Постанова
від 16.08.2010 по справі 2а-5518/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.6.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

16 серпня 2010 року Справа № 2а-5518/10/1270

Луганський о кружний адміністративний су д у складі

судді: Смішливої Т.В.

при секретарі: Попові М.Г.

за участю:

представника позивача: Гарбуз К.А., дов. № 10 /9/10 від 04.01.2010

представника відповідача № 1: не з' явився

представник відповідача № 2: Махортова Ю.В., дов. №01/13-23/0/39-10 від 13.01.2010

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції в Артемівському районі м.Луг анська до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Реал строй», Виконавчого комітету Луганської міської ради про визнання правочину недійсни м, зобов' язання скасувати з апис про державну реєстрацію першого відповідача та прип инення юридичної особи,

В С Т А Н О В И В:

14 липня 2010 року до Луганськог о окружного адміністративно го суду надійшов позов Держа вної податкової інспекції в Артемівському районі м.Луган ська до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Реалст рой», Виконавчого комітету Л уганської міської ради про в изнання правочину недійсним , зобов' язання скасувати за пис про державну реєстрацію першого відповідача та припи нення юридичної особи.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що дер жавну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Реалстрой» проведено на п ідставі викрадених документ ів у ОСОБА_3, реєстрацію то вариства здійснено невідоми ми особами, а так само невідом і особи здійснюють господарс ьку діяльність від імені ТОВ «Реалстрой». Особа, зазначен а у якості засновника товари ства ОСОБА_3 пояснила, що в она особисто реєстрацією тов ариства не забмалась, нікому довіреності на проведення р еєстраційних дій не видавала , наміру займатись господарс ькою діяльністю не мала.

Позивач вважав, що у діях не відомих осіб, які здійснили д ержавну реєстрацію ТОВ «Реал строй» є ознаки фіктивного п ідприємництва, а правочин що до створення та реєстрації Т ОВ «Реалстрой» є недійсним ч ерез відсутність вільного во левиявлення його засновника на створення товариства.

У зв' язку з викладеним поз ивач просив суд визнати неді йсність вчиненого правочину , зобов' язати державного ре єстратора скасувати запис ві д 22.09.2006 № 12271070011007092 про державну реєс трацію суб' єкта підприємни цької діяльності - Товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Реалстрой», ідентифікаці йний код 34545750 як наслідок вчине ння нікчемного правочину, пр ипинити юридичну особу - Това риство з обмеженою відповіда льністю «Реалстрой».

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, надав поясненн я, аналогічні викладеним у по зові.

Представник першого відпо відача у судове засідання не з' явився, причини неявки су ду не повідомив, про дату, місц е та час слухання справи пові домлявся належним чином за ю ридичною адресою підприємст ва. Відповідно до ст. 35 КАС Укра їни вважається, що повістку в ручено, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відпо відного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтве рджується підписом відповід ної службової особи. За таких обставин суд вважає, що ОСО БА_4 про дату, час та місце ро згляду справи повідомлений н алежним чином.

Представник другого відпо відача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, поя снив, що первинну реєстрацію 22.09.2006 проведено Виконавчим ком ітетом Криворізької міської ради Дніпропетровської обла сті. При цьому, реєстрацію про ведено за заявою одного з зас новників ТОВ «Реалстрой» О СОБА_5 На час реєстрації ТОВ «Реалстрой» ні ОСОБА_6, ні ОСОБА_3 не були його засно вниками. Вважав, що реєстраці ю ТОВ «Реалстрой» проведено на законних підставах. Також зазначив, що на даний час ТОВ «Реалстрой» дійсно не знаход иться за юридичною адресою, п ро що 10.03.2010 внесено відповідний запис до держреєстра. У зв' я зку з цим представник другог о відповідача не заперечував лише проти позовної вимоги щ одо припинення юридичної осо би - ТОВ «Реалстрой».

Заслухавши пояснення пред ставника позивача та предста вника другого відповідача, д ослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах з аявлених позовних вимог і на даних сторонами доказів, оці нивши докази відповідно до в имог ст.ст. 69-72 КАС України, суд д ійшов висновку про часткову обґрунтованість заявлених в имог з таких підстав.

Відносини, які виникають у с фері державної реєстрації юр идичних осіб, регулюються За коном України «Про державну реєстрацію юридичних та фізи чних осіб-підприємців» від 15 т равня 2003 року.

Згідно зі ст. 38 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців» підставам и для постановлення судового рішення щодо припинення юри дичної особи, що не пов' язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема є:

- визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути;

- провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

- невідповідність мінімаль ного розміру статутного фонд у юридичної особи вимогам за кону;

- неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Судом встановлено, що юриди чна особа - Товариство з обм еженою відповідальністю «Ре алстрой», ідентифікаційний к од 34545750, зареєстровано як суб' єкт господарювання виконавч им комітетом Криворізької мі ської ради Дніпропетровсько ї області 22 вересня 2006 року за № 12271020000007092, про що свідчить довідка з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. (а.с. 28 - 33)

Згідно протоколу № 1 загальн их зборів учасників Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Реалстрой» від 20.09.2006 та Ста туту в редакції 2006 року заснов никами товариства є ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9. (а.с . 43 - 59).

Як вбачається з реєстрацій ної картки реєстрацію Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Реалстрой» здійснено за заявою ОСОБА_7 та на під ставі наданих документів, пе релік яких на час здійснення реєстрації відповідав вимог ам ст. 8, 24 Закону України «Про д ержавну реєстрацію юридични х та фізичних осіб-підприємц ів». (а.с. 35-42)

Відповідно до витягу з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців на час розгляду справи засновником Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Реалстрой» є ОСОБА_3, товариство зареєстровано за адресою м.Луганськ, Артемі вський район, кВ. Ленінсько го комсомолу, 7а. (а.с. 7 - 9)

10.03.2010 державним реєстратором виконавчого комітету Луганс ької міської ради внесено за пис № 13821430014015817 про відсутність юр идичної особи відповідача за юридичною адресою (а.с. 32).

Відповідно до пункту 4 части ни першої статті 17 Кодексу адм іністративного судочинства України компетенція адмініс тративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єк та владних повноважень у вип адках, встановлених законом.

Пунктом 8 частини першої ста тті 3 Кодексу адміністративн ого судочинства України визн ачено, що позивачем у адмініс тративній справі також є суб 'єкт владних повноважень, на в иконання повноважень якого п одана позовна заява до адмін істративного суду.

Згідно ч. 1 ст. 11 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу України» органи державн ої податкової служби у випад ках, в межах компетенції та у п орядку, встановлених законам и України, мають право, зокрем а, звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною з аявою) про скасування держав ної реєстрації суб'єкта підп риємницької діяльності.

Тобто, аналізуючи положенн я статей 11 Закону України «Про державну податкову службу У країни» та 38 Законом України « Про державну реєстрацію юрид ичних та фізичних осіб-підпр иємців» суд приходить до вис новку, що Державна податкова інспекція в Артемівському р айоні м.Луганська має право з вертатись до суду з даним поз овом.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців” держа вною реєстрацією юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців - є засвідчення факту с творення або припинення юрид ичної особи, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шля хом внесення відповідних зап исів до Єдиного державного р еєстру.

Як встановлено судом, юриди чну особу відповідача зареєс тровано 22.09.2006 за заявою одного з засновників товариством О СОБА_7

Однак, позовні вимоги Держа вної податкової інспекції в Артемівському районі м.Луган ська ґрунтуються на поясненн ях ОСОБА_3, яка пояснила, що у 2003 році нею було втрачено пас порт, а також про те, що вона не є засновником Товариства з о бмеженою відповідальністю « Реалстрой» та не має відноше ння до його господарської ді яльності. (а.с. 5-6)

Згідно довідки з ЄДР держав ну реєстрацію змін до устано вчих документів юридичної ос оби проведено 28.11.2008 за номером 1 2271050010007092 (а.с. 31)

Доказів того, що державну ре єстрацію новоутвореної, шлях ом заснування, юридичної осо би Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Реалстрой» проведено з порушенням чинн ого законодавства позивачем не надано та у ході розгляду с прави не встановлено.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 КАС Укр аїни суд розглядає адміністр ативні справи не інакше як за позовною заявою, поданою від повідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовн их вимог.

Відповідно до ст. 71 Кодексу а дміністративного судочинст ва України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення, крім випадків , встановлених ст. 72 цього Коде ксу.

Враховуючи, що позивачем пі д час розгляду справи не дове дено відсутності волевиявле ння засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Реалстрой» ОСОБА_7, ОСО БА_8 та ОСОБА_9 на створен ня та подальшої реєстрації в иконавчим комітетом Криворі зької міської ради Дніпропет ровської області 22 вересня 2006 р оку за № 12271020000007092 юридичної особи - Товариства з обмеженою відп овідальністю «Реалстрой», а обґрунтування щодо відсутно сті волевиявлення ОСОБА_3 стосуються внесення змін до установчих документів, заре єстрованих 28.11.2008 за номером 1227105001 0007092, позовні вимоги Державної податкової інспекції в Артем івському районі м.Луганська щодо визнання недійсним прав очину зі створення та держав ної реєстрації ТОВ «Реалстро й» суд вважає необґрунтовани ми та такими, що не підлягают ь задоволенню.

З підстав недоведеності су д вважає необґрунтованими та кож вимоги про зобов' язання державного реєстратора скас увати запис від 22 вересня 2006 ро ку за № 12271020000007092 про державну реєс трацію суб' єкта підприємни цької діяльності - Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Реалстрой».

Крім вищезазначених вимог позивач просив суд припинит и юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальніст ю «Реалстрой».

Згідно заяви про уточнення позовних вимог у якості підс тави для припинення Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Реалстрой» податковим о рганом визначено незнаходже ння ТОВ «Реалстрой» за юриди чною адресою.

Згідно п. 2 ст. 38 Закону Україн и від 15.05.2003р. № 755 - IV «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» , підставами для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язано з банкрутством юр идичної особи, зокрема, є наяв ність в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказан им її місцезнаходженням. Тоб то, наявність у Єдиному держа вному реєстрі запису про від сутність юридичної особи за вказаною адресою є підставо ю для припинення юридичної особи.

Матеріалами справи підтве рджено, що Товариство з обмеж еною відповідальністю «Реал строй» відсутнє за юридичною адресою, що підтверджено зап исом від 10.03.2010 в Єдиному державн ому реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємц ів. (а.с. 32)

Таким чином, вимоги Державн ої податкової інспекції в Ар темівському районі м.Лугансь ка про припинення юридичної особи - Товариства з обмежено ю відповідальністю «Реалстр ой» суд вважає обґрунтованим и та такими, що підлягають зад оволенню.

Питання по судових витрата х не вирішуються, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а статтею 94 Кодексу адміністра тивного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 2, 11, 17, 87, 94, 98, 158-163 Кодек су адміністративного судочи нства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Держа вної податкової інспекції в Артемівському районі м.Луган ська задовольнити частково.

Припинити юридичну особу в ідповідача - товариство з о бмеженою відповідальністю « Реалстрой» - код ЄДРПОУ: 34545750, з дійснену виконавчим комітет ом Криворізької міської ради Дніпропетровської області 2 2 вересня 2006 року за № 12271020000007092, взят о на облік виконавчим коміте том Луганської міської ради 09.12.2008, зареєстрованого за адрес ою: 91021, м. Луганськ, кв.Ленінсько го комсомолу, 7а.

В іншій частині позовних ви мог відмовити за необґрунтов аністю.

Копію даної постанови напр авити Управлінню державної р еєстрації та міського реєстр у Луганської міської ради (91055, м.Луганськ, вул.Коцюбинськог о,14), після набрання постаново ю законної сили.

Постанова суду першо ї інстанції набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарг и, встановленого Кодексом ад міністративного судочинств а України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання ап еляційної скарги судове ріше ння, якщо його не скасовано, на бирає законної сили після по вернення апеляційної скарги , відмови у відкритті апеляці йного провадження або набран ня законної сили рішенням за наслідками апеляційного про вадження

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повн оважень у випадках та порядк у, передбачених частиною чет вертою статті 167 цього Кодексу , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Смішлива Т.В.

Дата ухвалення рішення16.08.2010
Оприлюднено21.09.2010
Номер документу10954766
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5518/10/1270

Ухвала від 18.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 18.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 09.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

Постанова від 16.08.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Смішлива Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні