Ухвала
від 21.03.2023 по справі 420/4579/19
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

21 березня 2023 р.м. ОдесаСправа № 420/4579/19 П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Джабурія О.В.

суддів Вербицької Н.В.

Кравченка К.В.

розглянувши в порядку письмового провадження заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» про ухвалення додаткового судового рішення у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

В С Т А Н О В И В:

У липні 2019 року Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Одеській області звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13», в якому просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до ОСББ «Приморська 13» у вигляді часткового зупинення експлуатації житлового будинку ОСББ «Приморська 13» за адресою: 65841, Одеська область, м. Южне, вул. Приморська, 13, шляхом відключення за допомогою фахівців енергопостачальних організацій вищевказаного житлового будинку від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок), до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в акті перевірки від 21 травня 2019 року №60 за номерами: 1 25, 27, 28.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року у справі №420/4579/19 адміністративний позов Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Одеській області задоволено частково.

Не погоджуючись із вищезазначеним рішенням суду першої інстанції Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» подало апеляційну скаргу.

Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14 червня 2021 року апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» залишено без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року по справі № 420/4579/19 - без змін.

Постановою Верховного Суду від 29 вересня 2021 року частково задоволено касаційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13», рішення Одеського окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року та постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14 червня 2021 року скасовано, а справу № 420/4579/19 направлено на новий судовий розгляд до Одеського окружного адміністративного суду.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 07 липня 2022 року у задоволенні позову адміністративного позову Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Одеській області до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) відмовлено повністю.

Не погодившись з вказаним рішенням суду, Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Одеській області подало апеляційну скаргу.

Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 23 грудня 2022 року апеляційну скаргу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області залишено без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 07 липня 2022 року без змін.

На адресу П`ятого апеляційного адміністративного суду від Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» надійшла заява про ухвалення додаткового судового рішення у справі № 420/4579/19.

В обґрунтування зазначеної заяви позивач вказує, що П`ятим апеляційним адміністративним судом в постанові від 23 грудня 2022 року не було здійснено розподіл судових витрат.

Колегія суддів, перевіривши матеріали справи та доводи, викладені у заяві про ухвалення додаткового судового рішення, дійшла висновку, що заява задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Частиною першою статті 5 КАС України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду за захистом, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси.

Відповідно до вимог ч.2 ст.9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог.

Згідно з вимогами частини першої статті 252 КАС України суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

1) щодо однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, чи одного з клопотань не ухвалено рішення;

2) суд, вирішивши питання про право, не визначив способу виконання судового рішення;

3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Отже, законодавцем встановлено вичерпний перелік підстав, за наявності яких суд може ухвалити додаткове судове рішення у справі.

Стосовно ухвалення додаткового рішення щодо неврахування П`ятим апеляційним адміністративним судом в постанові від 23 грудня 2022 року питання про судові витрати, пов`язані з розглядом справи №420/4579/19, колегія суддів зазначає наступне.

Заявником вказано, що ним була подана апеляційна скарга на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року по справі №420/4579/19, зокрема, сплачено судовий збір 2 881, 50 грн.

Проте постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14 червня 2021 року зазначену апеляційну скаргу залишено без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 25 лютого 2021 року без змін.

Крім того, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» звернулось з касаційною скаргою на постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14 червня 2021 року та сплатило судовий збір за подання касаційної скарги у розмірі 5 763 грн.

Оскільки постановою Верховного Суду від 29 вересня 2021 року справу № 420/4579/19 направлено на новий судовий розгляд до Одеського окружного адміністративного суду, питання про розподіл судових витрат у порядку статті 139 КАС України судом касаційної інстанції не вирішувалось.

Заявником зазначено, що постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 23 грудня 2022 року не було здійснено розподіл судових витрат.

Тобто, з вищенаведеного вбачається, що судом апеляційної інстанції розглянута апеляційна скарга позивача - Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області, а не заявника - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13».

Відповідно до постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 23 грудня 2022 року апеляційну скаргу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області залишено без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 07 липня 2022 року без змін.

Частиною 1 статті 132 КАС України передбачено, що судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до вимог ч.1 ст.139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Колегія суддів наголошує, що відповідно до вимог частини 6 ст.139 КАС України якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не повертаючи адміністративної справи на новий розгляд, змінить судове рішення або ухвалить нове, він відповідно змінює розподіл судових витрат.

Таким чином, враховуючи, що постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 23 грудня 2022 року не було змінено або ухвалено інше рішення, заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» про ухвалення додаткового судового рішення у справі не підлягає задоволенню.

З огляду на наведене, у справі, що розглядалася, відсутні передбачені частиною 1 статті 252 КАС України підстави для ухвалення додаткового судового рішення судом апеляційної інстанції.

Відповідно до вимог ч.4 ст.252 КАС про відмову в ухваленні додаткового рішення суд постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.243, 252, 311 КАС України, суд апеляційної інстанції, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» про ухвалення додаткового судового рішення у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Приморська 13» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) - відмовити.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення ухвали в повному обсязі безпосередньо до Верхового Суду.

Суддя-доповідач Джабурія О.В.Судді Вербицька Н. В. Кравченко К.В.

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109686901
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —420/4579/19

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Постанова від 23.12.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 17.08.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 17.08.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 08.08.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Рішення від 06.07.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 17.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Постанова від 29.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні