Рішення
від 17.03.2023 по справі 153/1695/22
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" березня 2023 р. Справа153/1695/22

Провадження2/153/319/22-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді - Дзерина М.М.

за участю секретаря судових засідань - Поліш Н.А.

представника позивача Вовк Е.П.

представника органу опіки та піклування

при Ямпільській міській раді Вінницької області - Кіфи А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування при Ямпільській міській раді Вінницької області, про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду із даним позовом. Вказав, що 11 травня 2022 року між ним та відповідачем було зареєстровано шлюб. Від спільного шлюбу у них є сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . На даний час діти знаходяться на його утримання та проживаються разом із ним по АДРЕСА_1 .В зв`язку із повномасштабним вторгненням росії до України, він був мобілізований до Збройних Сил України. Відповідач в цей період перестала піклуватися про дітей та веде аморальний спосіб життя. 30 листопада 2022 року рішенням Ямпільського районного суду Вінницької області шлюб між ним та ОСОБА_3 було розірвано. Сім`я ОСОБА_3 перебуває на обліку у відділенні соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Ямпільського територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Ямпільської міської ради, як сім`я яка перебуває у складних життєвих обставинах. Відповідач не працює, не має власного житла та не має постійного доходу. Під час проведення обстеження умов проживання від ОСОБА_3 відчувався запах алкоголю та було проведено профілактичну бесіду. У вересні 2022 року було проведено екстрене вилучення дитини та направлено для проживання до діда й баби по батьковій лінії, у зв`язку із тим, що ОСОБА_3 спала з ознаками алкогольного сп`яніння, дитина в цей час дуже плакала, була голодною та мокрою. На наступний день після вилучення дитини було проведено обстеження умов проживання та на момент перевірки в будинку були присутні сторонні особи з ознаками алкогольного сп`яніння, у ОСОБА_3 також були ознаки алкогольного сп`яніння. ОСОБА_3 веде аморальний спосіб життя, вихованням дітей не займається, діти довгий час знаходяться без належного догляду. Відповідач по справі викинула на смітник меншого сина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 . 16 грудня 2022 року на засіданні виконавчого комітету Ямпільської міської ради було прийнято рішення та надано висновок про доцільність відібрання без позбавлення батьківських прав від матері ОСОБА_3 малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та малолітнього син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з виникненням загрози для життя та здоров`я дітей. Відповідач не піклується про дітей, не проявляє заінтересованості в їх подальшій долі, не цікавиться успіхами дітей, станом здоров`я, не піклується про фізичний та духовний розвиток дітей, їх навчанням, не виявляє інтересу до їх внутрішнього світу. Враховуючи вищевикладене, просить суд відібрати без позбавлення батьківських прав від матері ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .Відібрати без позбавлення батьківських прав від матері ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .Визначити місце проживання малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за місцем проживання їх батька ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 .

04 січня 2023 року відповідно до ухвали судді відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

01 лютого 2023 року ухвалою Ямпільського районного суду Вінницької області закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача ОСОБА_2 адвокат Вовк Е.П. діючи на підставі ордеру серії АВ№1049459 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі з підстав зазначених у позову. Просить суд позовні вимоги задоволити.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: представник органу опіки та піклування при Ямпільській міській раді Вінницької області - Кіфа А.В. в судовому засіданні підтримав позовні вимоги та вважає за необхідне задоволити позов з врахуванням інтересів малолітніх дітей.

Судом встановлено такі фактичні обставини та зміст спірних правовідносин:

З показів свідка ОСОБА_6 встановлено, що вона є старостою села, де проживає ОСОБА_3 . Вказала, що ОСОБА_3 веде аморальний спосіб життя, не доглядає за дітьми, зловживає алкогольними напоями, в будинку безлад, несе загрозу життю та здоров`ю малолітніх дітей.

З показів свідка ОСОБА_7 встановлено, що він бачив, як ОСОБА_3 перебувала в стані алкогольного сп`яніння, спала на вулиці на сирій землі при температурі -3 градуси Цельсія, а на відстані приблизно 50 м від неї лежала та замерзала її малолітня дитина.

З показів свідка ОСОБА_8 вбачається, що він бачив, як ОСОБА_3 перебувала в стані алкогольного сп`яніння, спала на вулиці на сирій землі при температурі -3 градуси Цельсія, а на відстані приблизно 50 м від неї лежала та замерзала її малолітня дитина.

Із досліджених судом письмових доказів, що є у справі : копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 судом встановлено, що 11 травня 2022 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було зареєстровано шлюб Ямпільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Могилів-Подільському районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький), актовий запис №79. Відповідач змінила дошлюбне прізвище ОСОБА_3 на прізвище ОСОБА_3 (а.с.10).

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_4 , батьками якого є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.8)

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 народився ОСОБА_5 , батьками якого є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.9).

З акта обстеження матеріально-побутових умов сім`ї №34 від 11.10.2022 року встановлено, що при перевірці матеріально-побутових умов по АДРЕСА_2 вбачалось, що проживає сімґ39я ОСОБА_3 , ОСОБА_2 (який знаходиться в ЗСУ), син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_7 . В будинку наявні два ліжка, диван та шафа, в кімнатах не прибрано, речі розкидані. Прибудинкова територія знаходиться в неохайному стані (а.с.11).

З характеристики виданої старостою Слобода-Підлісівського старостинського округу Могилів-Подільського району Вінницької області від 11.10.2022 року встановлено, що ОСОБА_3 зарекомендувала себе з негативної сторони, надходили неодноразово скарги на її поведінку, а саме не здійснювала догляд за малолітніми дітьми, вживає спиртні напої, в будинку брудно, діти без догляду (а.с.12).

З копії витягу з протоколу №28 засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Ямпільської міської ради від 16 грудня 2022 року встановлено, що виконавчому комітеті Ямпільської міської ради було рекомендовано затвердити висновок органу опіки та піклування Ямпільської міської ради про доцільність відібрання малолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 від матері ОСОБА_3 (а.с.13).

З рішення виконавчого комітету Ямпільської міської ради від 23 грудня 2022 року №354 встановлено, що було затверджено висновок органу опіки та піклування Ямпільської міської ради про доцільність відібрання малолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 від матері ОСОБА_3 (а.с.14).

З висновку служби у правах дітей Ямпільської міської ради від 23 грудня 2022 року встановлено, що служба у справах дітей Ямпільської міської ради вважає за доцільне відібрання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 від матері ОСОБА_3 (а.с.15).

З повідомлення ВП №1 Могилів-Подільського РВП ГУНП у Вінницькій області від 05.12.2022 року встановлено, що ОСОБА_3 неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.184 КУпАП, ч.1 ст.178 КУпАП, ст.183 КУпАП (а.с.16).

Відповідно до частини третьої статті 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно із ч.8 ст.7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблею ООН 20 листопада 1959 року, як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

Відповідно до ст.3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989, ратифікованої 27.02.1991, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дітей.

Крім того, ст. 9 Конвенції про права дитини визначено, що держави - учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосованого закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересів дитини. Таке визначення може бути необхідними у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки не піклуються про дитину.

Відповідно до ст.18 Конвенції про права дитини, батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Згідно з ч.2 ст.150 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Частиною 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Статтею 8 Законом України «Про охорону дитинства» передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини (стаття 11 Закону України «Про охорону дитинства»).

Відповідно до ч. 1 ст. 170 СК України, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання.

Згідно із п. п. 2-5 ч. 1 ст.164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, жорстоко поводяться з дитиною, є хронічними алкоголіками або наркоманами, вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

В абзаці 2 п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно висновку служби у правах дітей Ямпільської міської ради від 23 грудня 2022 року, вбачається наявність підстав для відібрання малолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 від матері ОСОБА_3 без позбавлення її батьківських прав.

З огляду на зазначене, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності, суд вважає, що безвідповідальне ставлення відповідачки до малолітніх синів ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відсутність піклування про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, створює ризик для життя, здоров`я та морального виховання дітей. Відповідач веде аморальний спосіб життя, створює загрозу для життя і здоров`я малолітніх дітей, а тому відібрання малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 від матері ОСОБА_3 без позбавлення її батьківських прав, буде відповідати інтересам дітей.

Відповідно до ч.1 ст.161 СК України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Відповідно до ч.4 ст.263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 17 жовтня 2018 року у справі № 402/428/16-ц зазначила, що при визначенні місця проживання дитини першочергова увага, в силу вимог статті 3 Конвенції про права дитини, приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Європейський суд з прав людини зауважує, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага, і дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. (HUNT v. UKRAINE, № 31111/04, § 54, ЄСПЛ, від 07 грудня 2006 року).

При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v. UKRAINE, № 10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

Із матеріалів справи судом встановлено, що у позивача наявні умови для нормального виховання та розвитку малолітніх синів, а саме є житло в якому створено належні умови для проживання, навчання, виховання та розвитку дітей. Позивач бажає визначити місце проживання синів з ним. За наведеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про визначення місця проживання дітей разом з батьком підлягають задоволенню.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що позовні вимоги позивача задоволено, а тому у порядку ст.141 ЦПК України має підстави стягнути із відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати по оплаті судового збору у сумі 1984 грн.80 коп.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 82, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, на підставі ст.ст. 150, 155, 157, 160, 161, 170 СК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування при Ямпільській міській раді Вінницької області, про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав,- задовольнити.

Відібрати без позбавлення батьківських прав від матері ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відібрати без позбавлення батьківських прав від матері ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначити місце проживання малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за місцем проживання їх батька ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 .

Стягнути із ОСОБА_3 ,на користь ОСОБА_2 понесені судові витрати по оплаті судового збору у сумі 1984 (одна тисячі дев`ятсот вісімдесят чотири) гривень 80 (вісімдесят) копійок.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог : Служба у справах дітей Ямпільської міської ради Вінницької області, місцезнаходження вул.Замкова, 94/2 м.Ямпіль Могилів-Подільського району Вінницької області, код ЄДРПОУ : 44245065.

Повний текст судового рішення складено 17 березня 2023 року.

Головуючий М.М.Дзерин

Дата ухвалення рішення17.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109618654
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дітей без позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —153/1695/22

Рішення від 17.03.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Рішення від 17.03.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні