Ухвала
від 14.03.2023 по справі 452/3714/22
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/3714/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2023 року м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючої судді Бікезіної О.В.,

при секретарі судового засідання Кухар О.П.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом заяву ОСОБА_1 до Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області, Комунального підприємства Львівської обласної ради «Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації», ОСОБА_2 про скасування рішення про передачу у власність та скасування державного акту на право власності на земельну ділянку, в частині встановлення меж земельних ділянок, зобов`язання до вчинення дій,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області, Комунального підприємства Львівської обласної ради «Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації», ОСОБА_2 про скасування рішення про передачу у власність та скасування державного акту на право власності на земельну ділянку в частині встановлення меж земельних ділянок, зобов`язання до вчинення дій.

Ухвалою судді Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 27 грудня 2022 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у даній цивільній справі з призначенням справи до розгляду за правилами загального позовного провадження; розпочато підготовче провадження, призначено підготовче засідання; запропоновано відповідачам надати відзиви на позовну заяву (а.с.21).

Відповідачами надані відзиви на позовну заяву: ОСОБА_2 06.02.2023 (а.с. 30-31), Рудківською міською радою Самбірського району Львівської області 07.02.2023 9 (а.с. 40-50).

Комунальним підприємством Львівської обласної ради «Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації» надано заяву про розгляд справи без участі представника підприємства (а.с.56).

Позивачем надана відповідь на відзиві 10.02.2023 (а.с.51-54).

В підготовче судове засідання, призначене на 14.03.2023 прибув позивач, представники відповдачів не прибули.

У відповідності до пункту 10 частини 2 статті 197 Цивільного процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд: 10) вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Представником Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області 10.03.2023 було подано до суду клопотання про закриття провадження у справі на підставі п. 3 ч.1 ст. 255 ЦПК України, оскільки є рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської област від 24.03.2014 у справі №452/511/14-ц, що набрало законної сили.

Аналогічне клопотання 14.03.2023 надійшло від представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Шачіної Н.М.

Вислухавши думку позивача, який проти даного клопотання заперечував, дослідивши надані клопотання, суд дійшов висновку про таке.

Підготовче провадження це стадiя судового прoцесу, в якій з`ясовується предмет спoру, позoвні вимoги, заперечення на позoвні вимoги, склад учасників судовoго процесу, вирішення відводів, xарактер спірних правовідносин та інших дій, які будуть слугувати для правильного і безперешкoдного розгляду справи пo суті, іншими словами, це важлива складова судочинства, що спрямована на створення умов для правильного, безперешкодного та своєчасного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче засідання є формою підготовчого провадження, яка полягає у вчиненні судом та учасниками судового процесу відповідних процесуальних дій.

Згідно ч. 2 статті 200 ЦПК України за результатамипідготовчого засіданнясуд постановляєухвалу про: 1) залишення позовної заяви без розгляду; 2)закриття провадженняу справі; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Закриття провадження у справі це форма закінчення розгляду цивільної справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєюухвалою закриваєпровадження усправі,якщо набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами.

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у своїй постанові від 20.09.2021 року по цивільній справі № 638/3792/20, висловив правову позицію, що закриття провадження можливо в підготовчому провадженні лише з двох підстав, це: відмова від позову, визнання позову та укладення мирової угоди, визначених статтями 206, 207 ЦПК України (частина четверта 200 ЦПК України).

За таких обставин закриття провадження з підстав, передбачених пунктом 3 частини першої статті 255 ЦПК України, можливо лише в судовому засіданні, а не при проведенні підготовчого засідання.

Вказана цивільна справа на даний час перебуває на стадії підготовчого провадження, а тому заявлене представниками відповідачів клопотання про закриття провадження у справі з даних підстав задоволенню не підлягає, як таке, що заявлене передчасно.

Також позивачем ОСОБА_1 було заявлено клопотання про витребування певних доказів, оскільки він не має можливості їх отримати самостійно, а саме:

?з комунального підприємства Львівської обласної ради «Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації» копію інвентаризаційної справи на будинок за адресою: АДРЕСА_1 ;

?з Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області копії будівельних паспортів земельних ділянок за адресами: АДРЕСА_2 ;

?з відділу у Самбірському районі ГУ Держгеокадастру у Львівській області копію технічної документації із землеустрою стосовно земельних ділянок, а саме: за адресою: АДРЕСА_3 , якою користується ОСОБА_1 та за адресою: АДРЕСА_3 , яка належить ОСОБА_2 , кадастровий номер 4624210400:01:002:0069.

Вислухавши клопотання та доводи позивача суд дійшов висновку про таке.

За приписами ст. 189 ЦПК України завданнями підготовчого судового засідання є визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; здійснення судом дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Частиною 5 даної статті передбачено, що докази подаються сторонами та іншими учасниками справи, а частиною 6 що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За правиламист. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1)письмовими,речовими іелектронними доказами; 2)висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1ст.77 ЦПК), доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. 6ст.81 ЦПК).

За правиламич.1-3ст 84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Враховуючи сутьзаявлених позовнихвимог,суд вважаєза необхіднезадовольнити заявленеклопотання,оскільки вважає,що зазначені докази можуть містити інформацію щодо предметів доказування в даній цивільній справі.

У зв`язку з витребуванням нових доказів, керуючись ч. 5 ст. 198 ЦПК України суд оголошує перерву у підготовчому засіданні.

Керуючись ст. ст. 76, 81, 83-84, 198 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні клопотань представника відповідача Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області Лозинського І. та представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Шачіної Н.М. про закриття провадження у справі на підставі п. 3 ч.1 ст. 255 ЦПК України відмовити, як такого, що заявлене передчасно.

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити. Витребувати наступні докази з:

?з комунального підприємства Львівської обласної ради «Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації» (81440, Львівська область, Самбірський район, м. Самбір, вул. Шухевича, 1) копію інвентаризаційної справи на будинок за адресою: АДРЕСА_1 ;

?з Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області (81440, Львівська область, Самбірський район, м. Рудки, пл. Відродження, 1) копії будівельних паспортів земельних ділянок за адресами: АДРЕСА_4 ;

?з відділу у Самбірському районі ГУ Держгеокадастру у Львівській області копію технічної документації із землеустрою стосовно земельних ділянок: за адресою: АДРЕСА_3 , якою користується ОСОБА_1 та за адресою: АДРЕСА_3 , яка належить ОСОБА_2 , кадастровий номер 4624210400:01:002:0069.

У зв`язку з витребуванням нових доказів, оголосити перерву у підготовчому засіданні до 10:30 год. 31 березня 2023 року.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: https://sb.lv.court.gov.ua.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя

СудСамбірський міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109613595
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —452/3714/22

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Рішення від 11.05.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Бікезіна О. В.

Рішення від 11.05.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Бікезіна О. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Бікезіна О. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Бікезіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні