Рішення
від 21.03.2023 по справі 219/12544/21
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/12544/21

Провадження № 2/229/481/2023

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2023 р. м. Дружківка, Донецької області

Дружківський міський суд Донецької області в складі:

головуючого судді Худіної О.О.,

при секретарі судового засідання Ситника С.О.,

без сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовомКомунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського РВУ до ОСОБА_1 про стягнення боргу за послуги водопостачання та водовідведення, -

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості за послуги з водопостачання (водовідведення), в якому зазначив, що відповідачка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , підприємство регулярно надає послуги по постачанню питної води та прийманню стічних вод, за які необхідно щомісячно вносити оплату за встановленими тарифами. Порушуючи чинне законодавство, відповідач тривалий час ухиляється від сплати за надані послуги та не зважаючи на попередження, добровільно заборгованість не сплачує. Внаслідок чого, за період з 01.05.2012 року по 01.10.2021 року, утворилася заборгованість в сумі 2186,97 гривень, яку позивач просить стягнути з відповідача на свою користь, а також судовий збір у розмірі 2270 грн.

Ухвалою Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 24.01.2022 року справу було прийнято до свого провадження, призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні 18 лютого 2022 року о 13-30 годині.

Ухвалою Артемівського міськрайонного суду Донецької області від18.02.2022 року розгляд справи було відкладено у зв`язку з неявкою сторін.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 21.10.2022 № 61Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного станутериторіальну підсудність судових справ Артемівського міськрайонного суду Донецької області визначено Дружківському міському суду Донецької області.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 01.02.2023 року було відкладено судове засідання на 23 березня 2023 року на 8-15 годину.

В судове засідання представник позивача не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, заяв та клопотань на адресу суду не надходило.

Відповідачка ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Відзиву на позовну заяву не надавала, із заявою про розгляд справи у його відсутність та з повідомленням причин неявки до суду не звертався.

За наявності умов, передбачених ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд вважає необхідним розглянути справу на підставі наявних у справі доказів з ухваленням заочного рішення по справі.

З урахуванням ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, у зв`язку з неявкою всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного.

Судом встановлено, що згідно з довідкою Часояворської міської ради від 25.11.2021 №02-57/2109 на запит суду від 15.11.2021 року відповідачка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 15-16).

Позивач надає відповідачу послуги по постачанню питної води та прийманню стічних вод,в установлених обсягах, належної якості, безпечні для його життя, здоров`я та які не спричиняють шкоди його майну, відповідно до вимог законодавства тадо «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 року.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач має заборгованість, яка виникла за період з 01.05.2012 року по 01.10.2021 року, у розмірі 2186,97 грн., що підтверджено витягом з особового рахунку № НОМЕР_1 , відкритого на ім`я ОСОБА_1 (а.с.5-6).

Також судом було встановлено, що відповідачка ОСОБА_1 уклала договір 23.11.2015 року від імені членів родини добровільно сплачувати заборгованість за послуги з водопостачання та водовідведення перед КП «Компанія «Вода Донбасу» Часовоярське РВУ на суму 3663,49 гривень, але тривалий час боржник не виконує умови договору.

Також, Часовоярське РВУ повідомляє, що вживали заходи досудового врегулювання спору, а саме: вручення відповідачу претензії-попередження про заборгованість за надані послуги водопостачання (а.с.11).

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах, заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

На підставі ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 5 ст. 81 ЦПК України). Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. 6 ст. 81 ЦПК України).

Згідно з ст. 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

У силу ст. 526 ЦК України, п. 33, 36 «Правил надання населенню послуг водопостачання і водовідведення» позивач фактично надає відповідачу послуги з водопостачання і водовідводу, у силу чого відповідач зобов`язаний робити оплату наданих послуг.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Згідно з частиною 1 статті 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Відповідно до статті 68 Житлового кодексу України споживачі зобов`язані своєчасно вносити плату за комунальні послуги, в тому числі за послуги з водопостачання та водовідведення. Однак, виходячи з доказів, які наявні в матеріалах справи, вбачається, що відповідач не виконує цих зобов`язань, у зв`язку з чим станом на 01 жовтня 2021 року утворилась заборгованість по оплаті цих послуг в розмірі 2186,97 гривень, що підтверджується наданим позивачем розрахунком заборгованості. Вказаний розрахунок відповідачем не оспорювався, у зв`язку з чим приймається судом до уваги.

Невиконання відповідачем передбачених законом зобов`язань по оплаті отриманих послуг є підставою для стягнення з нього нарахованої суми заборгованості.

За таких обставин, суд вважає необхідним стягнутиз ОСОБА_1 на користь позивача заборгованість за послугиз водопостачання (водовідведення), за період з 01.05.2012 року по 01.10.2021 року, у розмірі 2186,97 грн.

Крім того, позивачем під час подання до суду позовної заяви були сплачені витрати по сплаті судового збору у сумі 2270 грн.

Відповідно дост. 141 ЦПК Україниз відповідача підлягає стягненню на користь позивача судовий збір.

Керуючись ст.162 ЖК України, Закону України «Про житлово комунальні послуги» ст.ст.10,12,13,81,131,263-265,280,282,284-285 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського РВУ до ОСОБА_1 про стягнення боргу за послуги водопостачання та водовідведення задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адресою: : АДРЕСА_1 , на користь Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського РВУ, адреса знаходження: Донецька область, м. Часів-Яр, вул. З. Космодем`янської, 3, код ЄДРПОУ 35397900, заборгованість за послуги з водопостачання (водовідведення), за періодз 01.05.2012 року по 01.10.2021 року, у розмірі 2186 (дві тисячі сто вісімдесят шість) гривень 97 копійок, а також, судовий збір 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу» в особі Часовоярського регіонального виробничого управління, місцезнаходження за адресою: 84553, Донецька область, Бахмутський район, м. Часів Яр, вул. Зої Космодем`янської, буд. 3, код ЄДРПОУ 00191678;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адресою: : АДРЕСА_1 .

Суддя О.О. Худіна

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109666978
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за послуги водопостачання та водовідведення

Судовий реєстр по справі —219/12544/21

Рішення від 21.03.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Конопленко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні