03/11 від 10.11.2022 відповідач зазначив про відсутність підстав для нарахування позивачем штрафу на визначену суму.

Як стверджує позивач у позовній заяві відповідач неналежним чином виконав свої зобов`язання за договором №14/07 від 14.07.2022 в частині реєстрації податкової накладної у встановлений строк, внаслідок чого позивач звернувся до суду з позовом про стягнення штрафу.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача не підлягають задоволенню, з наступних підстав.

За правовою природою укладений між сторонами договір є договором поставки.

Згідно ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ч.1 ст.265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 ст.662 Цивільного кодексу України визначено, що продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Покупець зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу (ч.1 ст.691 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.1 ст.692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

За змістом п.201.1 ст.201 Податкового кодексу України на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Пунктом 201.7 ст.201 Податкового кодексу України визначено, що податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Відповідно до п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними пунктом 198.5 статті 198 та пунктом 199.1 статті 199 цього Кодексу, - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені;

для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Відповідно до умов п.3.2 договору продавець зобов`язаний надати покупцю за першою подією (отримання грошей чи відвантаження товару) податкову накладну складену в електронній формі, оформлену відповідно до правил, встановлених Податковим кодексом України. Оформлена продавцем податкова має бути зареєстрована у Єдиному реєстрі податкових накладних у строки, визначені у п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України.

Згідно з п.3.3 договору сторони дійшли згоди, що у разі порушення продавцем вказаного обов`язку, продавець зобов`язаний сплатити покупцю штраф у розмірі суми ПДВ, вказаної в незареєстрованій податковій накладній, протягом 60 календарних днів після спливу термінів реєстрації.

Отже, встановлюючи відповідальність продавця у виді штрафу у розмірі суми ПДВ, вказаної в незареєстрованій податковій накладній, сторони у такий спосіб фактично передбачили компенсацію замовнику негативних наслідків, яких він може зазнати у разі невиконання продавцем передбаченого нормами податкового законодавства зобов`язання зі складення та реєстрації податкової накладної та неможливості отримання покупцем у зв`язку із цим податкового кредиту (така правова позиція викладена у постановах Верховного Суду у справах від 02.05.2018 у справі №908/3565/16, від 10.05.2018 у справі №917/799/17, від 07.02.2019 у справі №913/272/18).

Тобто, передбачена п.3.3 договору відповідальність продавця не пов`язана із виконанням ним своїх зобов`язань щодо поставки товару, оскільки виникає у разі невиконання продавцем вимог податкового законодавства.

Зазначення сторонами у договорі про обов`язок відповідача здійснити реєстрацію податкової накладної у Єдиному реєстрі податкових накладних протягом передбаченого законодавством строку не призводить до зміни характеру відповідних правовідносин із податкових на господарські.

Таким чином, невиконання або неналежне виконання таких умов договору (здійснення реєстрації податкової накладної тощо) не є правопорушенням у сфері господарювання та не може бути підставою для покладення на продавця господарської відповідальності у виді штрафної санкції.

Аналогічний висновок викладено у постановах Верховного Суду у справах №913/272/18, №908/3565/16, №917/799/17.

За таких обставин, враховуючи всі наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоконтакт" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Теплоенергосервіс".

Згідно положень ст.129 Господарського процесуального кодексу України, приймаючи до уваги висновки суду про відмову у задоволенні позовних вимог, судові витрати залишаються за позивачем.

Керуючись ст.ст.129, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. В позові відмовити повністю.

2. Судові витрати позивача залишити за позивачем.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст.ст.256, 257 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.М.Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109523054
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —910/12701/22

Постанова від 06.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Рішення від 14.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 28.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні