Ухвала
від 20.03.2023 по справі 288/26/23
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/26/23

Провадження № 2/288/106/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2023 року. смт.Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудника М. І.,

за участю секретаря судових засідань - Колодяжної Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до Попільнянського районного суд Житомирської області з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Під час розгляду справи було встановлено, що позивач ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. (частина четверта статті 25 ЦК України)

Згідно частини першої статті 47 ЦПК України, здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статей 1218, 1219 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: 1) особисті немайнові права; 2) право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; 3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; 5) права та обов`язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608цього Кодексу.

З матеріалівсправи вбачається,що ОСОБА_1 звернулась досуду зпозовом провизнання осібтакими,що втратилиправо користуванняжитловим приміщенням та спірні відносини допускають правонаступництво.

Відповідно до частини першої статті 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Отже, процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Відповідно до частини першої, третьої статті 1268, частини першої статті 1270 ЦК України, спадкоємець зазаповітом чиза закономмає правоприйняти спадщинуабо неприйняти її. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, правонаступника померлого може бути визначено тільки після спливу встановленого законом шестимісячного строку, визначеного для звернення будь-кого з спадкоємців до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, за наявності відсутності відмови від прийняття спадщини та отримання спадкоємцями свідоцтва про спадщину.

Згідно пункту першого частини першої статті 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Пунктом 1 частини першої статті 253 ЦПК України встановлено, що провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктами 1, 3 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника.

Зупинення провадження по справі - це врегульована законом і оформлена ухвалою суду тимчасова перерва в провадженні по цивільній справі, викликана наявністю однієї з передбачених в законі обставин, які заважають здійснювати її розгляд.

За наведених обставин, суд приходить до висновку, що спірні правовідносини допускають правонаступництво, а зазначені обставини дають підстави для обов`язкового зупинення провадження по даній цивільній справі для залучення до участі у справі всіх можливих правонаступників (спадкоємців) померлої ОСОБА_1 , оскільки рішення по суті спору може вплинути на їх охоронювані законом права та інтереси, а на даний час визначений законом шестимісячний строк після смерті позивача (з 21 лютого 2023 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 ) не сплинув.

Керуючись статтями 251, 253, 258-260, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 провизнання осібтакими,що втратилиправо користуванняжитловим приміщенням зупинити, до залучення до участі у справі правонаступників позивача ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

СудПопільнянський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109658041
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —288/26/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні