Ухвала
від 10.03.2023 по справі 593/812/22
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/593/78/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Бережанський районний суд Тернопільської області

"10" березня 2023 р.

У складі:

Головуючого судді Німко Н.П.

При секретарі Олексів О.Б.

З участю:

Представника позивачки (адвоката) Дарморіс О.М.

Представника відповідача Прийдуна І.Б.

Представника третьої особи без самостійних вимог

на предмет спору ОСОБА_1

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Бережани Тернопільської області заяву представника третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача акціонерного товариства «Укртелеком» Олійник Тетяни Петрівни про вступ у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до відповідача відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго» в особі Бережанського району електричних мереж відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго», за участі третьої особи без самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача акціонерноготовариства «Укртелеком» про відшкодування шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до відповідача відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго» в особі Бережанського району електричних мереж відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго», за участі третьої особи без самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача акціонерноготовариства «Укртелеком» про відшкодування шкоди.

До початкупідготовчого розглядуцивільної справиу суді,представником третьоїособи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача акціонерного товариства «Укртелеком» ОСОБА_1 подано до суду заяву про вступ Акціонерного товариства «Укртелеком» у справу №593\812\22 в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача. В обґрунтування заяви зазначено, що ухвалою Бережанського районного суду Тернопільської області від 08 серпня 2022 року відкрито провадження у цивільній справі № 593\812\22 за позовом ОСОБА_2 до відповідача відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго» в особі Бережанського району електричних мереж відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго», за участі третьої особи без самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача акціонерноготовариства «Укртелеком» про відшкодування шкоди, а також постановлено розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження. Поряд з цим, у вказаній ухвалі суд не вказав, що залучає Акціонерне товариство «Укртелеком» ( далі АТ «Укртелеком») до участі у справі в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, а також не зазначив, на які права та обов`язки АТ «Укртелеком» та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Також вказано на те, що попри вказання у вступній частині позовної заяви АТ «Укртелеком» як третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, такий позов не містить заяви про залучення АТ «Укртелеком» в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача. Водночас, як вважає представник третьої особи Олійник Т.П., рішення суду у цій справі може вплинути на права або обов`язки АТ «Укртелеком» щодо однієї із сторін, адже в позовній заяві позивач чітко вказує, що 01 квітня 2021 року шкода його автомобілю заподіяна внаслідок падіння аварійної залізобетонної опори відповідача, котра нібито є джерелом підвищеної небезпеки та котра впала нібито через те, що на іншій опорі відповідача працівники АТ «Укртелеком» виконували роботи по демонтажу ліній зв`язку з нібито порушенням правил безпеки. Відтак, посилаючись на ч.1 ст. 53 ЦПК України та п.4 ч.2 ст. 197 ЦПК України й викладено прохання про задоволення згаданої заяви АТ «Укртелеком».

У підготовчому засіданні суду представник третьої особи Олійник Т.П. підтримала заяву про вступ АТ «Укртелеком» у справу №593\812\22 в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача. Також представник просила взяти уваги наведені у письмовій заяві обґрунтування такого клопотання.

Представник позивачки адвокат Дарморіс О.М. вважає безпідставною заяву про вступ АТ «Укртелеком» у справу №593\812\22 в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача та просить у її задоволенні відмовити.

Представник відповідача Прийдун І.Б вважає заяву представника третьої особи Олійник Т.П необґрунтованою.

Суд, оголосивши заяву про вступ АТ «Укртелеком» у справу №593\812\22 в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, а також дослідивши у цій частині матеріали справи, а саме ухвалу про відкриття провадження у справі, дійшов висновку про її необґрунтованість, виходячи з такого.

Положеннями ч.1 ст. 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Суд констатує, що представником третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача акціонерного товариства «Укртелеком» Олійник Т.П. подано заяву про вступ АТ «Укртелеком» у справу в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Однак, зважаючи на те, що представник ОСОБА_1 у своєму клопотанні послалася на положення ч.1 ст. 53 ЦПК України, суд вважає, що її клопотання фактично стосується вступу у справу АТ «Укртелеком» не в якості третьої сторони, а у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача і саме у цьому контексті суд розглядає таку заяву.

Як вбачається із ухвали Бережанського суду Тернопільської області від 08 серпня 2022 року, суд відкрив провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до відповідача відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго» в особі Бережанського району електричних мереж відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго», за участі третьої особи без самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача акціонерноготовариства «Укртелеком» про відшкодування шкоди. У цій же ухвалі суд встановив третій особі строк для подання письмових пояснень щодо позову або відзиву та надання доказів, що підтверджують обставини на яких ґрунтуються аргументи та міркування на підтримку або заперечення щодо предмета позову, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів іншим учасникам справи ( а.с.62).

У подальшому, 23 листопада 2022 року представником АТ «Укртелеком» Олійник Т.П. подано письмове пояснення третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача із додатками та доказами надіслання його копії учасникам справи ( а.с.112122).

Отже, Акціонерне товариство «Укртелеком» на стадії відкриття провадження, фактично є залученим до участі у цій справі згаданою ухвалою суду від 08 серпня 2022 року в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та приймає участь у цій справі і реалізує свої процесуальні права, як учасник процесу через свого повноважного представника ОСОБА_1 .

За вказаних обставин, положеннями чинного цивільного процесуального законодавства прийняття судом окремого процесуального рішення у виді ухвали про вступ у цю цивільну справу АТ «Укртелеком» в якості третьої сторони (особи) без самостійних вимог на предмет спору, не передбачено.

З огляду на вищевикладене, керуючись ч.1 ст. 53, ч. ч.1, 2 ст. 258 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Відмовити за безпідставністю та необґрунтованістю у задоволенні заяви представника третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача акціонерного товариства «Укртелеком» Олійник Тетяни Петрівни про вступ у справу № 593\812\22 в якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача

У відповідності до ч.6 ст. 259 ЦПК України, повна ухвала суду складена 15 березня 2023 року.

Ухвала суду оскарженню не підлягає, заперечення на неї може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду у цій справі.

Суддя Бережанського районного суду

Тернопільської області Н.П.Німко

Дата ухвалення рішення10.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109615174
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —593/812/22

Постанова від 17.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні