Ухвала
від 13.03.2023 по справі 9901/529/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

13 березня 2023 року

м. Київ

справа №9901/529/21

адміністративне провадження №П/9901/529/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: головуючого судді Берназюка Я.О., суддів: Білак М.В., Загороднюка А.Г., Коваленко Н.В., Шарапи В.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Лупу Ю.Д.,

представника позивача Юрескул Н.С.,

представника відповідача Мовіле О.С.,

представника третьої особи (СБУ) Зарєчний Д.С.,

розглянувши у судовому засіданні клопотання представника позивача про залучення третьої особи в адміністративній справі № 9901/529/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Рутил-ільменітова компанія» до Президента України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні Президента України: Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 24 червня 2021 року №266/2021 в частині,

У С Т А Н О В И В :

На розгляді Верховного Суду перебуває справа № 9901/529/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Рутил-ільменітова компанія» до Президента України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні Президента України: Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 24 червня 2021 року №266/2021 в частині.

25 листопада 2022 року до Суду надійшло клопотання позивача про залучення третьої особи, в якому просить залучити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Державну службу геології та надр України. В обґрунтування цього клопотання та з посиланням на статтю 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) вказується, що рішення у цій справі може вплинути на права, інтереси або обов`язки Державної служби геології та надр України, виходячи із такого. Спірним Указом відповідача було введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким до ТОВ «Рутил-ільменітова компанія» застосовано такий вид обмежувального заходу: «анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами», строк застосування: «безстроково» (п. 535 додатку 2 до зазначеного Рішення РНБО). З огляду на вказане Рішення, 5 липня 2022 року Наказом Державної служби геології та надр України №502 було анульовано спеціальний дозвіл на користування надрами №5471 від 27 грудня 2012 року, виданий свого часу позивачу Держгеонадрами. Тому, прийняте рішення у справі №9901/529/21 може вплинути на права та обов`язки вказаного органу, зокрема щодо необхідності перегляду Наказу від 5 липня 2022 року №502.

У судовому засіданні 13 березня 2023 року заслухавши думку сторін щодо заявленого клопотання позивача про залучення третьої особи, проаналізувавши його мотиви та обґрунтування, Суд вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до частин другої, четвертої та п`ятої статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Згідно з положеннями статті 13 Конституції України надра є виключною власністю Українського народу і надаються тільки у користування. Аналогічні положення передбачені і частиною першою статті 4 Кодексу України про надра.

Відповідно до частини першої статті 13 Кодексу України про надра користувачами надр (далі - надрокористувачі) можуть бути: підприємства, установи, організації, громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи.

Згідно з частиною першою статті 61 Кодексу України про надра державний контроль за геологічним вивченням надр (державний геологічний контроль) та раціональним і ефективним використанням надр України здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року №1174 затверджено Положення про Державну службу геології та надр України (далі - Положення №1174).

Згідно з пунктом 1 Положення №1174 Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра енергетики та захисту довкілля і який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Підпунктом 10 пункту 4 Положення № 1174 передбачено, що Держгеонадра відповідно до покладених на неї завдань зупиняє та анулює в установленому порядку дію спеціальних дозволів на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами), поновлює їх дію у разі зупинення.

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї матеріалів вбачається, що спірним Указом Президента України введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Пунктом 535 Додатку №2 вказаного рішення Рада національної безпеки і оборони України підтримала внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо позивача, а саме: «анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами». У зв`язку із прийняттям відповідачем Указу від 24 червня 2021 року №266/2021, Наказом Державної служби геології та надр України від 5 липня 2022 року №502 було анульовано спеціальний дозвіл на користування надрами №5471 від 27 грудня 2012 року, виданий свого часу позивачу Держгеонадрами.

З огляду на вищевикладене, Суд, керуючись частиною другою статті 49 КАС України, вважає за необхідне залучити до участі у справі Державну службу геології та надр України як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні Президента України, оскільки прийняте рішення у справі №9901/529/21 може вплинути на права та обов`язки вказаного органу, зокрема щодо необхідності перегляду Наказу від 5 липня 2022 року №502 про анулювання спеціального дозволу на користування надрами №5471 від 27 грудня 2012 року.

Керуючись статтями 49, 248, 250, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд,

У Х В А Л И В :

1. Задовольнити клопотання представника позивача та залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Державну службу геології та надр України (03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16; код ЄДРПОУ 37536071).

2. Направити на адресу Державної служби геології та надр України копію позовної заяви та додані до неї матеріали.

3. Встановити Державній службі геології та надр України десятиденний строк з дня отримання позовної заяви для подання до суду пояснень щодо позову та документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не може бути оскаржена.

Головуючий суддя Я.О. Берназюк

Судді: М.В. Білак

А.Г. Загороднюк

Н.В. Коваленко

В.М. Шарапа

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109573562
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування Указу Президента України від 24 червня 2021 року №266/2021 в частині

Судовий реєстр по справі —9901/529/21

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 11.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 11.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 24.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 04.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні