Ухвала
від 21.03.2023 по справі 260/5040/22
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну боржника в адміністративній справі

21 березня 2023 року м. Ужгород№ 260/5040/22

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі судді Дору Ю.Ю. розглянувши у порядку письмового провадження заяву Свалявської міської ради Закарпатської області про заміну сторони у виконавчому провадженні по адміністративній справі керівника Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі Служби у справах дітей Дубівської селищної ради до Свалявської міської ради Закарпатської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,-

ВСТАНОВИВ:

Керівник Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі Служби у справах дітей Дубівської селищної ради (далі позивач) звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Свалявської міської ради Закарпатської області у якому просить: визнати протиправною бездіяльність Свалявської міської ради щодо ненарахування та невиплати дитині позбавленій батьківського піклування з числа випускників навчальних закладів міста Свалява - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка у 2021 році закінчила Свалявський заклад загальної середньої освіти №3 Свалявської міської ради, одноразової грошової допомоги, передбаченої ст. 8 Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», зобов`язавши Свалявську міську раду нарахувати одноразову грошову допомогу, передбачену ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», у розмірі шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку з розміру, встановленого Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», та виплатити ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 14370 гривень.

Рішенням Закарпатського окружного адміністративного суду від 20 січня 2023 року даний адміністративний позов було задоволено повністю. Визнано протиправною бездіяльність Свалявської міської ради щодо ненарахування та невиплати дитині позбавленій батьківського піклування з числа випускників навчальних закладів міста Свалява - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка у 2021 році закінчила Свалявський заклад загальної середньої освіти №3 Свалявської міської ради, одноразової грошової допомоги, передбаченої ст. 8 Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Зобов`язано Свалявську міську раду Закарпатської області (пл. Головна, буд. 1,м. Свалява, Свалявський район, Закарпатська область,89300, код ЄДРПОУ 04053884) нарахувати одноразову грошову допомогу, передбачену ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», у розмірі шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку з розміру, встановленого Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», та виплатити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) грошові кошти в сумі 14370, 00 (чотирнадцять тисяч триста сімдесят гривень 00 коп) гривень.

На адресу суду 10 березня 2023 року від позивача надійшла заява про заміну сторони у виконавчому провадженні, якою просить суд замінити боржника в адміністративній справі №260/5040/22 з Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04053884) на Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 44634286).

Заява мотивована тим, що відділ є підзвітним і підконтрольним Свалявській міській раді, підпорядкований її виконавчому комітету, міському голові, а з питань здійснення ним повноважень органів виконавчої влади підконтрольний відповідним органам виконавчої влади (далі- Відділ). Відділ немає статусу юридичної особи та фінансується за рахунок коштів бюджету Свалявської міської ради, які виділені на його утримання.

Відділ не є самостійним розпорядником бюджетних коштів та фінансується за рахунок коштів бюджету Свалявської міської ради, які виділені на його утримання.

А згідно інформації відділу освіти, спорту та культури Свалявської міської ради від 14.10.2022 №231, отриманої на запит окружної прокуратури, зазначено, що розпорядником бюджетних коштів Свалявського закладу загальної середньої освіти №3 Свалявської міської ради є Свалявська міська рада.

Згідно рішення сесії Свалявської міської ради від 30.11.2022 року №997 затверджено Положення про Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської в новій редакції.

Вказує на той факт, що Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Мукачівського району Закарпатської області із 01.01.2023 року здійснює свою діяльність, як окрема юридична особа та розпорядник бюджетних коштів.

Відповідач просив розглянути питання заміни боржника без його участі.

Від позивача на подану заяву до суду надійшли письмові пояснення, у яких зазначає, шо для звернення до виконання ухвали адміністративного суду, необхідно визначити належного боржника, так як Свалявська міська рада, на даний час, позбавлена можливості реального виконання ухвали суду та відшкодування коштів, Тячівська окружна прокуратура не заперечує щодо заміни боржника в порядку ст. 379 КАС України з Свалявської міської ради Закарпатської області на Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області.

Представник Служби у справах дітей Дубівської селищної ради у судове засідання не з`явився. Письмових клопотань та заяв на адресу суду не надходило.

В судове засідання сторони не з`явились, згідно ч.2 ст.379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду, та розгляд заяви проведено за їх відсутності.

Згідно з ч.9 ст.205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Згідно ч.4 ст.229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну боржника у справі у порядку письмового провадження.

Розглянувши заяву позивача про заміну боржника у справі, дослідивши необхідні для розгляду заяви матеріали адміністративної справи, суд приходить до наступних висновків.

Як вбачається із заяви позивача, останній просить суд замінити боржника в адміністративній справі №260/5040/22 з Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04053884) на Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 44634286).

Судом встановлено, що Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області є підзвітним і підконтрольним Свалявській міській раді, підпорядкований її виконавчому комітету, міському голові, а з питань здійснення ним повноважень органів виконавчої влади підконтрольний відповідним органам виконавчої влади (далі- Відділ). Відділ немає статусу юридичної особи та фінансується за рахунок коштів бюджету Свалявської міської ради, які виділені на його утримання.

Відділ не є самостійним розпорядником бюджетних коштів та фінансується за рахунок коштів бюджету Свалявської міської ради, які виділені на його утримання.

Згідно інформації відділу освіти, спорту та культури Свалявської міської ради від 14.10.2022 №231, отриманої на запит окружної прокуратури, зазначено, що розпорядником бюджетних коштів Свалявського закладу загальної середньої освіти №3 Свалявської міської ради є Свалявська міська рада.

Однак, згідно рішення сесії Свалявської міської ради від 30.11.2022 року №997 затверджено Положення про Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської в новій редакції.

Відповідно до п.1.3. Положення - відділ є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України у Мукачівському районі Закарпатської області, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки.

Згідно рішення сесії Свалявської міської ради від 30.11.2022 року №996 «Про передачу закладів освіти та культури з правом балансоутримування у підпорядкування відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області» зокрема згідно п.1 вирішено, передати в оперативне управління та на баланс відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 44634286) нерухоме комунальне майно та передати заклади освіти та культури, разом з закріпленим за ними індивідуально визначеним майном на фінансування, в управління та безпосереднє підпорядкування відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області згідно з' додатком до цього рішення, з 01 січня 2023 року.

13.12.2022 року згідно Довідки про включення розпорядника бюджетних коштів (одержувача бюджетних коштів) до Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Мукачівського району Закарпатської області внесений до Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів.

Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Мукачівського району Закарпатської області із 01.01.2023 року здійснює свою діяльність, як окрема юридична особа та розпорядник бюджетних коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 4 ст. 379 КАС України).

Відтак, виходячи з вищевказаного, суд вважає за необхідне замінити боржника в адміністративній справі №260/5040/22 з Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04053884) на Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 44634286).

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 205,229, 243,248,379 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Свалявської міської ради Закарпатської області про заміну сторони у виконавчому провадженні по адміністративній справі керівника Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі Служби у справах дітей Дубівської селищної ради до Свалявської міської ради Закарпатської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

Замінити боржника в адміністративній справі №260/5040/22 Свалявську міську раду Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04053884) на Відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Закарпатської області (код ЄДРПОУ 44634286).

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 256 КАС України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду, протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення за формою і змістом, передбаченими ст. 296 КАС України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СуддяЮ.Ю.Дору

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109682466
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —260/5040/22

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 10.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 03.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Рішення від 20.01.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні