Рішення
від 31.05.2023 по справі 852/2а-9/21
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

і м е н е м У к р а ї н и

31 травня 2023 року м. Дніпросправа № 852/2а-9/21Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Божко Л.А. (доповідач),

суддів: Лукманової О.М., Дурасової Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання Рівної В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро позовну заяву Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , треті особи: Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат», Товариство з обмеженою відповідальністю «АНСУ» про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності.

в с т а н о в и В:

28.05.2021 р. Криворізька районна державна адміністрація Дніпропетровської області звернулася до Третього апеляційного адміністративного суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 , третя особа Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат» про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності, де просила примусово відчужити у державну власність з мотивів суспільної необхідності земельну ділянку площею 7,8486 га, розташовану на території Глеюватської (колишньої Червоненської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, кадастровий номер: 1221887000:01:005:0011; категорія земель: землі сільськогосподарського призначення, цільове призначення: 01.01 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебуває у власності ОСОБА_1 для розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони Приватного акціонерного товариства «Північний гірничо збагачувальний комбінат» з повним попереднім відшкодуванням ОСОБА_1 вартості земельної ділянки в розмірі 274 675 грн та зобов`язати ОСОБА_1 звільнити вказану земельну ділянку протягом 5 днів після попереднього і повного відшкодування її вартості.

В обґрунтування адміністративного позову позивач зазначив, що оскільки земельна ділянка площею 7,8486 га, кадастровий номер 1221887000601:005:0011, розташована на території Глеюватської (колишньої Червоненської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, що належить на праві приватної власності фізичній особі ОСОБА_1 , але має використовуватись для суспільних потреб, пов`язаних з користуванням надрами ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» - розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони, то за приписами Закону України "Про відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності" остання має бути примусово відчужена виключно за рішенням суду.

23.06.2021 р. від третьої особи ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» на адресу Третього апеляційного адміністративного суду, надійшов відзив на позовну заяву, де зазначаючи про те, що ініціатором викупу земельної ділянки є ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат», що є одним із місто утворюючих підприємств м. Кривого Рогу та Криворізького району та одним із найбільших промислових підприємств України. Крім того, ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» є одним із найбільших платників податків, який перераховує значні суми до Державного та місцевих бюджетів, кількість тільки працівників підприємства, без урахування працівників задіяних у виробничому процесі підрядних організацій складає 6,3 тис. працівників, та яких третя особа забезпечує робою та замовленнями.

Основним видом діяльності комбінату є видобування залізистих кварцитів відкритим способом, їх дрібнення, збагачення та подальший збут до вітчизняних та закордонних металургійних підприємств.

Стабільність роботи Товариства в першу чергу обумовлена загальнодержавними інтересами та інтересами прилеглих до комбінату територіальних громад, оскільки від стабільної роботи ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» в значній мірі залежить добробут великої кількості громадян, як працівників підприємства, так і працівників суміжних галузей та членів їх сімей, а завдяки експортній орієнтованості, ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» забезпечує надходження іноземної валюти в економіку, що являє собою суспільну потребу загальнодержавного значення в розумінні Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

У зв`язку з виробничою необхідністю, а саме, потребою розміщення відвалу Ганнівського кар`єру в західному напрямку, обумовило ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» ініціювати процедуру щодо викупу земельної ділянки сільськогосподарського призначення, площею 7,84867 га, кадастровий номер №1221887000:01:005:0011 для суспільних потреб, яка на праві приватної власності належить відповідачу.

Згідно з наявною містобудівною документацією, а саме, із затвердженого Детального плану частини території Червоненської сільської ради (за межами населеного пункту) Криворізького району для потреб, пов`язаних з користуванням надрами (розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони) ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» вилученню (відчуженню) підлягають земельні ділянки сільськогосподарського призначення (паї ОСГ) приватної форми власності орієнтованою площею 315,6567 га.

В межах перспективного контуру відсутні особливо цінні землі, вилучення яких потребує погодження Верховної Ради України. Земельні ділянки, що є прилеглими до спірної земельної ділянки наразі вже викуплені для суспільних потреб у державну власність для подальшої передачі їх в оренду ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» для розширення відвалу Ганнівського кар`єру в північному напрямку, а, отже, використання спірної земельної ділянки за цільовим призначенням ведення товарного сільськогосподарського виробництва буде неможливим, та в свою чергу, розміщення, будівництво та обслуговування промислового об`єкту ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» відвалу Ганнівського кар`єру є суспільною необхідністю та є не можливим без припинення права власності на земельну ділянку відповідача, а тому просили задовольнити адміністративний позов.

Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 08.02.2023 р. залучене ТОВ «АНСУ» до участі в розгляді справи за позовом Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , третя особа: Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат» про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності.

В судовому засіданні представники позивача та третьої особи ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» підтримали позовні вимоги.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши обставини справи, в межах заявлених позовних вимог, та надані докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 7,8486 га, кадастровий номер 121887000:01:005:0011, яка розташована на території Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, що підтверджується наявним в матеріалах справи витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта про реєстрацію права власності від 09.04.2021 р. № 251962898.

Відповідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 18.05.2021 р. НВ-1215967602021 встановлено, що земельна ділянка (кадастровий номер якої 1221887000:01:005:0011), площею 7,8486, розташована на території Червоненської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, цільове призначення: 01.01 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, категорія земель землі сільськогосподарського призначення, вид використання для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, форма власності приватна, нормативно грошова оцінка в гривнях 201 900,24.

Згідно відомостей про право власності ( право постійного користування) згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно право власності на земельну ділянку належить ОСОБА_1 , документ, який є підставою для виникнення такого права свідоцтво про право на спадщину, видане державним нотаріусом Шостої Криворізької державної нотаріальної контори 20.11.2019 р., реєстр № 1941.

Згідно відомості з реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що на підставі постанови про арешт майна боржника та оголошення заборон на його відчуження, ВП 14047709 від 10.08.2009 р. Тернівського відділу державної виконавчої служби Криворізького міського управління юстиції на все нерухоме майно ОСОБА_1 накладений арешт та оголошена заборона на його відчуження.

Судом встановлено, що на час слухання справи постанова Тернівського відділу державної виконавчої служби Криворізького міського управління юстиції від 10.08.2009 р. є діючою, арешт не знятий.

З матеріалів справи вбачається, що 21.10.1997 р. Державною службою геології та надр України ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» виданий спеціальний дозвіл на користування надрами, який продовжений до 20.10.2037 року.

Згідно акту Державної служби геології та надр України про надання гірничого відводу ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» від 3.10.2017 р. № 3254, розташованого у м. Кривому Розі та Криворізькому районі Дніпропетровської області і Петрівському районі Кіровоградської області, з метою розробки Ганнівського родовища залізистих кварцитів, площа проекції гірничого відводу становить 1398,8 га, та термін чинності акту про надання гірничого відводу до 20.10.2037 р. Акт, що засвідчує надання гірничого відводу, виданий 23.10.2017 р.

Судом встановлено, що на виконання розпорядження голови Криворізької РДА Дніпропетровської області № Р-329/0/56-19 від 06.11.2019 р. розроблений Детальний план частини території Червоненської сільської ради (за межами населених пунктів) Криворізького району Дніпропетровської області для потреб пов`язаних з користуванням надр (для розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони).

Основною метою роботи при розробці містобудівної документації «Детальний план частини території Червоненської сільської ради (за межами населених пунктів) Криворізького району Дніпропетровської області для потреб пов`язаних з користуванням надр (для розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони) є: обгрунтування можливості розширення відвалу Ганнівського кар`єру за визначення планувальної структури території з подальшим її розвитком, містобудівних умов та обмежень її забудови.

Згідно Детального плану встановлено, що Ганнівське родовище залізистих кварцитів розташоване в північній частині м. Кривого Рогу на території Дніпропетровської та Кіровоградської областей. У північній частині знаходиться с. Ганнівка. Найближчі залізничні станції Рядова і Терни розташовані в 5 і 4 км від родовища відповідно. На півдні від Ганнівського родовища розташоване Першотравневе родовище залізистих кварцитів. На схід від родовища проходить автодорога Р-74 П`ятихатки Кривий Ріг Широке, що зв`язує м. Жовті Води з м. Кривий Ріг. Загальна протяжність родовища, витягнутого в субмеридиональному напрямку, близько 14 км. За геологічними умовами та історії вивчення на родовищі виділяють південну і північну частини. Територія проектування знаходиться в межах Червоненської сільської ради Криворізького району за межами населених пунктів в північній частині району та західній частині сільради. Північним та північно західним боком, територія проектного об`єкту примикає до межі Дніпропетровської та Кіровоградської області, з півдня межа Червоненської та Глеюватської сільських рад Криворізького району Дніпропетровської області. Територія проектного об`єкту має витягнуту форму з півдня на північ та примикає до існуючого відвалу Ганнівського кар`єру східним боком, вільна від забудови та межує:

з півночі та північного заходу землі сільськогосподарського призначення, лісосмуга, залізнична колія, автомобільна дорога місцевого значення;

з півдня виробнича територія ПрАТ «Північний ГЗК» - відвал Первомайський, землі сільськогосподарського призначення, межа Червоненської та Глеюватської сільських рад;

з заходу землі сільськогосподарського призначення, озеленені території, лісосмуги;

з сходу виробнича територія ПрАТ «Північний ГЗК» - відвал кар`єру Ганнівський.

Судом встановлено, що ТОВ «ЮГИПРОРУДА» розробило два можливі варіанти розвитку відвалів ПАТ «Півнгзк» на період до 2050 р.

Згідно експертного висновку № 12,2-05-11-0144.19 про відповідність технологічної, конструкторської, технічної документації нормативним актам з питань охорони праці, на підставі результатів вивчення наданих на експертизу матеріалів встановлено, що проектна документація «ТОВ ЮГИПРОРУДА», «Розвиток відвального господарства ПАТ «Півнгзк» на період до 2050 року ТЕО», том.1. Загальна пояснювальна записка, комплект креслень відповідає вимогам нормативних актів по охороні праці та промисловій безпеці.

Згідно загальної пояснювальної записки щодо розвитку відвального господарства ПАТ «Півнгзк» на період до 2050 р. рекомендовано розглянути можливість збільшення площі додаткового земельного відводу Першотравневих відвалів в сторону складу «Північний» ППП «Кривбасвзривпром» для виключення ділянок із зжатими умовами шляхового розвитку на площі розширення.

Згідно звіту з експертної оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01) кадастровий номер 1221887000:01:005:0011, площею 7,8486 га, передбачену до викупу для суспільних потреб, яка розташована на території Глеюватської (колишньої Червоненської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області (за межами населеного пункту), яка перебуває у власності громадянина України ОСОБА_1 від 19.05.2021 р., встановлено, що викупна вартість земельної ділянки складає 274 675 грн.

Відповідно Рецензії на звіт з експертної оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01) кадастровий номер 1221887000:01:005:0011, площею 7,8486 га, передбачену до викупу для суспільних потреб, яка розташована на території Глеюватської (колишньої Червоненської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області (за межами населеного пункту), яка перебуває у власності громадянина України ОСОБА_1 за загальним висновком про достовірність оцінки повністю відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна і є придатним для прийняття управлінських рішень згідно визначеної у Звіті мети оцінки.

29.05.2020 р. головою Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області прийняте розпорядження № Р-181/0/56-20, яким розпочато процедуру відчуження шляхом викупу земельних ділянок для суспільних потреб (розміщення та обслуговування об`єктів, пов`язаних із видобуванням корисних копалин).

Розпорядженням голови Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 29.05.2020 № Р-181/0/56-20 «Про викуп земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності фізичних осіб, що розташовані на території Червоненської сільської ради для суспільних потреб, пов`язаних з користуванням надрами ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» (розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони ПРАТ «Півнгзк») ініційовано роботу щодо проведення викупу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності фізичних осіб, розташовані на території Червоненської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, зокрема, площею 7,8486 га, кадастровий номер 1221887000:01:005:0011, власником якої є ОСОБА_1 .

Письмовим повідомленням від 02.06.2020 р. № 01-20-763/0/55-20 Криворізькою РДА Дніпропетровської області, що отримане 05.03.2021 р., поставлено до відома ОСОБА_1 про умови викупу належної йому земельної ділянки.

Листом Криворізької РДА від 14.04.2021 р. № 01-20-966/0/55-21, отриманим 15.04.2021 р. ОСОБА_1 повторно повідомлений про викуп земельної ділянки.

Заявою, адресованою Криворізькій РДА від 16.04.2021 р. ОСОБА_1 відмовився від продажу належної йому на праві власності земельної ділянки в зв`язку з наявністю арешту нерухомого майна та неможливістю відчуження даної земельної ділянки (укладення угоди).

Судом встановлено, що в лютому 2021 р. Криворізька РДА зверталася до голови Глеюватської сільської ради з проханням надати інформацію щодо наявності вільних рівноцінних земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можливо надати взамін відчужуваних, але листом № 13-174 від 12.02.2021 р. Глеюватська сільська рада повідомила Криворізьку РДА про відсутність на території сільської ради вільних рівноцінних земельних ділянок, які можливо було б надати взамін відчужуваних на підставі Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи мотивів суспільної необхідності».

Відсутність добровільної згоди ОСОБА_1 на викуп земельної ділянки для суспільних потреб стало підставою для звернення Криворізької РДА Дніпропетровської області до суду з даним адміністративним позовом про примусове відчуження, в порядку визначеному статтею 15 Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам з приводу можливості здійснення примусового відчуження земельної ділянки, яка належить на праві приватної власності ОСОБА_1 з мотивів суспільної необхідності, суд виходить з такого.

Правові, організаційні та фінансові засади регулювання суспільних відносин, що виникають у процесі відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності визначено Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» № 1559-VI від 17.11.2009 року (далі -Закон № 1559-VI).

Відповідно до статті 1 Закону № 1559-VI, примусове відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності - перехід права власності на земельні ділянки, інші об`єкти нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, до держави чи територіальної громади з мотивів суспільної необхідності за рішенням суду.

Положеннями абзацу 2 частини 3 статті 4 Закону № 1559-VI визначено, що примусове відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості на підставі та в порядку, встановлених законом.

Викуп земельних ділянок для суспільних потреб, примусове відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності здійснюються як виняток з дотриманням вимог екологічної безпеки, із забезпеченням подальшого раціонального використання земельних ділянок, у разі якщо об`єкти, визначені у статтях 8 та 9 цього Закону, можна розмістити виключно на земельних ділянках, що відчужуються. (частина 4 статті 4 Закону № 1559-VI).

Відповідно до статті 5 Закону № 1559-VI викупна ціна включає вартість земельної ділянки (її частини), житлового будинку, інших будівель, споруд, багаторічних насаджень, що на ній розміщені, з урахуванням збитків, завданих власнику внаслідок викупу земельної ділянки, у тому числі збитків, що будуть завдані власнику у зв`язку з достроковим припиненням його зобов`язань перед третіми особами, зокрема упущена вигода, у повному обсязі. Розмір викупної ціни затверджується рішенням органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, що здійснює викуп земельної ділянки, або встановлюється за рішенням суду.

У разі надання власнику іншої земельної ділянки замість відчуженої у викупну ціну включається вартість виготовлення документації із землеустрою, розроблення якої необхідне для отримання у власність такої земельної ділянки, а також витрати, пов`язані з державною реєстрацією прав на неї.

Вартість земельної ділянки, що відчужується або передається у власність замість відчуженої, визначається на підставі її експертної грошової оцінки, проведеної відповідно до закону.

Звіти з експертної грошової оцінки земельних ділянок, що відчужуються, підлягають рецензуванню, державній експертизі землевпорядної документації у випадках та в порядку, визначених законом.

Суб`єкти оціночної діяльності для проведення такої оцінки визначаються органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування або особою, яка ініціювала відчуження об`єктів нерухомого майна, в порядку, визначеному законом, а вартість надання послуг з рецензування або проведення державної експертизи звітів з експертної грошової оцінки сплачується за рахунок коштів відповідних бюджетів.

У разі якщо власник виступає проти відчуження свого нерухомого майна за оцінкою, проведеною суб`єктом оціночної діяльності, визначеним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, він може залучити іншого суб`єкта оціночної діяльності для визначення вартості нерухомого майна чи проведення рецензування звіту з оцінки такого майна. У цьому разі витрати на виконання таких послуг несе власник майна.

Положеннями частини 1 статті 8 Закону № 1559-VI визначено, що органи виконавчої влади відповідно до своїх повноважень та в порядку, визначених цим Законом, приймають рішення про викуп земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені (крім об`єктів, викуп яких віднесено до повноважень органів місцевого самоврядування), для таких суспільних потреб:

- забезпечення національної безпеки і оборони;

- будівництво, капітальний ремонт, реконструкція та обслуговування лінійних об`єктів та об`єктів транспортної і енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, нафто-, газо- та водопроводів, ліній електропередачі, зв`язку, аеропортів, морських портів, нафтових і газових терміналів, електростанцій) та об`єктів, необхідних для їх експлуатації;

- розміщення іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій в Україні згідно з міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України;

- розміщення та обслуговування об`єктів, пов`язаних із видобуванням корисних копалин;

- будівництво захисних гідротехнічних споруд;

- будівництво та обслуговування нафтових і газових свердловин та виробничих споруд, необхідних для їх експлуатації, споруд для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва;

- розташування об`єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Статтею 4 Кодексу України «Про надра» передбачено, що надра є виключною власністю Українського народу і надаються тільки у користування.

Таким чином, з приписів вказаного Закону вбачається, що видобування корисних копалин відбувається виключно в інтересах держави.

Згідно зі статтею 15 Закону № 1559-VI, у разі неотримання згоди власника земельної ділянки, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з викупом цих об`єктів для суспільних потреб зазначені об`єкти можуть бути примусово відчужені у державну чи комунальну власність лише як виняток з мотивів суспільної необхідності і виключно під розміщення:

- об`єктів національної безпеки і оборони;

- лінійних об`єктів та об`єктів транспортної і енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, магістральних трубопроводів, ліній електропередачі, аеропортів, морських портів, нафтових і газових терміналів, електростанцій) та об`єктів, необхідних для їх експлуатації;

- об`єктів, пов`язаних із видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення;

- об`єктів природно-заповідного фонду;

- кладовищ.

Примусове відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності здійснюється за рішенням суду.

Порядок примусового відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності визначений у статті 16 Закону № 1559-VI, в якій вказано про те, що орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, що прийняв рішення про відчуження земельної ділянки, у разі недосягнення згоди з власником земельної ділянки, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, щодо їх викупу для суспільних потреб відповідно до розділу II цього Закону звертається до адміністративного суду із позовом про примусове відчуження зазначених об`єктів.

Вимога про примусове відчуження земельної ділянки, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, підлягає задоволенню, у разі якщо позивач доведе, що будівництво, капітальний ремонт, реконструкція об`єктів, під розміщення яких відчужується відповідне майно, є неможливим без припинення права власності на таке майно попереднього власника.

Аналіз зазначених норм права у сукупності свідчить про те, що визначальною підставою для примусового відчуження земельної ділянки, що знаходиться в приватній власності з мотивів суспільної необхідності є фактичне доведення органом виконавчої влади неможливості проведення подальшого видобування корисних копалин, або інших суспільно потрібних дій для видобутку корисних копалин без припинення права власності на земельну ділянку власника земельної ділянки. Також, обов`язковою умовою реалізації рішення щодо викупу земельної ділянки примусово є дотримання органом, який прийняв рішення про викуп земельної ділянки процедури визначеної законом щодо прийняття рішення, повідомлення власника про викуп земельної ділянки з суспільних потреб, забезпечення права на участь у переговорах щодо умов викупу.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що у приватній власності ОСОБА_1 знаходиться земельна ділянка площею 7,8486 га, кадастровий номер 1221887000:01:005:0011, що розташована на території Червоненської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області.

Вказана земельна ділянка знаходиться в межах території для розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат», розташованого за межами населених пунктів, орієнтованою площею 315,6567 га.

Залізна руда, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.1994 року № 827 "Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення" віднесена до корисних копалин загальнодержавного значення.

На підставі спеціального дозволу на користування надрами № 1119 від 21.10.1997 року та акту надання гірничого відводу № 3254 від 23.10.2017 р. ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат» наділене правом видобування залізистих кварцитів з Ганнівського кар`єру, розташованого на території Криворізького району Дніпропетровської області.

Враховуючи, що належна відповідачу земельна ділянка знаходиться в межах запланованої площі землі, пов`язаної із видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що позивачем доведено суспільну необхідність та мотиви суспільної потреби у примусовому відчуженні земельної ділянки, належної відповідачу, для розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони ПрАТ «Північний гірничо збагачувальний комбінат», пов`язаних з видобування залізистих кварцитів, які віднесено до корисних копалин загальнодержавного значення.

На підставі встановлених обставин, норм чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, а також враховуючи, що спірна земельна ділянка розміщена серед вже викуплених земельних ділянок та відповідач не має можливості користуватися даною земельною ділянкою протягом трьох останніх років, суд доходить висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтею 2, частиною 3 статті 22, статтями 189, 241-246,267 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , треті особи Приватне акціонерне товариство «Північний гірничо збагачувальний комбінат», Товариство з обмеженою відповідальністю «АНСУ» про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності - задовольнити.

Примусово відчужити у державну власність з мотивів суспільної необхідності земельну ділянку площею 7,8486 га, кадастровий номер 1221887000:01:005:0011, розташовану на території Глеюватської (колишньої Червоненської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області за межами населеного пункту, цільове призначення: 01.01 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, категорія земель: землі сільськогосподарського призначення, вид використання земельної ділянки: ведення товарного сільського господарського виробництва, яка належить на праві приватної власності громадянину ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) для розширення відвалу Ганнівського кар`єру та його санітарно захисної зони Приватного акціонерного товариства «Північний Гірничо збагачувальний комбінат», пов`язаних з видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення з мотивів суспільної необхідності за викупною ціною земельної ділянки в розмірі 274 675 (двісті сімдесят чотири тисячі шістсот сімдесят п`ять ) грн.00 копійок за рахунок коштів ініціатора відчуження Приватного акціонерного товариства «Північний Гірничо збагачувальний комбінат».

Зобов`язати ОСОБА_1 звільнити земельну ділянку площею 7,8486 га, кадастровий номер 1221887000:01:005:0011, розташовану на території Глеюватської (колишньої Червоненської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області за межами населеного пункту, протягом 10 днів після повного відшкодування вартості земельної ділянки, яка примусово відчужується в розмірі 274 675 (двісті сімдесят чотири тисячі шістсот сімдесят п`ять ) грн.00 копійок.

Рішення суду набирає законної сили в строк і порядок, передбачені статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Верховного Суду за правилами, встановленими частиною 6 статті 267, статтями 292-293, 295 - 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий - суддяЛ.А. Божко

суддяО.М. Лукманова

суддяЮ. В. Дурасова

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111321136
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері примусового відчуження земельної ділянки, інших об"єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності

Судовий реєстр по справі —852/2а-9/21

Рішення від 31.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Рішення від 31.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 30.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 28.04.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 06.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 10.04.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 08.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні