Ухвала
від 15.03.2023 по справі 911/470/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.03.2023Справа № 911/470/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Андреїшиної І.О., розглянувши матеріали позовної заяви Комунального некомерційного підприємства «Поліклінічне об`єднання» Кропивницької міської ради» (25009, м. Кропивницький, вул. Габдрахманова, 5, код ЄДРПОУ 36421504)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрнафта-Постач» (04053, м. Київ, провулоу Несторівський, 3-5, код ЄДРПОУ 43012009)

про стягнення 32 686,72 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області звернулося Комунальне некомерційне підприємство «Поліклінічне об`єднання» Кропивницької міської ради» з позовною заявою до «Укрнафта-Постач» про стягнення збитків та штрафних санкцій за договором поставки № 59/2210 від 21.02.2022 у розмірі 32 686,72 грн, з яких: 30 312,00 грн збитків, 1 868,55 грн пені, 394,06 грн інфляційних втрат та 112,11 грн 3 % річних.

Актом Господарського суду Київської області № 07-13/26/2023 від 15.02.2023 встановлено відсутність документів, вказаних в додатках до позовної заяви, зокрема, копії видаткової накладної № ОТПЦ-000003777 від 22.02.2022.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 16.02.2023 матеріали позовної заяви № 318/01-13 від 09.02.2023 передано за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Згідно з приписами п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до вимог «Правил надання послуг поштового зв`язку», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009 року, розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) видається відправникові з додержанням вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і підтверджує факт надання послуги відділенням зв`язку.

За приписами п.п. 59, 61 зазначених вище Правил внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Таким чином, належним доказом відправлення копії позовної заяви та доданих до неї документів учасникам справи є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), надані в оригіналі.

Разом з тим, позивачем до матеріалів справи не подано оригіналу опису вкладення та чеку про відправку позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу, а надані лише ксерокопії опису вкладення, фіскального чеку та службового чеку.

Крім того, згідно із ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Також відповідно до ст. 91 ГПК України письмові докази, до яких належать і документи, подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Зокрема, учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Пунктом 5.26 «Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163:2020», чинній від 01.09.2021) встановлено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки «Для копій».

Подання позову включає в себе дії позивача (самостійно або через представників) щодо його безпосереднього звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції Господарського суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч. 3 ст. 56 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтвердженні, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи (п. 1 ч. 1 ст. 60 ГПК України).

Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами (ч. 3 ст. 60 ГПК України).

Відповідно до частини 4 статті 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

За вимогами частини 3 статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Як встановлено судом, документи, які додано до позовної заяви від імені позивача - Комунального некомерційного підприємства «Поліклінічне об`єднання» Кропивницької міської ради» засвідчено юрисконсультом Кахновою А.В.

Проте, всупереч вищевказаних положень діючого законодавства, до позовної заяви не було додано відповідного ордеру або довіреності, які б підтверджували наявність у Кахнової А.В. повноважень на засвідчення копій документів від імені позивача.

Крім того, до матеріалів позовної заяви доказів, які б підтверджували, що Кахнова А.В. є юрисконсультом, не подано, що порушує приписи ч. 5 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, позовна заява Комунального некомерційного підприємства «Поліклінічне об`єднання» Кропивницької міської ради» підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 162, 164, 174 ч. 2 ст. 232, ст. 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Комунального некомерційного підприємства «Поліклінічне об`єднання» Кропивницької міської ради» залишити без руху.

2. Встановити Комунальному некомерційному підприємству «Поліклінічне об`єднання» Кропивницької міської ради» спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- заяви про усунення недоліків позовної заяви, до якої додати належні та допустимі докази направлення копії позовної заяви з додатками на адресу відповідача, які б підтверджували надання поштових послуг;

- копій письмових доказів, засвідчених в порядку, встановленому чинним законодавством та/або подання довіреності, ордеру та ін., які б підтверджували наявність у Кахнової А.В. повноважень засвідчувати копії документів від імені Комунального некомерційного підприємства «Поліклінічне об`єднання», станом на дату підписання позовної заяви;

- доказів надсилання копії заяви про усунення недоліків позовної заяви з доданими документами відповідачу.

3. Встановити Комунальному некомерційному підприємству «Поліклінічне об`єднання» Кропивницької міської ради» строк для усунення недоліків позовної заяви: 5 днів з дня вручення цієї ухвали.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата підписання ухвали 15.03.2023

Суддя І.О. Андреїшина

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109558898
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —911/470/23

Рішення від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 16.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні