Ухвала
від 20.03.2023 по справі 922/960/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"20" березня 2023 р. м ХарківСправа № 922/960/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Ольшанченка В.І.

розглянувши матеріали

позовної заявиТовариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Снаб Компані" (61183, м. Харків, вул. Дружби Народів, буд. 267, кв. 304) до Товариства з додатковою відповідальністю "РОСС" (61017, м. Харків, вул. Велика Панасівська, буд. 129) про стягнення 287839,59 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтер-Снаб Компані" (позивач) надало Господарському суду Харківської області позовну заяву до Товариства з додатковою відповідальністю "РОСС" (відповідач), в якій просить стягнути з відповідача - Товариства з додатковою відповідальністю "РОСС" (код ЄДРПОУ 00223237) на користь позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Снаб Компані" (код ЄДРПОУ 42297724) суму основного боргу в розмірі сто шістдесят гривень 00 копійок (160616 грн 56 коп) за не отриманий товар згідно рахунків на оплату №90703 від 07.09.2021 та №83004 від 30.08.2021.

Також позивач просить стягнути з відповідача на свою користь: пеню в розмірі 75498,58 гривень; суму збитків від інфляції: 45585,82 гривень; штраф у вигляді процентної ставки: 3% річних - 6138,63 гривень.

Судові витрати позивач просить покласти на відповідача.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує невиконанням відповідачем зобов`язань з поставки товару відповідно до оплачених рахунків на оплату №83004 від 30.08.2021 та №90703 від 07.09.2021.

Відповідно до п. 3, 5, 9, 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Попри те, ТОВ "Інтер-Снаб Компані" у позовній заяві не вказано правової природи коштів, які він просить стягнути з відповідача як "основний борг", суми і розміру пені, та періодів сум, нарахованих відповідачу коштів.

Крім того, позивач у позовній заяві просить стягнути з відповідача суму основного боргу в розмірі сто шістдесят гривень 00 копійок, зазначаючи при цьому у дужках суму - 160616 грн 56 коп.

До того ж, позивач у позовній заяві зазначає про стягнення: боргу у сумі 160616,56 грн; пені чомусь не у сумі, а у розмірі 75498,58 грн; збитків від інфляції у сумі 45585,82 грн та 3% річних у сумі 6138,63 грн, що загалом становить 287839,59 грн, але вказує не вірну ціну позову - 287839,65 грн.

Також позовна заява не містить: правових підстав позову; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

В статті 164 ГПК України встановлено перелік документів, що додаються до позовної заяви.

Так, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

З сукупного аналізу наведених вище норм вбачається, що належним доказом відправлення відповідачеві позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень в поштовий конверт наданий в оригіналі.

Позивачем не наданий опис вкладення про надіслання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Доданий до позовної заяви фіскальний чек від 03.03.2023 не може вважатися належним та допустимим доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів, оскільки з нього не вбачається що саме надіслано відповідачу, а тільки факт надіслання.

Виходячи з вищевикладеного суд вважає, що позивачем не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів.

До того ж, відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Суд звертає увагу позивача на те, що подані копії документів, виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо), засвідчуються особистим підписом особи, яка їх виготовила або яка перевірила їх на відповідність оригіналам, із зазначенням її ініціалів та прізвища, назви посади (якщо вона є посадовою особою), дати засвідчення копії та з прикладенням печатки (за її наявності).

Однак, подані позивачем копії документів, в якості додатків до позову, що підтверджують обставини, якими він обґрунтовує свої вимоги, не відповідають статті 91 ГПК України (копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення). Також не відповідають приписам пункту 5.26 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2020", затвердженого наказом ДП Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості від 01.07.2020 №144, встановлено, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки юридичної особи.

Так, подані копії додатків до позову засвідчені неналежним чином, оскільки на копіях відсутні: назва посади особи, яка засвідчила копії; її ініціали та прізвище; дата засвідчення копій.

Відтак, позивачем позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 ГПК України, що є підставою для застосування судом ч. 1 ст. 174 ГПК України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити без руху позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Снаб Компані".

Керуючись статтями 162, 164, 174, 232 - 235 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Снаб Компані".

2. Надати Товариству з обмеженою відповідальністю "Інтер-Снаб Компані" строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме на подання Господарському суду Харківської області:

- документів, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів (опис вкладення);

- письмового уточнення редакції позовних вимог щодо правової природи коштів під назвою "основний борг" і його суми, розміру і суми пені, періодів та сум нарахованих відповідачу коштів, а також ціни позову;

- обґрунтованого розрахунку суми позову;

- попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав

- належним чином засвідчених копій всіх доданих до позову документів з додержанням вимог Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, а у разі якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях, установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог.

3. Зобов`язати позивача у випадку виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків та подання нових доказів невідкладно надіслати відповідні документи відповідачу. Докази про це надати суду.

Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено та підписано 20.03.2023.

СуддяВ.І. Ольшанченко

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109645505
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 287839,59 грн

Судовий реєстр по справі —922/960/23

Рішення від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 09.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні