Рішення
від 15.03.2023 по справі 914/236/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2023 Справа № 914/236/23

м.Львів

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Мета-Логістик", м.Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Перфект Пак", м.Львів

про стягнення 239440,00 грн. заборгованості Суддя Кітаєва С.Б.

За участю секретаря Сосницької А.А.

Представники сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

Суть справи.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мета-Логістик" звернулось до Господарського суду Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Перфект Пак" про стягнення 239440,00 грн. заборгованості за договорами на перевезення вантажу автомобільним транспортом.

В судовому засіданні з розгляду справи по суті 01.03.2023, представником позивача було заявлено клопотання про те, що докази понесених позивачем судових втрат, пов`язаних з розглядом справи, будуть надані протягом п`яти днів з дня ухвалення рішення у справі, а відтак просив суд вирішити питання про судові витрати, пов`язані з розглядом справи, після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

В судовому засіданні 01.03.2023 проголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі №914/236/23, яким позовні вимоги задоволено повністю, а також призначено судове засідання щодо вирішення питання про судові витрати, пов`язані з розглядом справи, на 15.03.2023.

09.03.2023, за вх.№957/23, на адресу суду від представника позивача надійшла заява з додатками від 06.03.2023 про ухвалення додаткового рішення (надіслано до суду засобами поштового зв`язку 06.03.2023).

Ухвалою суду від 09.03.2023 призначено судове засідання щодо вирішення питання про судові витрати пов`язані з розглядом справи на 15.03.2023.

Сторони явки повноважних представників у судове засідання, призначене на 15.03.2023, не забезпечили.

Згідно ч. 4 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. За таких обставин суд вважає за необхідне розглянути заяву позивача за наявними матеріалами справи.

Позиція позивача.

У заяві про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу позивач вказує, що між ним та Адвокатським об`єднанням «Аксело» укладено Договір про надання правової допомоги №02/01/23-01 від 02.01.2023, Додаткову угоду про встановлення гонорару від 02.01.2023. На виконання умов договору йому було надано правову допомогу у справі №914/236/23. Судові витрати, які поніс позивач у зв`язку із розглядом справи, складаються з витрат на професійну правничу допомогу в сумі 6000,00 грн., що підтверджується остаточним розрахунок судових витрат, Актом приймання передачі наданих юридичних послуг (правової допомоги) №06-03/23-01 від 06.03.2023, рахунком №0603-23/01 від 06.03.2023, платіжним дорученням №216 від 06.03.2023.

Зважаючи на це, Товариство з обмеженою відповідальністю "Мета-Логістик" просить стягнути із відповідача витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 6000,00 грн.

Позиція відповідача.

Відповідач своїм правом на висловлення заперечень не скористався та не подав до суду письмової заяви з доведенням необґрунтованості заявленого розміру витрат на професійну правничу допомогу.

Оцінка суду.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 244 ГПК України передбачено, що суд, який ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Статтею 16 ГПК України передбачено, що учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 3 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема на професійну правничу допомогу.

Пункт 12 ч. 3 ст. 2 ГПК України однією з основних засад (принципів) господарського судочинства визначає відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Суд зазначає, що метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді, ефективно захиститись у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання сторін до досудового вирішення спору.

Так, ч. 1 ст. 124 ГПК України визначено, що разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

У позовній заяві вказано, що судові витрати, які позивач очікує понести у зв`язку із розглядом справи складаються із витрат на професійну правничу допомогу та інших витрат і становить 6000,00 грн.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Згідно із ч. 2 ст. 126 ГПК України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Як передбачено ч. 3 ст. 126 ГПК України, для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Зі змісту поданої заяви вбачається, що остаточна сума судових витрат на професійну правничу допомогу становить 6000,00 грн., на підтвердження чого позивачем надано:

1) Договір про надання правової допомоги №02/01/23-01 від 02.01.2023 (надалі Договір) та Додаткову угоду про встановлення гонорару від 02.01.2023 .

Предметом цього Договору є надання Адвокатським об`єднанням професійної правової допомоги Клієнту усіма законними методами та способами у всіх справах, які пов`язані чи можуть бути пов`язані із захистом та відновленням порушених, оспорюваних, невизнаних прав та законних інтересів (п.1.1 договору).

Відповідно до п.1.3 Договору Адвокатському об`єднанню, а саме адвокату, який визначений Адвокатським об`єднанням для безпосереднього надання професійної правової допомоги, в ході представництва інтересів Клієнта у всіх судових установах будь-якої юрисдикції (в тому числі - у Конституційному Суді та Верховному Суді), у відносинах з органами державної влади і органами місцевого самоврядування, адміністративними, правоохоронними, контролюючими, антимонопольними, профспілковими, реєстраційними, органами нотаріату та іншими органами, будь-якими юридичними та фізичними особами (в тому числі - з фізичними особами-підприємцями) надаються всі права особи, яка бере участь у справі, передбачені чинним законодавством України. Представництво інтересів Клієнта у справі здійснюється без будь-яких процесуальних обмежень.

Згідно п.п.4.1, 4.2 Договору, розмір та порядок обчислення гонорару, підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати визначаються за погодженням Сторін шляхом підписання Додаткової угоди, що є Додатком до цього Договору і його невід`ємною частиною. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката та інші істотні обставини.

Відповідно до п.1 Додаткової угоди про встановлення гонорару від 02.01.2023 до Договору про надання правової допомоги №02/01/23-01 від 02.01.2023 сторони погодили такий розмір та порядок сплати гонорару: a) вартість однієї години роботи адвоката - 1 200, 00 (одна тисяча двісті) гривень; b) складення позовної заяви, відзиву на позовну заяву- по 6 000,00 (шість тисяч) гривень; c) складення інших заяв по суті справи - по 3 000,00 (три тисячі) гривень; d) складення заяв про забезпечення доказів або позову - по 3 000,00 (три тисячі) гривень; е) складення заяв, клопотань з процесуальних питань - по 600,00 (шістсот) гривень; f) складення апеляційної скарги, відзиву на апеляційну скаргу - по 9 000, 00 (дев`ять тисяч) гривень; g) складення касаційної скарги, відзиву на касаційну скаргу - по 12 000, 00 (дванадцять тисяч) гривень; h) представництво інтересів у суді: в межах міста Львова - 2 400,00 (дві тисячі чотириста) гривень за одне судове засідання; в межах Львівської області - 3 600, 00 (три тисячі шістсот) гривень за одне судове засідання; за межами Львівської області - 4 800, 09 (чотири тисячі вісімсот) гривень за одне судове засідання.

Згідно п. 2 Додаткової угоди у випадку якщо надані послуга з правової допомоги прямо не передбачені п.1 цієї Додаткової угоди, то в такому разі такі послуги розраховуються погодинно, пропорційно витраченому адвокатом часу, який доплачується відповідно до пп. а) п. 1 цієї Додаткової угоди.

Відповідно до п.3 Додаткової угоди оплата послуг з надання правової допомоги здійснюється на підставі рахунка протягом 5 (п`яти) банківських днів з дня отримання такого рахунка та підписання акта приймання-передачі наданих юридичних послуг (правової допомоги).

Відповідно до Акту приймання передачі наданих юридичних послуг (правової допомоги) №06-03/23-01 від 06.03.2023 Адвокатське об`єднання за період з 06.01.2023 р. по 06.03.2023 р. надало, а Клієнт - прийняв наступні юридичні послуги (правову допомогу), пов`язані з представництвом інтересів Клієнта в Господарському суді Львівської області по справі № 914/236/23 за позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРФЕКТ ПАК» про стягнення 239 440,00 гривень, підготовкою до розгляду цієї справи та збором відповідних доказів: 1.1. підготовка до участі та участь в судових засіданнях 08.02.2023 р. і 01.03.2023 р. (пп. h п. 1 Додаткової угодні - 4 800,00 (чотири тисячі вісімсот) гривень; 1.2. складення заяви про ухвалення додаткового рішення (Пп. є п. 1 Додаткової угоди) - 600,00 (шістсот) гривень; 1.3. надіслання заяви про ухвалення додаткового рішення разом з доданими до неї документами в Господарський суд Львівської області, 30 хвилин роботи адвоката (пп. а п. 1 Додаткової угоди) - 600, 00 (шістсот) гривень. Загальна вартість наданих юридичних послуг (правової допомоги) становить 6 000, 00 (шість тисяч) гривень, без ПДВ. Гонорар сплачується в порядку, встановленому п. З Додаткової угоди.

У матеріалах справи наявні також ордер серії ВС №1179019 від 05.01.2023 на адвоката Луціва О.М, та копія його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю ЛВ№000385 від 19.05.2016.

Приписами ч. 4-6 ст. 126 ГПК України визначено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Метою стягнення витрат на правничу допомогу є не тільки компенсація стороні, на користь якої ухвала пене рішення, понесених збитків, але й спонукання боржника утримуватися від вчинення дій що в подальшому спричиняють необхідність поновлення порушених прав та інтересів позивача. Водночас стягнення витрат на професійну правничу допомогу з боржника не може бути способом надмірного збагачення сторони, на користь якої такі витрати стягуються і не може становити для неї по суті додатковий спосіб отримання доходу.

Вищезазначений висновок викладений в постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 24.01.2022 у справі №911/2737/17.

Здійснивши аналіз та оцінку представлених позивачем доказів понесення ним витрат на професійну правничу допомогу у справі, суд дійшов висновку, що факт надання позивачу професійної правничої допомоги адвокатом Луцівим О.М. підтверджується матеріалами справи.

Враховуючи те, що понесення позивачем витрат на професійну правничу допомогу підтверджено документально, розмір гонорару не виходить за межі розумності, є співмірним з ціною позову та складністю справи, заперечення про зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу у справі від відповідача до суду не надходили, а позовні вимоги ТзОВ «Мета-Логістик» задоволені у повному обсязі, суд вважає, що витрати на професійну правничу допомогу у справі підлягають стягненню з відповідача на користь позивача у розмірі 6000,00 грн.

Керуючись ст.ст. 2, 12-13, 16, 42, 123-124, 126, 129, 222, 232-233, 236-238, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Заяву ТзОВ «Мета-Логістик» про ухвалення додаткового рішення у справі №914/236/23 задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Перфект Пак» (79026, м.Львів, вул.Героїв Майдану, буд.5Б, ідентифікаційний код 37711540) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Мета-Логістик» (79040, м.Львів, вул.Городоцька, буд.367А, буд.37Б, офіс 314, ідентифікаційний код 35775486) 6000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

3. Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили відповідно до ст. 327 ГПК України.

4. Додаткове рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 ГПК України та може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст додаткового рішення підписано 20.03.2023.

Суддя Кітаєва С.Б.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу109672372
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/236/23

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Рішення від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні