Ухвала
від 16.03.2023 по справі 300/677/22
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

16 березня 2023 рокуЛьвівСправа № 300/677/22 пров. № А/857/2247/23Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

гловуючого суддіБольшакової О. О.суддів Затолочного В. С. Качмара В. Я.

розглянувши у порядку письмового провадження в м. Львові адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії за апеляційною скаргою Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську на рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 09 січня 2023 року

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2022 року ОСОБА_1 звернувся до Івано-Франківського окружного адміністративного суду з позовом до Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську про визнання протиправними дій щодо відмови у нарахуванні та виплаті індексації грошового забезпечення за період з 01.01.2016 по 20.11.2020 із застосуванням базового місяця - січень 2008 року та березень 2018 року; зобов`язання нарахувати та виплатити індексацію грошового забезпечення за період з 01.01.2016 по 20.11.2020 із застосуванням базового місяця - січень 2008 року та березень 2018 року.

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 09 січня 2023 року позов задоволено частково. Визнано протиправними дії Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 індексації грошового забезпечення за період з 01.01.2016 по 28.02.2018 із застосуванням базового місяця - січень 2016 року. Зобов`язано Відділ урядового фельд`єгерського зв`язку державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську нарахувати та виплатити ОСОБА_1 , з урахуванням раніше виплачених сум, індексацію грошового забезпечення за період з 01.01.2016 по 28.02.2018 включно із прийняттям індексу споживчих цін за 1 або 100 відсотків для обчислення індексації грошового забезпечення у січні 2008 року (базовий місяць). У задоволенні решти позовних вимог відмовлено. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в розмірі 500 грн.

Не погодившись із рішенням, вважаючи таке ухваленим з неповним з`ясуванням обставин, що мають значення для справи, невідповідністю висновків суду обставинам справи, його оскаржив Відділ урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську. Просить скасувати оскаржене рішення суду від 09.01.2023.

Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську подав клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в якій просить залучити до участі у справі Головне управління урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та Міністерство соціальної політики України в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача. Заявник вказав, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки Головного управління урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та Міністерства соціальної політики України.

Суд апеляційної інстанції вважає, що клопотання апелянта, задоволенню не підлягає з огляду на таке.

Відповідно до частини 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Частиною 4 статті 49 КАС України передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Як зазначено в ч.5 ст.49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Отже, участь третіх осіб в адміністративній справі є формою захисту їх прав та інтересів, що пов`язані із спірними правовідносинами.

Встановлено, що предметом розгляду даної справи є визнання протиправними дій Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську щодо відмови у нарахуванні та виплаті індексації грошового забезпечення позивачу за період з 01.01.2016 по 20.11.2020 та зобов`язання нарахувати та виплатити таку індексацію грошового забезпечення.

Враховуючи приписи статті 49 КАС України та предмет спору, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що у зв`язку з прийняттям судового рішення у даній справі Головне управління урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та Міністерство соціальної політики України не буде наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому, що, в свою чергу, свідчить про відсутність правових підстав для залучення їх до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Таким чином, судом не встановлено обставин, за яких рішення у даній справі може вплинути на права, обов`язки або інтереси Головного управління урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та Міністерства соціальної політики України.

Зважаючи на вищевикладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що клопотання Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача є необґрунтоване, а тому задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст.49, 321, 325, 329 КАС України суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України в місті Івано-Франківську про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не оскаржується.

Головуючий суддя О. О. Большакова судді В. С. Затолочний В. Я. Качмар

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109600816
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо звільнення з публічної служби

Судовий реєстр по справі —300/677/22

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 16.03.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 16.03.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 06.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Рішення від 09.01.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 27.03.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 07.02.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні