Ухвала
від 08.02.2023 по справі 852/2а-9/21
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

08 лютого 2023 року м. Дніпро справа № 852/2а-9/21

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Божко Л.А. (доповідач),

суддів: Лукманової О.М., Дурасової Ю.В.,

при секретарі - Рівній В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро позовну заяву Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , третя особа Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат», про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності

в с т а н о в и В:

28.05.2021 р. Криворізька районна державна адміністрація Дніпропетровської області звернулася до Третього апеляційного адміністративного суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 , третя особа Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат» про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності, де просила примусово відчужити у державну власність з мотивів суспільної необхідності земельну ділянку площею 7,8486 га, розташовану на території Глеюватської (колишньої Червоненської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, кадастровий номер: 1221887000:01:005:0011; категорія земель: землі сільськогосподарського призначення, цільове призначення: 01.01 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебуває у власності ОСОБА_1 для розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони Приватного акціонерного товариства «Північний гірничо збагачувальний комбінат» з повним попереднім відшкодуванням ОСОБА_1 вартості земельної ділянки в розмірі 274 675 грн та зобов`язати ОСОБА_1 звільнити вказану земельну ділянку протягом 5 дів після попереднього і повного відшкодування її вартості.

Однак, під час розгляду справи судом апеляційної інстанції встановлено, що рішенням Тернівського районного суду м Кривого Рогу Дніпропетровської області від 01.02.2011 р. у цивільній справі № 2-780/2011 позов ПАТ «Банк Форум» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором задоволений.

Згідно Відомості з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна на підставі постанов про арешт майна боржника та оголошення заборон на його відчуження від 23.11.2011 р., Тернівським відділом державної виконавчої служби Криворізького міського управління юстиції на все майно ОСОБА_1 накладений арешт та оголошена заборона на його відчуження.

На час розгляду справи зазначені постанови Тернівського відділу державної виконавчої служби Криворізького міського управління юстиції є чинними, арешт не знятий.

Крім того, судом встановлено, що ухвалою Тернівського районного суду м Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28.01.2012 р. у цивільній справі № 2-780/2011 замінено сторону виконавчого провадження, а саме, ПАТ «Банк Форум» на його правонаступника ТОВ «АНСУ».

Суд апеляційної інстанції вважає за необхідне залучити до розгляду справи ТОВ «АНСУ» в якості третьої особи.

У відповідності до ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб`єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Згідно з ч. 2 ст. 49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З аналізу вказаних норм слідує, що участь у справі третіх осіб з одного боку обумовлена завданням адміністративного судочинства, яким згідно з частиною першою статті 2 КАС України є справедливий, неупереджений та своєчасний захист прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин, а з іншого - вимогами процесуального законодавства про законність і обґрунтованість судового рішення.

Натомість правовим наслідком незалучення до участі у справі третіх осіб є порушення конституційного права на судовий захист, оскільки особи не беруть участі у справі, вирішення якої може безпосередньо вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов`язки та не реалізують комплексу своїх процесуальних прав.

При цьому, необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку про те, що для всебічного та повного з`ясування обставин у даній справі існує необхідність залучення ТОВ «АНСУ» до участі в розгляді справи за позовом Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , треті особи Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат», про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог.

Керуючись ст.ст. 42, 49, 243, 310, 321, 325 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити ТОВ «АНСУ» до участі в розгляді справи за позовом Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , треті особи Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат», про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог.

Копію ухвали направити особам, що беруть участь у справі.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий - суддяЛ.А. Божко

суддяО.М. Лукманова

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.02.2023
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу109570396
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері примусового відчуження земельної ділянки, інших об"єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності

Судовий реєстр по справі —852/2а-9/21

Рішення від 31.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Рішення від 31.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 30.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 28.04.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 06.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 10.04.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 08.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні