Ухвала
від 09.03.2023 по справі 348/360/23
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №348/360/23

Номер провадження 2-о/348/29/23

09 березня 2023 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді О.Ю. Максименко

присяжних Л.М. Берези

В.М.Кізіва

за участю секретаря судових засідань О.Р. Боєчко

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Надвірна матеріали цивільної справи за заявою Комунальної організації Делятинський психоневрологічний інтернат про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи,

У с т а н о в и в :

Комунальна організація Делятинський психоневрологічний інтернат звернувся до суду із заявою про поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_1 , яка визнана недієздатною рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 08.06.2007.

09.03.2023заявник надавдо судуклопотання, в якомупросив призначитипо справі судово-психіатричнуекспертизу зметою визначенняпсихічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та її здатності усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст.77ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Згідно ч. 3 ст. 102, ч. 1 ст. 103 ЦПК України висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У відповідності до вимог ч. 1 ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається зі змісту п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», в справах про поновлення дієздатності є обов`язковим проведення судово-психіатричної експертизи, яка призначається за ухвалою судді. Громадянина може бути поновлено в дієздатності лише при наявності висновку судово-психіатричної експертизи про значне поліпшення його стану здоров`я або видужання.

Пунктом 1 Порядку проведення судово-психіатричних експертиз, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я № 397 від 08.10.2001 року, визначено, що судово-психіатрична експертиза призначається судом і проводиться за його відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи.

Суд констатує,що зметою встановленняпсихічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значного поліпшення її стану здоров`я або видужання, а також її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними необхідні спеціальні знання. Наявних у матеріалах справи даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи достатньо для призначення експертизи, а тому суд вважає, що у даній справі необхідно призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, з метою її правильного вирішення по суті.

Враховуючи з`ясовані судом обставини, проведення вказаної експертизи по даній справі, на переконання суду слід доручити комунальному некомерційному підприємству "Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я Івано-Франківської обласної ради", місцезнаходження: 76014, м. Івано-Франківськ вул. Медична, 15, попередивши експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384,385КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Що стосується вирішення питання про покладення витрат за проведення експертизи, суд зазначає наступне:

У відповідності до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, судові витрати за проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи слід віднести за рахунок держави.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку: призначення судом експертизи.

Згідно п. 9 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому: пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексуна час проведення експертизи.

Приймаючи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта займе тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в даній справі до надходження висновку експертизи в суд.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 103-105, 107-109, 252, 253, 258, 259, 260, 261, 298, 353, 354 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Призначити посправі зазаявою Комунальної організації Делятинський психоневрологічний інтернат про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1.Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2. Чи здатна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3.Чиможе ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням стану здоров`я, особисто давати пояснення по суті в суді?

Проведення експертизи доручити комунальному некомерційному підприємству "Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я Івано-Франківської обласної ради", місцезнаходження: 76014, м. Івано-Франківськ вул. Медична, 15.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384,385КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Судові витрати за проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження у справі зупинити до надходження висновку експертизи в суд.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Суддя Надвірнянського районного суду

Івано-Франківської області О.Ю.Максименко

Присяжні Л.М. Береза

В.М.Кізів

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.03.2023
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу109562055
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про поновлення цивільної дієздатності

Судовий реєстр по справі —348/360/23

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні