Ухвала
від 09.11.2010 по справі 2а-5518/10/1270
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Смішлива Т.В.

Суддя-доповідач - Блохін А.А.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2010 року справа №2а-5518/10/1270 приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Ш евченка, 26

Колегія суддів Донецьког о апеляційного адміністрати вного суду у складі: головуюч ого судді: Блохіна А.А., суддів : Карпушової О.В., Юрко І.В., розг лянувши в порядку письмового провадження апеляційну скар гу Державної податкової інсп екції у Артемівському районі м. Луганська на постанову Лу ганського окружного адмініс тративного суду від 16 серпня 2 010 року у справі № 2а-5518/10/1270 за позо вом Державної податкової інс пекції у Артемівському район і м. Луганська до Товариства з обмеженою відповідальністю “Реалстрой”, виконавчого ко мітету Луганської міської ра ди про визнання правочину не дійсним, зобов'язання скасув ати запис про державну реєст рацію першого відповідача та припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И Л А:

14 липня 2010 року пози вач звернувся до суду з адмін істративним позовом до Това риства з обмеженою відповіда льністю “Реалстрой”, виконав чого комітету Луганської міс ької ради та просив суд визна ти правочин недійсним, зобов 'язати скасувати запис про де ржавну реєстрацію першого ві дповідача та припинити юриди чну особу.

Постановою Лугансько го окружного адміністративн ого суду від 16 серпня 2010 року у с праві № 2а-5518/10/1270 позовні вимоги Д ержавної податкової інспекц ії у Артемівському районі м. Л уганська задоволено частков о. Припинено юридичну особу в ідповідача - товариство з о бмеженою відповідальністю « Реалстрой» - код ЄДРПОУ: 34545750, з дійснену виконавчим комітет ом Криворізької міської ради Дніпропетровської області 2 2 вересня 2006 року за № 12271020000007092, взят о на облік виконавчим коміте том Луганської міської ради 09.12.2008, зареєстрованого за адрес ою: 91021, м. Луганськ, кв. Ленінсько го комсомолу, 7а.

Не погодившись з та ким судовим рішенням позивач подав апеляційну скаргу, в як ій просить постанову суду ск асувати, посилаючись на пору шення судом першої інстанції норм матеріального та проце суального права та ухвалити нове рішення, яким задовольн ити позов у повному обсязі.

Колегія суддів заслуха вши доповідь судді-доповідач а, перевіривши матеріали спр ави, вивчивши доводи апеляці йної скарги, матеріали справ и, встановила наступне.

Відповідно до ст. 38 З акону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в» підставами для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема є:

- визнання недійсним за пису про проведення державно ї реєстрації через порушення закону, допущені при створен ні юридичної особи, які не мож на усунути;

- провадження нею діяль ності, що суперечить установ чим документам, або такої, що з аборонена законом;

- невідповідність міні мального розміру статутного фонду юридичної особи вимог ам закону;

- неподання протягом ро ку органам державної податко вої служби податкових деклар ацій, документів фінансової звітності відповідно до зако ну;

- наявність в Єдиному де ржавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

Юридична особа - Тов ариство з обмеженою відповід альністю «Реалстрой», іденти фікаційний код 34545750, зареєстро вано як суб' єкт господарюва ння виконавчим комітетом Кри ворізької міської ради Дніпр опетровської області 22 верес ня 2006 року за № 12271020000007092, про що свід чить довідка з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців (а.с. 28 - 33).

Згідно протоколу № 1 з агальних зборів учасників То вариства з обмеженою відпові дальністю «Реалстрой» від 20.09 .2006 та Статуту в редакції 2006 року засновниками товариства є ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБ А_4.

Як вбачається з реєс траційної картки, реєстрацію Товариства з обмеженою відп овідальністю «Реалстрой» зд ійснено за заявою ОСОБА_2 та на підставі наданих докум ентів, перелік яких на час зді йснення реєстрації відповід ав вимогам ст. 8, 24 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних та фізичних осіб-пі дприємців».

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців на час роз гляду справи засновником Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Реалстрой» є ОСО БА_5, товариство зареєстров ано за адресою м.Луганськ, Арт емівський район, кв. Ленінськ ого комсомолу, 7а.

10.03.2010 державним реєс тратором виконавчого коміте ту Луганської міської ради в несено запис № 13821430014015817 про відсу тність юридичної особи відпо відача за юридичною адресою.

Згідно ч. 1 ст. 11 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу України», органи дер жавної податкової служби у в ипадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених за конами України, мають право, з окрема, звертатися у передба чених законом випадках до су дових органів із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Аналізуючи положе ння ст. 11 Закону України «Про д ержавну податкову службу Укр аїни» та ст. 38 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних та фізичних осіб-підпр иємців», судова колегія пого джує висновок суду першої ін станції щодо правомірності з вернення до суду Державної п одаткової інспекції у Артемі вському районі м. Луганська з даним позовом.

Відповідно до ст. 4 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємц ів”, державною реєстрацією ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців - є засвідче ння факту створення або прип инення юридичної особи, а так ож вчинення інших реєстрацій них дій, які передбачені цим З аконом, шляхом внесення відп овідних записів до Єдиного д ержавного реєстру.

Як вбачається з мат еріалів справи, юридичну осо бу відповідача зареєстрован о 22.09.2006р. за заявою ОСОБА_2

Однак, позовні вим оги Державної податкової інс пекції у Артемівському район і м. Луганська ґрунтуються на поясненнях ОСОБА_5, яка по яснила, що у 2003 році нею було вт рачено паспорт, а також, що вон а не є засновником Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Реалстрой» та не має відн ошення до його господарської діяльності.

Згідно довідки з ЄДР де ржавну реєстрацію змін до ус тановчих документів юридичн ої особи проведено 28.11.2008р. за но мером 12271050010007092. Доказів того, що д ержавну реєстрацію новоутво реної, шляхом заснування, юри дичної особи Товариства з об меженою відповідальністю «Р еалстрой» проведено з поруше нням чинного законодавства п озивач не надав.

Відповідно до ст. 71 Коде ксу адміністративного судоч инства України, кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на яких ґрунтуються її вим оги та заперечення, крім випа дків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.

Позивачем не дов едено відсутності волевиявл ення засновників Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Реалстрой» ОСОБА_2, ОС ОБА_3 та ОСОБА_4 на створе ння та подальшої реєстрації виконавчим комітетом Кривор ізької міської ради Дніпропе тровської області 22 вересня 20 06 року за № 12271020000007092 юридичної осо би - Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Реалстрой» , а обґрунтування щодо відсут ності волевиявлення ОСОБА _5 стосуються внесення змін до установчих документів, за реєстрованих 28.11.2008р. за номером 12271050010007092.

За наведених вище підстав, судова колегія пого джує висновок суду першої ін станції щодо залишення без з адоволення позовних вимог Д ержавної податкової інспекц ії у Артемівському районі м. Л уганська щодо визнання недій сним правочину зі створення та державної реєстрації ТОВ «Реалстрой».

Щодо вимог позив ача зобов'язати державного р еєстратора скасувати запис в ід 22 вересня 2006 року за № 12271020000007092 пр о державну реєстрацію суб' є кта підприємницької діяльно сті - Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Реалстрой », колегія суддів також погод жує висновок суду першої інс танції щодо необґрунтованос ті таких вимог, оскільки пози вач не довів обставини, на яки х вони ґрунтуються.

Стосовно вимог поз ивача припинити юридичну осо бу - Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Реалстрой» , колегія суддів зазначає нас тупне.

Згідно доповнення позовних вимог у якості підс тави для припинення Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Реалстрой» податковим о рганом визначено незнаходже ння ТОВ «Реалстрой» за юриди чною адресою.

Згідно п. 2 ст. 38 Закону Ук раїни від 15.05.2003р. № 755 - IV «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприємц ів», підставами для постанов лення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема, є н аявність в Єдиному державном у реєстрі запису про відсутн ість юридичної особи за вказ аним її місцезнаходженням. Т обто, наявність у Єдиному дер жавному реєстрі запису про в ідсутність юридичної особи з а вказаною адресою є підстав ою для припинення юридичної особи.

Матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальніст ю «Реалстрой» відсутнє за юр идичною адресою, що підтверд жено записом від 10.03.2010 в Єдиному державному реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців.

За таких підстав, су дова колегія погоджує виснов ок суду першої інстанції щод о задоволення позовних вимог Державної податкової інспек ції у Артемівському районі м .Луганська про припинення юр идичної особи - Товариства з о бмеженою відповідальністю « Реалстрой».

Виходячи з вищев икладеного, колегія суддів в важає, що суд першої інстанці ї правильно встановив обстав ини справи та ухвалив постан ову з додержанням норм матер іального і процесуального пр ава, тому підстав для скасува ння постанови не має, у зв' я зку з чим апеляційна скарга п озивача не підлягає задоволе нню.

Керуючись ч. 1-3 ст. 160, ст.ст . 167, 195-196, п.1 ч.1 ст. 198, ст. 200, п.1 ч.1 ст. 205, ст.с т. 206, 211, 212 Кодексу адміністратив ного судочинства України, ко легія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скар гу Державної податкової інсп екції у Артемівському районі м. Луганська - залишити без з адоволення.

Постанову Луганського окружного адміністративног о суду від 16 серпня 2010 року у спр аві № 2а-5518/10/1270 за позовом Держав ної податкової інспекції у А ртемівському районі м. Луган ська до Товариства з обмежен ою відповідальністю “Реалст рой”, виконавчого комітету Л уганської міської ради про в изнання правочину недійсним , зобов'язання скасувати запи с про державну реєстрацію пе ршого відповідача та припине ння юридичної особи - залиш ити без змін.

Ухвала набирає законно ї сили через п' ять днів післ я направлення її копії особа м, які беруть участь в справі, та може бути оскаржена безпо середньо до Вищого адміністр ативного суду України протя гом двадцяти днів після набр ання законної сили судовим р ішенням суду апеляційної інс танції.

Головуючий А.А. Блохін

Судді : О.В. Карпушова

І.В. Юрко

Дата ухвалення рішення09.11.2010
Оприлюднено04.04.2012
Номер документу22294980
СудочинствоАдміністративне
Сутьдержавну реєст рацію першого відповідача та припинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —2а-5518/10/1270

Ухвала від 18.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 18.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 09.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

Постанова від 16.08.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Смішлива Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні